Uutiset

Huteja ja osumia: Porista Bodeniin täyttä ravia

Anu Leppänen
Mikä lupaus! Janne Korpi esittelee kuvan oton aikaan kaksivuotiasta Mascate Matchia, joka on tehnyt huiman vaikutuksen uransa alkutaipaleella. Raviliigavarsa on loistavaa mainosta hevosenomistamiselle.

Miltä kevät tuntuu? Raveissa siltä, että vauhti kiihtyy hurjasti. Joskus myös siltä, että routa pettää ja raveja ei voida ajaa.

Tänä keväänä talvi on tehnyt kotimaassa tosiaankin tepposet, jo hyvin monet ravit on jouduttu perumaan rataolosuhteiden pettäessä - viimeksi tänään Joensuussa. Seurauksena kaikki Magic Monday -kohteet ratkaistaan Porissa. Mutta ennen kaikkeahan kevät tuntuu hyvältä, ja nam, millainen raviviikko on tulossa Pohjanlahden molemmin puolin! Käydään sitä satoa, tulevaa viikkoa ensin, läpi ja palataan sitten menneen viikon kohokohtiin ja lieveilmiöihin.

Maanantaina (25.3.) Magic Mondayn piti sisältää sekä Porin että Joensuun kohteita, mutta toisin siis kävi. Vain Porissa ravataan. Ensimmäinen lähtö ja T65-kohde kiihdyttää kello 19.20.

Tiistai on Oulun ravipäivä, ja kannattaa seurata mitä tapahtuu, sillä näidenkin ravien yllä leijuu tätä kirjoitettaessa epävarmuutta.

Keskiviikon Vermo ei liene vaaravyöhykkeessä. Parasta antia saattaa olla komea Tammatähti, jossa talven valtiatar Juliette Lax kohtaa muiden muassa tauolta palaavat Vieskerin Virvan ja Hetviinan - kuningatarfiiliksiä ilmassa jo kevään korvalla.

Torstaina mennään Kuopioon.

Perjantaina Forssassa ravataan todennäköisesti lujaa, kun ratkotaan tämän vuoden Pilvenmäki Specialin finalisteja. Kaustinen aloittaa lounasraveilla.

Lauantain Helsinki-ajo on upea: eturivin Edward AleNext Direction ja Workout Wonder vastaan takarivin Chief OrlandoT.Rex ja Lexus Dream! Haetaan jo tosissaan asemia kevään suurkilpailukaruselliin. Iltapäivän muu antikin on upeaa: CostelloPolaraJosveis ja Pikkukahveli nostattavat myös kevättä rintaan. Ruotsin puolella Elian Web pitää korkealla Suomen värejä Solvallan Kultadivisioonan finaalissa, joka on samalla Olympiaravien karsinta.

Sunnuntaina myös Bodenissa on Ruotsin T75. Avoimessa Scandal Plays Minneslopissa Seinäjoelle tähtäävä Selmer I.H. kohtaa mm. Antti Ojanperän kaksikon Regent Zet ja Tir Du Caux. Kotimaassa ravataan Turussa ja Ylivieskassa.

Mennyt viikonloppu oli peruutusten aikaa.

Perjantain Forssa ja sunnuntain Jyväskylä jäivät ajamatta. Kevät on ollut takatalvineen hankala, ja pelirahojen erottamisessa raviurheilun rahoituksesta on ollut varmasti hyvää ja huonoa. Hyvää on se, että ravit voidaan peruuttaa silloin kun oikeasti on syytä. Se ei syö taloudellista perustaa liikaa, ja raha ei vaikuta ratkaisuun. Huonoa on se, että liipasinherkkyys saattaa kasvaa.Jo monta vuotta on kaivattu pitempiaikaista suunnittelua. Ravikalenterikaan ei aina ole ollut optimoitu vuodenaikojen mukaan, toki vuodet eivät ole veljiä keskenään. Ruotsin pohjoisin ravirata Boden voisi ehkä näyttää mallia radanhoidon suunnittelusta. Rata jäädytetään talvea varten heti, kun se on mahdollista. Keväällä se kuoritaan heti jäästä, kun se kalenterin ja olojen mukaan on vähänkään mahdollista. Siitä aletaan työstää kesärataa, vaikka hangilla hiihdellään vielä pitkään.Menneen viikon 11 täysosumat:

  1. Atupem leikitteli Kouvolassa vastustajien kanssa johtavan rinnalta. Antero Tupamäen tarkkaan kilpailuttama ori ilmoittautuu mukaan kauden 2019 suurkilpailurulianssiin jos valmentaja niin haluaa. Voi ola että tähtäin on vielä Suomessa syntyneiden ja viisivuotiaiden kisoissa, mutta on mielenkiintoista nähdä mihin Keski-Suomen joukkue tällä kaudella vielä ehtiikään?

  2. Torstaina Lahdessa alkoivat Hippoksen jalostuspäivät. Niiden kunniaksi kotimainen jalostus oli illan Lahden raveissa hyvin esillä: Tammakriteriumin ykkönen ja varsinaisen Kriteriumin kakkonen Bosses Lady leikitteli nelivuotiskautensa käyntiin Kasvattajakruunun karsinnasta. Markku Niemisen tallin kahdella voitolla uransa aloittaneen Bobby Blue Fridon nimi kannattaa painaa mieleen ennemmin kuin myöhemmin.

  3. Mascate Match - vilken uppvisning! Ruotsalaisetkin haukkoivat henkeään. Harvoin näkee nykyaikana enää yhtä ylivoimaista hevosta lähtöönsä kuin Pekka Korven ja HIFK:n raviliigan kolmevuotias tamma oli Solvallassa tiistaina. Kaikki meni matkan varrella pieleen. Mitään sellaista ei onneksi pystynyt tapahtumaan, mikä olisi estänyt Korpea lennättämästä tammaa loppusuoraa alle 10-vauhtia ykköseksi - helposti! Jos se oli vasta kauden alku, mitä tapahtuu jatkossa: kauden ja uran mittaan?

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mascate Match on Antti Teivaisen käsissä 75-varma

Raviliigavarsoille jymymenestys – Antti Teivainen Mascate Matchin rattaille

Pyöreitä täyttänyt Korpi ja Pakkanen tosi tyytyväisiä tammoihinsa

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video