Uutiset

Suomenhevonen nostatti veteraanien tunnelmat

Anu Leppänen
Kuvat: Anu Leppänen

Suomen juhlavuoden Kummihevonen-kampanjaan otettiin torstaina varaslähtö Kaunialan sairaalassa.

Vuonna 2017 juhlitaan 100-vuotiasta Suomea ja suomenhevosen 110-vuotista taivalta. Juhlavuosi käynnistyy Kummihevonen-kampanjalla, jossa hevoset välittävät iloa kouluihin, päiväkoteihin, palvelutaloihin ja yrityksiin kautta maan. Varaslähtö kampanjaan otettiin sopivasti itsenäisyyspäivän alla Kaunialan sairaalassa, jossa sotaveteraanit ja vanhukset saivat tutustua lähemmin Kiripassi-kummihevoseen.

Bruuno Averla, 96, ja Joel Vesalainen, 94, ilahtuivat tapaamisesta silmin nähden ja seurustelivat Kiripassin ja omistajansa Petri Nykäsen kanssa hyvän tovin.

Mannerheimin hevosten hoitaja

Bruuno Averla, 96, kiepauttelee ketterästi rollaattoriaan pilke silmäkulmassa Kiripassin ympärillä. Kannaksen Kivennavalta kotoisin oleva sotaveteraani lähti maailmalle 16-vuotiaana. Suurimman osan elämästään Helsingissä asunut Averla muistelee olleensa tekemisissä hevosten kanssa lapsesta saakka. Käpylän raveista on mieleen jäänyt 9 markan totovoitto.

Sota-aikana hän toimi Mannerheimin hevosten hoitajana. "Kaksi kertaa tapasin Mannerheimin, Karhumäessä ja toisen kerran se kävi siellä linjoilla rivillä. Jämpti se oli, ei montaa sanaa sanonut", kertoo Averla. Hoidokit olivat komeita, kenraalien hevosia.

Lauhkeita, ei ollenkaan sellaisia villejä.

Bruuno Averlan syntymävuonna 1920 Suomen presidenttinä toimi K.J.Ståhlberg. Edessä oli vielä pitkä matka Niinistön Suomeen.Vapaaehtoisena talvisotaan

Sotaveteraani Joel Vesalainen täyttää tässä kuussa 95 vuotta ja muistot sota-ajasta ovat korkeasta iästä huolimatta selkeinä mielessä. Koivistolta kotoisin oleva nuori mies lähti viipurilaisen autokorjaamon tsupparin hommista 17-vuotiaana vapaaehtoisena talvisotaan.

"Sinne se nuoruus katosi", totesi Vesalainen viisi ja puoli vuotta kestäneestä palveluksestaan, joka loppui vasta Lapin sotaan. Ensin paikka löytyi sissipataljoonasta, joka myöhemmin yhdistettiin jääkäripataljoonaan. Vesalainen haavoittui viisi eri kertaa, mutta palasi aina takaisin rintamalle.

Sodassa Vesalainen ei ollut hevosten kanssa tekemisissä, mutta lapsuudenkodissa oli hevosia. "Ne on kaikista parhaita ystäviä ja uskollisia", Vesalainen toteaa lämpöä äänessään ja mieleen muistuu Pöllö-niminen hevonen. "Ihmisläheinen, osas olla ihminen kanssa. Se tykkäs hoitajasta."

Joel Vesalaisen Itsenäisyyspäivä sujuu tänä vuonna tavallista juhlavammin Linnan juhlissa presidenttiä tapaamassa.
Tuntu sille että se (Kiripassi) kerta kaikkiaan hyväksyi minut, ihan niin kuin vanhoja tuttuja olis oltu

Monitoimihevonen Kiripassi

Kaunialan sairaalan kummihevonen Kiripassi eli Kirppu käyttäytyi kuten tyylikäs upseeri ja herrasmies ainakin koko vierailun ajan. Joka puolelta hevosta ympäröivät vanhukset rollaattoreineen eivät oritta hätkähdyttäneet. Kymmenvuotias Kiripassi (i. Apassi) on varsinainen monitoimihevonen. Kantakirjaoriilta sujuvat niin kenttäratsastus, metsätyöt kuin ajelutuskeikat ja onpa sillä pieni elokuvarooli ensi vuonna valmistuvassa Tuntemattomassa Sotilaassakin.Petri Nykänen ja Kiripassi ajeluttavat Kaunialan vanhuksia myöhemmin keväällä.Lisätietoa

Kaunialan Sairaalan digitaalisen muistelumuseon videoilla Vesalainen ja Averla kertovat elämästään:

Joel Vesalainen https://youtu.be/GuAL7lvI9nE

Bruuno Averla https://youtu.be/cexD60_E1_M

Suomen Sotaveteraaniliitto ry.:n mukaan sotaveteraaneja on vielä 22 000 henkeä, ja heidän keski-ikänsä on 91 vuotta. www.sotaveteraanit.fi

Kummihevoskampanja on Mahdollisuuksien Hevonen nuorisotyön vastuuryhmän hanke. Sen ovat mahdollistaneet Suomen Hippos ry, Suomen Ratsastajainliitto ry ja Hevosalan kehittämiskeskus Hippolis ry.  Lisää tietoa kampanjasta: www.hippolis.fi/kummihevonen, facebook.com/kummihevonen

Helena Hyvämäki-Mäenpää luovuttaa kummihevoskampanjan puolesta muistotaulun Kiripassista Kaunialan sairaalan toimitusjohtaja Mervi Ahlrothille ja projektikoordinaattori Kirsti Virralle.

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video