Uutiset

Muistojen kaviourilla: Enemmän kuin seitsemän oikein lotossa - Aslak ravasi vaikeuksien kautta kansainväliseksi menestyjäksi

Muistojen kaviourilla -juttusarjassa kerrotaan tarinoita takavuosien sankariravureista, jotka ovat saattaneet jo vaipua unholaankin. Uusi artikkeli ilmestyy aina sunnuntaisin. Tällä kertaa palataan ajassa taaksepäin kymmenkunta vuotta, Sompion jätti Aslakin kunnian päiviin.
Aslak matkalla kohti yhtä urotyötään, vuoden 2008 Kultaloimen voittoa. Matkalla tuli rajua prässiä, mutta Sompion jätti kesti kaiken. Ruunan vakio-ohjastaja sen huippuvuosina oli Petteri Joki.

Kaija Piironen aikoo kirjoittaa lastenkirjan. Se tulee kertomaan hänen raamikkaasta ravuristaan Aslakista. Ruunasta, josta varttui menestyjä vastoin kaikkia todennäköisyyksiä. Kirja tulee korostamaan yhteistyön ja periksiantamattomuuden merkitystä.

 

”Aslakista sanottiin, että tuosta ei tule koskaan ravuria, tuskin edes eläjää, mutta me emme uskoneet. Meillä oli takanamme mahtava porukka, ja me onnistuimme”, kiteyttää Piironen, nyt kun Aslak-huuman huipusta on toistakymmentä vuotta aikaa.

 

Aslak oli myöhäinen varsa. Tummanpuhuva pitkäsääri syntyi Sodankylässä Piirosen ja hänen elämänkumppaninsa Mauri Uusitalon tallin pahnoille heinäkuun 15. päivä 2001.

 

Tulokkaan sukupuusta ei löytynyt suuria nimiä. Emä Paradise Islands oli kisannut 53 kertaa ja ottanut vain yhden voiton. Isä Highest Glory oli vasta aloittelemassa siitosuraansa.

 

”Rahat olivat tiukassa. Kysyin Ylivieskan oriasemaa pyörittäneeltä Aki Antti-Roikolta, että mikä ori olisi halvin sulhanen Paradise Islandsille. Aki tarjosi Highest Glorya, ja hän antoi vielä 500 markan alennuksen”, Piironen hymyilee.

 

Aslakin alku ei sujunut onnellisten tähtien alla. Kun varsalla oli ikää pari päivää, puhkesi sen niveliin mätäpaiseita. Eläinlääkäri diagnosoi syyksi varsahalvausbakteerin. Hän antoi eloonjäämisestä vain ohuen mahdollisuuden.

 

Epätoivon alhosta versoi sodankyläläinen sisu. Aslak taisteli hengestään, ja ihmiset ympärillä tekivät kaikkensa varsan eteen. Ihme tapahtui, ja varsa tokeni.

 

Elämänsä alkutaipaleella saamansa apu teki Aslakista ihmisläheisen. Varsa halusi olla siellä, missä sen omistajat olivat.

 

”Kun lähdimme lenkkeilyttämään muita hevosia, vuoden ikäinen Aslak mankui mukaan”, Piironen muistaa.

 

Aslakin kohiseva kasvu pysähtyi lopulta 178 senttiin. Pohjois-Karjalasta kotoisin oleva Piironen oli nähnyt kymmeniä varsoja Jorma Ratilaisen omistamassa siittolassa työskennellessään, mutta tällaista kolossia ei vielä ollut vastaan tullut.

 

Piironen sanoo, että hevoset ovat olleet hänelle lapsesta asti elämän tarkoitus. Hänen ensimmäinen hoidokkinsa oli kaksinkertainen ravikuningas Uusi-Veto. 12-vuotiaana Piironen postitti kirjeen idolilleen Pekka Korvelle. ”Onnea harrastukseesi”, toivotti Korpi kohteliaassa vastauskirjeessään.

 

Onnea ei kuitenkaan piisannut Piirosen jokaiseen päivään. Luodessaan helmikuussa 2004 lunta tallin katolta, hän putosi alas ja loukkasi selkänsä pahoin. Paikalle hälytettiin Aslak, ei ravuri, vaan pelastushelikopteri.

 

Kiitollisena saamastaan ripeästä hoidosta, Piironen päätti lahjoittaa viisi prosenttia Aslakin radoilta ravaamista rahoista pelastushelikopterin toimintaa tukemaan. Vielä ei osattu aavistaa, kuinka muhkeaa pottia se tulisi tarkoittamaan.

 

Aslak oli valmis avaamaan kilpauransa kesällä 2005. Ensimmäinen kausi meni ruunan hakiessa kookkaan kehonsa koordinaatiota. Vuoden kahdeksan yrittämää toivat yhden voiton.

 

Kun Aslak oli viisivuotias, putosivat palaset paikoilleen. Ruuna löysi tyylinsä ja ymmärsi kilpailemisen syvimmän olemuksen. Kauden saldona oli peräti kahdeksan voittoa. Joukkoon mahtui kaksi lauantaitason ykkössijaa.

