Uutiset

Muistojen kaviourilla: Orly oli Imposen onnenpotku – arpajaisvarsasta varttui voittokone

Muistojen kaviourilla -juttusarjassa kerrotaan tarinoita takavuosien sankariravureista. Uusi artikkeli ilmestyy aina sunnuntaisin. Tällä viikolla muistellaan lappilaisen raviurheilun tuhkimotarinaa, Orlya.
Ulkoa kirivä Martti Karjalaisen ohjastama Orly jäi tiukassa taistossa syyskuussa 1986 Äimärautiolla Sunny P:tä vastaan toiseksi, mutta yleensä ori käänsi kamppailut edukseen. Orly ylsi urallaan 78 kertaa ykköseksi, ja Tuure Imposen ori on modernin ajan neljänneksi voitokkain suomalainen lämminverinen. Orly oli kausina 1984, 1985 ja 1987 maamme eniten ykkösiä saavuttanut lämminverinen.

Eipä olisi kemijärveläinen Tuure Imponen voinut käyttää sitä kymmentä markkaansa paremmin kuin Pellon Hevosjalostusyhdistyksen arpaan. Rouva Fortuna potkaisi, ja Imposen valitsema arpa voitti pääpalkintona olleen lämminverivarsan.

 

”Palkintoaan hakiessaan Tuure moitti, että onpa varsa pieni. Eipä moittinut enää, kun ori pääsi radoille”, hymyilee pellolainen raviaktiivi Petteri Korteniemi.

 

Tuosta vuonna 1978 syntyneestä arpavarsasta sukeutui 78 ykkössijaa ravannut kaviourien kestomenestyjä Orly.

 

Voitoista 73 ohjasti Martti Karjalainen, kemijärveläinen hänkin. Karjalainen muistelee Orlya lämmöllä.

 

”Joo, pieni se oli, mutta suunnattoman sisukas. Mahtava hevonen”, Karjalainen kehuu.

 

Kolme täysosumaa nousee Karjalaisen muistoissa yli muiden.

 

”Makein ykkönen tuli marraskuussa 1986 Vermosta. En ollut aiemmin ajanut maan pääradalla kilpaa, ja kun Tuure kysyi, että lähdetäänkö, niin ei tarvinnut kahta kertaa miettiä.”

 

Pääkaupunkiseudulla oli sula maa, mutta Orlyn kotikonnuilla Kemijärven Isollakylällä vallitsi jo täysi talvi. Siinä missä kilpakumppanit ravasivat kesäkengityksellä, Orlylla oli allaan hokit.

 

Lapin voitokas ihme kiinnosti pääkaupunkiseudun yleisöä. Ennen starttia varikolla parveili väkeä Orlya ja sen talvivarustusta ihmettelemässä. Onko sillä muka varaa antaa noin paljon tasoitusta, esiteltiin retorisia kysymyksiä.

 

Oli varaa. Orly kiri kirkkaaseen voittoon hokit vinkuen. Lähdön jälkeen päiviteltiin, että kuinkahan lujaa Orly olisi mennyt kesäkengillä.

 

”Saattoi niistä hokeista olla hyötyäkin. Pitopuoli oli ainakin kunnossa”, nauraa Karjalainen.

 

Toisena täysosumana Karjalainen nostaa esille Rovaniemen V5-koitoksen ykkösen syyskuussa 1985. Imponen oli ilmoittanut Orlyn mukaan kovaan lähtöön. Vastassa olivat suurimmat ikäluokkalähdöt Kriteriumin ja Derbyn voittanut Jimi Boy sekä pohjoispohjalaistähti Earl Nordia.

 

Karjalainen otti startin varman päälle, ja hän luovi Orlyn oriin bravuuripaikalle johtavan kupeelle. Keulassa meni Earl Nordia, Jimi Boy vaani taustalla.

 

Aki Antti-Roiko lähti viimeisellä takasuoralla ajamaan Earl Nordialla pakoon. Päästin Orlyn vasta ihan lopussa täyteen vauhtiin. Ori tavoitti karkulaisen ja vastasi varmasti ulkoa iskeneelle Jimi Boylle”, Karjalainen kertaa.

 

Lappilaisyleisö eli Orlyn suorituksessa vahvasti mukana.

 

”Katsomon aita meinasi kaatua, kun kansa kannusti meitä hurmoksessa. Orly oli yleisön lemmikki.”

 

Karjalaisen viimeisenä esille nostama voitto vie Sallan lakkautetulle raviradalle ja heinäkuuhun 1984. Orly odotti kirimerkkiä oivissa iskuasemissa, mutta tilanne kurjistui, kun Karjalaisen ajokki sortui laukalle.

 

”Ori otti toisinaan noita hyppyjä, mutta kun ravirytmi löytyi, Orly kehitti hurjan loppuvedon ja ehti Lapin parhaimmistoon kuuluneesta Shatterlookista edelle.”

 

Taustavoimille rahaa tärkeämpää oli Orlyn suorituksen urheilullisuus, sillä Sallassa ensipalkinto oli ainoastaan 1 500 markkaa. Muutenkaan mammonaa ei päässyt kertymään ylenpalttisesti, vaikka radoilta menestystä tulvikin. Imposen ori kisasi voittoprosentilla 42, mutta rahat per startti -summa kohosi vain 235 euroon, mikä kuvastaa 1980-luvun pohjoisen palkintotasoa. Vermossa Orly vieraili kymmenen kertaa. Neljästi kotiinviemisinä oli voitto. Pääradalla palkinnot olivat toista maata, ja Vermon täysosumat ovatkin oriin uran arvokkaimmat.

