Uutiset

Kevin Oscarsson aloittaa oman valmennustallin Mack Lobellin valmennusmaastoissa

"Nykyään arkiset murheet ja työasiat unohtuvat nopeasti astuessani kotiovesta sisään.”
LARS JAKOBSSON / TR BILD
Kevin Oscarsson on ohjastanut urallaan reilut 400 voittoa. Hän menestyi aikanaan hyvin myös poniohjastajana.

Kevin Oscarssonin perintötekijöillä on luonnollista, että 26-vuotias nuori mies tähtää ammattivalmentajaksi. 60 vuotta tänä vuonna täyttänyt isä Jim Oscarsson on toiminut jo lähemmäs 30 vuotta ammattivalmentajana. Äiti Susanne Oscarsson (os. Nordlander) menestyi vuosituhannen vaihteessa mainiosti erityisesti oppilaslähdöissä.

Nuoresta iästään huolimatta Kevin on ehtinyt työskennellä jo pitkän aikaan ammattimaisesti raviurheilun parissa.

"Kohta tulee 10 vuotta täyteen täysipäiväisesti hevosten parissa. Viimeiset vuodet olen ollut taas perheyrityksessämme töissä”, kertoo Kevin Oscarsson matkalla Jägersron raveihin.

Jägersrossa ei isän reilun 50 hevosen valmennustallista kilpaile hevosia. Kevin toimii kyseisenä iltana lainaohjastajana. Kalmarin lisenssillä kilpaa ajava Kevin kiersi omien sanojensa mukaan aiemmin enemmän raveissa ajamassa.

"Ajan edelleen lähiradoilla, ja eritoten vakioasiakkailleni. Panostan kuitenkin entistä enemmän omiin hevosiimme kotona”, toteaa noin 700 startin vuosivauhdilla ohjastava Kevin Oscarsson.

Kevin Oscarsson on ohjastanut hieman yli 400 voittoa urallaan. Viime vuosina voittomäärä on vakiintunut noin 70 vuosittaiseen voittoon.

"Rutiinin myötä olen kehittynyt ohjastajana. Itsevarmuuskin on kasvanut, kun olen saanut ajaa paremmilla hevosilla."

Oscarssonin perhe osti muutama vuosi sitten legendaarisen Blädingeåsin valmennustilan Vislandasta Etelä-Ruotsista. Aikansa absoluuttinen huippuhevonen Mack Lobell on ollut 80 hehtaarin suuruisen tilan kuuluisin asukki.

"Vanhempani etsivät pitkään sopivaa tilaa palattuamme Amerikasta 2013. Siitostammamme olivat pitkään kotitilallamme Eskilstunassa, starttihevoset puolestaan Julmyrassa sekä viimeksi Sisyfos-tilalla Söderbyssä."

Eskilstunan tila on myyty ja Oscarssonien 15 omaa siitostammaa asustavat myös Blädingeåsin tilalla. Se tarjoaa hienot puitteet valmentamiseen ja hevoskasvatukseen suurine laitumineen. Jo edesmennyt John-Erik ”Goya” Magnusson kasvatti tilalla lukuisan määrän hienosti menestyneitä Ås-kasvattajatunnuksella varustettuja hevosia.

"Tila ei ollut täydessä käytössä pitkään aikaan Goyan muutettua perheensä kanssa Amerikkaan. Olemme ehostaneet paikkoja sekä rakentaneet valmennukseen sopivan, mäkeen nousevan hiittisuoran. Nyt kaikki palikat alkavat olla kohdillaan. Hevoset ovat menestyneet paremmin viime aikoina."

Vaikka Oscarssonin perhe kuuluukin Ruotsin itärannikolla sijaitsevan Kalmarin raviradan lisenssialueeseen, lähin ravirata ei suinkaan ole Kalmar, vaan hieman yllättäen Halmstad.

"Kalmariin meiltä on reilun kahden tunnin matka. Halmstadiin ajamme reilussa tunnissa. Tilamme sijaitsee E4-tien varressa. Tästä on hyvät liikenneyhteydet niin ylös- kuin alaspäin Ruotsia."

Jim Oscarssonin meriittilistaan kuuluu Peter Haughton Memorialin voitto Aperfecectyankeen kanssa 2012. Raviurheilullisesti kahden vuoden mittainen aika Amerikassa oli Kevinin mukaan antoisaa. Sosiaalinen puoli painoi vaakakupissa perheen suunnatessa takaisin Ruotsiin.

Palattuaan Ruotsiin oli Kevin vuoden töissä Johan Untersteinerilla sekä kaksi vuotta Stefan Perssonilla. Kevin oli lähellä lähteä takaisin Amerikkaan puolisonsa Cathrine Strömbergin kanssa.

"Olisimme lähteneet takaisin, jos vanhempani eivät olisi ostaneet tilaa. Nyt keskitymme kuitenkin täysillä ruotsalaiseen raviurheiluun."

Reilu vuosi sitten Kevin ja Cathrine saivat perheenlisäystä.

”Moni tuttavani sanoi minulle, että lapsen syntymän jälkeen asioiden tärkeysjärjestys elämässä muuttuu. En oikein sisäistänyt sen merkitystä, ennen kuin pikkukaveri oli kotona. Nykyään arkiset murheet ja työasiat unohtuvat nopeasti astuessani kotiovesta sisään”, myhäilee Kevin, joka asuu reilun 10 minuutin ajomatkan päässä Blädingeåsin tilasta.

"On tärkeätä päästä irtaantumaan kunnolla töistä puolison ja jälkikasvun parissa. Ihan koko valveillaoloaikaa ei pidä täyttää hevosilla."

Tulevaisuuden kuviot ovat Kevin Oscarssonilla selkeät. Hän on käynyt kaikki tarvittavat kurssit A-lisenssin saamiseksi. Tarkoituksena on aloittaa A-valmentajana jossakin vaiheessa ensi vuotta. Pitkällä tähtäimellä Kevinin on tarkoitus ottaa vetovastuu koko toiminnasta. Vielä ei ole kuitenkaan sen aika.

"Isä jatkaa ihan normaaliin tapaan valmentamista, vaikka hän haluaakin vähentää hevosmääräänsä. Jossakin vaiheessa hevosemme ovat sitten yksinomaan minun valmennuslistallani."

Puheen kääntyessä oman tallin pyörittämiseen, haluaa Kevin nostaa esille heillä työskentelevän henkilökunnan merkityksen.

”Perheeni, pikkusisko Natalie mukaan lukien, työskentelee tallillamme. Mutta ilman ulkopuolista osaavaa työvoimaa ei tämän kokoinen talli kuitenkaan pystyisi toimimaan. Meillä on ollut onni saada todella osaavaa työvoimaa niin Ruotsista kuin Suomesta. Suurempaa työvoimapulaa ei ole ollut."

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Markus B Svedberg rakentaa määrätietoisesti uraansa: "Vuodesta 2015 lähtien olen ajanut joka vuosi enemmän rahaa sisään kuin aiempana vuotena"

16-vuotias Anton Punkka satsaa täysillä raviurheiluun – samalla hän on huolissaan nuorten ohjastajien vähyydestä poni- ja hevoslähdöissä

Belgialainen Dwight Pieters tekee kovaa nousua Ruotsin ohjastajamarkkinoilla: "Ruotsalainen raviurheilu tarjoaa hyvän ansaintamahdollisuuden hevosalan ammattilaiselle"

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle