Uutiset

Ratavalmentajan taidonnäyte

Anu Leppänen
Nizza ja perähevosena Merry Adventurer hölkkäilivät keskiviikkona Kouvolan raviradalla. Torstai-iltana ne ovat tositoimissa Kymenlaakso-ajon karsinnoissa.

KOUVOLA. Koko ikäluokallinen Marko Heikarin rakentamia kolmivuotiaita juoksee Kymenlaakso-ajon karsinnoissa.

Tänään Kouvolan raveissa juostaan viisi Kymenlaakso-ajon karsintalähtöä ja raveja värittää ylimääräinen Toto65-kierros. Kolmivuotiaiden suurkilpailukarsinnoissa eniten hevosia tulee tuttuun tapaan Pekka Korvelta, mutta vahvassa roolissa on myös kotiradan treenari Marko Heikari.

Kouvolan raviradalla talliaan pitävä Heikari osallistuu karsintoihin viiden hevosen kanssa. Yhtä lukuun ottamatta koko tallin kolmivuotisikäluokka on mukana karsintalähdöissä.

”Viiden hevosen ikäluokka on isoin, mitä minulla on koskaan ollut. Kuudeskin varsa löytyy, mutta se tuli talliin vasta kuukausi sitten. Tämä viisikko on meillä opetettu ja ollut tässä koko ajan, mitä nyt laitumella ovat välillä käyneet. On päästy alusta asti tekemään töitä ja jossain on onnistuttu, kun kaikilla on päästy starttiin”, Heikari sanoo.

Viisikosta parhaat näytöt ovat Snowdonilla (T65-4), joka oli Kriteriumin karsinnassa viides, mutta on joutunut olemaan sen jälkeen tauolla jalkavaivojen takia. Kesän mittaan Heikarin tallissa oli liikkeellä myös virustautia, jonka takia muut varsat ovat ehtineet kisoihin vasta syksymmällä.

”Kesällä oli sellainen jakso, että lähes kaikki hevoset olivat kipeänä. Divo (T65-3) oli ainoa, joka säästyi taudilta, mutta se oli kropaltaan keskeneräinen. Sen kanssa tein jo keväällä päätöksen, ettei kesällä ajeta kilpaa. Uskon sen parantavan ensi vuoteen.”

Kymenlaakso-ajossa enintään 5000 euroa tienanneet saavat kaksikymmentä metriä etumatkaa enemmän tienanneisiin hevosiin nähden. Karsintalähdöissä on paljon hevosia ja Heikari kehuukin kotiratansa kisaa hyväksi konseptiksi.

”Sen näkee jo karsintalähtöihin ilmoittautuneiden määrästä. Tässä myöhäisemmätkin varsat saavat hyvän mahdollisuuden. Meillekin on iso juttu päästä mukaan kotiradan suurkilpailukarsintoihin kaikkien näiden kanssa.”Kouvolan Raviliiga-tamma Despina on yksi karsintalähtöjen seuratuimmista hevosista jo 800-päisen omistajajoukkonsa ansiosta. Tamma on aloittanut uransa lupaavasti, sillä neljästä kilpailusta on kolme voittoa. Starttiväli on toki nyt kaksi kuukautta ja rima nousee entisestään.

Heikari pitää Raviliigaa hyvänä tapana saada uusia lajista kiinnostuneita ja myös tulevaisuuden hevosenomistajia.

”Innokkaita ihmisiä on tullut sitä kautta raviurheiluun mukaan ja entistä mukavampaa, kun on voitettukin Despinan kanssa. Raviliiga on tuonut uutta verta lajiin ja niissä porukoissa on sellaisia, joilla voi myöhemmin olla mahdollisuus omistaa vaikka kokonaan oma hevonen."

”On tärkeää muistaa, että hevosen lähelle pääseminen on monelle paljon isompi asia kuin pelkästään nähdä se radalla kilpailemassa. Minni Majoniemi on meillä hyvä kimpanvetäjä ja on paljon vartijana. Muut asiat kulkevat hänen kauttaan ja minä saan keskittyä treenaamiseen ja kilpailemiseen”, Heikari sanoo.

Kouvolan Raviliiga-hevonen Despina on ravannut kolme voittoa putkeen. Torstai-iltana se on uransa toistaiseksi kovimman tehtävän edessä.Muiden Heikarin Kymenlaakso-toivojen omistajina on hänen pitkäaikaisia asiakkaitaan. Päivi Lumivirta omistaa Merry Adventurerin (T65-1) ja Nizzan (T65-5), Antero Lumivirta puolestaan Snowdonin. Myös Divon omistaja Reijo Ojalalla on useampi hevonen Heikarilla valmennuksessa.

Ammattivalmentajille tuttu yhtälö on se, että tallin ylläpitokustannukset ovat noususuunnassa ja palkintorahojen kehitys laahaa perässä. Heikarin tiimiin kuuluvat tyttärensä Kiia Heikari ja pitkäaikainen työntekijä Henna Peura.

”Monella kollegalla on sama homma, että hommaa ei ole helppoa saada kannattavaksi. Toivottavasti palkinnot lähtisivät parempaan suuntaan. Minulla on pääasiassa pitkäaikaisia hevosenomistajia ja heille täytyy nostaa hattua.”

Kouvolan raviradalla sijaitsevan tallin lisäksi Heikarilla on maaseutupaikka Valkealassa noin vartin ajomatkan päässä. Ratatallilla on tähän vuodenaikaan yleensä 16 hevosta ja kotipaikassa seitsemän kahdeksan valmennettavaa.

”Radalla hevosmäärä vaihtelee vuodenajan mukaan. Kesällä taisi olla vain seitsemän hevosta tallissa, kun varsat olivat laitumella. Syyskesällä näytti hiljaiselta eikä puhelin oikein soinut, mutta opetettavia varsoja kuitenkin lopulta tuli. Nykyään ehkä kysellään opetuspaikat myöhemmin”, Heikari miettii.

"Todellinen kilpahevonen kyllä ymmärtää, milloin on kyse harjoituksesta ja milloin kilpailusta", ratavalmentaja Marko Heikari sanoo.Kymenlaakso-karsinnoissa juokseva viisikko on tottunut kiertämään Kouvolan ravirataa. Kaupungin kupeessa sijaitsevalla ravirata-alueella on rajallisesti muuta tilaa, joten hevoset treenataan raviradalla. Tarvittaessa Heikari vaihtelee hevosia maaseutupaikan ja ratatallin välillä.

Rata-alueella elävät hevoset tottuvat kilpa-areenaan ja Heikarin mielestä kaikille hevosille tekisi hyvää elää edes pieni ajanjakso ratatallilla.

”Niistä tulee rennompia suhtautumaan kilpapaikkaan. Ratamiljöössä eläminen kasvattaa hevosta siihen, että aina radalle mennessä ei vedetä täysillä. Suurin osa treenistä on kuitenkin hidastempoista ja hevonen oppii olemaan rennosti niin, ettei tarvitse pingottaa”, Heikari perustelee.

”Toki osa hevosista tarvitsee enemmän rauhaa, jolloin hevosen voi viedä kotipaikkaan. Ratatallillakin hevoset saavat olla aamusta iltaan pihalla, mutta tässä on päivittäistä edes takaisin menemistä.”

Heikari on ollut Kouvolan ratavalmentaja jo 15 vuotta, mistä viime vuodet talli on ollut kokonaan hänen hallussaan. Kymmenen vuoden ajan tallin jakoi Olli Henttonen, jolla on nykyään kuusi valmennettavaa muualla.

Videohaastattelusta löydät Marko Heikarin kommentit kaikista Kymenlaakso-ajon karsinnoissa juoksevista hevosista!

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=VC4ZFcT9bm0[/embed]

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hiekansyönti altistaa ähkylle – "Hevonen on mestari peittämään oireitaan"

An-Dorra toipuu jalkavammasta – ”Valvoin monta yötä ja surin”

MT Ravinetillä uudet sivut

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video