Uutiset

Vahva Vieskerin Virva vitossijaa kirkastamaan

Anu Leppänen
Sanna Päivikkeen laittelema Vieskerin Virva on yksi suosikkien haastajista Rovaniemen kuningatarkilpailussa.

KANKAANPÄÄ. Viime vuonna kuningatarkilpailussa viidenneksi yltänyt Vieskerin Virva on Vanhahongon suvun toinen SE-tamma. Voimillaan elävä tamma on ollut kisan jälkeen väsynyt korkeintaan kerran.

Suomen ajajaliigan voittaja Mika Forss tunnetaan hyvästä muistista ja ajokkiensa tuntemisesta. Forss on ajanut suomenhevostammojen kärkikaartiin kuuluvan Vieskerin Virvan 76 kilpailusta 73, mutta yhdestä asiasta hän ei kyennyt antamaan varmaa vastausta osaomistaja Pasi Vanhahongolle.

"Viime vuonna Mika sanoi, ettei tamma ole kuin yhden kerran ollut väsynyt startin päälle, mutta ei muistanut milloin se oli", Vanhahonko kertoo. "Valmentaja tosin on sitä mieltä, ettei Vieskerin Virva ole vielä koskaan ollut kunnolla väsynyt startin jälkeen. Se ei välttämättä ota kaikkea itsestään irti."

Niin tai näin, Vieskerin Virva tunnetaan nimenomaan vahvuudestaan. Sen viime vuoden toukokuussa juoksema tulos 26,9/3100 on edelleen voimassa olevan tammojen pitkän matkan voltin Suomen ennätys. Viime vuonna Vermon kuningatarkilpailussa Vieskerin Virva oli monen tipsihevonen päätösmatkalle, sillä voittajakerroin oli pienempi kuin Akaasialla. Vieskerin Virva oli sekä päätösmatkalla että kokonaiskilpailussa viides.

Viime kesänä Vieskerin Virva oli vasta 7-vuotias, eikä ollut mitenkään itsestään selvää, että tammalla ylipäätään lähdettiin Vermon kuningatarkilpaan.

"Sitä kyseltiin muiltakin ammattiohjastajilta, muun muassa Pertti Puikkoselta. Hän sanoi, että ilman muuta tällä hevosella kannattaa lähteä mukaan kun sillä on hyvä moottori ja hevonen on hyvällä mallilla. Forss ei ollut alkuun innokas ja hän ajoikin tosi fiksusti ja siististi itse kisassa", Pasi Vanhahonko kiittelee.

Myöskään valmentaja Sanna Päivike ei ollut innosta piukeana lähdössä kuningatarkilpaan, mutta toteaa viime vuoden olleen hyvä opintomatka.

"Kokemus oli hyvä ja nähtiin, miten hevonen yöpyy. Sanoin viime vuonna lähtiessä, että se on meille opintoretki. Hevonen koki sen kolme lähtöä kahteen päivään ja yöpymiset päälle. Kaikki meni hyvin ja hevonen palautui hyvin. Se, oliko ratkaisu oikea vai ei, ratkeaa myöhemmässä vaiheessa. Totta kai kun on tuollainen hevonen, jolla on mahdollisuus lähteä, se mahdollisuus pitäisi käyttää. Toisaalta taas voi ajatella kuten Pauli Raivio, että hevonen on vasta seitsemänvuotias", Sanna Päivike miettii.

Pasi Vanhahonko ja Sanna Päivike ihastelevat eläväistä ja hyväkuntoista Vieskerin Virvaa. Kuva: Miika LähdeniemiTällä kaudella Vieskerin Virvan voittotili on vielä avaamatta. Viime syyskauden se päätti kahteen arvovoittoon, joista toinen oli T76-finaalilähtö kotiradalla Porissa. Sen jälkeen talvikausi sujui erityisen hyvin - eikä pelkästään kelien takia.

"Viime talven aikana se aikuistui hirveästi", Sanna Päivike korostaa. "Siihen asti se oli oikeastaan hirveä ajettava. Joka toinen reissu käytiin ojan kautta. Jos joku kivi oli kääntynyt, niin johan tamma paineli toiseen suuntaan. Siitä olivat treenit kaukana kun tamma veti kahtaviittä mäkeen, kun olisi pitänyt hölkätä."

"Nythän se menee sitä vauhtia, mitä halutaan. Viime talvena pystyttiin ajamaan eri tavalla ja tulos oli heti nähtävissä. Mika sanoi Vermossa tauon jälkeen, että nyt hevonen näyttää siltä, että sitä on pystytty treenaamaan eikä ole vain hiitattu neljää kuukautta. Tähän asti se on aina näyttänyt siltä. Viime talven aikana tuli lihasmassaa ja kaikin puolin talvi meni hyvin. Treeni menee paremmin perille, kun hevonen ei tyhjennä itseään joka kerta. Välillä en myöskään tykännyt sen olemuksesta raviradalla, se oli jotenkin hermostuneen oloinen. Nyt se on ollut siinäkin mielessä parempi."

Sanna Päivike laittelee Vieskerin Virvaa ja kymmentä muuta treenihevosta yhdessä isänsä Kimmo Päivikkeen kanssa. Sanna tuli tilan viralliseksi vuosituhannen alussa 21-vuotiaana, mutta "Vaari" on edelleen tiiviisti mukana tallin arjessa.

"Viime talvena taisi olla 83 kilometriä suurin määrä, mitä ajoin päivän aikana hevosella. On siinä persettä katseltu", Kimmo Päivike nauraa.

Päivikkeillä on omien treenattavien lisäksi orilaidun, joten kaikkiaan tilalla on nytkin lähes viisikymmentä hevosta. Orilaitumella Päivikkeet tykkäävät myös tarkkailla hevosten persoonia ja laumakäyttäytymistä.

"Kyllä sieltä näkee, millainen vilkkusilmä jollain on. Orilaitumeen voi kävellä suosiolla, mutta tammojen laitumelle en ilman kättä pidempää välttämättä mene. Muutamana vuonna on ollut sellaisia tammoja, ettei ole ollut menemistä. Oriille on aina joku vaihtoehto", Sanna pohtii oriiden ja tammojen eroja.

Tallin touhussa kulkee mukana myös Sannan tytär Oona, joka on raviperheen kasvattina hevostouhussa paremmin sisällä kuin moni aikuinen.

"Oona pesee ja kuivaa hevosia. Hän tiesi jo 2-vuotiaana, mitä suojia tai putseja milläkin hevosella kuuluu olla. Ei meidän tarvinnut miettiä mitä suojia pitikään laittaa. Edelleen muistaa sellaisten hevosten päävehkeitä, joita on laitettu jo poiskin. No, kyseessä lapsi jonka ensimmäinen sana oli aja", Sanna nauraa.

Sanna Päivike on valmentanut Vieskerin Virvaa kolmivuotiskaudesta saakka. Kuva: Miika LähdeniemiKankaanpäässä asuvan Vieskerin Virvan juuret ovat Honkajoella. Noin 1900 asukkaan pohjoissatakuntalaiselta paikkakunnalta on kotoisin Vanhahongon suku, ja Pasi Vanhahonko toi raviharrastuksen kuvioihin 1980-luvulla.

Vieskerin Virvan omistavat veljekset Pasi Vanhahonko ja Jussi Vanhahonko, heidän siskonsa Päivi Malinen sekä Pasin poika Jukka Vanhahonko. Jukka on ollut isänsä jälkeen vuodesta 2007 saakka kotitilan isäntänä, kun taas Pasi on muuttanut Honkajoen kirkonkylälle. Sisaruksista nimenomaan Pasi on ollut eniten hevosista kiinnostunut.

"Hän on näitä miettinyt koko ikänsä, että mitä siemeniä kannattaa laittaa sekaisin. Pasi on tehnyt onnistunutta työtä ja löytänyt oikeita yhdistelmiä. Virva on muuten toinen SE-tamma meidän suvussa, 1930-luvun puolessavälissä oli sellainen kuin Sumu Vanhahongon suvulla", Jussi lisää.

Oma kasvatustoiminta lähti Morsian-tammasta, joka on Vieskerin Virvan emänemänemä. Kuningatarkandidaatin emä Virvan Piirto kävi Päivikkeen lisäksi valmennuksessa Arto Hammarilla, mutta ei kilpaillut kertaakaan. Vieskerin Virvan lisäksi se on jättänyt vuonna 2012 syntyneen Viljamiinin (i. Joihuri), joka ei ole startannut.

"Virvan emä vei niin ukkoa, ettei pystytty ajamaan kilpaa. Se olisi ollut hyväravinen ja pääsevä hevonen, mutta kun se tuli kovaan kuntoon, mies oli köykäinen kyydissä. Kaikkiaan meille on syntynyt kolmisenkymmentä varsaa ja muutamia tähtijuoksijoita on ollut, mutta ei valiojuoksijoita ennen Vieskerin Virvaa", Pasi täsmentää.

Vieskerin Virva oli jo varsana lahjakkaan oloinen, minkä myötä Pasi sai houkuteltua sisaruksensa mukaan kimppaan. Tamma tuli Sanna Päivikkeelle kolmivuotiskeväänä.

"Sanoin, että näin hyvää varsaa meillä ei ole ollut. Jukka kyllä tuumasi, että ainahan sinä niitä kehut. Sanoin, että usko nyt vain ja viedään hevonen Päivikkeelle", Pasi muistelee.

Neli- ja viisivuotiaana Vieskerin Virva kilpaili nousujohteisesti ja voitti 5-vuotissyksynä Villinmiehen Tammakilvan karsinnan. Finaali on kuitenkin jäänyt karvaana omistajien mieleen, sillä lähtölaukka vesitti mahdollisuudet.

"Forssin vinkistä otettiin kengät pois, vaikka valmentaja vähän harasi vastaan. Sehän lähti laukalle, mutta tuli sitten pirun lujaa viimeisen kierroksen, jotain 1.22 pintaan. Muistan kyllä kotimatkan alkuosan, ei siinä sadateltu mutta oltiin nenät nuokuksissa. Lahden kohdilla alettiin Pasin kanssa pohtia, että ehkä se oli lopulta hyvä, ettei nuori tamma saanut siitä liian paljoa rahaa", Jussi kertoo.

Pasi (vas.) ja Jussi Vanhahonko lähtevät Rovaniemelle jännittämään Vieskerin Virvan kuningatarkilpailua. "Minä olin sen verran optimisti, että huhtikuun neljäs päivä varasin jo kämpän", Jussi naurahtaa. Kuva: Miika LähdeniemiKausi 2017 oli Vieskerin Virvan uran menestyksekkäin. Kuningatarkilpailun sijat 3-6-5 ja kokonaiskilpailun vitossija poiki kaikkiaan tasan kymppitonnin palkintorahoja, minkä lisäksi tamma voitti T65- ja T76-tasolla. Tämän vuoden kuudessa startissa on tullut yksi kolmossija ja kolme nelossijaa, joista tuorein viimeksi tammojen 3100 metrillä. Silloin edelle jäivät Rovaniemelläkin mukana olevat Huimariina, Marj-Lovviisa ja Sävel-Taika.

Uran toisessa kuningatarkilpailussa suosikin paineet ovat muilla, mutta Vieskerin Virvan vahvuuskin on tiedossa.

"Jos hevonen tekee jokaisella kolmella matkalla ehjän suorituksen, olen tyytyväinen. Kuinka korkealle se riittää, se riippuu sitten kavereista, päivän vireistä ja monesta muusta liikkuvasta tekijästä. Jos Vieskerin Virva ei voita, minun suosikkini kuningattareksi on siinä tapauksessa Huimariina", Sanna Päivike summaa.

Mika Forss on ollut Vieskerin Virvan vakio-ohjastaja. Sanna Päivike on ajanut tamman uralla yhden paikallisravistartin ja Hannu Hietanen on tuurannut kahdessa kisassa Forssia. Ensimmäisellä kerralla Forss oli Linnan Juhlissa ja toisella kertaa tämän vuoden kesäkuussa Oslo GP -ravit osuivat samaan aikaan. Kuva: Anu Leppänen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kavioliigan lauantain suosikilla Välähdyksellä tarkoitus astuttaa 2020:kin

Forss-Kivimaan muutto Sisulle selvä - jos laivat seilaavat

Superlauantai vai perselauantai - ota kantaa gallupissa!

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video