Uutiset

Vuosikertaviinasta ikäluokkatähteen

Kuva: Anu Leppänen
Riikka ja Ari Takaneva Zora Kempin ja tämän varsan Eventful Swampin (i. Il Villagio) kanssa. Kuva viime heinäkuulta.

ILMAJOKI. Huippulupaus Graceful Swampin kasvattaja osui ensi yrittämällä kultasuoneen, mutta pelkistä onnenkantamoisista on tässä tarinassa turha puhua. Matkan varrelle on mahtunut muun muassa menetetyt kaksosvarsat. 

Teiskon tarinaniskijän Erkki-Pekka Mäkisen ja hänen superhevosensa Graceful Swampin tarinan tietää moni. Graceful Swamp eli ”Sämpylä” toi viime vuonna taustajoukot 15 kertaa voittajahaastatteluun ja valittiin ravigaalassa vuoden kolmivuotiaaksi. Viisitoista voittoa kolmivuotiskaudella on raju suoritus, vaikka ikäluokan pääkisassa Kriteriumissa tulikin laukka.

Sämpylä oli Erkki-Pekka Mäkisen löytö Ypäjän huutokaupasta. Hän oli etukäteen viehättynyt varsan juoksuvideoon ja teki lopulta kaupat 2250 euron vasarahinnalla. Tässä vaiheessa, kun nelivuotiskausi on vielä kokonaan edessä, vauhtikone on voittanut 18 kertaa ja tienannut 145 400 euroa.

”Eepee” osaa ottaa hillittömällä tyylillään yleisönsä, mutta vähemmälle huomiolle on jäänyt Graceful Swampin kasvattaja Ari Takaneva. Rempseän ilmajokisen ensimmäisestä omasta siitostammasta syntyi sellainen varsa, josta moni saa haaveilla koko elämänsä ja valtaosalla se jääkin haaveeksi.

Graceful Swamp saattaa olla Suomen seuraava kansainvälinen tähtiravuri, mutta Sämpylän kasvattajaa ei vielä suuri yleisö tunne.

Kaiken takana on tietysti nainen. Ari Takaneva piti sukunsa sikatilaa eikä perustanut hevosten päälle ennen kuin tapasi tulevan puolisonsa Riikan. Tarina jatkuu vähemmän yllättävällä kaavalla: pieni oma tai vähintään pakotettu hevosinnostus, ensimmäiset hevoshankinnat ja normaalit tallin rakentamiset.

”Oli itse asiassa tarkoitus laajentaa sikalaa ja kysyin sitten rouvalta, että ollaanko tässä nyt tosissaan ja pitäisikö tehdä hevosille paikkoja. Kuusi paikkaa tehtiin ja ne olivat kyllä nopeasti täynnä”, Ari muistelee reilun kuuden vuoden takaisia vaiheita.

Ari Takanevalla on virallisesti kasvattanut kolme hevosta, joista Graceful Swamp on ravannut tiensä suomalaisen raviyleisön sydämiin. Kuva: Anu LeppänenRiikka Takaneva on puolestaan ollut hevosten kanssa tekemisessä pidempään. Hänen edesmennyt isänsä Markku Ojala hankki vuosituhannen alussa suomenhevosia siitostammoiksi ja sai samalla tyttärensä innostumaan. Larva-Jussilan tilan nimestä löytyi sopivasti kasvattinimi, ja sittemmin raviseuraajille on tullut tutuksi etenkin Larvan Hurmos. Se voitti viime vuonna Jouni Miettiseltä käsin kymmenen kertaa ja on tienannut reilut satatuhatta euroa.

”Isä aikoinaan puhui, että pitää hommata pari hyvää suomenhevostammaa”, Riikka kertaa. ”Meille valmistui kuuden hevosen talli vuonna 2002. Sinne hommattiin pari tammaa Mäkelän Reinolta Kauhajoelta. Kedon Tapio oli meillä agenttina, ja on koko ajan taustatukena. Melkein pääsyyllinen, että kasvatushommaa tehdään.”

Alkuvuosina riitti vastoinkäymisiä, sillä 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä useampi kasvatti ehti kuolla ennen kuin ehti kilparadoille saakka. Lisäksi esimerkiksi Larvan Hurmoksen emällä Larvan Hilimalla oli asentovirheitä, eikä se pääsyt koskaan kilparadoille.

”Toisaalta toiminta oli pienimuotoista ja tiesihän sen, että homma on pitkäjänteistä", Riikka huomauttaa. "Tätä hommaa ei voi ajatella vuoden tai viidenkään vuoden jänteellä. Arillahan on käynyt parempi tuuri, itse on joutunut menemään kovemman tuurin kautta.”