 

Orly oli rautainen kilpailija. Oriin kasvattaja Erkki Hinnon poika Timo Hinno valaisee, mistä kestävyys kumpusi.

 

”Isä päästi Orlyn varsana aina vapaaksi pihalle. Sen emä Otilia jäi talliin. Orly paineli tallin ympäri kiitolaukalla monta kierrosta ennen kuin emä laskettiin ulos.”

 

Erkki Hinnon teesi kuului, että luustoa ja lihaksistoa tulee kehittää määrätietoisesti jo varhaisiässä. Kun Orly siirtyi arpajaisten jälkeen kasvattajaltaan uudelle omistajalleen, jatkuivat luovat ja luonnonmukaiset harjoitteet. Karjalainen kertoo, että Imposella oli talvisin tapana valjastaa Orly reen eteen. Ori sai juosta lumipolanteella ilman kenkiä.

 

”Orly oppi kehon hallintaa, kun se tähtäsi askeleensa tiessä olleisiin kavion painaumiin”, Karjalainen kuvailee.

 

Alzheimerin taudin uuvuttamana vuosia takaperin poisnukkunutta Imposta Karjalainen luonnehtii taitavaksi ja tunnolliseksi hevosmieheksi.

 

”Hänen suojattinsa olivat tarkasti hoidettuja, hyvin käyttäytyviä ja elämäniloisia.”

 

Tällainen oli Orlykin, joka intoutui toisinaan irrottelemaan.

 

”Tuuren talli oli matala. Siellä oli katossa Orlyn kenkien jäljet, kun ori oli villiintynyt pukittelemaan.”

 

Imposen kultakimpale oli peräti kolmena kautena valtakuntamme vuoden voitokkain lämminverinen. Ori kuului pitkään Lapin ehdottomaan aateliin.

 

Aikaisesta yksilöstä ei kuitenkaan voida puhua, sillä kolmevuotiskausi ei tuonut vielä yhtään voittoa. Säännöllisempään menestysputkeen Orly syöksyi vasta viisivuotiaana.

 

Karjalainen näkee, että oikean kengityksen löytyminen oli viisasten kivi. Hänen mukaansa ratkaiseva hetki elettiin eräällä kilpailumatkalla, kun he katselivat vierastallissa Pekka Korven menestyksekästä Rolf Rocketia. Sen sekä Orlyn isä oli vielä poikiaankin uutterampi voittotehtailija Oasis.

 

”Sanoin Tuurelle, että katsopa miten Rolf Rocketilla on pitkät etukaviot ja niiden myötä kevyemmät kengät. Tuure epäili ensin, mutta sitten päätettiin antaa Orlyn kavioiden kasvaa. Balanssi löytyi ja voittoputki aukesi”, Karjalainen sanoo.

 

Orly oli yhdeksänvuotiaana elämänsä vedossa, mutta loppukaudesta tullut loukkaantuminen osoittautui kohtalokkaaksi uran jatkon kannalta. Ori teki paluun radoille 11-vuotiaana, mutta tulokset jäivät laihoiksi.

 

Kantakirjattua oria kyseltiin kilpauran jälkeen siitokseen Etelä-Pohjanmaalle. Imponen ei kuitenkaan halunnut luopua hänelle läheisestä hevosestaan. Orlyn päivät päättyivät 1994.

 

Orlylle jäi vain kolme varsaa. Kaikkien emä oli Imposen oma tamma Maria Queen.

 

”Oriin jälkeläiset olivat isänsä tapaan juoksijoita. Monesti olen sitä miettinyt, että miksiköhän Orlya ei käytetty enempää siitokseen”, aprikoi Karjalainen.

 

 

Orly

Vuonna 1978 syntynyt ori.

Kasvattaja oli Erkki Hinno.

Oriin omisti ja sitä valmensi Kemijärven Isossakylässä talliaan pitänyt Tuure Imponen.

Imponen voitti Orlyn Pellon Hevosjalostusyhdistyksen arvonnassa. Arvan hinta oli 10 markkaa.

Suurimman osan oriin uran starteista ohjasti kemijärveläinen Martti Karjalainen.

Isä oli voitokas lappilaisori Oasis, emä Otilia.

Orlyn ura alkoi 1981 ja päättyi 1989. Ei kilpaillut lainkaan kaudella 1988.

Ravasi 185 kilpailua ja otti 78 voittoa.

On modernin ajan (1970-luvun alkupuolelta nykypäivään) neljänneksi voitokkain suomalainen lämminverinen.

Oli kausina 1984, 1985 ja 1987 maamme eniten ykkössijoja ravannut lämminverinen.

Kuoli 1994.

Periytti kolme varsaa. Näistä paras oli Orlytar (11 starttia, seitsemän voittoa). Sen ura katkesi harjoitusajossa tapahtuneen haaverin vuoksi.

 

 

Artikkeli on julkaistu alunperin Lapin Kansassa keväällä 2020.

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Muistojen kaviourilla: Rehtorin riski ruuna Valo-Mikki ravasi voitosta voittoon - elämänkaari katkesi traagisesti

Muistojen kaviourilla: Main Victoryn maata kiertävä ravishow

Muistojen kaviourilla: Enemmän kuin seitsemän oikein lotossa - Aslak ravasi vaikeuksien kautta kansainväliseksi menestyjäksi

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video