Uutiset

Juhani Partanen hakee uutta nostetta uralleen paikanvaihdoksella

”Maarianhaminassa on Örebrosta käsin tosi helppo käydä. Ahvenanmaan reissut tuovat tervetullutta vaihtelua arkeen”, koko ikänsä Ruotsissa toiminut Partanen sanoo.
Juhani Partasen albumi
Västerbo Imtheman oli Juhani Partasen mukaan starttaamattomana 4-vuotiaana riskiostos. Se on kuitenkin juossut 13 voittoa, parhaan V75-lähdöstä.

Juhani Partasen nimi löytyy usein Maarianhaminan ravien lähtölistoilta. Örebrossa hevosia valmentava Partanen on suomalaisesta nimestään huolimatta elänyt koko ikänsä Ruotsissa eikä puhu suomea.

”Isäni on syntyjään suomalainen. Hän syntyi sotavuonna 1939, ja lähetettiin sotalapsena Ruotsiin. Palasi Suomeen sodan päätyttyä. Hän siirtyi kuitenkin Ruotsiin aika pian sotien jälkeen uudestaan ja tapasi äitini sitten myöhemmin täällä”, kertoo lauantaina 53 vuotta täyttänyt Juhani Partanen taustastansa.

Hevoset ovat olleet Juhanin elämässä keskeisessä osassa nuoruudesta asti. Isä piti jokusta harrastehevosta töiden ohella. Molemmat vanhemmat työskentelivät eri tehtävissä Örebron raviradalla ravien aikana.

”Örebron ravirata on tullut minulle tutuksi jo pienestä pitäen. Olen pyörinyt Örebrossa lähes koko ajan. Jonkin aikaa olin töissä eri valmentajilla Göteborgissa ja Bengt Holmilla Italiassa", mies kuvaa.

Vuodesta 1994 lähtien Partasen elanto on tullut hevosten valmentamisesta. Lisenssikurssilla samaan aikaan hänen kanssaan olivat muun muassa Kari Lähdekorpi, Svante Båth, Daniel Olsson ja Thomas Lönn.

”Aika kova kattaus valmentajia ja ohjastajia”, naurahtaa Juhani.

Ammattivalmentajauransa alusta lähtien hän on valmentanut samalla tilalla Örebron raviradan läheisyydessä.

”Olen ollut vuokralla koko ajan samassa paikassa. Jälkikäteen ajateltuna olisi ollut ehkä fiksumpi ostaa oma paikka. Vuokran maksun sijasta olisin maksanut paikan itselleni. Mutta en ole koskaan halunnut ottaa lainaa pankista”; pohtii Juhani.

Hän suhtautuu hyvin realistisesti valmentaja- ja ohjastajauraansa. Urallaan yli 850 voittoa ohjastanut Juhani toteaa parhaiden vuosiensa osuneen heti ammattivalmentajauran alkuun.

”Ajoin vuosittain reilut 500 lähtöä ohjastajana, ja omankin tallin hevoset juoksivat mainiosti. Toiminta paisui ehkä vähän liian isoksi, ja samalla mies myös uupui”, analysoi Partanen.

Omasta vähättelystään huolimatta hän on menestynyt tasaisen hyvin valmentajana. Valmennettavat ovat tienanneet miljoonasta puoleentoista miljoonaan kruunuun vuosittain. Euroissa summa on siis vajaasta 100 000:sta reiluun 140 000:en.

Tällä hetkellä Partasella on hieman yli 20 hevosta valmennuksessaan. Määrä on sopiva, mutta uusien hevosenomistajien hankkiminen ei ole helppoa Ruotsissakaan.

”Moni minun nykyisistä hevosenomistajistani alkaa olla iäkkäitä. Kimppaomistaminen on luonnollisesti yksi ratkaisu. Mutta pitää löytää todella hyvä kimpanvetäjä."

Partasen valmennuksessa olevalla Donatella Centerillä on suurehko kimppa, 65 omistajaa. Nyt yhdeksänvuotias tamma oli aikanaan Ruotsin raviliigassa Örebron jääkiekkojoukkueen hevosena. Osa kimpan jäsenistä osti tamman itselleen huutokaupasta. Näin tamma sai jatkaa Partasen valmennuksessa.

