Uutiset

Eveliina Talvensaari harrastaa raviurheilua ja järjestötoimintaa: "On mukava olla mukana järjestämässä raveja, siinä näkee raviurheilua eri kantilta kuin kärryiltä käsin"

Ukkoherra ja Pilgrims Frost ovat tuoneet tuoreimmat ilonhetket hevosenomistajana.
Antti Savolainen
"Tärkeätä olisi saada myös meitä vähän nuorempia harrastajia mukaan järjestötoimintaan”, Eveliina Talvensaari sanoo. Arkistokuvan hevonen on Grafiitti.

Eveliina Talvensaari palasi juurilleen Pelkosenniemelle muutama vuosi sitten. Takana oli lähemmäs kymmenvuotinen työrupeama eteläisessä Suomessa eri hevostalleilla. Nykyään entinen hevosalan ammattilainen harrastaa raviurheilua käyden työssä muun alan töissä.

"Ennen koronapandemiaa työskentelin paljon eri ravintoloissa Lapin hiihtokeskuksissa. Tällä hetkellä huollan Suomutunturilla lomamökkejä.”

Eveliinan ja hänen vanhempiensa hevosharrastus on suhteellisen mittavaa.

”Hevosia on puolisenkymmentä sekä yksi poni. Hevoset ovat Kemijärvellä minun asuessani tosiaan Pelkosenniemellä. Sittenhän meillä on muutama hevonen muualla valmennuksessa.”

Muualla olevat hevoset ovat menestyneet todella hyvin. Sunnuntaina Janita Luttusen käsistä debytoinut ja voittanut Pilgrims Frost ansaitsi Bodenin startista vajaat 3 500 euroa.

"Emme viitsineet jättää starttikunnossa olevaa hevosta talvitauolle. Lähimmät talven läpi ajavat radat sijaitsevat noin 350 kilometrin etäisyydellä meistä, mutta Janitalla on lyhyt matka Torniosta käsin käydä Bodenissa kilpailemassa. Ajetaan tammalla kilpaa hyvistä palkinnoista niin kauan kuin se menee tuolla tyylillä.”

Kuuden voiton putkeen viime kauden lopettanut Ukkoherra lukeutuu myös Eveliinan ja hänen vanhempiensa menestyshevosiin. Juha Kortekallion valmennuksesta kaikki uransa 38 starttia kilpaillut, seitsemänvuotiaaksi kääntynyt ori jatkaa kilpailemista talven yli.

”Volttaaminen on sille vähän vaikeata. Eiköhän Jussi odottele sopivaa autolähtöä. Monta vuotta perheemme sai odottaa, että saisimme näin hyvin menestyvän hevosen. Jussi on tehnyt sen kanssa todella hyvää työtä.”

Lappiin palattuaan Eveliina on lähtenyt mukaan paikalliseen järjestötoimintaan. Hän istuu Lapin Hevosjalostusliiton hallituksessa sekä on Kemijärven Ravi ry:n puheenjohtaja. Äkkiseltään tulisi ajatelleeksi, kuinka vuorokauden tunnit riittävät ansiotöihin, hevosten valmentamiseen sekä luottamustoimiin.

”Kyllähän välillä tunnit vuorokaudesta meinaavat loppua. Mutta Kemijärven puheenjohtajuus esimerkiksi vaatii enemmän panostusta ainoastaan kesän ravien lähestyessä. On mukava olla mukana järjestämässä raveja, siinä näkee raviurheilua eri kantilta kuin kärryiltä käsin. Tärkeätä olisi saada myös meitä vähän nuorempia harrastajia mukaan järjestötoimintaan”, toteaa Eveliina analyyttisesti.

Puheen kääntyessä ravipolitiikkaan hän nostaa esiin Lapin kilpailukalenterin suunnittelun. Hän kaipaisi Rovaniemen ja sitä ympäröivien pikkuratojen kilpailukauden olevan nykyistä tiiviimpi.

Ravikauden 2022 helmikuinen aloitus Rovaniemellä saa Eveliinan hyväksynnän. Hän ei kuitenkaan ymmärrä ravikauden venyttämistä joulukuulle saakka. Valtaosa kilpailijoista harrastaa Eveliinan mukaan raviurheilua muiden töiden ohella.

”Emme aja kuin 11 ravipäivää Rovaniemellä vuoden aikana. Näkisin mieluummin tiiviimmän alkusyksyyn päättyvän ravikauden. Kaikin puolin järkevämpää olla ajamatta kilpaa myöhään syksyyn, jolloin valmennusolosuhteetkaan eivät ole parhaat mahdolliset täällä.”

Hän näkee oman alueensa raviurheilun viime vuosien kehityksen myönteisenä.

”Harrastajapohja ei luonnollisesti harvaan asutulla alueellamme ole määrällisesti suuri. Tärkeintä on alueella valmennuksessa olevien hevosten noussut starttaamisprosentti. Kehitys menee selkeästi oikeaan suuntaan.”

Juttua on päivitetty 6.1.2022 kello 10.59. Korjattu Iso-Syöte Suomutunturiksi.

Terhi Piispa-Helisten
Kuvassa Ari Moilasen ohjastama Ukkoherra voitti viime kaudella yhdeksän kertaa. Orilla on kuuden voiton putki alla aikaväliltä loka–joulukuu.
MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Linda Metsämäki viihtyy eteläisessä Ruotsissa: ”Halmstadista käsin on hyvä harjoittaa niin raviurheilua kuin esteratsastustakin ammatikseen"

Sukuvika pitää tiukasti otteessaan

Hevoset ovat olleet Olli-Pekka Kallasvuon juttu jo pikkupojasta lähtien: "Se vain kolahti minuun se näky"

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle