Uutiset

Kukkosen perheen Raket Brodde lähellä T86-jättipottikierroksella

Seppo Kukkonen on vaikuttanut jo niin kauan ulkomailla, ettei nimi ole enää kaikille syntymämaassa tuttu. Kyse on silti saavutuksiltaan tekijämiehestä. Huomenna Åbyssä starttaa perheensä Raket Brodde.
Terhi Piispa-Helisten
Cokstilen rattailta tuttu Christoffer Eriksson (kuvassa Elitloppet-kakkosen omistajan väreissä) on Matias Salon uuden vahvistuksen Wood Lanen edellinen valmentaja.

Seppo Kukkonen, 59, lähti päälle kaksikymppisenä Etelä-Suomesta Tanskaan mm. Mikko Manniselle ja Steen Juulille tallipojaksi. Pian hän löysi maasta Helle-vaimon. Pariskunnalla on kaksi jo aikuista poikaa mestarikengittäjä Mikael sekä motocrossia harrastava ja moottoripyörien parissa työskentelevä Stefan. Pian Kukkosella oli myös menestyvä ravitalli Skivessä Tanskan suurimpiin kuuluvalla raviradalla, ja loviisalaislähtöinen mies on voittanut Skiven sekä monen muun radan ajajaliigat legendojen Birger Jörgensenin ja Juulin nenän edestä. Koko maan liigavoitto jäi tiukimmillaan kahden tolpan päähän. Kukkonen on edustanut ohjastajien EM:ssä Tanskaa, ja kaikkiaan voittoja on pitkästi kolmatta tuhatta. Kaksituhattaluvun alussa Kukkosen motivaatio hiipui kuitenkin, ja mies siirtyi työnjohtajaksi ovi- ja ikkunatehtaaseen 2008.

Nykyään Kukkonen on osa-aikaeläkkeellä ja valmentelee omaksi ilokseen poikansa Mikaelin hevosia. Niistä Raket Brodde, 6, on oikein kyvykäs lähtöihinsä. Ruuna lopetti viimeksi Charlottenlundin derbyviikonloppuna 08:aa 500 metriä kolmatta rataa ja voitti helposti. Åbyn T86-jackpotin avauskohteessa on hyvät saumat jatkaa menestyskulkua.

"En ole hevosia hylännyt missään vaiheessa, mutta en enää löytänyt kipinää lähteä joka päivä johonkin suuntaan raveihin", Kukkonen kertoo.

"Vuonna 2002 lopetin ensin oman tallin pidon ja aloin lainakuskiksi. 2008 motivaatio raviurheilemiseen vain loppui. Uralla tapahtui yksi iso kolari, jossa lensin korkeassa kaaressa niskoilleni rataan. Se ei tuohon päätökseen vaikuttanut. Mitään välitöntä vammaa ei syntynyt, mutta niskanikamat saivat siipeensä, ja niskan takia olen saanut tänä vuonna eläkkeen. Käyn enää osa-aikaisesti töissä, muutaman tunnin päivässä Skiven totopelipisteellä. Oikein sopivaa työtä minulle, kun seuraan muutenkin aktiivisesti raveja. Joskus tulee tehtyä vielä vähän hevoskauppaakin ihan harrastusmielessä."

Onko Mikaelin ja vaimonsa Tinan (Von Hirsch Kukkonen) tallissa muita ravureita?

"Mikael on taitava kengitysseppä, voittanut mestaruuksia, ja leipätyönään hän kengittää ratsuja. Nelivuotinen Kuninkaallinen kengitysseppäkoulu, jonka Mikael kävi, vastaa Tanskassa melkein korkeakoulutusta. Hän on ostanut mukavan hevospaikan vartin matkan päästä lapsuudenkodistaan, jossa Hellen kanssa asumme edelleen. Mikaelilla ja Tinalla on siellä kolme ravurisukuista hevosta, joiden kanssa auttelen. Raketin ohessa Bad Boy 12,8 on myös aika hyvä. Kaksivuotias tamma Ginger Ninja (S.J.'s Caviar) on myös lupaava, mutta sillä tähdätään kevääseen, ja treenivauhti on nyt 30."

Voittaako Raket Brodde?

"No, on sillä hyvä sauma. Tämä kausi on ollut hyvä, ja vastustajat ovat olleet melkein kovempia, kuin nyt Åbyssä, mm. 75:ssä starttaava Andre Ward. Ruunalla voisi olla kahden sijaan neljä-viisi voittoa kuudesta 2020 vähän paremmalla tuurilla. Heppa on ollut hyvä joka kerta, ja viimeksi se oli ihan paras. Sunnuntain treenissä se oli myös oikein leijona, joten kyllä odotamme pärjäämistä. Se avaa niin lujaa, että keulan melkein saa jos haluaa. Kuitenkin selkäjuoksu voi olla tässä paras taktiikka, ja onhan Åbyssä open stretchkin. Kuskikin paranee, vaikka onhan Kasper Andersenkin lupaava. Kuitenkin Christoffer Erikssonilla on eri rutiini noihin lähtöihin. Ei se kaukana ole."

Pääset tästä Raket Brodden startteihin.

Åbyssä ja Solvallassa ratkaistaan keskiviikkoiltana (peli kiinni 21.30) T86-jackpot. Täysosumapotissa on ekstraa liki 2,3 miljoonaa euroa. Kukkosen perheen Raket Brodde starttaa avauskohteessa Åbyssä n. 21.30.

Seppo Kukkosen albumi
Seppo Kukkonen ykkösenä Hannibal H.J.:llä Skivessä 2007.
MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Barista Oak Matias Salon ja Double Ice Stablen uusi

Ravivihje: Ruotsissa tarjolla todellinen 75-jackpot

Hevosmies Aki Elo on ollut reissun päällä kohta 30 vuotta – yksi asia on jäänyt kaihertamaan

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video