Uutiset

Siitoshevosta haettiin, tulikin kuninkuustason ori

EURA. 15-vuotias A.T. Visku kilpailee pikkuveljensä A.T. Velin tavoin kuninkuuskilpailussa. Pasi Teini sai Viskusta ykkössarjojen vakionimen, vaikka haki alun perin vain siitosoritta tammoilleen.

Yksi Rovaniemen kuninkuuskilpailun konkareista on A.T. Visku, joka on viimeisellä kilpailukaudellaan neljättä kertaa mukana oriiden pääkilpailussa. Paras kunkkarisaavutus on Kuopiosta 2013, jolloin Visku sijoittui kokonaiskilpailun neljänneksi ja oli päätösmatkalla toinen Vieskerin Valon jälkeen.

Valmentaja Pasi Teini ja muut taustajoukot ovat saapuneet Rovaniemelle nauttimaan ilman sijoitustavoitteita.

"Pari kolme on parempaa eikä meillä ole sen paremmin tavoitteita, koska Viskun kanssa on kaikki saavutettu", Teini korostaa. "Hienoa, kun se pääsi vielä mukaan. Ainakin ennen 2100 metriä ja päätösmatka ovat olleet parhaat tälle, mailille se on vähän hidas."

Urallaan 229 kertaa kilpaillut ja 183 050 euroa tienannut A.T. Visku löysi tänä vuonna vaisumman alkukauden jälkeen uutta puhtia menoonsa ja kiri juhannuksena Nordic King Heat -lähdön kakkoseksi. Kuntokäyrä näyttää oikean suuntaiselta ennen h-hetkeä.

"Visku on nousukunnossa", valmentaja painottaa. "Alkuvuosi meillä meni vähän alakanttiin, kun hevosella oli mahavaivoja. Vatsasta löytyi lopulta hiekkaa ja siellä oli pieni tulehdus, mutta ne saatiin hoidettua. Sen jälkeen hevonen on ollut ihan erilainen. 22,9 se meni täyden matkan, vaikka oli vatsavaivoja. Tampereen klinikalla sitten kuvattiin maha ja vika löytyi."

"Nyt se on kunnossa ja kaksi viimeistä starttia näytti jo paremmalta. Kaustisella oli vähän liikaakin virtaa, kun se laukkasi auton takaa. Lopussa ei vaan 1.20-vauhdissa ohiteltu."

Kompastuskivenä ovat joskus olleet lähtölaukat, joita tosin on tullut eturivistä. Kuninkuuskilvassa A.T. Visku starttaa takarivistä, avausmatkalle numerolla 12 ja mailille radalta 9.

"Alkulaukkoja on tullut nimenomaan ykkösradalta. Jostakin syystä se lähtee paljon varmemmin, kun on molemmilla puolilla hevosia. Kun se on yksin reunassa, tulee se hätä", Teini lisää.

A.T. Viskun vakio-ohjastajaksi on muodostunut Juha Länsimäki, jonka poika Jonny Länsimäki ohjastaa kuningatarkilpailussa Ryti-Tyttöä. Länsimäki päätyi A.T. Viskun ohjastajaksi Kauhavalla juhannuksena 2015, jolloin hevonen palasi hankosidevamman jälkeen kilparadoille.

"Juha ajoi hevosta hyvin ja on muutenkin sopiva kuski tälle. Ei tunnettu etukäteen lainkaan, mutta soittelin kuskeja ja moni ei päässyt silloin Kauhavalle. Nykyään ollaan joka viikko yhteydessä ja hän aina kengittää Viskun raveissa ja ottaa kengät pois."

"Joku matka joudutaan ajamaan kengät jalassa Rovaniemelläkin ja yhdessä on mietitty, mitä sille laitetaan. Ilman etukenkiä sillä on paljon ajettu, mutta takakenkiä ei ole riisuttu kun hankoside meni sieltä. Jalka tosin ei ole enää pitkään aikaan lämmennyt eikä mitään, mutta riskejä ei oteta. Ilman etukenkiä ajaminen auttaa sitä paljon, koska jalka nousee niin ylös ja tulee helposti lyöntejä. Mailin voisi ehkä ajaa kengät jalassa, kun siinä ei tule muutenkaan niin isoja eroja."

Juha Länsimäki ottaa Pasi Teinin valmentaman A.T. Viskun ohjat myös Rovaniemellä. Kuva: Ville ToivonenAlku-uransa Seppo Suurosen valmennuksesta käsin kilpaillut A.T. Visku tuli Teinin perheeseen alkuvuodesta 2013, jolloin ori oli kymmenvuotias. Edellisen ykkössarjalaisen Rillauksen kuoltua Teinit etsivät lehti-ilmoituksella siitoshevosta, ja suku viehätti.

"Siitä tulikin sitten kilpahevonen", Pasi naurahtaa. "Forssin Mika taisi ajaa Turussa ensimmäisen startin meiltä ja sanoi, että tämä hevonen menee ja ei mene. Sitten Koivusen Harri ajoi seuraavassa ja sanoi, että kyllä tällä vielä pärjätään. Kolmannen starttinsa se jo voittikin, mutta ehkä siitä ei ihan kuninkuushevosta pitänyt tulla."

Loukkaantumisesta johtunutta välivuotta lukuun ottamatta A.T. Visku on ollut tasainen suorittaja, joka on kerännyt kovista lähdöistä hyvät palkintorahat. Rahallisesti paras kausi oli viime vuosi, jolloin se tienasi 57 550 euroa. Isoimmat voitot tulivat viime syksynä Oulu Express -päivänä ja kotiradalla Porin T76-finaalissa lokakuussa.

Viskun hankoside reagoi loppuvuodesta 2013 niin, että ori oli kilparadoilta sivussa peräti 20 kuukautta. Sen jälkeen ori on kuitenkin kyennyt palaamaan pysyvästi suomenhevosten ykkössarjoihin.

"Hevonen oli jo hyvällä mallilla, mutta menin yhden vedon vetämään ja jalka reagoi uudestaan. Ajattelin, että pruuvaan hiukan, miltä se tuntuu ja heti se meni. Vamma ei ollut paha, mutta jalka vähän peljätti, että älä rupea vielä hätäilemään", Pasi kertaa.

Treenaaminen muuttui loukkaantumisen myötä niin, että kävelyliikuntaa lisättiin. Kotitilan läheltä löytyy hyvin treeniteitä, mutta Teinillä on myös rakennussuunnitelmia.

"Oma rata olisi tarkoitus tehdä ja itse asiassa osa on jo kaivettu. Kai se tämän vuoden puolella valmistuu. Silloin ei tarvitse tuolla autojen seassa ajaa. Uusi tallikin on suunniteilla, kun näitä hevosia on kertynyt vähän turhankin paljon."

Teinin perheestä ei elämää ja toimintaa puutu, sillä hevosia on yli kaksikymmentä, lapsia kuusi ja sijaislapsia kahdeksan. Vastikään syntyi myös yhdeksän koiranpentua. Jälkikasvusta Nelly, 11, on ajanut poneilla kymmenen starttia.

Nelly (vas.) ja Maija Teini pitävät huolta perheen poneista. Kuva: Miika LähdeniemiTeinin pariskunnasta Katri on ollut lapsesta saakka hevosten kanssa tekemisissä. Pasi taas löysi hevosharrastuksen vaimonsa suosiollisella avustuksella. Ensimmäisistä yhteisistä hevosista Louhen Lento voitti heidän käsistään kerran, mutta sitäkin enemmän opetti ori Rillaus.

Viisi kertaa kuninkuuskilpailussa ollut Rillaus tuli Teineille 15-vuotiaana, mutta jäi seuraavana vuonna kuninkuuskilvassa varahevoseksi.

"Tammoja kun astutettiin, hyvä kun tallista pääsi ulos niin se oli jo kahdella jalalla. Lippalakit lensivät moneen kertaan. Rillaus oli kuitenkin paras opettaja. Mäenpään Terolta se tuli ja hän sanoi vasta jälkikäteen, että jos sen kanssa pärjää, silloin pärjää kaikkien kanssa", Pasi muistelee.

"Se ei kuitenkaan tykännyt miehistä eikä antanut Pasille kiinni. Kun minä toin sen tallista, lapset saattoivat taluttaa sitä narusta. Rillaus oli kauhean kiltti muksuja kohtaan", Katri lisää.

Rillauksen aikaan suomenhevosten kilpailuoikeus jatkui 16-vuotiaaksi, ja viimeisellä kaudellaan ori paineli vielä 23,0-tuloksen. Uran neljänneksi viimeinen startti oli montén Pohjoismaiden mestaruus, jossa se oli Susanna Visurin ratsastamana neljäs.

"Sillä oli joskus aikanaan menty montéa, mutta meillä sitä ei oltu ratsastettu. PM:ssä se oli sitten parhain suomalainen ja vanha pappa paineli yhdestä kovasta norjalaisestakin ohitse. Se oli meidän yksi kohokohtia", Katri tunnelmoi.

Sekä Rillaus että A.T. Visku tulivat siis ensisijaisesti omaan siitoskäyttöön. A.T. Viskulla on kaikkiaan 16 jälkeläistä, joista vanhimmat ovat nelivuotiaita. Kilpailleita jälkeläisiä ei vielä ole.

"Viskulle tosin astuttaminen ei ole sopinut, mutta yksi meidän tamma on kantavana Välähdyksestä. Joku tamma täytyisi ehkä Viskullakin astuttaa, koska siitä on yksi hyvä kolmivuotias Pohjanmaalla", Pasi paljastaa.

Tärkeä hevonen on ollut myös kotikasvatti Max Moonlight, joka kilpaili urallaan 177 kertaa ja keräsi 67 350 euron tienestit. Se oli erityisesti talvikausien menestyjä.

"Se oli russin kokoinen kun vietiin se kolmivuotiaana Lähtisen Ollille ja kyllä sille vähän naurettiin. Sekin saa olla koko elämänsä meillä, ei tällaisista hevosista raaski luopua. Maxi-ruunalla on nyt tammalauma seurana ja välillä se astuu yhtä suomenhevostammaa tuolla", Katri nauraa.

Tallin lämminverisistä kilpailee tällä hetkellä Newyorker Li, joka voitti viime syksynä Oulussa Kyvyt Esiin -divisioonan finaalin. Päivä oli unohtumaton, sillä myös A.T. Visku voitti samoissa raveissa Oulu Grand Prix'n. Newyorker Li oli Ypäjän huutokauppalöytö, jonka bongasi Teinien poika Matias.

"Matias käy kaikki ravit mukana ja aina anotaan opettajalta vapaata. Vielä hän ei ole ajanut, mutta auttaa kyllä raveissa valjastamisessa. Lapset sanoivatkin, että ei teidän välttämättä tarvitse Rovaniemelle, kyllä he saavat hevosen valjaisiin", Pasi hymyilee.

Pasi Teinin valmennuslistoilla on kaikkiaan 13 ravuria. Kuva: Miika LähdeniemiA.T. Visku yöpyy kuninkuusraviviikonlopun raviradalla. Teinin perheen kortteeri löytyy kuudenkymmenen kilometrin päästä Ranualle päin. Viime vuonna Vermossa jäi jossiteltavaa, sillä A.T. Viskun väliyö sujui rauhattomissa merkeissä.

"Pistettiin se ulos ja kun hevonen ei nähnyt muita, se oli juossut koko yön ja huudellut. Aamulla oli jo ääni mennyt. Visku etsi kavereita, että missä ne ovat. Karsinassa se on paljon rauhallisempi, mutta siinä tuli tehtyä virhe", Teini harmittelee.

Teinin valmennuksessa on myös Viskun kolme vuotta nuorempi täysveli A.T. Veeti, joka on tehnyt kahdella viime kaudella vahvaa nousua sarjoissaan. Veljessarjasta myös Viskua vuotta nuorempi täysveli eli niinikään Turon jälkeläinen A.T. Veli pääsi tänä vuonna mukaan kuninkuuskilpaan.

"Vaikka nämä ovatkin täysveljeksiä, nämä ovat tosi erilaisia. Veeti on vähän sellainen ADHD eikä ole oikein paikallaan lainkaan. Sen takia Veetiä ei otettu Rovaniemelle, kun se olisi painanut vieraassa paikassa kolme päivää yhtä soittoa. Jos ensi vuonna on jalat kunnossa, ehkä Lahdessa voisi käydä koettamassa", Teini miettii.

Ensi vuonna A.T. Visku on jo eläkeläinen, sillä 15-vuotiaan oriin kilpailuoikeus päättyy vuodenvaihteessa. Jaloluonteinen ori jää sen jälkeen kotiin viettämään ansaittuja eläkepäiviä.

"Visku sai kantakirjauksessa luonteesta muistaakseni kasin. Sen oriin voi kuitenkin hakea tarhasta vaikka meidän pienimmäinen, sen uskaltaa antaa. Visku on hienon luonteinen ja vaikkei sillä kukaan astuttaisi, se pysyy aina meillä. Yksi sitä kysyi astutushommaan, mutta sanoin, että sitten minun pitää tulla mukana", Katri nauraa.

A.T. Visku jäi viime vuonna Vermossa kuninkuuskisassa hännille, kun väliyö ei mennyt nappiin. Kuva: Anu Leppänen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pertti Niveri lopetetusta Vieskerin Valosta: "Hyvä kaveri meni"

Tunteiden Kriterium ja Timo Nurmoksen hallintaa kummallakin puolella

Euroja ja esikuvia

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video