Uutiset

Martta Smura tyytyväinen montén kehitykseen Suomessa

"Koko lajin arvostus on selkeästi kasvanut. Ammattivalmentajat ilmoittavat hyvin hevosia etenkin lämminveristen montélähtöihin."
Terhi Piispa-Helisten
Martta Smura lukeutuu suomalaisten montén taitajien kärkikaartiin. Hänen mielestään lajin arvostus on kasvanut Suomessa viime aikoina.

Suomen Hippos ry julkaisi tällä viikolla vuoden 2022 montén SM-kiertueiden sekä Winter Monté -Meetingin päivämäärät. Niissä ei ollut kovin suuria poikkeamia edellisvuosiin verrattuna. Suomenhevosten montén SM-finaali ratkaistaan tuttuun tyyliin kuninkuusraveissa ja lämminveristen SM-finaalin voittaja ratkeaa St Michel -ravien yhteydessä.

Suomen eturivin montératsastajiin lukeutuva Martta Smura on tyytyväinen montén arvostuksen selkeästä noususta Suomessa.

”SM-kiertueet ja Winter Monté Meeting ovat tärkeitä elementtejä suomalaiselle montélle. Koko lajin arvostus on selkeästi kasvanut. Ammattivalmentajat ilmoittavat hyvin hevosia etenkin lämminveristen montélähtöihin. Taso on tätä kautta noussut paljon lähdöissä”, iloitsee Martta Smura.

Tärkeimpänä kehityskohteena Martta näkee sarja- ja kilpailutarjonnan paremman koordinoinnin montéssa. Jos sarjat on suunniteltu oikein, niihin ilmoitetaan yleensä hyvin hevosia.

"Esimerkiksi 50 000 euroa tienanneet lämminveriset ovat vähän väliinputoajia. Jos kokeiltaisiin rohkeasti ajaa niille suunnattuja ryhmälähtöjä? Ei tarvitsisi ajaa näillä hevosilla joka kerta avoimissa lähdöissä tai pitkiltä takamatkoilta. Kaikkien etu on, että lähtöihin ilmoitettaisiin hyvin hevosia."

Kylmäveristen montélähdöissä on ollut välillä osallistujapulaa. Martta Smura kannustaakin valmentajia ilmoittamaan suomenhevosia ja kylmäverisiä lähtöihin.

”Montélähdöissä on kuitenkin vähintään samat palkinnot kuin kärrylähdöissä."

Ruotsissa on viime vuosina noussut huoli montératsastajien vähyydestä. Tätä Martta Smura ei koe ongelmana ainakaan eteläisessä Suomessa.

"Pohjoisessa vaikuttaa välillä olevan pula ratsastajista. Toisaalta kilpailutarjonta on siellä vähäisempää. Se vaikuttanee omalta osaltaan ratsastajamääriin”, pohtii Smura.

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty Montékypärät-kilpailusarja saa kiitosta Smuralta.

"Kyllähän tuolla kilpailusarjalla oli selkeä tilaus. Vähemmän ratsastaneet saivat mahdollisuuden ratsastaa enemmän lähtöjä, eikä heidän tarvinnut kohdata kaikkein rutinoituneimpia ratsastajia. Kaikki ideat millä saadaan aktivoitua harrastajia, ovat hyvästä."

Omaan montévuoteensa Nurmeksesta käsin operoiva Martta Smura on tyytyväinen. 27 starttia ovat tuoneet peräti yhdeksän voittoa. Seitsemän näistä on tullut Olli Timosen Gambling Face (i. Raja Mirchi).

"Ruuna lähti kulkemaan todella mainiosti heti ensimmäisestä montélähdöstä keväällä. Monté vaikuttaa sopivan paremmin sen juoksutyylille."

Gambling Facen kausi jatkunee vielä kahdella montélähdöllä. Ensin Oulussa ensi perjantaina, ja sitten kuun lopulla Bodenissa.

”Ei sen puoleen on Suomessakin tarjolla hyviä palkintoja montéssa. Gambling Face voitti idän Monté-Ässä-finaalissa 2 000 euroa ja samansuuruinen ykkönen on Rovaniemen pohjoisen Monté-Ässä-finaalissa puolentoista viikon kuluttua."

Terhi Piispa-Helisten
Gambling Face on tuonut Martta Smuralle seitsemän voittoa tänä vuonna.
MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Monté-näytöksen kautta raviurheilun pariin – Liisa Sassi-Päkkilä innoissaan uudesta aluevaltauksesta

Maria Kurttila noussut montén kärkijoukkoon

Ruotsin johtava montératsastaja Emilia Leo huolissaan uusien ratsastajien puutteesta

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video