Uutiset

Suomenhevosten Kriteriumin finalistit esittelyssä

Ville Toivonen
Finalistien kuvat: Pauli Impola

1 Herra Hopo

Omistaja Areena Team, Jämsä. Kasvattajat Anna ja Antti Karhila. Valmentaja ja hoitaja Aimo Vuorisalo, ohjastaja Hannu Torvinen.

Herra Hopo kesti karsintalähdössä kaukana Ellin Sisun takana kakkoseksi. Ruuna päässee viime kerran ja Oulu Express-finaalin tavoin sisäradalle lähimmäksi Ellin Sisua ja yrittää sinnitellä siitä parhaansa mukaan. Ellin Sisu menee normaalina menojaan, mutta lähimpänä sisäradalla juoksevana kakkossija voi olla mahdollinen.

Herra Hopon taustalta löytyy aimo annos jämsäläistä hevososaamista. Kasvattajat Anna ja Antti Karhila, omistajaporukan edustaja Tuomo Hakala, valmentaja Aimo Vuorisalo ja ohjastaja (sekä valmentajan kummipoika) Hannu Torvinen ovat tuttuja jämsäläisiä ravipersoonia.

Herra Hopon isä Joiheri oli aikansa varsatähti, joka voitti nelivuotiaana Tapiola-Cupin sekä Pikkuprinssin. Oulu Expressissä Joiheri oli toinen ja Jonkkarin voittamassa Kriteriumissa seitsemäs. Ikäluokkansa Derbyssä Joiheri oli seitsemäs, ja siitä saadut 220 euroa jäivät sen uran viimeisiksi tienisteiksi.

Joiherista on toistaiseksi 17 jälkeläistä, joista kolme on kilpaillut ja Herra Hopo ainoa voittanut. Joiherin isä Joihuri osallistui kuninkuuskisaan seitsemän kertaa ja oli parhaimmillaan kahdesti kokonaiskisan kolmas.

Joiherin emä Piparminttu osallistui kerran kuningatarkisaan ja oli hyvä periyttäjä. Sen poika Rillaus 21,6a osallistui kuninkuuskisaan neljästi.

Herra Hopon emä Turon Tuulia on starttaamaton, mutta hyvä periyttäjä. Sen ensimmäinen varsa Tesantti on ansainnut yli 12000 euroa ja myös sitä nuoremmat Caramba ja Rautavaara ovat olleet selkeitä lahjakkuuksia. Caramballa oli jopa viisivuotiaiden keskipitkän matkan Suomen ennätys.

Emälinja on kaikkiaan rautainen: emänemä Vokkerin Vapa on emänemä myös kriteriumvoittaja Jonkkarille ja kolmannesta emästä Noreasta polveutuvat myös mm. Valtraus, Noriko ja Vaellus. Viidenteen emään Kevaan kulkeva tammasuku on rodun kovimpia.

2 Ellin Sisu

Omistajat Teemu Liimatainen & Pauli Raivio & Erkki Rossi & Unto Varis, Hankasalmi-Konnevesi. Kasvattaja Jussi Virtanen. Valmentaja Pauli Raivio, ohjastaja Jorma Kontio, hoitaja Laura Raivio.

Ellin Sisu on ikäluokan kiistaton kuningas ja poikkeuslahjakkuus, joka ei ilman haavereita häviä. Kaustisen Pikkupelimanni-finaalissa laukka yllätti loppukaarteessa, mutta sen jälkeen varsatähti on tehnyt virheetöntä työtä. Karsintajuoksussa nähtiin mykistävää ylivoimaa, kun Ellin Sisu kaasutti kärjessä kovaa ja piti muut alusta loppuun sadan metrin päässä. Finaalissa jännitetään lähinnä voittoaikaa ja -marginaalia.

Ellin Sisu on joka tapauksessa jo jättänyt nimensä suomenhevosrodun aikakirjoihin. Se on hevonen, joka siirsi Jaanen Suikun 22 vuotta säilyneen kolmevuotiaiden suomenhevosten SE:n historiaan.

Pauli Raivio hakee valmentajana jo toista peräkkäistä Kriterium-voittoa. Viime vuonna Tähen Toivomus toi voiton Hankasalmelle. Ellin Sisun omistajaporukasta Teemu Liimatainen ja Unto Varis ovat hevosenomistajana ensikertalaisia, Erkki Rossi puolestaan on Raivion pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita. Jussi Virtanen on kasvattanut Kriterium-suosikin lisäksi Ellin Sisun vuotta vanhemman siskon Ellin Helmen (i. Boker).

Ellin Sisuun varhaista nopeutta tulee sen isästä Visulista, jonka isä oli juuri Jaanen Suikku ja emänisä oman aikansa ennätysvarsa Jonnen-Jarru. 11-vuotiaana kuolleesta Visulista jäi kahteen ikäluokkaan yhteensä 27 varsaa, joista Ellin Sisu on tietysti omassa kastissaan. Visul oli Pauli Raivion oma kasvatti, joka ansaitsi urallaan yli 220 000 euroa.

3 Ypäjä Jallu

Omistaja Jame Team, Järvenpää. Kasvattaja Mtt/Hevostalous. Valmentaja ja hoitaja Jarmo Hietaniemi, ohjastaja Veli-Erkki Paavola.

Ypäjä Jallu juoksi karsinnassa Caijuksen takana toisessa ulkona ja puristi lopussa niukasti ohitse. Se onkin noussut taistelemaan ikäluokan kakkosvarsan asemasta, sillä Oulu Expressissä ja Pikkupelimannissa Ypäjä Jallu kipusi hopealle. Oulu Expressin karsintalähdön laukkaa lukuun ottamatta ruuna on tehnyt varmaa jälkeä ja se kamppailee ilman muuta tiukasti kakkossijasta.

Ypäjä Jallu on Ypäjän jalostusta, ja epäilemättä saanut nimensä ikiajat siittolanmäellä vaikuttaneen Jari ”Jallu ” Ansion mukaan. Kasvattajaltaan Ypäjä Jallu siirtyi kolmevuotiskeväänä Keijo Hagertin kautta nykyisille omistajilleen.

Isä Apassi on kaksinkertainen ravikuningas ja yksi ehkä aikamme kyvykkäimmistä suomenhevosista. Apassin viidestä eniten ansainneesta jälkeläisestä neljä on tammoja, parhaina kuningatarkisan kakkoset Noriko ja Akaasia, joka on ennätyksellään 20,4a rodun toiseksi nopein tamma.

Emä Litti on jättänyt viisi varsaa, joista kolme on startannut. Ypäjä Jallun isoveljistä Aspila on mennyt 32,6 ja Ypäjä Eliitti 33,5. Sarjan nuorimmainen, kolmevuotias Ypäjä Kuitti on I.P. Lennosta.

Litin ennätys on 28,4a ja se on paras oman emänsä Motin kolmesta jälkeläisestä.

4 Caijus

Omistaja Tmi Ravitalli Mika Mäkelä & Timo Glumoff, Vihti-Tuusula. Kasvattajat Antti & Heidi Nikunen. Valmentaja Mika Mäkelä, ohjastaja Ari Moilanen, hoitaja Mirka Lehtinen.

Caijus runnoi karsintalähdössä johtavan rinnalta kakkoseksi vaikka ravi ei ollut priimaa. Caijus on Ypäjä Jallun ohella ainoa hevonen, joka on onnistunut nappaamaan Ellin Sisun päänahan. Tämä tapahtui Pikkupelimanni-finaalissa, jossa Ellin Sisu laukkasi. Lahjakas Caijus on mukana taistossa kakkossijasta sillä edellytyksellä, että ravi sujuu paremmin kuin karsintalähdössä.

Pikkupelimannin lisäksi Caijus on voittanut Biofarm Cupin. Heti debyyttistartissaan toukokuussa se meni historiallisen ajan 29,2ke.

Caijuksen takana on vankkaa suomenhevososaamista. Osaomistaja-valmentaja Mika Mäkelä muistetaan etenkin Siporista, joka oli ennätyksellään 19,4a tähän kevääseen asti kaikkien aikojen nopein suomenhevonen. Muita Mäkelän menestyshevosia on ollut mm. Siporin poika Hepori.

Isä Cameron oli oman aikansa kohuvarsa. Cameron voitti sekä ikäluokkansa Kriteriumin että Derbyn, osallistui jo kuusivuotiaana kuninkuuskisaan ja voitti myös Suurmestaruuden. Cameron oli selkeä periyttäjä, sen varsoista menestyneimpiä ovat Camri, Rikelme, Calimero ja Cordiitta.

Caijuksen emä Vokkerin Mutri teki kuusi varsaa. Caijus on varsoista nuorin, ja ennen sitä emällä oli viiden vuoden tauko varsomisissaan. Vokkerin Mutrin varsoista tähtijuoksijoita ovat myös Mutrin Tyttö, Mutrin Jehu ja Mutrin Poju, joka on joukon ansioitunein lähes 50 000 euron voittosummallaan.

Emänemä Mutrin-Tähti jätti 14 jälkeläiseensä kaksi tähtijuoksijaa. Niistä M.T. Salpero oli hitaampi, mutta muuten merkityksekäs hevonen: M.T. Salpero on kaksinkertaisen ravikuninkaan ja Ypäjä Jallun isän Apassin emänemä.

Caijuksen kolmas emä Mutrin-Lento oli sekä kilparadalla että siitoksessa yksi rodun suurnimistä. Vahvimmin Mutrin-Lennon veri kulkee sen nuorena kuolleen pojan Vekku-Lennon ja sen pojan Suikun kautta. Caijuksen sukutaulussa Mutrin-Lento on kerran kolmannessa ja kerran viidennessä polvessa.

5 Uljas Suomalainen

Omistaja Talli Nea & Merja, Lahti-Joensuu. Kasvattaja Nea Interiors Oy. Valmentaja ja ohjastaja Tapio Perttunen, hoitaja Tiina Mikkola.

Uljas Suomalainen matkasi Ellin Sisun voittamassa karsintalähdössä jälkijoukossa toista rataa ilman vetoapua ja tsemppasi rehdisti. Uljas Suomalainen on tehnyt kesän suurkisoissa varmaa jälkeä, ja se osallistunee jälleen totokamppailuun. Pikkupelimannissa ja Pikkuprinssissä Uljas Suomalainen oli neljäs ja Oulu Expressissä kolmas.

Kasvattajayhtiön takana ja omistajatallin osakkaana ovat Nea Vikström ja hänen puolisonsa, Lahden raviradan puheenjohtaja Pekka Kairtamo. Nea Interiorsilla ja Tapio Perttusella on ollut jo pitkään yhteistyötä, ja yhdessä he omistavat myös Uljaan Suomalaisen isän Sirpan Sisun. Nea Interiorsin hevosista otsikoissa on ollut myös ikäluokkamenestyjä Sylvie de Vie.

Isä Sirpan Sisu oli lahjakas varsa, joka meni jo nelivuotiaana voittostartissaan 27,6ke. Vakava loukkaantuminen kuitenkin vei sen lähes kahden vuoden tauolle, eikä oriin ravi ollut aikuisiällä sataprosenttisen sulavaa, vaikka se menestyikin hyvin.

Siitoksessa Sirpan Sisu on aloittanut pienillä ikäluokilla lupauksia herättävästi. Uljas Suomalainen on jälkeläisten selkeä ykkönen, mutta myös Voitto-Aatos on tähtijuoksija ja Laurilan Esteri oli omassa Junnustartti-finaalissaan kakkonen.

Sirpan Sisu on Perttusten hienoa tammasukua ja kolminkertaisen ravikuninkaan Saran Salaman pikkuveli. Sirpan Sisun emän Vipo on jättänyt peräti kolme kuninkuuskilpailijaa. Vipon emä Ponnetar oli itsekin kuningatartason tamma, ja sen tytär Hipo kruunattiin ravikuningattareksi.

Uljaan Suomalaisen emä Rosetti oli Tapio Perttusen treenissä, ja voitti 28 yrityksellä kolmesti. Siitoksessa se on jättänyt Uljaan Suomalaisen lisäksi sen kilpailemattoman täysveljen. Emälinjan aikaisempi tähtijuoksija on Uljaan Suomalaisen emänemän Ihmeen Ihanan veli Valtin-Ihme.

6 Arvo-Ensio

Omistaja Oy Reko-Trading Ltd, Vantaa. Kasvattaja Elsa Kanala. Valmentaja ja ohjastaja Teemu Okkolin, hoitaja Jani Hietanen.

Arvo-Ensio menetti karsinnassa laukkaavan hevosen takana metrejä viimeisen takasuoran alussa ja samalla kärkihevoset karkasivat. Aiemmin omat laukat ovat pilanneet useampia Arvo-Ension kilpailuja, mutta kykyjään se väläytti jo kesäkuussa voittaessaan Nuorten sarjan Seinäjoella.

Valmentaja Teemu Okkolin on pärjännyt viime vuosina monilla nuorilla suomenhevosilla. Kasvattaja Elsa Kanala on perheineen myös menestynyt monella nuorella ravurilla, mm. Pikku-Pertillä, joka voitti ikäluokkansa Pikkupelimannin, Pikkuprinssin ja Oulu Expressin ja oli Kriteriumissa toinen.

Arvo-Ension isä Tähti-Tili aloitti uransa kuudella peräkkäisellä voitolla ja nappasi myöhemmin ykkösen Tawaststjernan Muistoajosta. Derbyssään Tähti-Tili oli kolmas Liisingin ja Santeri Dahlian jälkeen. Kuninkuuskisassa Tähti-Tili oli kahdesti, paremmalla yrityksellä se oli jo seitsemänvuotiaana kokonaiskisan kolmas.

Siitoksessa kovasukuinen Tähti-Tili onnistui vain kohtuullisesti. Tähtijuoksijoita siitä on 18, parhaana 50 000 euroa ansainnut Voittotili. Tähti-Tilin täysveli Tähti-Vokker ansioitui siitoksessa etenkin kaksinkertaisen kuninkaan Erikassonin isänä.

Emä Hovi-Hitti oli Villinmiehen Tammakilpailun kakkonen ja se on kunnostautunut siitoksessakin. Arvo-Ensio on viimeinen emänsä neljästä varsasta, ja myös sen isoveli Tanhuan Toivo oli ikäluokkahevonen sijoittuen toiseksi Pikkupelimannissa ja Oulu Expressissä sekä kuudenneksi Derbyssä.

Emänemä Huima-Tytön paras varsa on Sukulaku, seuraava emä Lennokki taas jätti voitokkaan Peltsarin. Emälinjan toiselta haaralta tulevat veljekset Fabian ja Arafat.

7 Ponutella

Omistajat Harri Lamminen & Mauri Tuurna, Tampere. Kasvattaja Marketta Korpelainen-Reinilä. Valmentaja ja hoitaja Martti Hämäläinen, ohjastaja Risto Tupamäki.

Ponutella venyi sisäratajuoksulla viidenneksi ohittaen lopussa Ypäjä Julmurin. Ponutella voitti jo kolmevuotiaana tuloksella 34,6, ja tällä kaudella se on rikkonut tähtirajan jo kolmesti. Pikkupelimannissa Ponutella oli mukavasti viides, ja Kriteriumissakin se tavoitellee sijoituksia puolivälin paikkeilla.

Ponutellaan liittyy aimo annos tamperelaista ravihistoriaa, onhan sen osaomistajana paikallisen raviurheilun Grand Old Man Mauri Tuurna. ”Mane” on toiminut mm. Teivon puheenjohtajana, ollut vuosikymmenet menestynyt hevosenomistaja, kasvattaja, ajaja ja monenlaista muuta.

Valmentaja Martti Hämäläinen on hänkin ansioitunut raviurheilija. Kromi oli Hämäläisen käsissä rodun tammaparhaimmistoa, ja muutenkin sastamalalaisen hevoset ovat kulkeneet viime vuosina mukavasti.

Ponutella on isänsä, nykyisin Terho Rautiaisen valmennuksessa olevan Etupassin ensimmäistä, neljä varsaa käsittävää ikäluokkaa. Sen Etupassi teki jo viisivuotiaana. Siitokseen käyttämisen syynä oli paitsi oriin lahjat, ennen kaikkea sen suku: Etupassin lähimmät emät Etula ja Erika ovat valiojuoksijoita, ja kolmas emä Erilla on yksi rodun suurista periyttäjänimistä. Hassumpi ei toki ole Erikakaan, onhan se emänä kuningas Erikassonille.

Ponutellan emä Ponuella on Tähti-Vokkerista kuten Erikassonkin, joten Ponutellan ja ravikuninkaan suvuissa on paljon samaa. Ponutella on emänsä ensimmäinen varsa, emänemä Pontellan 13:sta varsasta tähtirajan alittivat Morieero ja Moriveera, joka taas on emänä Suomen Cupin voittaneelle Veeran Turolle ja kolmelle muulle tähtijuoksijalle. Kolmas emä Tähti-Tella jätti kolme tähtijuoksijaa.

8 Ypäjä Julmuri

Omistaja Hevosopisto Oy, Ypäjä. Kasvattaja Mtt/hevostalous. Valmentaja ja ohjastaja Ilkka Korpi, hoitaja Mirva Puranen.

Ypäjä Julmuri juoksi karsinnassa jälkijoukossa Herra Hopon takana sisärataa ja nappasi viimeisen finaalipaikan. Ori olisi mennyt tähtijuoksijaksi jo uransa avauskilpailussa, mutta laukkasi juuri ennen maalia ja hylättiin.

Pikkupelimannissa Ypäjä Julmuri oli karsintansa kakkonen ja finaalin seitsemäs, Pikkuprinssissä ja Oulu Expressissä se oli kuudes.

Ypäjä Julmuri on molemmin puolin Ypäjän laitoksen jalostusta. Viime vuosilta siittolanmäen parasta antia on ollut oman ikäluokkansa tähtiravuri Ypäjä Eila.

Isä Taikuri oli erittäin voitokas kilpahevonen ja asiallinen periyttäjä. Aikakirjoihin Taikuri jäi ensimmäisenä 1.30-rajan montéssa alittaneena suomenhevosena, ja siitoksessa se jätti kelpo jälkeä. Jälkeläisistä paras on huipputamma Oktaavia.

Ypäjä Julmurin emä Alleri jätti 12 varsaa, joista puolet Taikurista. Yhdistelmä on ollut erittäin toimiva, sillä Ypäjä Julmurin täyssisaruksia ovat Rolleri 24,4a, Ulleri 24,8a ja viisivuotias Ypäjä Illeri 26,8ke. Ypäjä Illeri oli viime vuonna Kriteriumin kolmas.

Emänemä Illeri jätti kolme tähtijuoksijaa, joukossa voitokkaat Olleri ja Voila. Kolmas emä Roikka oli itse juoksija ja jätti ori Jekurin, jota käytettiin myös siitokseen.  Neljäs emä Laikka oli moninkertainen kuningatarkilpailija, jonka tyttäristä kulkee useita sukuhaaroja, joiden tuotoksia ovat mm. Säkenöi Voimaa, Jiimän ja Raino. Laikan omisti Ponutellan kohdalla mainitun Mauri Tuurnan perheen Kaarilan Ravitalli.

9 Råger

Omistaja ja kasvattaja Ravitalli Juha Kortekallio, Kangasniemi. Valmentaja Juha Kortekallio, ohjastaja Mika Forss. Hoitaja Sandra Kortekallio.

Kuumetaudin takia pois finaalista jäävä Råger kaasutti karsintalähdössä kärkipaikalle ja oli hyvä, vaikka Ypäjä Jallu ja Caijus tulivat ratkaisumetreillä selityksittä ohitse. Oulu Expressissä Råger oli neljäs ja kunniamaininnan se saa varmuudestaan: se on finaaliin selvinneistä suomenhevosista ainoa, joka ei ole koskaan urallaan saanut laukkamerkintää!

Rågerin ja sen suku on läpituttua Juha Kortekalliolle, sillä hän on kilpaillut paitsi sen isällä Liisingillä, myös Rågerin emällä, emänemällä ja emänemänemällä. Isänisänä ja emänemänisänä sukutaulussa oleva Patrik taas oli Kortekallion ja Seppo Suurosen ensimmäinen oma hevonen.

Liising oli ikäluokkansa ykkönen, joka voitti Kriteriumin ja Derbyn ja kasvoi aikuisena kuninkuuskisan kolmoseksi. Siitoksessa se on ollut myös menestys, parhaana varsanaan ravikuningas Köppinen.

Rågerin emä Svarttis juoksi kolmena kautena yhteensä seitsemän starttia ja kaksi voittoa. Valtaosan tilistään se sai Nuorten sarjan voittajana. Svarttis on tehnyt viisi varsaa, jotka kaikki ovat Liisingistä.

Emänemä Naftali juoksi 51 startistaan 12 voittoa ja yhteensä 27 totosijaa. Siitoksessa se on ansioitunut etenkin Svarttiksen täysveljen, kuninkuuskisaankin osallistuneen Rikelmen emänä. Molempien isä on Cameron.

Emälinja on vahva, sillä myös seuraavat emät Sarlotte ja Sarlotta ovat tähtijuoksijoita. Viidennestä emästä Sannista kulkeutuu myös toinen elinvoimainen haara, joka on tuottanut mm. Viksanterin.

10 Kumaus

Omistaja ja valmentaja Sanna Päivike, Kankaanpää. Kasvattaja Jorma Mattila. Ohjastaja Jarmo Saarela, hoitaja Harri Viinanen.

Kumaus matkasi karsinnassaan joukon perällä ja pinkoi varsin hyvin maaliin asti, vaikkei saanut otetta kärkikolmikosta. Ennen Kriteriumia ruunalla oli alla kaksi voittoa Nuorten sarjoista, ja kaikkiaan epävarma mutta pystyvä varsa vaikuttaa kehityskykyiseltä. Se voikin nousta finaalissa yllättävän korkealle.

Sanna Päivike tuntee Kumauksen suvun hyvin, sillä hän on valmentanut sekä sen isää Kumea että Kumen isää Humeetia.

Kume meni varsavuosinaan hyvin ja mm. voitti Tawaststjernan Muistoajon. Seitsemänvuotiskautensa jälkeen se on kutienkin päässyt kilpailemaan vain muutamia kertoja vuodessa. Kykyjään Kume on edelleen väläytellyt. Varsoja Kumesta on toistaiseksi 11, niistä kolme vanhinta ovat nyt nelivuotiaita.

Kumen isä Humeeti meni nelivuotiaana erinomaisesti voittaen Pikkupelimannin ja Pikkuprinssin. Senkin ura oli myöhemmin katkonainen, mutta siitoksessa se on jättänyt asiallista jälkeä. Paras varsa on kuningatarkilpailija Topin Musta, Kume ja sen täysveli Kihus ovat seuraavaksi ansioituneimpia yhdessäviisivuotiaan Lilin Jytkyn kanssa.

Kumauksen emä Hiprilli kilpaili kerran ja sai ennätyksen 49,7. Kumaus on sen kuudesta varsasta toistaiseksi ainoa kilpaa juossut. Seuraava emä L.L.S.-Hippi juoksi kahdeksan voittoa ja jätti seitsemän varsaa ja neljä tähtijuoksijaa.

11 Onni-Lyydia

Omistaja Tmi Teemu Jurvanen, Kouvola. Kasvattajat Riitta Majoniemi & Teemu Jurvanen. Valmentaja Pekka Majoniemi, ohjastaja Marko Heikari, hoitaja Lotta Majoniemi.

Onni-Lyydia laukkasi karsintalähdössä lähtösuoralla ja kipusi sitten toista rataa pitkin positiivisesti neljänneksi. Tähtirajan se alitti jo neljättä kertaa, ja Onni-Lyydia kuuluukin ikäluokan tammojen eturiviin. Toistaiseksi parhaan tilinsä se sai Jokimaalla Nuorten sarjan voitosta.

Onni-Lyydiaa voi kutsua perheyritykseksi. Valmentaja on pitkän linjan ravimies Pekka Majoniemi, ja hevosen ovat kasvattaneet hänen puolisonsa Riitta Majoniemi sekä pariskunnan vävy Teemu Jurvanen, joka myös omistaa Onni-Lyydian.

Suvun puolesta Onni-Lyydiasta voi odottaa jatkossakin paljon. Sen isä I.P. Lento on Heikki Parviaisen vaalimaa siniveristä emälinjaa, ja osoittanut jo olevansa asiallinen periyttäjäkin. I.P. Lennon ensimmäisestä ikäluokasta Tuli-Ritari on ollut jo kuninkuuskisassakin.

Emä A.T. Liisi juoksi viisivuotiaana kolme starttia ja jäi ennätykseen 42,0. Siitoksessa jälki on ollut lupaavaa, sillä myös sen ensimmäinen varsa Onni-Pekka meni jo nelivuotiaana tähdeksi.

Emänemä A.T. Viksu oli kuningatarkisan kakkonen. Sen poika A.T. Eko pisti vielä paremmaksi voittamalla kuninkuuden, ja myös A.T. Viksun toinen poika A.T. Visku on ollut kuninkuuskisassa. Kaikkiaan A.T. Viksu jätti kuusi tähtijuoksijaa, joista kolme myös valioita.

12 Tähtiheili

Omistaja Suvelan Talli, Jyväskylä. Kasvattaja Tähen Talli. Valmentaja Seppo Suuronen, ohjastaja Henri Bollström, hoitaja Ayse Könec.

Tähtiheili palasi viimeksi tauolta ja debytoi samalla Seppo Suurosen valmennuksesta. Tamma ei pysynyt johtavan takaa lopussa parhaiden kyydissä, mutta sinnitteli finaalipaikalle ja paransi selvästi ennätystään. Tähtiheilin luulisi parantavan saatuaan startin alle, mutta aivan kärkeen voi olla nousemista. Keväällä Tähtiheili aloitti kahdella voitolla, mutta laukkaili parissa seuraavassa startissaan ennen tauolle jäämistään.

Seppo Suuronen valmentajana ja Suvelan Talli omistajana on yhdistelmä, joka kertoo taustalla olevan tietoa ja taitoa. Suuronen on voittanut ravikuninkuuksia Patrikin ja Villihotin valmentajana, ja Kriteriumin voittoa hän on juhlinut tamma Cordiittan rinnalla.

Suvelan Talli tarkoittaa Hedmanin perhettä, jolla on myös runsaasti kokemusta menestyneistä suomenhevosista. Tänä vuonna talli on kasvattanut finalistin myös lämminveristen puolelle, missä Benjamin Evo tavoittelee isoa rahaa.

Tähtiheilin isä Tutuari voitti Oulu Expressin ja Kriteriumin ja kasvoi aikuisena Suurmestariksi sekä kuninkuuskisan neloseksi. Siitoksessa Tutuari on jättänyt mm. Kemun Tutun, Villikunkun sekä viime vuoden nelivuotiskisoissa hyvin pärjänneen Kukan Tutun.

Emä Neiti Suvitähti juoksi kymmenen voittoa ja oli Villinmiehen Tammakilpailun viides. Siitoksessa se aloitti 23,9-aikaisella Suvelan Tähdellä ja kaikki kolme nuorempaakin kilpailuikäistä varsaa ovat tähtijuoksijoita.

Emänemä Iso-Tähti oli huippuperiyttäjä, jonka varsoja ovat mm. kuningatarkisan kakkonen Tähtihuvi sekä Tähti-Optio.

Seuraava emä Purton-Tähti taas jätti kuusi tähtijuoksijaa, joukossa Arvo-Ension isä Tähti-Tili.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tellmeastory starttaa sunnuntaina Vincennesissä

Voitti toisenkin lähtönsä – karmea epäonni kohtasi seuraavana päivänä

Kontio sai 11000 täyteen

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video