Uutiset

Viisari osoittaa huipulle?

Anu Leppänen
Onnelan Viisari kilpailee lauantaina Satakunta-ajon finaalissa. ”Viisari on tuntunut varsasta asti hirmu kivalta hevoselta ja on se näyttänytkin jo, että on aika hyvä”, valmentaja Sauli Tammi myhäilee.

VALKEAKOSKI. Lauantaina Satakunta-ajon finaalissa kilpaileva Onnelan Viisari menee vielä pitkälti lahjoillaan. Tamman omistajina ovat metsästyskaverit, joille suurkilpailumenestys voi tulla ennen karhun kaatoa.

Lauantaina Porissa ajettava Satakunta-ajo on perinteisesti ollut ponnahduslauta. Satakunta-ajo eroaa nelivuotiaiden suomenhevosten muista suurkilpailuista siinä, että vähemmän tienanneet saavat reilusti etumatkaa ja ikäluokan ansioituneimmat joutuvat lähtemään 60 metrin takamatkalta.

Hyville, mutta hieman myöhemmin kehittyneille nelivuotiaille se on ollut oiva kilpailu. Lauantain finaaliin ykkösradalta lähtevä Onnelan Viisari on tästä hyvä esimerkki. Se pötki jo karsintalähdössä tasaisen reippaalla vauhdilla karkuun takamatkalaisilta, ja tuli lopussa ainoastaan Tarunlennon ohittamaksi.

Toisaalta Onnelan Viisari on huono esimerkki, koska se ehti myös Kriteriumin finaaliin. Vaikkei olisi pitänyt.

”Totta kai se oli haaveena ja tavoitteena sen jälkeen, kun Viisari voitti kolmivuotislähdön viime syksynä”, valmentaja ja osaomistaja Sauli Tammi pohjustaa.

”Nelivuotiskaudella on kuitenkin riittänyt ongelmia. Viisarilta operoitiin etujalan polven takaa sellainen luupahka. Kimmo Elfving leikkasi sen, ja hevonen oli neljä viikkoa karsinalevossa tammikuussa. Vaikka kuinka taluteltiin ja hoidettiin niin hyvin kuin mahdollista, kyllä se vaan näkyy hevosessa, kun mennään treenistä suoraan karsinalepoon.”

Alkukesän startit menivät tammalta lähinnä laukkojen merkeissä ilman suurempaa menestystä. Vielä 23. syyskuuta Onnelan Viisari oli Ypäjän paikallisravilähdössä toiseksi viimeinen.

Kolme päivää myöhemmin olikin jo eri ääni kellossa. Onnelan Viisari selvitti nimittäin tiensä Kriterium-karsinnasta ainoana tammana suureen finaaliin, jossa oli kuudes.

”Viisari osoitti Kriteriumissa sen, että on tosi hyvä hevonen. Siinä vain ei ollut muita vaihtoehtoja kuin peruutella hännille. Se teki kovan ekan kierroksen siinä ja otti porukkaa kiinni. Lopussa tuli väsy, mutta senkin se otti kroppaan hyvin. Kai se on sitä lahjakkuutta, että hevonen meni vain eteenpäin siitä”, Tammi miettii.

Lauantain Satakunta-ajo on Onnelan Viisarille jo uran toinen suurkilpailufinaali. Tamma oli muutama viikko sitten Kriteriumissa kuudes. Kuva: Anu LeppänenKovat Kriterium-koitokset ja Satakunta-ajon karsinta ovat siis vieneet tammaa oikealla tavalla eteenpäin. Treeneissä on otettu sen sijaan edelleen maltillisesti. Ravinetin vieraillessa kotitallilla Tammi ajoi tammalupauksellaan rauhallista hölkkää sänkipellolla.

”Paljon olisi ollut varaa kiristää treeniä, mutta ei ole voitu. Toisaalta se on ollut hyvä”, Tammi analysoi.

”Vähintään joka toinen päivä koetan ajaa joka hevosen, jota treenaan. Välillä ajetaan peräkkäisinäkin päivinä, riippuu aina myös töistä ja lasten harrastuksista. Vielä ainakin on löytynyt aikaa tähänkin hommaan”, kuutta hevosta laitteleva Tammi sanoo.

Tammen perhe asuu Valkeakosken Tarttilassa aivan kolmostien lähistöllä. Ravimatkoille onkin helppo lähteä, ja hiittireissut Riihimäen raviradalle sujuvat nopeasti. Arki on silti aikamoista tasapainottelua vuorotyön, lasten harrastusten ja raviurheilun välillä.

”On tämä aika laillakin työllistävä harrastus, mutta tästä pitää tykätä”, työnjohtajana venetehtaalla työskentelevä Sauli sanoo. ”Viimeiset kymmenisen vuotta on tätäkin tehty aika tosissaan, ja välillä unet ovat aika vähissä. Appiukko on onneksi ollut isona apuna ja tallilla aina se tekee, kuka kerkeää.”

Saulin ja vaimonsa Johanna Tammen apuna tallilla käy myös esikoistytär Jenni Tammi. Pian 18 vuotta täyttävä Jenni on ajanut poneilla 89 lähtöä ja ravureillakin viisi starttia. Tuli-Tikulla hän ajoi hevosen ennätyslukemat, kuten Sauli huomauttaa isän ylpeyttä äänessään.

Perheessä vain Jenni oli alun perin kiinnostunut ravikorttikurssista, mutta sattuma puuttui peliin.

”Hänen piti mennä kurssille, mutta kaatui mopolla ja satutti jalkansa. Minä en ollut niin innoissani kurssista. Emäntä sai kuitenkin ylipuhuttua, että minä meninkin Jennin sijasta ensimmäisenä kurssille”, Sauli paljastaa.

Niinpä isä-Tammi suoritti C-kortin vuotta aiemmin kuin tyttärensä, ja on viehättynyt kilvanajoon. Sauli ajoi tuoreimman voiton tämän viikon tiistaina Teivossa valmentamallaan Vempun Valtilla. Onnelan Viisarilla hän ajoi tällä kaudella viisi lähtöä, mutta suurkilpailuissa vakiokuskiksi on tullut Kari Venäläinen, joka käy myös kengittämässä tallin hevoset.

”Tykkään kyllä hurjasti ajaa nykyään ja parin startin jälkeen minulla on mahdollisuus päästä korottamaan korttia. On se sellainen suola tähän juttuun, sitten on kaikki tehty itse. Harmi, kun kolmen tonnin ykkösellä ajettaviin Nuorten sarjoihin ei enää pääse ajamaan C-kortilla. Tällaista varsaa kuitenkin haluaisi ajaa itse ja viedä sitä rauhassa eteenpäin.”

Sauli Tammi hankki ensimmäisen hevosensa, tuolloin puolivuotiaan Vempun Likan vuosien 1992-1993 vaihteessa kaveriltaan Esko Sireniltä. Vempun Likka ei koskaan kilpaillut, mutta siitä tuli Tammen pariskunnan hevoskasvatuksen kantaemä.

Vempun Likan viidestä jälkeläisestä Vempun Temppu ja tiistaina voittanut Vempun Valtti ovat saavuttaneet tähtiajan, joka on Tammen mukaan harrastajalle iso juttu. Tempulla on jo yksi varsa, 2-vuotias ori Vempun Verrari (i. Camri), jolle syntyy täyssisarus ensi keväänä. Vempun Likan ehkä lahjakkain jälkeläinen Vempun Leisku menehtyi vuoden 2004 ensimmäisenä päivänä käännyttyään juuri kolmivuotiaaksi.

”Se oli uudenvuoden päivä, kun se menehtyi ähkyyn. Varsa oli oikeasti tosi lahjakas, ja se oli tosi kova takaisku. Vempun Leisku oli lisäksi V.T. Ajatuksen viimeinen varsa”, Tammi harmittelee.

Onnelan Viisarin Tammet puolestaan hankkivat tuttavaltaan Kari Vautolta jo varsana. Viisarin kolmanneksi omistajaksi tuli Hannu Kurkinen, joka on valmentajan metsästyskavereita.

”Oli pitkään haaveiltu, että jos sattuisi mukava varsa, hän on kyllä kiinnostunut. Hannu innostui Viisariin mukaan aika lailla heti, kun otin asian puheeksi. Lintu- ja karhujahdissa on käyty yhdessä, huonolla menestyksellä kylläkin. Karhua ei ole vielä kaadettu, se on vielä listalla”, Sauli hymyilee.

Sauli Tammi on ajanut kahtena viime vuonna itsekin kilpaa, mutta isommissa lähdöissä Onnelan Viisaria on ajanut Kari Venäläinen. ”Kalle kengittää meillä ja on aika hyvä yhdistelmä, että hän ajaakin. Voi tulla hienosäätöjä kengitykseenkin, vaikka Viisari menee kyllä ihan perusbalanssilla. Normaalia rautaa joka kulmalla.” Kuva: Anu LeppänenLastentarhaopettajana työskentelevä Johanna Tammi vastaa tallin hevosten hoidosta ja hieronnasta, johon hänellä on myös koulutus. Kuva: Anu LeppänenKriterium-finaalissa Onnelan Viisari oli ainoa tammaedustaja. Nuorten suomenhevosten rajallisista kilpailumahdollisuuksista on puhuttu pitkään, ja tänä syksynä Killeri ajaa ensimmäistä kertaa Tammaderbyn 5- ja 6-vuotiaille tammoille.

Sauli Tammi myöntää, että nelivuotiaalle tammalle ei ole ollut helppoa löytää mielekkäitä lähtöjä. Varsinkin, kun Onnelan Viisari tienasi viime joulukuun 3-vuotislähdön voitostaan kaksituhatta euroa.

”Tänä vuonna Viisarin eka startti omanikäisiä vastaan oli Kriterium-karsinta”, Tammi huomauttaa.

”Hassulta se tuntuu, että kun voitti kolmivuotiaana kahden tonnin ykkösen, nousi tavallaan seinä pystyyn. Tosi tarkkaan kannattaa harkita, kannattaako kolmivuotiaana ajaa. Tammoille varsinkin on vaikea löytää lähtöjä. Tosin nyt on kuulunut, että tammoille suunnitellaan enemmän omiakin lähtöjä.”

Viisivuotiaiden Villinmiehen Tammakilpa on pelastanut hyvien nuorten suomenhevostammojen ansaintamahdollisuuksia. Sinne tähtäävät myös Viisarin taustajoukot, ja valmentaja odottaa muutenkin viisivuotiskautta mielenkiinnolla.

”Vuoden päässä on vasta se päätavoite. Jos päästäisi ensi talvi treenaamaan sillä tavalla kuin viime talvenkin olisi tarvinnut, odotan hirmu paljon viisivuotiskaudelta. Onhan tämä tosi lahjakas hevonen.”

Tämä kausi kuitenkin huipentuu ensin Satakunta-ajoon. Karsintalähdön myönteisen kakkossijan jälkeen taustajoukot lähtevät hyvillä mielin finaaliin, vaikka viikko sitten perjantaina Viisarilla kävi pieni kuumepiikki.

”Maanantaina otettiin verikokeet, joissa kaikki oli ok. Keskiviikkona käytiin viimeistelemässä Riihimäellä. Ajoin vasten kilpailusuuntaa puolireipasta ja muutaman kerran päästin suoralla rivakammin. Viisari tuntui ihan entiseltään”, valmentaja summaa.

”Jos Viisari on yhtään sellainen kuin karsinnassa, meillä on hyvinkin mahdollisuudet kuuden joukkoon. Kovin raskas rata ei suosisi tätä. Mahdottomia nimiä on kyllä takamatkalla, kovia startteja juosseita oriita ja ruunia. Lähdetään nöyrin mielin, mutta ei nöyristellen”, Tammi sanoo.

Kotimaisemista löytyy treenilenkkejä, ja reippaammat harjoitukset Onnelan Viisarilla ajetaan Riihimäen raviradalla. Kuva: Anu Leppänen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Turpakäräjät: Voiko ravituomarin kanssa keskustella?

Lumiravit houkutteli noin 20 000 lisäasiakasta

Kalle klaarasi Kaivarin ja kauppakeskuksen

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video