Uutiset

15-vuotiaan Peppi Hautalan unelma täyttyy ensi lauantaina – Suomen ensimmäinen pararavilähtö ajetaan Vermossa

Tapahtuman suunnittelun yhteydessä syntyi myös Suomen pararavi- ja ratsastusyhdistys.
Hanna Malmivaara
Peppi Hautala starttaa ensi lauantaina Vermossa Suomen ensimmäisessä paraponiravilähdössä. Kuvassa Peppi on perheen shetlanninponiori Taigan Amazing Adamin kanssa.

Hattulalainen Peppi Hautala (15) sairastaa harvinaista aineenvaihduntasairautta, AGU-tautia. Hän harrastaa kotonaan ratsastamista ja ajamista ja on pitkään halunnut päästä ajamaan kilpaa, koska Veeti-velikin sitä tekee.

”Pepin sairaus estää P-kortin ajamisen, koska hän ei osaa lukea eikä kirjoittaa. Itsepäisesti Peppi pitkään jatkoi hokemista, että haluaa ajaa kilpaa. Puolitoista vuotta sitten Eetu Fossi laittoi minulle viestiä, että haluaisi ajaa poniravilähdössä ja pyysi minua järjestämään asian”, kertoo Pepin äiti, Suomen pararavi- ja ratsastusyhdistyksen puheenjohtaja Hanna Malmivaara.

Malmivaara kertoo, että alun perin hän ajatteli, että koska Peppi ja Eetu haluavat ajaa kilpaa, löytyy varmasti muitakin innokkaita.

Yli vuoden kestänyt suunnittelu, neuvottelut ja sponsorihankinnat kantoivat hedelmää. Ensi lauantaina yhdeksän ohjastajaa, joilla on joko fyysinen tai kehitykseen liittyvä vamma, kiipeää kokeneiden raviponien kärryille Vermon kutsukilpailulähdössä Espoossa. Jokaisen ponin kärryillä istuu mukana myös ammattiohjastaja takaamassa lähdön turvallisuuden ja sujuvuuden.

Malmivaara kertoo iloitsevansa siitä, miten sujuvasti idea pararavikilpailuista lähti elämään ja toteutumaan.

”Suomen Hippoksen Tomi Himanka ja Vermon miehet Heikki Häyhä, Miika Lähdeniemi ja Jarkko Korhonen ottivat asiasta heti kopin ja reilu vuosi sitten kokoustimme ensimmäisen kerran. Pararavit piti toteuttaa jo viime syksynä, mutta koronapandemian takia niitä siirrettiin vuodella”, Malmivaara kertoo.

Pararavilähdön suunnittelun ohessa syntyi myös yhdistys, Suomen pararavi- ja ratsastusyhdistys. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää ja kehittää pararavi- ja ratsastusliikunnan mahdollisuuksia ja järjestää erilaisia tapahtumia.

Malmivaaran energia ja päättäväisyys lajin edistämisessä antavat viitteitä siitä, että Vermon pararavilähtö ei jää ainoaksi.

”Olemme saaneet mukaan valtavan innostuneen joukon. Jokaisella osallistujalla on vahva hevostausta, joukossa useampi SM-tason pararatsastajakin, mutta ravikilpa-ajosta ei ole kenelläkään aiempaa kokemusta. Tätä tapahtumaa on odotettu”, Malmivaara kertoo.

Tapahtumalle on löytynyt tukijoita ravipiireistä. Pararavilähdön osallistujat istuvat startissa kärryille lahjoituksina saatuihin ammattilaisvarusteisiin pukeutuneina. Suomen poniraviyhdistyksen jäsenistö lainaa starttiin kokeneet raviponit. Suoraa rahallista tukea on saatu muun muassa Erkki Rajakosken rahastolta ja Tukilinjalta.

”Suomalaiset pararatsastajat ovat jo maailman huippua, joten uskomme, että parakaviourilla on tilaa myös raviurheilulle”, toteaa Suomen Hippoksen markkinointi- ja kehityspäällikkö Tomi Himanka.

Tapahtumassa on mukana myös Paralympiakomitea, jonka hallituksen puheenjohtaja Sari Rautio toteaa, että pararavilähtö on erinomainen esimerkki yhteistyön voimasta.

”Raviurheilussa yhdistyy paljon meille tärkeitä asioita: yhteys hevoseen ja luontoon, yhdessä tekeminen sekä hevosen ja ihmisen kumppanuus. Hienoa olla mukana tällaisessa ainutlaatuisessa tapahtumassa”, Rautio sanoo.

Pääroolissa lauantaina ovat paraohjastajat, Pepin ja Eetun lisäksi seitsemän muuta. Jännitys alkaa tiivistyä tulevaa lauantaita kohti.

Hattulassa Peppi Hautala odottaa innolla ensimmäisiä ravikilpailujaan. Päivittäin hevosten ja ponien hoitoon osallistuva nuori nainen nauttii kotona erityisesti hevosten harjaamisesta, taluttamisesta ja paijaamisesta.

”Pepin mielestä ponin kanssa ajaminen on kivaa ja usein ajamisen aikana Peppi nauraa niin, että joudun välillä huomauttamaan, että kohta ollaan ojassa tai puskassa", Malmivaara kuvailee.

Pepin mukana pararavilähdössä kärryillä on isoveli Veeti, jotta jännitys ei olisi liian suurta.

Malmivaara kertoo, että viikkoa ennen starttia Pepissä alkaa näkyä kisajännitystä ja pinnalla ovat pohdinnat siitä, tuleeko lähdöstä voitto kotiin. Tähän äiti vastaa joka kerta samalla tavalla:

”Olen sanonut, että kaikki te, jotka kärryille näissä kilpailuissa nousette, olette voittajia.”

Suomen ensimmäisen para-poniravilähdön voi seurata Toto-TV:n ravilähetyksestä lauantaina 13.11.2021 klo 12.30.

Hanna Malmivaara
Peppi Hautala odottaa innolla ensimmäistä ravilähtöään.
MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kavioliiga uudistuu vuoden 2022 alusta: "Meidän on saatava nostettua lauantai raviviikon ehdottomaksi ykköspäiväksi" – lue myös toimittajan kommentti

Hallitus on päivittänyt exit-strategiaansa - ”Näyttää siltä, ettei enää olla kaukana siitä, että yleisö pääsee taas raveihin”

Yleisöä radoille kesäkuussa? ”Pidän todennäköisenä, että avautuminen tulee voimaan portaittain”

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video