Uutiset

Suomalaishoitajat valmiina Ruotsin Kriterium-finaaleihin

Miika Lähdeniemi
Elina Matilaisen hoitama Betting Gangster voitti elokuussa lyhyen matkan E3-finaalin, ja on yksi suosikeista sunnuntaina Ruotsin Kriteriumissa.

Ruotsin Kriteriumin ja Tammakriteriumin finalistien joukossa on useampia suomalaisia hevosenhoitajia, jotka kertovat Ravinetin haastattelussa tunnelmat ennen suurta viikonloppua.

Timo Nurmoksen tallilla työskentelevällä Tessa Länsimäellä on edessä vauhdikas viikonloppu Solvallassa. Hänellä on startissa kaikkiaan viisi passihevosta, joista Global Wise Guy juoksee sunnuntaina Kriteriumissa ja Indiana Boko Tammakriteriumin finaalissa. Lauantain 75-lähdöissä kilpailevat lisäksi Antonio Trot ja Volocity De Vie, sunnuntain tammalähdössä puolestaan Evin Boko.

"Viikonlopun saa mennä ja lujaa", Länsimäki naurahtaa. "Koko viikko on yritetty tehdä kaikki niin hyvin kuin osattu. Lauantaina pojilla on kovat lähdöt, mutta tuurien kanssa niilläkin on saumoja. Sunnuntaina on hienoa olla mukana Kriterium-finaaleissa. Se, kummalla on enemmän tuuria, on korkeammalla. Finaalit ovat tosi kovatasoiset."

Ruotsin Kriteriumiin ysiradalta lähtevä Global Wise Guy voitti karsintalähtönsä väkevällä suorituksella johtavan rinnalta. Sen kehitys on yllättänyt monet Nurmoksen tallilla.

"Se on ollut lähinnä minun harrastehevonen tähän asti ja mahtavaa olla mukana tuollaisessa lähdössä. Kukaan tallin työntekijöistä ei olisi uskonut reilu kuukausi sitten, että Pikku-Keijo menee ja voittaa Kriterium-karsinnan kuolemanpaikalta. Se oli mennyt kaikki startit käsijarru päällä, eikä ollut oikein tajunnut tätä hommaa. Sitten kun laitettiin kokolaput, se alkoi Jompen mukaan mennä heti paremmin. Karsinnassakin se rupesi jarruttamaan kun meni johtoon, mutta lähti uudestaan, kun kaveri tuli lähelle. Voimia jäi tallelle."

Nurmoksen talli saalisti peräti neljä finaalipaikkaa Ruotsin Kriteriumissa. Jorma Kontio ajaa sunnuntaina Cab Lanea, Johnny Takter Inti Bokoa, Björn Goop Danilo Brickiä ja Tessan passihevosen kyytiin hyppää Rikard N Skoglund. 29-vuotias Skoglund on tehnyt tällä kaudella kovaa nousua Ruotsin ohjastajamarkkinoilla ja lyönyt kirkkaasti viime kauden lukemat jo tässä vaiheessa vuotta.

"Hieno homma, että nuori kuski saa mahdollisuuden ajaa. Hän kävi torstaina kokeilemassa hevosta ja tykkäsi kovasti hevosista. Global Wise Guyn säkä on varmaan 145 senttimetriä, mutta se tsemppaa hienosti monstereiden kanssa", Länsimäki myhäilee.

Tammakriteriumin finaalissa Länsimäen hoidokki Indiana Boko lähtee Björn Goopin ajamana kasiradalta.

"Indiana on hirveän miellyttävä ja kiltti hevonen, kuin viisivuotias tyttö kotona. Se ei varmaan tajua, kuinka hieno hevonen se on. Rommessa lyhyen matkan E3-karsinnoissa se jarrutti kaksi kertaa samassa kurvissa, koska se ehti katselemaan ja pelkäämään kaikkea. Jomppe sanoikin, että jos tamma ei olisi niin ravuri, se olisi jo laukannut. Indiana meni 12,8 kahden jarrutuksen kanssa. Karsintalähdössä se oli kuolemanpaikalta hyvä ja tulee olemaan vielä parempi finaalissa, mutta kasiradalta on vaikeaa."

Raviperheen kasvatti Tessa Länsimäki on veljensä Jonny Länsimäen tavoin nuori raviammattilainen. Tessa on ollut kaksi ja puoli vuotta töissä Timo Nurmoksella, ja viime vuonna hän ratsasti Ruotsissa viisi montelähtöä. Paras saavutus oli Solvallan kakkossija Nurmoksen valmentamalla Mellby Demonilla.

"Montehevonen jäi paussille niin se homma on vähän jäänyt. Minulla on kahdeksan passihevosta ja täällä viihtyy kyllä hyvin. Saa hoitaa hevoset kuten haluaa. Timo luottaa meidän tekemisiin eikä ole hengittämässä niskaan, sellaiselle valmentajalle on kiva tehdä hommia", Länsimäki päättää.

Nurmokselta starttaa tänään Readly Expressin lisäksi kuvan Evin Boko, jonka hoitaja on Tessa Länsimäki. Kuva: Anu LeppänenElokuussa E3-voittoa juhlinutta Betting Gangsteria hoitaa Elina Matilainen. Hän on ollut Halmstadissa Jerry Riordanilla töissä viime keväästä saakka ja ehtinyt kesän aikana nauttia jo suurvoitosta Betting Gangsterin kanssa. E3-voitto mukaan lukien ori on napannut tällä kaudella jo kahdeksan ykkössijaa.

Huipputamma Viola Silasin esikoisvarsa voitti myös Kriterium-karsintansa ja lähtee sunnuntain suureen finaaliin kakkosradalta Carl Johan Jepsonin ajamana.

"Karsinnan jälkeen se on ollut mukavan ja normaalin oloinen", Elina Matilainen raportoi. "Onhan se tietenkin kova lähtö ja Ruotsin kaikki parhaat kolmevuotiaat ovat mukana. Lähdetään nöyrin, mutta hyvillä mielin. Betting Ganster on välillä aika orimainen, mutta toisinaan ihan lapanenkin. Starteissa se kyllä tekee kaikkensa. Onhan se superhienoa päästä hoitamaan näin hyvää hevosta ja päästä välillä voiton makuunkin."

Matilainen on Kaustisen ravikoulun kasvatti, mutta ollut ravihommissa vasta viitisen vuotta. Hyppäykseen ravipuolelle tarvittiin yksi ravireissu räntäsateessa.

"Oltiin kavereiden kanssa Helsingissä Horse Show'ssa ja paluukyyti meni Joensuun iltaravien kautta. Oli kauhea keli ja kengät märkänä, mutta jotenkin sillä reissulla innostus iski. Olin kyllä ratsastanut pienestä pitäen. Seuraavana kesänä olin sitten Pekka Korvella, seuraavana kesänä Tapio Perttusella ja lukiosta päästyäni menin Kaustiselle. Harjoittelussa olin Petri Purolla ennen kuin tulin Jerrylle. Täällä on tietysti paljon töitä, mutta ei mitään valittamista. Jerry osaa olla tiukkakin, mutta kyllä siltä huumoriakin tulee. Välillä liikaakin, jos on itsellä huonompi päivä", Matilainen naurahtaa.

Kuvassa Betting Gangster E3-päivänä Gävlessä kyydissään vakio-ohjastajaksi muodostunut Carl Johan Jepson. Kuva: Jeannie Karlsson/SulkysportTammakriterium-finalisti Adorable Ladya hoitaa Reko Seppä. Takarivistä finaaliin lähtevän Adorable Ladyn ohjaksissa on sen valmentaja Pasi Aikio, joka on ollut syyskuussa paljon tapetilla Who's Whon voitettua Ruotsin Derbyn ME-ajalla.

Menhammarin kilpatallilla työskentelevä Seppä odottaa Adorable Ladylta jälleen vahvaa juoksua, vaikka takarivi onkin hidasteena. Karsintalähdössä tamma teki kiertelyineen hyvän suorituksen, vaikkei saanutkaan lopussa otetta Zeta Kronoksesta.

"Vaikka se saikin levähtää välillä toisella radalla, Adorable Lady teki itse paljon töitä ja oli hyvä toinen", Seppä summaa. "Tamma on tosi riski menemään ja molemmat voitot, jotka se on kesällä ottanut, on tullut kuolemanpaikalta. Vahvuus on sen paras ase."

"Sunnuntain lähdössä on totta kai mukana kaikki Ruotsin parhaat kolmivuotiaat tammat. Realistisesti pitää olla tyytyväinen, jos ollaan viiden kuuden parhaan joukossa. Jos kärjessä pidettäisiin kunnon vauhtia matkalla, olisi mielenkiintoista nähdä mihin asti tämä yltää. Adorable Lady tulee aina rehellisesti maaliin asti."

Lumijoelta lähtöisin oleva Reko Seppä, 26, kävi Ruukissa hevoskoulun ja haki ensimmäiset oppinsa Mauri Jaaralta. Viimeiset kuusi vuotta hän on vaikuttanut Ruotsissa. Ensin hän oli vuoden verran töissä Timo Nurmoksella ja sen jälkeen useammalla ruotsalaisvalmentajalla opettamassa varsoja ennen kuin tuli töihin Menhammariin.

"Olen viihtynyt tosi hyvin ja kun on oppinut kielen, on paljon helpompaa", Seppä lisää. "Nurmoksella sai paljon hyvää oppia hevosten treenauksesta ja ruokinnoista, se oli hyvä paikka olla töissä. Menhammarissa olin alkuun kilpatallilla ja sitten olin välissä opettamassa yhden ikäluokan varsoja. Kilpatalli ja varsatalli ovat tässä lähekkäin. Adorable Lady on ollut passini kaksivuotissyksystään saakka eli kun se tuli tähän kilpapuolelle. Kilpailuhenkiselle raveissa käyminen on tietysti se suola, mutta varsojen kehitystä on myös kiva seurata. Minulla on kahdeksan passihevosta, joista Adorable Lady on tähän asti paras."

Menhammarin kilpatallin suurin kilpaileva tähti on Derby-voittaja Who's Who, joka juoksee lauantaina Solvallassa UET Grand Prix'n karsinnassa. Samassa lähdössä ovat mukana mm. Hotshot Luca ja Hermes Boko. Murskaavan Derby-voiton jälkeen Who's Who on ollut vähintään yhtä hyvä kuin ennenkin.

"Kaikki on mennyt suunnitelmien mukaan. Pasi on sanonut, että hevonen on tuntunut entistä paremmalta, jos mahdollista. Vaikka Who's Who meni viimeksi maailmanennätyksen, sillä ei tuntunut olevan kaikki pelissä. Sen tulevaisuus on tosi mielenkiintoinen nähdä."

Reko ja Adorable Lady, yksi Trav-Oaksin finalisteista. Kuva: Reko Sepän arkistoPasi Aikion Adorable Lady kiersi Ruotsin Tammakriterium-karsinnassa takarivistä kakkoseksi, ja lähtee samalla 11-numerolla myös finaaliin. Kuva: Jeannie Karlsson/SulkysportRuotsin Tammakriterium-finalisti Staro Miamin hoitaja Etta Pakkanen oli vieraana tämän viikon Turpakäräjillä, jotka voi katsoa tästä:

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=oJEVEyw7V-M[/embed]

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video