Uutiset

Ravinetin risut ja ruusut - mitä jäi haaviin viikolta 13?

Anu Leppänen
Elian Web otti lauantaina Solvallassa C. Th. Eriksson Minneslopissa keulat, kuten lupailtiinkin, mutta sitten tuli hyppy. Toivottavasti ja varsin luultavastikin kyse oli vain epäonnisesta sattumasta. ”Eetu” on edelleen todella potentiaalinen nimi pohjoisimaisiin suurkilpailuihin.

Raviviikkoja on koitettu Ravinetissa seuloa maaliskuun alusta analyysin kera. Tästä viikosta alkaen tulevan viikon kalenteri ja menneen "risut ja ruusut" julkaistaan erillisinä artikkeleina. Käydään läpi, mitä viime viikolla oikein tapahtuikaan?

Viime viikolla puhuttivat ainakin parikin potentiaalista "murtautumistapausta", tiistaina Oulussa jo alkumatkasta ja Vermon 75-lauantaina loppusuoralla. Pelaajien syvissä riveissä teot nähtiin murtautumisina - ravituomaristoissa ei.

Seinäjoelle vajaan parin viikon päästä enemmän tai vähemmän tähtäävien hevosten kenraaliharjoitukset eivät menneet nappiin. Selmer I.H. laukkasi Bodenissa keulasta omia aikojaan ja Solvallassa On Track Piraten ei jaksanut kiertää takarivistä kärkeen. Nämä kaksi ovat Seinäjoki Raceen jo kutsuttuja. Elian Web puolestaan laukkasi keulataiston jo ratkettua sen eduksi samassa lähdössä On Track Piratenin kanssa eli kultadivisioonan finaalissa - Olympiaravien karsinnassa. Elianin jatko-ohjelma on vielä auki.

Tässä muutamia risuja ja ruusuja viikolta 13:


  1. Ruusuja siitä, ettei minkään mainituista tulevan kevään potentiaalisista tähdistä, Selmer I.H.:n, On Track Piratenin tai Elian Webin, raportoida kärsineen suurempia kolhuja. Selmer heitti kuuleman mukaan vaihteen pois silmästä talliportin kohdalla. On Track Piratenin loppukaarre taas meni kolmannella vaikeaksi, eikä kuski enää vaatinut liikoja tulevia startteja silmälläpitäen. Elian Webistä ei ole liioin kaikunut sen suurempaa jobinpostia. Uutta putkeen vain kaikille: huono kenraaliharjoitus tietää hyvää ensi-iltaa!

  2. Kotimainen lämminveristen avoin sarja on tällä hetkellä kutkuttava, siitäkin ruusuja - ilman piikkejä. Lähdöissä on pitkä rivi potentiaalisia ison kisan kävijöitä ja menestyjiäkin tälle kaudelle. Toistaiseksi avoimet lähdöt - viimeksi Helsinki-ajo Vermossa lauantaina, ovat ratkeneet täysin juoksuasetelmien mukaan. On herkullista seurata mikä hevonen laajasta kärkikaartista parantaa menoaan kevään mittaan eniten? Kaikilla valmentajilla on varmasti vielä ässiä takataskussaankin. Harmi etteivät kaikki halukkaat mahdu esimerkiksi Seinäjoki Raceen tai Finlandia-ajoon!

  3. Ravituomaristoille rohkeutta ja tarkkuutta! Mauri Jaaran ohjastus tiistaina kotiradallaan Äimärautiolla Pilvenmäki Specialin karsinnassa Livi Mysteryn rattailla olisi allekirjoittaneen silmissä ansainnut tiukempia sanktioita. Samoin lienee Ari Moilasen ohjastuksen Wilhelm Nashillä Vermossa laita. Jaara sai 36 euron sakon varomattomasta kaistanvaihdosta taklatessaan ulkopuolella olevan valjakon suoraan kolmannelle radalle ensimmäisellä takasuoralla. Se tuntuu melkein stipendiltä, kun ottaa huomioon, että paikka 10000 euron palkinnon Pilvenmäki Specialin finaalissa olisi voinut jäädä saamatta ilman tuota härskinnäköistä vetoa.

  4. Moilanen puolestaan nosti Wilhelm Nashin liian myöhään kolmannelle loppusuoralla tiukassa tilanteessa hopeadivisionakarsinnassa, mutta selvisi rangaistuksetta. Kärsinyt osapuoli oli hyvin lähellä Wilhelm Nashia maalissa, joten varmasti tilanteessa ratkesi voitto. Nyt tuntuu, että tuomariston mahdollisuutta siirtää häirinnyt valjakko kärsineen alapuolelle tuloksissa arastellaan käyttää. Moilasen tapauksessa tilanne oli erittäin nopea, ja tekevälle sattuu. Hevonenkin vaikeutti kääntämistä painamalla sisäänpäin. Kuitenkin säännöt ovat olemassa, jotta vältyttäisiin onnettomuuksilta ja jotta kaikki saisivat tasapuoliset mahdollisuudet.

  5. Tuomaristojen osaaminen ei tietenkään ole ainoa fiksausta tarvitseva asia suomalaisessa hevosurheilussa. Kuitenkin se on lajin uskottavuuden kannalta tärkeä asia. Tuomarijärjestelmä toimii suuressa kuvassa asiallisesti, mutta pieni skarppauskin olisi poikaa.

  6. Hippos jakaa rajallisia resurssejaan hyvin moneen tarkoitukseen - vakuutukset esimerkiksi mietityttävät kovasti tällä hetkellä myös. Kilpailuvakuutukset maksavat vain murto-osan siitä, mitä niiden kuuluisi maksaa, mutta nyt fokus on, ymmärrettävästi, vain siinä, mitä ne korvaavat. Hippos subventoi vakuutusmaksuja monella eri tavalla, ja on jännä kysymys, kuinka paljon kilpailijat olisivat valmiita maksamaan, jotta saisivat kattavammat vakuutukset? Tämä olisi jo useankin ihan erillisen kirjoituksen aihe.

  7. Pitää siis miettiä, olisiko tuomareiden koulutus tai muu arvonnosto hyvä investointi? Vai pitäisikö panoksia laittaa lisää vakuutusturvan parantamiseen? Varmasti molempiin, ja muitakin asioita siis löytyy vaikka kuinka paljon, mutta mistä tarvittavat rahat? Entä löytyykö vapaaehtoisia maksajia? Näihin allekirjoittaneen ei onneksi tarvitse osata vastata muuten kuin osana raviyhteisöä. Näihin meidän kaikkien, alan harrastajien ja ammattilaisten, pitää yhdessä löytää vastaukset.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Katja Melkolle kovia vahvistuksia - lauantain 75:stä tulee menestystä?

Vakuutusyhtiöitä yritetään huijata kekseliäillä ja vähemmän kekseliäillä keinoilla – rikkinäisellä autolla ajettu kolari ei jää etsivältä huomaamatta

Suomessa on vain kolme virallista jäätietä – jäätie avataan, kun alla on vähintään 40 senttiä jäätä

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video