Riikan heitto tuureista on ilman sarvia ja hampaita todettu, vaikka kieltämättä Graceful Swamp kasvattajauran toisena varsana hakee vertaistaan. Takanevan pariskunta kuitenkin tietää hevoskasvatuksen realiteetit, ja heissä yhdistyy sopiva optimismi ja viiltävä realismi.

”Molemmat ollaan oltu ikämme eläinten kanssa tekemisissä ja ei ole tullut yllätyksenä, että näiden kanssa vain tulee välillä vaikeuksia. Siitähän se on kiinni, nakkaako hanskat tiskiin vai kokeileeko kaikkensa”, Ari tiivistää.

Tammoja ja varsoja Ilmajoella Takanevan laitumella viime heinäkuussa. Kuva: Anu LeppänenKun Riikka otti vetovastuun kotitilasta ja sai miehensäkin innostumaan, hevoskasvatuksesta Larva-Jussilan tilalla tuli entistä tavoitteellisempaa. Tosin selvyyden vuoksi todettakoon, että Riikan kotitila Larva-Jussila on nykyään ensisijaisesti vuokralaisten käytössä ja koti on Arin sukutilalla. Kahden tilan välillä sukkulointi käy jo rutiinilla.

Riikan intohimo on erityisesti suomenhevosissa, ja Larvan -etuliitteisiä hevosia on ehtinyt syntyä hänen nimiinsä seitsemäntoista.

”Aika kova seulakin pitää olla, kun lähtökohtaisesti kaikki kasvatetaan myyntiin”, Riikka painottaa. ”Yritys on kuitenkin sellainen, että pidetään määrä maltillisena. Puolitoistavuotiaiksi mennessä olisi tarkoitus saada kaikki eteenpäin.”

”Lämminveristen puolella on vaikeampaa saada varsoja myytyä, niissä on enemmän kasvattajalla merkitystä. Vaikka olisi kohtalainen tammakin, ei aina saa kaupaksi. Toki meillä ei ole ollut mitään huippuoriita käytössä. Suomenhevosvarsat ovat menneet mukavasti kaupaksi, ja olen tyytyväinen tammojen sukuun”, Riikka myöntää.

Suomenhevoset ovat menneet pääosin kaupaksi muuta kautta, mutta Graceful Swamp myytiin tunnetusti huutokaupassa. Tuttavapariskunnan miehen avustuksella tehtiin ennen huutokauppaa video, johon Eepee Mäkinen iski silmänsä ja otti yhteyksiä jo hyvissä ajoin ennen huutokauppapäivää.

Virallinen kasvattaja Ari jäi huutokauppapäivänä kotiin, sillä Riikka tiesi pärjäävänsä fiksun varsan kanssa Ypäjällä yksinkin.

”Ehkä se ei senkään takia kaikkia sytyttänyt, kun varsa oli niin rauhallinen huutokauppapaikalla. Sämpylä juoksi tosi hienosti ja teki kaiken mitä pyysi, mutta muuten se vain seisoi vieressä eikä sillä ollut mitään hätää”, Riikka muistelee.

Jossittelut jossitteluina, mutta jo ennen huutokauppaa ”tosi hyvän näköistä varsaa” oli ihastellut useampi silmäpari. Elokuussa se oli Juha Länsimäellä opetettavana ja hänkin oli vinkannut varsasta muutamille, jotka sittemmin ovat muistaneet asian.

Riikka Takaneva on erityisesti hevoskasvattaja, mutta vuonna 2011 hän ratsasti yhden lähdön montea Turnerilla. "Se loppui lyhyeen, kun ohja katkesi heti lähdössä. Maaliin päästiin, vaikka Turneri oli aika kovaleukainen hevonen. Pieni ohjanpätkä jäi ja sieltä sain sen verran kiinni, että päästiin maaliin pohjalaisella sisulla", Riikka muistelee. Kuva: Anu LeppänenRiikalla ja Arilla on kaksi lasta, poika Iivari ja tytär Aino (kuvassa). Kuva: Anu LeppänenKaukana ei ollut sekään, että Graceful Swamp olisi jonkun muun kasvatti. Huippulupauksen emä Zora Kemp jätti ensin Swamp’s Rosen, josta tuli tavallisempi iltaravihevonen. Sen jälkeen syntyi Graceful Swamp. Sämpylän syntymän jälkeen tuli kuitenkin ajanjakso, jota Riikka kuvailee harkinta-ajaksi. Zora Kemp olisi ollut kaupan 6000 euron hintaan, mutta ostajaa ei löytynyt. Tapio Vanhanen kuitenkin liisasi tamman ja hänellä on nyt 2-vuotias tamma Il Villagiosta.

