Uutiset

"Oli kyse mistä tahansa urheilulajista, on osattava toimia voimassa olevien sääntöjen mukaan" – Mika Forssin ja Jorma Kontion mielestä uudet säännöt ajotavoista on otettu hyvin vastaan Ruotsissa

Nykyiset säännöt astuivat voimaan vuoden alusta.
Terhi Piispa-Helisten
Mika Forss ohjasti viime vuonna 104 voittoa.

Ruotsalaisessa raviurheilussa uudistus on otettu hyvin vastaan. Kysyimme asiaa ohjastajien näkökulmasta Jorma Kontiolta sekä Mika Forssilta. Tuomariston puolesta asiaa kommentoi yksi Ruotsin arvostetuimmista ravikilpailutuomareista, sääntövaliokunnan jäsen Pär-Olof Grannas.

Kaikki kolme korostivat ohjastajien ottaneen uudet ajotavat hyvin vastaan. P-O Grannas korosti niin ikään Suomessakin esiin nostettua asiaa tuomarityöskentelyn tasalaatuisuuden tärkeydestä.

Jorma Kontio arvioi, että vuoden ensimmäisien ravien perusteella ajotyyli on yleisesti ollut hyvin asiallinen.

"Ruotsissahan oli käytössä siirtymäkausi viime vuoden lopulla. Tuomaristo otti yhteyttä ohjastajaan, mikäli ajotavasta olisi tullut sakkoja uusien sääntöjen mukaan. Oikein oivallinen tapa toimia."

"Asiallinen keskustelu ennen sakottamista johtaa mielestäni paljon parempaan lopputulokseen pitkässä juoksussa. Keskustelu on parempi keino ennen rangaistusten jakamista raviurheilussa. Silloin kun kyseessä on ei-vakava rike.”

Mika Forssin mielestä ohjastajat ovat ottaneet hyvin vastaan uudet säännökset.

"Ajot ovat olleet siistinnäköisiä. Uudet ajotapasäännöthän ovat kaikille ohjastajille samat. Oli kyse mistä tahansa urheilulajista, on osattava toimia voimassa olevien sääntöjen mukaan.”

Sääntövaliokunnan jäsen, suurkilpailuvalvoja Pär-Olof Grannas arvioi, että ajotavat olivat jo siirtymäkaudella ennen vuodenvaihdetta siistin ja asiallisen näköisiä.

"Olen tuominnut yhdet ravit tammikuussa, ja ohjastajat olivat omaksuneet uuden linjan hyvin. On kuitenkin tärkeätä saada ajettua sisään samanlainen tuomarilinja koko Ruotsissa myös ajotapatulkinnoista. Tämä sekä tuomarityöskentelyn laadun varmistamiseksi että myös ohjastajien näkökulmasta. Tuomarilinja ei saa vaihdella radoittain.”

Lue myös:

Keskustelua ajotapojen muutoksesta: "Yhteispohjoismaisuus tavoitteena - historiaakin pitää arvostaa"

Vermon ajajachampioniksi palannut Antti Teivainen: "Uudenvuoden tunnelma on sekä tosi iloinen että vähän vaisukin"

Ravien sääntöihin ja myös muualle hevosalan toimintaan useita muutoksia vuodenvaihteessa – MT Ravinetti kokosi tiedot nippuun

"Kyllä, me vaadimme hevosilta 10–15 kertaa vuodessa paljon lähdön viimeisillä 200 metrillä" – 10 000 ravilähtöä ilman ajokieltoa ohjastanut Erik Adielsson kaipaa asiallista keskustelua lajin asemasta yhteiskunnassa

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Korvenheimon hevoset jäivät pois Solvallasta henkilökunnan sairastumisen vuoksi

Santtu Raitala on vuoden raviurheilija kolmatta kertaa

Raitalan 357 voittoa 2021 huikea saavutus - Kontion ennätys 417 on vuodelta -89

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle