Uutiset

Tilausvarsalla täysosumaan

Anu Leppänen
Mikko Niemistön Likserin kausi päättyi Ilkka-Ajon voittoon. Kuvassa valjakko valmistautumassa Kriteriumin karsintaan.

Mikko Niemistö hankki pitkästä aikaa suomenhevosen ja voitti kotimaakuntansa oman Ilkka-Ajon. Likserin voitto ei kuitenkaan tee Niemistöstä suomenhevomiestä. Rodulla ei ole väliä, kunhan hevonen on juoksija.


Pohjanmaan alueen kasvattajakisan Ilkka-Ajon finaalit ratkottiin sunnuntaina Seinäjoella. Lämminveristen 8000 euron ykköspalkinnon vei Kari Lehtosen valmentama Proserpine, suomenhevosten kisan voiton ja 7000 euroa vei Mikko Niemistön Likser.

Seinäjokelainen Niemistö on pärjännyt omilla hevosillaan jo pitkään mainiosti. Ilkka-Ajosta täysosuma oli kuitenkin hänen uransa ensimmäinen.

"Monena vuonna on yritetty lämminverisillä, mutta ei ole onnistuttu voittamaan. Meidän perheen edellinen voitto Ilkka-Ajosta on isän Hilun Toivolla minun lapsuudestani", Niemistö kertoo. "Yhtenä vuonna olisi ollut hyvät mahdollisuudet pärjätä, kun Gunrunner ja Mr Rubble menivät karsinnoissa hyvin. Ne kuitenkin olivat finaalipäivänä 40 asteen kuumeessa, ja jäivät tietysti pois."

Nyt Likserillä oli jo etukäteen mainiot saumat pärjätä. Kun sarjamääritys oli ikä- ja sukupuoliperusteinen, Likser sai mainiot lähtöasemat 20 metrin karsinasta ja oli lopulta omaa luokkaansa. Kupeelle edennyt Arvo-Ensio laukkasi loppukaarteessa ja kakkoseksi eteni Usko Eevertti. Usko Eevertin voittosumma oli ennen kisaa reilu kuudennes Likserin ansioista, mutta se lähti matkaan 40 metriä voittajan takaa, joten kisa oli tällä kertaa Liksein kannalta edullinen.

"Tiesin kyllä, että jos se on yhtään omalla tasollaan, sillä on aivan hyvät saumat pärjätä", Niemistö tyytyy toteamaan. "Kivahan se oli Ilkka-Ajo lopulta voittaakin. Se kuitenkin lasketaan meillä päin aivan suurkilpailuksi, eikä sitä ole helppo voittaa. Se on arvostettu kisa ja moni sitä yrittää tosissaan."

Edellinen kisa Satakunta-Ajon finaalissa ei mennyt Likserin kannalta yhtä hyvin kuin eilinen startti. Porissa se oli saamaton ja jäi seitsemäntenä kauas kärjestä.

"Joku sitä suretti sinä päivänä", Niemistö kuvailee. "Siellä se oli flegmaattinen ja nukkui katoksella. Nyt siinä oli aivan eri virta kuin Porin finaalissa. Karsinnassahan se oli Porissakin ihan hyvä, vaikka jäi kahdeksanneksi. Siellä meille kävi pieni haaveri ja jäätiin niin kauas, ettei sieltä ollut enää mitään saatavissa."

Kausi on ollut Likserille joka tapauksessa hyvä. Keväällä se voitti Biofarm Cupin ja Kriteriumin finaalissa ruuna oli kolmas. Kaikkiaan tiliä on tullut liki 50 000 euroa.

"Se on iso summa, ja kesällä jäi jostakin vähän saamattakin. Tällä meni veriarvot heikoiksi, eikä se ole ollut koko ajan niin hyvä", Niemistö painottaa. "Kriterium meni onneksi hyvin, vaikka pikkuisen se sade vesitti meidän esitystä sinä päivänä. Hevonen oli lämmityksessä oikein törkyhyvän tuntuinen, mutta kesken lämmityksen alkoi se vesisade ja rata meni imeväksi. Nyt Likser oli kolmas, mutta kuivalla radalla se olisi varmaan ollut sinä päivänä oikein tosi hyvä."

Likser on Niemistön ensimmäinen suomenhevonen pitkään aikaan. Edellinen oli Pojan Puhuri, jolla hän ajoi vuosina 2009-2010 kuusi starttia ennen sen uran katkeamista nuljuluun murtumaan.