Zora Kempin Takanevat olivat hankkineet Hannu Koiviston kanssa Kemppi-tallilta varsan siitoskäyttöä varten, sillä jo nuorena oli selvää, ettei Zora Kempistä välttämättä ole kilpuriksi. Kun Koivisto joutui luopumaan osuudestaan, tamma merkittiin kokonaan Ari Takanevan nimiin.

Zora Kemp edustaa nuorena siitokseen -ajatusmaailmaa äärimmillään, sillä se varsoi ensimmäistä kertaa jo kolmivuotiaana. Ensimmäinen varsa Swamp’s Rose on kilpaillut 29 kertaa ilman voittoja.

”Vaikka Zora Kemp oli hyvännäköinen ja tasaisesti kasvanut, se venähti vielä viisi senttiä korkeutta kun oli maitovarsa alla”, Riikka muistelee. ”Se otti hervottoman kasvupyrähdyksen vielä. Yritettiin silloin heti Pilgrims Taj’lla uudestaan, mutta luonto hoiti homman eikä tamma tullut tiineeksi. Se tarvitsi sen kasvuvuoden vielä.”

Välivuoden jälkeen Riikka arpoi orivalintaa Le Cannibalen ja So Perfectin välillä päätyen jälkimmäiseen. Tästä yhdistelmästä syntyi 16. huhtikuuta 2015 varsa, joka nimettiin Graceful Swampiksi. Swamp on otettu englanninkielisestä sanasta neva eli suo kasvattajan sukunimeä mukaillen.

Takanevoilla varsoi myös Erkki-Pekka Mäkisen Demi de Veluwe, joka kuvassa viimekesäisen varsansa kanssa. Mavens Waystä syntyneen oriin nimeksi tuli Kato Kato. Kuva: Anu LeppänenTakanevojen aiempi julkisuus on liittynyt viinaan ja kaksosvarsoihin. Keväällä 2016 heille syntyi harvinaisesti suomenhevoskaksosvarsat Larvan Sisu ja Larvan Voima, joiden tarinaa alkuhetkistä saakka seurattiin maakuntalehteä myöten. Larva-Jussilan Facebook-sivujen seuraajamäärä myös moninkertaistui.

Kaksosten tarina päättyi kuitenkin ikävästi, sillä molemmat kuolivat yksivuotiaina.

”Niistä parempi sai ilmeisesti lannehalvauksen juuri ennen kuin se piti laskea orilaitumelle seuraavana päivänä. Heikommalla taas oli niin paha nivelrikko, että se jouduttiin lopettamaan. Niillä oli työllistävä vaikutus, mutta paljon myös oppi ja jäi lähtemättömästi mieleen koko homma”, Riikka sanoo.

Vuosikerta 2016 oli Riikalle merkityksellinen monessa mielessä. Muutaman kilometrin päässä kotitilalta sijaitsevalla Altian viinatehtaalla tehtiin tuon kesän ohrasadosta Mestaritislaaja -vuosikertaviinaa Takanevojen tuottamasta viljasta. Jokaisen vuosikertaviinan raaka-aine tuotetaan yhdellä tilalla, joka vaihtuu vuosittain.

Takanevan tuottama vilja tislattiin vuoden 2017 Mestaritislaaja no 1- viinaksi, ja erän kaksi ensimmäistä pulloa on viljan tuottajilla itsellään. Ensimmäinen jää perinnöksi lapsille, mutta pullo nro 2 aukeaa sitten jos…

”kasvatti voittaa jonkun oikein ison kisan”, Riikka miettii.

Graceful Swampin peli Kriteriumissa meni harmittavaan häiriölaukkaan, mutta ehkä tällä kaudella arvovoitto tulee ja korkki aukeaa Koskenkorvan kylällä?

Mestaritislaaja -vuosikertaviinaa on yleisessä myynnissä, mutta kaksi ensimmäistä pulloa omasta vuosikerrasta on tallessa. "Appiukko leukailikin, että sen voi pistää miniän syyksi, jos on pää kipiänä”, Riikka nauraa. Kuva: Anu LeppänenTakanevat pääsivät juhlimaan Graceful Swampin Kasvattajakruunu-voittoa joulukuussa Seinäjoella yhdessä Erkki-Pekka ja Ilona Mäkisen kanssa. Kuva: Anu Leppänen

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kiitos Sämpylä! Graceful Swampin kilpaura kuvien kertomana

Graceful Swampille pikkuveli: Zora Kemp varsoi sunnuntaina ja odottaa uudeksi sulhoksi Bold Eaglea

MT: Hevoskasvattajien arjen piristävät TotoTV ja pihasauna

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video