Uutiset

Avoin ilmoittautuminen kokeiluun Suomessa syksyllä

”Missä laajuudessa ja minkä tyyppisiin raveihin se tapahtuu, on vielä auki”, sanoo Tuomo Pekonen.
Jarno Mela
Vermon raviradalla Miika Lähdeniemi ja Jarkko Korhonen (oik.) arpoivat ilmoittautumisten perusteella Heppa-järjestelmällä keskiviikon ravien lähtölistat viime syyskuussa, kun MT selvitti rata-arvontojen toteutusta.

Raveihin ilmoittautuminen on yksi keskeisimpiä asioita niin valmentajille, ohjastajille kuin omistajillekin.

Suomen ja Ruotsin ilmoittautumisjärjestelmät eroavat toisistaan. Suomessa valmentaja ei etukäteen näe mahdollisia vastustajiaan. Ruotsissa tilanne on päinvastainen. Naapurimaassa ilmoittaja näkee suurimmassa osassa ilmoittautumisia vastustajat lukuun ottamatta V75- ja V86-lähtöjä sekä suuripalkintoisimpia lähtöjä.

“Palautimme V86-lähtöihin pimeän ilmoittautumisen kesäkuun alusta. Yksi huippuhevonen alkoi karkottamaan vastustajia pois hyvistä palkinnoista huolimatta. Hevosmäärät jäivät pieniksi osassa lähtöjä. Se ei ole loppupeleissä hyväksi V86-pelille, joka on toisiksi tärkein tulonlähde V75:n jälkeen raviurheilulle”, kertoo ilmoittautumisista Svensk Travsportissa vastaava Claes Broberg.

Ruotsin järjestelmä otettiin käyttöön vuoden 2015 lopulla. Järjestelmä on muutenkin säädellympi. Ilmoittautumisajan päätyttyä ei hevosia pystytä enää lisäämään tai poistamaan listoilta. Ruotsissa valmentaja voi myös valita, ettei starttaa tietyiltä lähtöradoilta.

“Tällä hetkellä ei ole suunnitelmia tehdä muutoksia ilmoittautumisiin. Järjestelmää käyttävät ovat suurelta osin tyytyväisiä. Silloin ei ole tarvetta muutoksille”, toteaa Broberg.

Suomessa on käyty keskustelua avoimen ilmoittamisjärjestelmän kokeilemisesta. Forssa on ollut yksi aktiivisimmista asian suhteen.

“Aktiivit ovat toivoneet avoimen ilmoittautumisen kokeilemista. Toivottavasti siihen päästään”, toteaa Pilvenmäen toiminnanjohtaja Elina Hirvonen.

Uusi ilmoittautumisjärjestelmä on työn alla Suomen Hippoksen IT-osastolla.

”Syksyllä olisi tarkoitus kokeilla avoimempaa ilmoittautumista. Missä laajuudessa ja minkä tyyppisiin raveihin kokeilu tehdään, on vielä harkinnassa”, kertoo Suomen Hippos ry:n kilpailupäällikkö Tuomo Pekonen.

Ruotsin vastaavaa järjestelmää on käytetty karkeana mallina Suomen versiota tehdessä. Ainakaan aluksi Suomen versioon ei ole tulossa mahdollisuutta valita pois tiettyjä lähtöratoja.

”Sitä mietitään mahdollisesti myöhemmässä vaiheessa. On mielenkiintoista nähdä ylipäätään, kuinka avoin järjestelmä vaikuttaa ilmoittautumiskäyttäytymiseen."

Ilmoittautumiseen liittyy tärkeänä osana ohjastajien valinta. Osa valmentajista on kokenut ongelmallisena, että ohjastajat jättäytyvät myöhäisessä vaiheessa ilmoittautumisia pois. Joissakin tapauksissa valmentajille jää lyhyt aika reagoida vaihdokseen.

”Olisiko ollut vuosi sitten saimme palautetta tästä. Olin yhteydessä Ravivalmentajien yhdistykseen. Nyt en ole saanut vastaavanlaista palautetta”, Pekonen vastaa.

Lue myös:

Heppa-järjestelmä auttaa lähtölistojen teossa – muttei korvaa ihmistä täysin

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Forssa kaipaa perusteluja kilpailupäivien vähentämiselle – Suomen Hippos vaikenee

Lokakuussa kokeillaan avointa ilmoittautumista Suomen raveihin – käyttöön ensimmäisenä koelähdöissä

Tammavaltikka syksyn kohokohta Pilvenmäellä – luvassa on ärräpäitä

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle