Uutiset

Astetta kovempi Arska on Tenhusten ykkösnyrkki

Anu Leppänen
Miika ja Anna-Kaisa Tenhunen tallin ykköstykki Archie Pressin kanssa.

TUUSNIEMI. Lauantaina T76-lähdön suosikkeihin lukeutuva Archie Press on Miika ja Anna-Kaisa Tenhusen tallin kovin jätkä ainakin tässä vaiheessa. Myös kasvatustoimintaan panostavan Tenhusen perheessä odotetaan keväällä syntyväksi Vixuksen pikkusisarusta.

Valmentaja Miika Tenhunen on ajanut Archie Pressin kilpailut viime aikoina valtaosin itse, mutta kotitallilla Tuusniemellä "Arska" on ennen kaikkea Anna-Kaisa Tenhusen silmäterä. Hän tulee luonteikkaan ruunan kanssa parhaiten juttuun ja hyödyntää myös hevosenhierojan osaamista Archie Pressin ja monen muun hevosen kanssa.

"Miika on varmaan kotona ajanut sitä viimeksi joskus viime kesänä", Anna-Kaisa naurahtaa. "Arska on kaikin puolin mukava hevonen: omanlaisensa, mutta silti ihana."

Nelivuotiaana Ilkka-ajon voittaneen Archie Pressin viime kausi sujui kohtalaisesti, mutta ilman voittoja. Tällä kaudella 6-vuotias ruuna on löytänyt tasaisemman suoritustason. Se kirmasi helmikuussa Kuopion T76-lähdössä yllätysvoittoon ja lukeutuu lauantaina Teivossa lähtönsä suosikkeihin.

"Viime vuonna se oli vähän tasainen. Keväällä se meni hyvin, mutta kesällä oli sitten vähän taantumaa. Ennen viime starttia hevonen oli kolmesti selvästi parempi kuin aiemmin, eikä ollut kertaakaan väsynyt tai kaikkensa antanut", Miika Tenhunen huomauttaa.

Viime startissaan Kuopion Magic Monday -raveissa Archie Press oli ahnaan oloisena keulavoittaja So Cluelessin takana, mutta ei syöksynyt vapaata kiritilaa saatuaan yhtä terävästi kuin esimerkiksi edelliskerralla Joensuun T76-finaalissa. Tuolloin se spurttasi Pascha Tillyn tuntumaan, mutta Kuopiossa se tyytyi lähinnä pitämään vauhtinsa.

"Se oli tosi hyvänoloinen viimeiseen kurviin, mutta kun Iikka (Nurmonen) otti So Cluelessia kiinni, Archie Pressin pää kopsahti Iikan kypärään ja paineet hävisivät siihen", Tenhunen kertaa.

"Ihan asiallisesti se tuli joka tapauksessa maaliin, mutta pään kopsahtamisen jälkeen se heitti vähän vapaalle eikä lähtenyt niin terävästi kirimään. Ratakaan ei ollut paras mahdollinen tälle, kun se murtui alle jonkun verran varsinkin kahdella sisimmällä radalla."

30-vuotias Miika Tenhunen ajoi viime sunnuntaina Joensuussa Essi Van Pressillä ohjastajauransa sadannen voiton. Kuva: Anu LeppänenViime kerrasta huolimatta Archie Press ei ole herkkähipiäinen. Kotona se on päin vastoin sen verran kovapäinen ja meneväinen, että sitä ajetaan vain toisen hevosen perässä. Kiuruvedellä hevoshierojan ammattitutkinnon suorittaneen Anna-Kaisan lihashuollot ovat tehneet sille hyvää.

"Kaiken kaikkiaan on saatu hevosia letkeämmäksi eikä ole niin tarvinnut klinikalla rampata. Arskakin on sen verran höyrypää treenaamaan ja tahtoo touhottaa starteissakin, että meinaa lyödä välillä itseään kramppiin", Miika sanoo.

Kerran on kuitenkin tarvittu akuutisti eläinlääkäriä. Viime talvena harjoituslenkillä Archie Press oli nimittäin puraissut mojovasti kieleensä, mikä paljastui vasta tallille palatessa.

"Joskus hevoset voivat purra pienen haavan kieleen, mutta kun mentiin talliin, tämä roikotti kieltään ulkona ihan kunnolla", Tenhunen muistelee.

"Verta tuli kuin härän silmästä ja lääkärihän siinä piti kutsua. Hän puudutti kielen ja joutui katkaisemaan sitä vähän lisää, että sai ommeltua haavan kiinni. Se parantui kuitenkin tosi hyvin ja heti kun suusuoja poistettiin, hevonen rupesi syömään. Eikä se lenkillä käyttäytynyt mitenkään epänormaalisti. Archie Press ei pienistä hätkähdä, se on astetta kovempi jätkä."

Archie Press on kotitallilla Anna-Kaisa Tenhusen silmäterä. "Ennen startteja voidaan tehdä nopeampia hierontoja ja venytyksiä, mutta yleensä tykkään keskittyä hevoseen hieroessa kunnolla. Haluan oman rauhan, eikä mitään nopeaa rutaisua", hevoshierojaksi kouluttautunut Anna-Kaisa sanoo. Kuva: Anu LeppänenTuusniemen tilalla on pitkät hevosperinteet. Anna-Kaisan isä Heikki Smolander on pitkäaikainen ravivalmentaja ja hevoskasvattaja, jonka nimekkäin kasvatti on kuningatarkilvan kolmonen Virin Camilla. Reilun kolmenkymmenen kasvatin joukosta menestyneimmät ovat Muiston Virin jälkeläisiä: Virin Camillan lisäksi Virin Santeri tienasi urallaan reilut 46 000 euroa ja lauantaina Teivossakin kilpaileva Virin Vihtori on T76-voittaja. Nyt 25-vuotias Muiston Viri on ikäisekseen hyvässä kunnossa, mutta ei tahdo enää pysyä kantavana.

Nuorempi sukupolvi jatkaa satsaamista hevoskasvatukseen, ja 19-vuotias Xena on onnistunut siitoksessa poikkeuksellisen hyvin. Nelivuotisikäluokan suvereeni hallitsija Vixus on Anna-Kaisan ja Juha-Matti Smolanderin kasvatti, ja kasvattajat pääsivät nauttimaan viime vuonna mm. Kriteriumin, Satakunta-ajon, Pikkuprinssin ja Pikkupelimannin voitoista. Vixuksen emän Xenan muut nimekkäät jälkeläiset ovat Kriterium-kakkonen Vixen ja yli 69 000 euroa tienannut Zeus. Xena on nyt kantavana Jokivarren Kunkusta.

"Pari uutta tammaa on tarkoitus myös siementää keväällä ja nyt on määrä syntyä ensimmäinen varsa Global Oceanille, joka meni meiltä 1.11-ajan", Miika selvittää.

"Sherwood Stablen kilpahevoset laitoin pois, mutta siitostammoja on tässä pari kolme. Parhaana vuonna taisi syntyä neljätoista varsaa, kun Sherwoodin tammojakin oli enemmän. Silloin oli parina kolmena kesänä Tyrone Dillon tässä astumassa."

Anna-Kaisan kotitilaa isännöivän pariskunnan tiet kohtasivat Kaustisen raviopistossa vuonna 2005. Opintoihin kuuluvat työharjoittelut Anna-Kaisa teki Tuomas Pakkasella ja Jyri Puusaarella, Miika puolestaan Rainer Björkrothin Ruotsin-tallilla ja Italiassa Jori Turjalla. Kesällä tulee yksitoista vuotta täyteen Tuusniemellä.

"Jos ei olisi koulun jälkeen ollut omia hevosia, ei ehkä täällä oltaisi. Sen verran oli työtarjouksia muuallekin. Kokemus oli hyödyllinen, kun näki, miten isoilla talleilla homma toimii. Kenenkään systeemiä ei voi toki kopioida, vaan pitää soveltaa paikkojen ja kaluston mukaan."

"Olen Varkaudesta ihan omakotialueelta kotoisin, mutta isän lapsuudessa oli työhevosia ja hänellä oli sen myötä hevoskipinää. Taisi olla vuonna 1996, kun hän hommasi hevosen ja sitä kautta homma vei myös meikäläisen mukanaan", kolmekymppinen Miika kertaa.

Anna-Kaisa ja Miika Tenhusella on myös 2- ja 5-vuotiaat lapset. "Lomia ei ole pahemmin pidetty kymmeneen vuoteen, mutta nyt loppukuusta ajateltiin repäistä ja mennä pohjoisessa käymään", Miika kertoo. Kuva: Anu LeppänenTenhusen pariskunnalla on treenissä useampia Press-hevosia. Tuurin kyläkauppiaan Vesa Keskisen serkun Maarit Keskinen-Peltomaan omistamasta Emily Pressistä on Archie Pressin lisäksi neljä nuorempaa jälkeläistä, joista Tenhusella on 5-vuotias Essi Van Press, kolmivuotias Cameleo Press ja kaksivuotias Dazzling Press. Nuoremmista Essi Van Press on voittanut neljä kertaa, mutta kaksivuotiaasta tuntuu olevan isoimmat odotukset.

Press-hevosten ja Tenhusten yhdistävä tekijä on niiden omistaja Arto Vanhala. Jokelalainen maahantuonti- ja tukkuyrittäjä tutustui Tenhuseen suurhevosenomistaja Jukka Saastamoisen kautta, ja toi lopulta Tenhuselle treeniin Bad Boy Pressin. Nykyään hän on Tenhusen tärkein hevosenomistaja.

Seuraava Press-hevonen on siis tulessa lauantaina, kun Archie Press lähtee Teivon T76-avauskohteena ajettavaan Pronssidivariin kakkosradalta. Mailin matkalle paikka on hyvä, mutta eturivissä on monta muutakin kovaa lähtevää ja keulaan pyrkivää.

"Kiihdytys on varmasti mielenkiintoinen, kun on monta kovaa avaavaa ja minullakin on vielä taktiikka vähän auki, miten tehdään", Tenhunen pyörittelee savolaisittain.

"Tämähän lähtee lujaa, jos satsataan lähtöön, mutta helposti siinä voi tulla ylivauhtia. Kesällä lentokeleillä tilanne on eri, mutta hokkien kanssa hevoset tahtovat lopussa hiljentää. Mailin Archie Press menee keulastakin, mutta täydelle matkalle se tahtoo painaa vähän liikaa keulassa. Sekin on mahdollisuus, ettei satsata lauantaina ollenkaan lähtöön ja yritetään iskeä lopussa."

Raveista. Savossa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Jännä päivä myös Ruotsin 75:ssä

Suomalaisjoukkue koittaa Vixuksen johdolla valloittaa Skellefteån 75:n

Vixus vielä omiensa joukossa Porin 75-lähdössä

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video