”Se on ollut hyvä kilpahevonen, elättänyt periaatteessa itsensä koko uran ajan. Ura jatkuu vieläkin, aika näyttää mitä kilpauran jälkeen tapahtuu”, toteaa Partanen tammasta, joka starttaa sunnuntaina Axevallan V75-kierroksella samassa montélähdössä Vidgrénien omistaman Grande Diva Sisun kanssa.

Huutokaupasta Partanen osti myös viimeisimmän menestyshevosensa Västerbo Imthemanin.

”Maksoin alta 30 000 kruunua (reilut 2 900 euroa) hevosesta. Riskiostos, ruunahan oli silloin starttaamaton neljävuotias”, muistelee Juhani parin vuoden takaista kauppaansa.

Uran aloitus tapahtui reilua kuukautta myöhemmin Maarianhaminassa heinäkuun alussa.

Sen verran suomalaisverta Partasessa on, että hän ilmoitti Echon pojan peräkkäisille päiville starttiin Maarianhaminaan. Kotimatkalle Partanen lähti kahden voiton kera.

”Maarianhaminan kaksipäiväiset ravit ovat todella mukava tapahtuma. Toivottavasti ensi vuonna ajettaisiin taas kahtena perättäisenä päivänä. Tietyntyyppisille hevosille kahtena päivänä peräkkäin starttaaminen sopii hyvin”, toteaa Partanen.

Ruotsissa starttien välissä pitää olla sääntöjen mukaan vähintään kaksi päivää.

Nyt kuusivuotias Västerbo Imtheman on jatkanut uraansa mainiosti. Uransa kahdeksasta ensimmäisestä kilpailusta kuusi päättyi voittoon. Viime syksynä ruuna voitti V75-lähdön Eskilstunassa, ja nyt kesäkuussa Maarianhaminasta tuli uran 13 voitto.

”Maarianhaminassa puitteisiin on panostettu todella paljon. Ajoin jo silloin Maarianhaminassa kilpaa, kun ensimmäiseen kaarteeseen piti ajaa vähän hitaammin sen jyrkkyydestä johtuen. Soisin Maarianhaminalle jokusen ravipäivän lisää vuosittain”, mies kehuu Ahvenanmaan ainoan totoraviradan kehitystä.

Muutoksen tuulet puhaltavat tällä hetkellä Juhani Partasen elämässä. Valmennettavat muuttavat Örebron ratatalleille, sillä pitkäaikainen vuokranantaja päätti muuttaa omistamansa tilan toimintasuuntaa. Partanen suhtautuu muutoksiin myönteisesti.

”Örebron rata on auttanut minua paljon. Saan remontoidun 22-paikkaisen tallin radalta. Täällä on hyvät valmennusolosuhteet, ja tietyllä tapaa mieskin nuortuu uusien kuvioiden parissa. Arkikin helpottuu esimerkiksi paikkojen hoidon suhteen”, naurahtaa Partanen.

Hän pohtii arkiravien asemaa Ruotsissa.

”Verrattuna muihin Pohjoismaihin on palkinnot meillä toki hyvissä kantimissa. Ei silti olisi haitaksi, jos arkiravien palkintoja hieman nostettaisiin Ruotsissa. Pienelläkin nostolla olisi psykologinen merkitys minun kaltaisteni pienten valmentajien omistajille. Tälle vuodelle nostettiin hieman palkintoja keskivälin sijoista useimmissa lähdöissä. Hyvä asia monen tavallisen omistajan kannalta."

Juhani Partanen tuumailee myös jo uran jälkeistä aikaa. Ammattivalmentajana Partanen on suunnitellut jatkavansa 60-vuotiaaksi.

”Tai katsotaan silloin, mitkä ovat tuntemukset, kun 60 vuotta tulee mittariin. Niin kauan kuin terveyttä riittää, pidän vähintään muutamaa omaa hevosta. On tämä kuitenkin sen verran mukavaa hommaa. Vähän himottaisi vielä yrittää saada 1 000 voittoa ohjastajana täyteen ennen ajohommien lopettamista.”

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

"Kyllä, me vaadimme hevosilta 10–15 kertaa vuodessa paljon lähdön viimeisillä 200 metrillä" – 10 000 ravilähtöä ilman ajokieltoa ohjastanut Erik Adielsson kaipaa asiallista keskustelua lajin asemasta yhteiskunnassa

Aripekka Pakkasen tallissa nuorennusleikkaus – Ruotsin filiaali mietinnässä

Ravivihje: Johtaako ideavarma alusta loppuun Årjängin Toto75-kierroksella?

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle