Uutiset

Captain Corey toi hambovoiton kuningas-Åkelle sekä suomalaisille osamistajilleen Petri Salmelalle ja Kenneth Liljamaalle

Pohjois-Amerikan raviurheilun suuri vuosittainen huippu, 96. The Hambletonian, päättyi ruotsalaisiin ja suomalaisiinkin juhliin. Osaomistajat Petri Salmela ja Kenneth Liljamaa joutuivat rajoitusten vuoksi katsomaan hambon kotoa Torniosta.
Adam Ström/StallTz
Captain Corey vain jaksoi ja jaksoi 96. The Hambletonianin finaalin keulapaikalla karikoista ja raastavatsa temposta välittämättä. Rattailla istui osaomistaja "Kung-Åke" Svanstedt.

Jos oli juhlan aihetta Torniojoen itäpuolella, oli sitä Åke Svanstedtin New Jerseyn valmennustalleillakin, sillä Captain Coreyn ohella "vihreän miehen" talliin tuli myös hambon kolmonen ja nelonenkin kolmella mukaan päässeellä finalistilla.

Captain Coreyn voitto ei tullut tuurilla, sillä 500000 dollarin ja äärettömän kunnian saavuttamiseen tarvittiin Captain Coreylta (Googoo Gaagaa) lähes epäinhimmillinen venyminen. Voittoaika 09,0 ei kerro kaikkea, sillä numerolla 10 startannut Cuatro De Julio avasi myös kovaa, mutta aiemmin Svanstedtilla työskennellyt Lucas Wallin ei päässyt pujahtamaan sisäradalle, ja ori jäi keulan Captain Coreyn rinnalle riehumaan. Seurauksena oli järkyttävän kova alkuvauhti. Kun tähän lisää, että Meadowlandsin lauantain tuulisessa säässä keulahevoset eivät juurikaan jaksaneet, oli voitto Captain Coreylta hurja voimannäyttö.

"Kunnonajoitus osui nyt nappiin", Svanstedt myönsi voittajahaastattelussa, sillä starttihambofinaali oli Captain Coreyn kolmevuotiskauden vasta viides startti.

"Viikon väli karsinnasta finaaliin osui nyt juuri nappiin. Olin huolissani toki, alun jälkeen ja koska keulahevoset eivät olleet jaksaneet muutenkaan. Kuinka ori jaksaisi? Mutta Corey taisteli mahtavasti. Todella kova hevonen!"

Valmentajan Svanstedtin, aiemmin hambon Perfect Spiritillä (Andover Hall) Kung-Åken kanssa voittaneen SRF Stablen, Knutsson Trottingin ja Midnight Sun Partnersin ori on nyt arvossaan siitosoriina, sillä se edustaa erisukuista vaihtoehtoa amerikkalaiskasvattajille. Ori saanee näin vahvan mahdollisuuden näyttää kykynsä myös periyttäjänä. Midnight Sun Partners pitää sisällään Salmelan ja Liljamaan lisäksi pohjoisruotsalaisen Robert Lindströmin, joten pääosa omistajista on ruotsalaistaustaisia.

Tästä voit lukea taustaa mm. Captayn Coreyn siitosarvosta ja Petri Salmelan matkakuvioista tällä viikolla perjantain MT Ravinetistä.

The Meadowlandsin superviikonlopun suuri huomio kiinnittyi tietenkin massiivisesti hamboon, mutta viikonloppu sisälsi jälleen paljon muutakin. Se on varsinainen amerikkalaisen kärryurheilun katselmus.

Mielenkiintoista oli mm. mistä isäoreista eri ikäluokkien suuret voittajat tällä kertaa olivat ja kuinka monenlaisia ennätyksiä Meadowlandsissa juostiin. Perjantaina otettiin jo varaslähtö, ja hambon finaalin varahevoseksi jäänyt osittain suomalaisomistuksessa kilpaileva In Range (Bar Hopping) nappasi edellisillan Muscle Hillin lähdöstä 25000 taalaa kilometriajalla 09,5. Tim Tetrick ohjasti AMG Stable Oy:n eli Esa Pehkosen ja Kim Vörlinin osaomistamaa oritta. Valmentaja on Marcus Melander

Lauantain isoja juttuja olivat Hambletonianin ja hambo Oaksin ohella kaksivuotiaiden isot lähdöt. Ne menivät tammojen puolella eli Jim Doherty Memorialissa Venerablelle (Walner) ja oriiden Peter Haughton Memorialissa nyt viiden kisan jälkeen tappiottomalle King Of The Northille (Walner) eli kyseisen Walnerin (Chapter Seven) marssi siitosorimarkkinoille ei olisi voinut olla parempi. Kyseessä on siis Esa Lahtisen kasvattaman Walnerin ensimmäinen ikäluokka, jossa on Pohjois-Amerikassa 93 jälkeläistä.

Venerablen ravaama 09,6 on Doherty Memorialin ennätys, ja Dave Millerin ohjastama Richard Nifty Normanin valmentama tamma meni selvästi kovempaa kuin King Of The North (10,7) oriiden puolella.

Venerablen tulos oli hurja, kun huomioidaan, että Oaksin vuotta vanhempi voittaja Bella Bellini (Bar Hopping) meni 09,7. Oaks oli toki taktiikkajuoksu. Lopun Bella Bellini tuli lopun lentämällä Uusi-Seelannin lahjan Pohjois-Amerikan kärryurheilulle, Dexter Dunnin, lähinnä tyylitellessä viimeisellä varttimaililla. Myös Bella Bellini tulee Richard Nifty Normanin valmennustallista eli Norman osasi laittaa tammat iskuun tärkeällä hetkellä tällä kaudella.

Peitsareiden puolella suuret setelit (138075 dollaria) menivät Cane Pacessa Rockyroad Hanoverin (Captaintreacherous) taustavoimille. Dexter Dunn ohjasti Tony Alagnan valmennettavaa, joka noteerasi kilometriajan 06,7.

Pääset The Meadowlandsin lauantain tuloksiin tästä.

Linkki USA:n keskusjärjestön etusivulle, jolta löytyvät uutiset lauantain suurkilpailuista.

Voit katsoa hambon (lauantai 7.8. lähtö 15) Meadowlandsin kotisivulta.

Adam Ström/StallTz
Kung-Åke perheineen. Svanstedt nousi hambomenestyksen myötä USA:n valmentajatilaston kolmanneksi, vaikka talli ei ole maan suurimpia.
MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Martti Ala-Seppälä osti Ohiostakin, Saku Mikkola Harrisburgin agenttina ja Kemppi vain myyjänä Amerikassa

Marko Kreivi: "Ecurie D. tauolle ja kohti siitosorihommia - saa Svanstedtillä seuraa Åbyn ennätyskaksivuotiaasta Pure Countessista"

Svanstedtin toinenkin kova kolmevuotias Southwind Tyrion loukkaantui ja siitokseen - superori Walner saatavilla vain Amerikassa

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video