Uutiset

Viikon vieraalla monta rautaa tulessa – voimavarana hevonen

Haastattelija, studioasiantuntija, promoottori, totoisäntä, harrastajavalmentaja ja -ohjastaja, petsari – mikä on Tapio Hoikan mieluisin rooli?

Pitkään ”Tappi” teki talvisin myös kausiluontoisia matkailualan hommia synnyinseudullaan Lapissa, mutta seitsemän vuotta sitten ne saivat jäädä.

”Meillä on nyt vuosipäivä tulossa. 16. marraskuuta 2012 olin taas lähdössä Lappiin, kun kysyin Suskalta, että seurustellaanko me”, hän muistelee.

Vastauksen voi päätellä siitä, että seuraavana talvena Tappi ei enää Lappiin lähtenyt. Nykyään hän ja Suska, Susanna Lipponen, pitävät pientä hevostilaa Siilinjärvellä.

”Meillä on kuusi hevosta ja kolme koiraa, ja koko elämä pyörii eläinten ympärillä. Suska hoitaa ja ruokkii hevoset, ja minä ajan ne. Jos en ole reissutöissä, katson iltaisin raveja isolla sohvalla koirien kanssa”, Hoikka kertoo.

”Meillä on molemmilla omat työt, mulla äänityöt ja muutama projekti vuodessa ja Suskalla oman mummon omaishoitajan työ. Koska matkustan paljon, arki on kiireistä, mutta Suska suunnittelee tallityöt mun työmatkojen mukaan ja harvoin niistä kränää tulee.”

”Hevoset eivät ole meille tulonlähde, päinvastoin. Viisi kuudesta on jollain lailla omia, ja niistä tulee menoa, mutta me tykätään molemmat älyttömästi hevosista ja halutaan touhuta niiden kanssa”, Tappi painottaa.

”Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö oltaisi tavoitteellisia. Hevosten ei tarvitse voittaa seiskaviislähtöjä, mutta niiden pitää olla sellaisia, että ne tykkää juosta ja niillä voi lähteä pärjäämään jossain.”

Kotona työnjako on selvä: Susanna Lipponen hoitaa tallirutiinit ja suunnittelun, Tapio Hoikka ajaa hevoset. Kuva: Antti Savolainen

Muutaman vuoden ajan Tappi kokosi ja isännöi Kaustisen kaksipäiväisiin Festivaaliraveihin Clash Of The Toto Titans -kisan, joka kokosi maan kovimmat pelimiehet pelimannipitäjään – haasteellisena ajankohtana Suur-Hollola-ajon ja St Michelin välissä.

Täksi vuodeksi tuli uusi haaste, Rovaniemen Arctic Horse Race.

”Radan pitkäaikaisen puheenjohtajan Rajaharjun Matin kanssa ollaan soiteltu ja pidetty tiiviisti yhteyttä 15 vuotta. Helmikuussa Matti soitti, että kiinnostaisiko mua ideoida joulukuun 75-päivälle 14.12. jotain erikoista”, Tappi alustaa.

Hänen ideoidensa pohjalta syntyi yhdessä rovaniemeläisten kanssa Arctic Horse Race, joka on nimestään huolimatta paljon muutakin kuin pelkät ravit. Päivä alkaa kello 13 koko perheen ilmaistapahtumalla, jatkuu kello 18 kansainvälisen ohjastajakilpailun ja kylmäveristen Ice Kingin tähdittämillä raveilla ja päättyy yli puolen yön jatkuvaan Ice discoon.

”Ilmaistapahtuma perheille halutaan järjestää, jotta kaikilla on mahdollisuus tulla tutustumaan hevosiin ja ravirataan – sellaisillakin, jotka eivät ole raveissa aikaisemmin käyneet.”

”Päivätapahtumassa järjestetään karsinnat kärrynvetokilpailuun, jonka finaali kisataan ravilähtöjen lomassa. Kilpailu on maksuton ja avoin kaikille, mutta siinä on rahapalkinnot”, Tappi Hoikka mainostaa.

Raveja voi seurata karvalakkipuolelta tai tasokkaasta vip-tilasta.

”Vipithän eivät ole enää aikoihin olleet oikeita vippejä, mutta nyt ovat. Lämmitetyssä tilassa on lasiseinän läpi hieno näkyvyys radalle, puupanelointi, ulkoalue eli ns. revontulikatsomo, hyvä ruoka ja pöytiintarjoilu”, Tappi listaa.

Ravien jälkeen tila muuttuu Ice discoksi, jossa meno jatkuu puoli yhteen saakka.

”Tällaisen tapahtuman ja kansainvälisen ohjastajakilpailun järjestäminen ei ole ihan ykkös- tai kakkostonnien hommaa, mutta onneksi meillä on hyvät yhteistyökumppanit ja radalla talous hyvässä kunnossa onnistuneiden Kuninkuusravien (2018) jälkeen. Tavoitteena on plusmiinusnollatulos, jonka jälkeen olisi hyvä miettiä jatkoa”, Tappi linjaa.

”Tästä olisi hyvä jatkaa, jos taloudelliset realiteetit sallivat, sillä tapahtuma on nyt osa Lapin matkailumyyntiä siinä missä porotilavierailut tai moottorikelkkasafarit.”

”Joka ei ole ollut näin suurta tapahtumaa järjestämässä, ei tiedä, miten isosta ponnistuksesta on kyse. Matti, Anna (Paavola, nykyinen toimitusjohtaja) ja muut radalla tekevät älyttömän hyvää työtä, ja päivittäin tulee minullekin hoidettavia asioita”, Tappi kuvailee.

Toissa vuonna Tapio Hoikka teki TotoTV:n kuninkuusravilähetyksiä Rovaniemeltä. Ensi kuussa hän matkaa samalla radalle ideoimaansa Arctic Horse Raceen.

Syksyn ponnistuksiin hänellä itsellään on jo vuosia kuulunut myös Toton SM-kiertueen isännöinti.

”Iivari Ingvesin kanssa vedetään karsinnat suunnilleen puoliksi ja finaali yhdessä”, Hoikka kuvailee.

Kun ravien ääni- ja asiantuntijatehtävät vievät miestä ympäri maata ja hän lisäksi harrastaa vielä ravipelejä ja pokeria, miten aika riittää kaikkeen?

”Niihin raveihin, joissa olen töissä, en käytännössä pelaa mitään. Psyykkaan kyllä ravit huolella ja saatan olla mukana jossain pelikaverien laatimissa kimpoissa.”

”Pokeria pelaan netissä sunnuntaisin myöhään, kun käännän sisäistä kelloa niin, että nukun maanantaiaamuna pitkään ja jaksan ajaa illalla Helsingistä kotiin. Se on noin viiden tunnin reissu, kotona on puoli kolmen maissa”, Tappi kertoo.

Pokerin saralta saavutuksina löytyvät mm. Kuopion kaupunkimestaruus ja Kunkkaripokerin voitto.

”Lapin miehenä mulla on sökötausta, ja liveturnauksissa olen pärjännyt varmaan sen ansiosta älyttömän hyvin. Tosi harvoin pääsee vain livenä pelaamaan.”

Kun miehellä on näin monta rautaa tulessa, missä roolissa hän tuntee olevansa kaikkein omimmillaan?

”Hyvä kysymys”, Tappi jää pohtimaan.

”Tykkään älyttömästi, kun saan valjastaa hevosen, vaikka oman Tasavallan, ja lähteä ajamaan sillä ihan rauhallista lenkkiä. Hevosella ajaminen on sitä rauhoittumista, mitä hektistä elämää elävä Lapin mies kaipaa.”

”Mutta kaikkein omimmillani koen olevani asiantuntijana studiossa. Ymmärrän omasta mielestäni kokonaisuuden ja pystyn näkemään asiat monelta kantilta – jopa ulkopuolisten silmin”, Tappi sanoo.

Tapio Hoikan 40-vuotissynttäreitä vietettiin viime kesänä isolla ystäväporukalla Raanujärvellä.Lue myös MT: "Ravipäivä on juhlapäivä hevosille ja ihmisille"

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viikon vieras: Kahden vaativan ammatin sulava yhdistäminen

Viikon vieras: ”Mä olen valmistunut kahdesta koulusta, Helsingin ja Vermon yliopistoista”

Viikon vieras: ”Tuleva lauantai voi olla mun unelmieni täyttymys”

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video