 

Mutta ne olivat vasta alkusoittoa. Seuraavalla kaudella voittoja tuli yhdeksän. Näistä arvokkain oli Uumajan VK-Mästaren -lähdön ykkönen ensimmäisenä suomalaisravurina.

 

Täysosuman ohjasti tuolloin Rovaniemellä vaikuttanut ja nykyään Torniossa toimiva Petteri Joki. Viilipyttymäisestä virtuoosista tuli Aslakille sen huippuvuosien hovikuski.

 

Vuosi 2008 teki Aslakista ilmiön. Ruuna nakutteli alkukaudesta tiheällä tahdilla arvovoittoja, ja kevät huipentui Porin Kultaloimessa. Keulassa ravannut Aslak sai kimppuunsa suoranaisen viestijoukkueen, mutta ruuna kesti kaiken ja irtosi kilpakumppaneistaan maalisuoralla.

 

Solvallan Sweden Cupista oli kotiintuomisina ikimuistoinen kakkossija. Edellä maalissa oli hurja ruotsalainen vauhtimylly Scarlets Aino, takana moni kansainvälinen tähti.

 

Aslak sai raviyleisöltä hellittelynimen Sompion jätti. Ruunan ympärille kerääntyi laaja fanilauma. Aslakin menestys valoi moneen hevosharrastajaan uskoa. Pienestäkin tallista voi kohota korkeuksiin.

 

Aslak-buumi saavutti lakipisteensä vuoden 2008 Finlandia-ajon alla. Ruunan kannattajat lähtivät Lapista kohti pääkaupunkiseutua omalla junallaan, Aslak-Expressillä.

 

Kisa päättyi kuitenkin köpelösti Aslakin laukattua mahdollisuutensa.

 

”Startti ajoittui vapun tietämiin, ja tallialueella vallitsi melkoinen hulabaloo. Yksikin varikolle eksynyt katsoja oli sammunut erään hevosauton lastaussillalle. Aslak ei päässyt keskittymään kunnolla kisaan. Se meni sitten siihen”, hamittelee Piironen.

 

Aslak jatkoi Suomen huipulla seuraavana vuonna, ja ruuna näytti suuruutensa voittamalla vielä 10-vuotiaana Helsinki-ajon.

 

Kaudessa 2012 oli jo jäähdyttelyn makua. Aslak ylsi kotiratansa Sodankylän yöttömässä yössä ykköseksi. Vanhan mestarin viimeiseksi voitoksi jääneen täysosuman ohjasti tuolloin vielä tuntematon nuorimies Santtu Raitala, jonka otteista jo varhain vakuuttuneet Piironen ja Uusitalo tahtoivat ruunaansa ajamaan. Kunnioituksesta Raitalaa kohtaan kielien, heidän tallissaan on tänään varttumassa kohti kilpauraa suomenhevosvarsa nimeltään Saitalan Ranttu.

 

Pian Sodankylän kisan jälkeen oli Aslakin tullut aika vetäytyä kilparadoilta sivuun.

 

”Halusimme, että Aslak saa jäädä nauttimaan eläkepäivistään terveenä. Olin itsekin väsynyt julkisuuteen ja reissaamiseen”, Piironen lausuu.

 

Sompion jätti elää kotitilallaan täyttä elämää.

 

”Ruuna on tallimme seuramies. Se on mieleltään yhtä virkeä kuin varsana. Aslakin merkitystä en voi tarpeeksi korostaa. Ruuna on minulle enemmän kuin seitsemän oikein lotossa.”

 

Aslak

Syntynyt 2001. Emä Paradise Islands, isä Highest Glory.

Avasi uransa elokuussa 2005 Kemijärvellä. Oli laukanneena kahdeksas.

Ensimmäinen voitto lokakuussa 2005 Oulusta.

Ura päättyi marraskuussa 2012.

Tienestit radoilta 236 459 euroa. Voittosummasta lahjoitettiin viisi prosenttia pelastushelikopteri Aslakin toimintaa tukemaan.

Ravasi 121 starttia ja otti 34 ykkössijaa.

Voitti vuonna 2007 Uumajan VK-Mästaren -lähdön, vuonna 2008 Porin Kultaloimen ja vuonna 2011 Helsinki-ajon.

Oli vuoden 2008 Sweden Cupissa ja vuoden 2009 Suomen mestaruudessa toinen.

Omistajat ja kasvattajat sodankyläläiset Kaija Piironen ja Mauri Uusitalo.

Suurimman osan uran starteista ohjasti Petteri Joki.

 

Artikkeli on alunperin julkaistu Lapin Kansassa keväällä 2020.

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Muistojen kaviourilla: Main Victoryn maata kiertävä ravishow

Muistojen kaviourilla: Kuvio – viittä vaille kuningas

Muistojen kaviourilla: Ikosen ihmeen nopea Iso-Veli

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video