Uutiset

Taistelijatamma Ranch Kellyn esikoinen jouduttiin lopettamaan – syynä harvinainen oireyhtymä

Neljän Suomen ennätyksen haltija Ranch Kellyn ensimmäinen varsa Vive Wotan jouduttiin lopettamaan lokakuun lopulla.
Anne Luttinen
Ranch Kellyn ja Maharajahin poika Vive Wotan sairastui akuuttiin munuaisreaktioon.

Suur-Hollola-ajon voittaja ja Pariisin ravipyhätön Vincennesin valloittaja Ranch Kelly hyvästeli kilparadat kauden 2019 jälkeen. Tamman esikoinen Vive Wotan (Maharajah) syntyi seuraavana vuonna. Ravi-Suomi tervehti lämminverikuningattaren perintöprinssiä ilolla.

 

Vive Wotanin elinkaari katkesi kuitenkin jo vuoden ikäisenä. Ori jouduttiin lopettamaan lokakuun lopussa.

 

Ranch Kellyn ja Vive Wotanin omistaja Anne Luttinen valaisee päätökseen johtaneita syitä.

 

”Vive Wotan sai jostain akuutin munuaisreaktion. Se voi kehittyä esimerkiksi virusinfektion seurauksena tai lääkkeiden haittavaikutuksesta”, hän huokaisee.

 

”Ori vietiin toissa viikon torstaina (28. lokakuuta) Hyvinkään hevossairaalaan sisätautien erikoislääkärille tutkittavaksi. Sinne varsa sitten jäi, ja se avattiin. Vive Wotan olisi kärsinyt, ja lopettaminen oli sen kannalta ainoa oikea ratkaisu. Oriilla ei olisi ollut edellytyksiä normaaliin hevosen elämään. Mietittiin, että olisiko Vive Wotan voinut jäädä lemmikiksi tänne, mutta se olisi ollut väärin hevosta kohtaan.”

 

Akuutti munuaisreaktio on hevosilla harvinainen mutta ei tavaton. Samaa oireyhtymää tavataan myös ihmisillä.

 

”Akuutissa munuaisreaktiossa elimistöön kehittyy myrkytystila. Urea kulkee veressä ja hemoglobiinitaso laskee. Asia ei ollut minulle ennestään tuttu. Juttelin eläinlääkärin kanssa, ja hän sanoi, että on näitä esiintynyt hevosillakin, esimerkiksi ähkyjen jälkeen, kun päällä on voimakas lääkitys”, Luttinen sanoo.

 

Hän on tapauksesta raskain mielin.

 

”Se oli harmillinen menetys. Ori oli niin mahtavan luonteinen, ja siinä oli paljon emänsä leimaa. Ehdimme jo opettamaan Vive Wotanin ajolle.”

 

Luttinen kertoo, että Ranch Kellyn tämänkesäinen tammajälkeläinen Maharajahista varttuu ja voi hyvin. Varsa on nimetty Vive Wendyksi. Tällä hetkellä Ranch Kelly on kantavana Nunciosta.

 

13-vuotias Ranch Kelly pitää nimissään peräti neljää Suomen ennätystä, muun muassa tammojen absoluuttista SE:tä 09,7. Se syntyi Mikkelissä heinäkuussa 2018.

 

Ranch Kelly ravasi yhdeksän kautta kestäneellä urallaan 127 starttia. Ykkösiä tuli 35 ja muita sijoituksia kolmen parhaan joukossa 37 kappaletta. Periksiantamattomasta asenteestaan tunnetun tamman voittosumma kipusi 561 604 euroon.

 

Vive Wotanin kuolemasta uutisoi ensimmäisenä Hevosurheilu.

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ranch Kelly taas "pieniin päin"

Loveya Fashion siirtyi siitokseen

Huippusukuinen yhdistelmä näki päivänvalon: Ranch Kellylle orivarsa

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video