Uutiset

Tarkan työn taitaja

Ville Toivonen
Tom Erikssonin talli jatkaa valmentajan sairaslomasta huolimatta voittovireessä.

Tom Erikssonin valmennettavat menevät vuodesta toiseen hienosti. Pikkutarkka ypäjäläinen nauttiikin edelleen elämästään hevosten ympäröimänä.

Erikssonin talli väläytti kuntoaan viimeksi Jokimaa Tekee Tähtiä -finaalissa, jossa Viking Bagger oli toinen ja tallikaveri Tiger Ecus kolmas. Kaikkiaan vuosi on ollut Erikssonille hyvä, sillä valmennettavien voittoprosentti on 24 ja ajettua rahaa on lähes tonni per startti. Etenkin rahallisesti kausi on ollut selvästi parempi kuin viime vuosi, vaikka tuolloinkin voittoja tuli mukavasti.

"Hevoset ovat nyt olleet terveempiä kuin viime vuonna. Silloinkin kyllä tuli voittoja, mutta hevoset olivat siinä mallissa, että kilpaa ei pystytty ajamaan sen enempää. Se näkyi sitten tuloksessakin", Eriksson muistuttaa.

Erikssonin nykyiseen asemapaikkaan Ypäjällä mahtuisi yli 30 hevosta, mutta volyymi on ollut viime vuosina pienempi. Erikssonin ainoana työntekijänä on Jenna Leskiranta, ja tallissa on viitisentoista hevosta.

Enimmillään Erikssonilla oli yli 70 valmennettavaa, kun hän oli treenarina Vihdin Haimoossa.

"Tämä on tälle systeemille sopiva määrä", Eriksson kuvailee. "Pieni systeemi on tavallaan kivampi. Pystyy itse keskittymään joka hevoseen ja myös ajamaan itse niillä paljon enemmän. Ison määrän kanssa homma on erilaista, eikä kukaan kuvittelekaan että valmentaja ajaisi kaikilla itse. Silloin pitää olla paljon henkilökuntaa, joilta homma käy."

"Ison systeemin hyvä puoli on tietysti se, että homma ei kaadu, jos yksi on kipeänä. Kun ollaan Jennan kanssa kahdestaan, tässä vaikuttaa jo aika paljon, jos jompikumpi on kipeänä. Onneksi Jenna ei koskaan sairasta."

Erikssonille itselleen sairastaminen on sen sijaan tullut tutummaksi. 56-vuotias Tomppa on kärsinyt viime vuosina osittain selittämättömäksi jääneistä kivuista.

"Nytkin joutuu syömään jatkuvasti särkylääkkeitä, ja jos vetää itsensä fyysisesti poikki, palautumisessa menee ainakin kaksi päivää", hän kertoo. "Kipujen kohdat vaihtelevat, mutta jaloissa ja selässä ne yleensä ovat. Lihasten kiinnityskohtia yleensä, mutta tänään kipu voi olla olkapäässä ja huomenna jalassa."

"Nyt vointi on parempi, ja lääkkeiden määrää on pystynyt vähentämään selvästi. Välillä söin niin vahvoja kipulääkkeitä, että melkein koko ajan oli pienessä tokkurassa."Tom Eriksson tunnetaan tarkkana miehenä, jonka hevoset ovat aina voittaneet kovalla prosentilla. Eriksson muistuttaa asioiden olevan usein kiinni pienistä tekijöistä.

"Jos vaikka heinän kosteus vaihtelee paalien välillä, se vaikuttaa heti hevosten ruoansulatuksen ja sitä myötä myös suorituksiin", hän heittää esimerkin.

"Kilpailu on nykyään niin kovaa, että sen näkee heti, jos hevosen suorituksesta puuttuu vaikka puoli sekuntia. 20 vuotta sitten puoli sekuntia tai sekunti ei olisi vaikuttanut mihinkään, mutta nyt homma on niin tasaista, että se voi tehdä eron voiton ja rahattoman startin välille."

