Uutiset

"Kampelan" haalari muuttui kypäräksi

Anu Leppänen
Timo Nurmos ja John Campbellin kypärästä tehty kiertopalkinto nuorten ohjastajien kisaan.

Timo Nurmos keräilee raviesineitä. Eräänä kauniina elokuun iltana maailman ehkä tunnetuin raviohjastaja kautta aikojen, John Campbell Amerikan Yhdysvalloista, antoi Tornion ja Solvallan miehelle kypäränsä.

Timo Nurmos oppilasohjastajamestaruudessa kiertopalkintona oleva tänä kesänä 62-vuotiana ohjastajauransa lopettaneen John Campbellin kypärä juontaa juurensa torniolaislähtöisen menestysvalmentajan harrastukseen kerätä suurten ravinimien ja -kilpailujen esineistöä. Nurmos kertoo, miten eniten urallaan, yli 300 miljoonaa dollaria, palkintorahoja maailmassa ohjastaneen legendan haalarit muuttuivat kypäräksi, ja miten kypärästä tuli palkinto.

"Aloin kerätä kaikenlaista lajiin liittyvää minusta kiinnostavaa tavaraa jo tosi kauan sitten. Sitä on kertynyt nurkat täyteen, ja tiedä vaikka joskus olisin mukana perustamassa museota tai vastaavaa."

Kun kuulin ideasta tehdä uusi nuorten ohjastajien kisa, ajattelin heti, että Campbellin kypärä olisi siihen osuva kiertopalkinto.

"Olin sopinut jo varmaan 15 vuotta sitten Amerikan reissullani Campbellin kanssa, että hän antaa kokoelmaani haalarin sellaisessa vaiheessa, kun se on aikansa elänyt. Kuitenkin Hambletonianissa vuosia sitten, en edes saa päähäni, mikä vuosi, joku 2000-luvun vuosi joka tapauksessa, hän sitten tuli juttelemaan, että ota tämä kypärä, sehän on parempi kuin haalari."Ravinetin päätoimittaja Miika Lähdeniemi ojentaa Timo Nurmos-kiertopalkinnon John Campbellin kypärän Kimi Pesoselle.Tuo kypärä sopii tosiaan ohjastajakilpailuun palkinnnoksi kuin piste i:n päälle. Kisa on järjestetty Riihimäellä nyt kahtena kesänä, ja nuoret ovat ottaneet palkinnon vastaan sen ansaitsemalla arvolla. Tänä kesänä kokematon, mutta lupaavasti uransa aloittanut Kimi Pesonen, 22, otti palkinnon käsiinsä villisti tuulettaen. Viime vuoden eli avauskisan ykkönen Niko Riekkinen, 26, puolestaan suhtautui "pokaaliin" suorastaan hartaudella.

Niko Riekkinen. Kuva: Ville Toivonen"Niko on aina ollut Campbell-fani nuoresta iästään huolimatta, joten palkinto osui ihan oikeaan paikkaan", kertoi Veikkaus Oy:llä työskentelevä Kati Rönkkö, joka auttelee ravipäivinä Pekka Korven tallilla, missä Riekkinen työskentelee.

"Hän osaa muun muassa ulkoa hirveästi faktaa Campbellin urasta."

Campbell itse kommentoi Kanadassa ohjastajien MM-kiertueen yhteydessä asiaa seuraavasti Suomen Hippoksen Ilkka Nisulalle:

"Olen erittäin otettu, että kypäräni on nuorten ohjastajien kisan kiertopalkintona. Nuorisoa me nimenomaan tarvitsemme."

John Campbell Elitloppet-viikonloppuna Solvallassa. Kuva: Anu Leppänen

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video