"Tason nousun näkee siinäkin, että aikaisemmin syksyn ja talven tullen pärjäsi vähän tasavauhtisemmillakin hevosilla, jotka eivät piisanneet kesällä. Nykyään se ei enää onnistu, kun taso ei laske missään vaiheessa vuotta."

Tarkkuus kummunnee osittain Erikssonin taustasta. Hän on koulutukseltaan agrologi, ja ennen ammattivalmentajaksi ryhtymistään hän toimi pitkään raviopettajana ruotsinkielisessä hevoskoulussa Kemiössä. Jo noina aikoina Erikssonin valmennettavat menestyivät upeasti.

Opettajavuosien aikana Eriksson keskittyi valmentamiseen, eikä ole palannut kilpakärryille kuin satunnaisesti.

"Kilvanajo oli ihan mukavaa, mutta se jäi luonnostaan pois", hän kertoo.

"Kun olin Kemiössä opettajana, oli paljon tärkeämpää katsoa oppilaiden perään, että he oppivat tekemään omat hommansa raveissa. Se oli paljon helpompaa, kun joku muu ajoi kilpaa ja itse oli varikolla. Siitä se jäi tavaksi, että keskittyi itse valmentamiseen. Ja mieluumminhan sitä katsoo varikkoportilla, kun joku voittaa valmennettavalla kuin ajaa itse viimeisenä."Hannu Torvinen on Erikssonin luottokuski. Ajatuksia vaihdetaan joskus kiivaastikin. Kuva: Ville ToivonenKemiön vuosien huippuhevosia olivat mm. kriteriumvoittaja Gilbert sekä Do Well, joka ylsi jokseenkin uskomattomaan saavutukseen. Se voitti Suomesta käsin saman vuoden aikana yhdeksän kertaa Solvallassa ja oli Ruotsin pääradan kauden voitokkain hevonen.

Erikssonin hevoset kävivät muutenkin usein juoksemassa Ruotsissa, ja kun ruotsi on Erikssonin äidinkieli, muutto länsinaapuriin on ymmärrettävästi käynyt mielessä.

"Lähinnä sitä mietin Pilvenmäen aikoihin, ja ehkä silloin olisi pitänytkin lähteä. Lisenssihomma oli Ruotsissa siihen aikaan hankalampi, ja koulussa olisi pitänyt olla paljon pidempään kuin nykyään", Eriksson kertaa.

"Siihen aikaan olisi saanut tosi helposti tallin Solvallasta ja sieltä oltiin kiinnostuneita. Elämässä on kuitenkin kaikenlaista muutakin, lapsetkin olivat siihen aikaan pieniä. Tänne jäätiin, ja täällä on tapahtunut paljon hyviä asioita."

Viime vuosina Erikssonin hevoset eivät ole kilpailleet Ruotsissa.

"Aikaisemmin siellä oli helppo käydä, kun varsinkin talvella Solvallassakin pärjäsi ihan tavallisellakin hevosella. Taso on noussut sielläkin ihan älyttömästi vaikka 15 vuoden takaisesta", hän huomauttaa.

Erikssonin toiminta voi muuttua tulevaisuudessa. Hänen nykyinen tilansa on ollut myyntilistalla jo pidemmän aikaa, ja Eriksson on vuokrannut Vermosta talliyksikön. Se on kuitenkin ainakin toistaiseksi tyhjillään.

"Vermon tallista on nyt meille sovittuna, mutta katsotaan mikä tilanne meillä on. Kahdessa paikassa en ala pitää tallia", Eriksson huomauttaa.

Alla olevalla videolla Tom Eriksson kertoo mm. hyvän ohjastajan ja valmentajan ominaisuuksista.

https://www.youtube.com/watch?v=ekWhuTWfUHs

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hiekansyönti altistaa ähkylle – "Hevonen on mestari peittämään oireitaan"

An-Dorra toipuu jalkavammasta – ”Valvoin monta yötä ja surin”

MT Ravinetillä uudet sivut

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video