"Suomenhevosilla olen pikkupoikana opetellut ja kyllä nekin ovat aina olleet minua lähellä", Niemistö painottaa. "Nyt on vaan sattunut olemaan lämminverisiä, mutta ei rodulla ole väliä, kunhan vaan olisi juoksija."

Likser siirtyi Mikko Niemistön omistukseen kesävarsana suoraan sen kasvattaneelta Kumpulan Tilalta.

"Olen tavallaan ostanut sen jo muutama vuosi ennen kuin se syntyi", Niemistö kertoo. "Kasvattajat ovat perhetuttujamme, ja sanoin jo aikanaan, että kun tämän emä tekee orivarsan, se voisi olla meidän. Tämä oli ensimmäinen heille syntynyt ori siitä tammasta, ja kaupat tehtiin."

Mikko Niemistön innostuksen voi ymmärtää, sillä emälinja on hyvä. Emä Vekun Viona ja emänemä Vekkulitar ovat 1.27-aikaisia, ja Vekkulittaren tuotantoa on myös mm. aikansa voittokone Vekun Vinke. Myös Likserin sukutaulun isät ovat kohdallaan.

"Kyllähän se kiinnosti, kun on Liising ja Viesker samassa paketissa. Ajattelin, että ori tai ruuna voisi olla hyvä peli meille."

Ori tosiaan tuli, ja siitä tuli ruuna. Likser ruunattiin kaksivuotiaana joulukuussa.

"Se meni niin hienosti, että oikein harmitti ruunata sitä, mutta ei ollut muita vaihtoehtoja. Se meni kaksivuotiskesänä laitumella jotenkin sekaisin ja pääsi potkaisemaankin minua niin, että pari kuukautta piti kulkea keppien kanssa."

Reisiluun päästä lähti kananmunan kokoinen pala irti, kun se antoi minulle käytävällä vauhtia. Ei siinä ollut miettimistä, että ruunataanko vai ei.

Likserin lahjat olivat tosiaan Niemistölle selvät heti varsasta asti."Se opetettiin jo keväällä yksivuotiaana. Kun sen laittoi ekaa kertaa kärryissä juoksemaan, rupesin miettimään, että mitenköhän hyvin nämä suomenhevosvarsat yleensä menevät. Tämä ravasi heti hienosti."Niemistö on vienyt Likseriä eteenpäin jokseenkin samaan malliin kuin lämminverisiäänkin."Sillä on tosi paljon lenkkejä takana, mutta ei sitä ole ahdisteltu ollenkaan. Mitään vastuksia ei ole käytetty treeneissä, tosin tulevana talvena pitää ottaa vähän voimaharjoitteluakin ohjelmaan. Jarrukärryillä, kun ei meillä päin tahdo olla niin paljon lunta, että kannattaisi laittaa rekeä perään."Mikko Niemistö on niittänyt menestystä Likserin lisäksi mm. Gunrunnerilla. Kuva: Anu Leppänen36-vuotias Mikko Niemistö on maatalousyrittäjä kotitilallaan Seinäjoella. Tilan päätuotantosuunta on broilerien kasvattaminen. Lisäksi Niemistö viljelee maata ja pitää hevosia "tavoitteellisena harrastuksenaan". Raviura on tuottanut tulosta, sillä Niemistöllä on ollut useampia hyviä kilpahevosia. Ennen Likseriä paras oli vajaat 40 000 euroa ansainnut Gunrunner, jonka lisäksi Niemistö on pärjännyt mm. Annie Bellillä.

Kaikkiaan tulokset ovat paljon tavallista harrastajaa parempia.

"Kyllä näiden kanssa koetetaan tehdä täysillä töitä. Pienestä pojasta asti olen hevosten kanssa puuhannut, ja hyviä ohjeita on tullut Hietasen väeltä sekä Lahtisen Akselilta. Niistä on sitten koetettu jalostaa omaa systeemiä", Niemistö kuvailee.

Mikon isän Erkin ollessa isäntänä hevosia oli yleensä vain pari kerrallaan, mutta nykyisin määrä on paisunut noista ajoista selvästi.

"Hevosia on nyt kymmenkunta, ja kun vuosikkaat lasketaan, ajettavia taitaa olla viisi. Olen yrittänyt pitää määrän sellaisena, että ajettavia olisi enintään neljä. Jos määrä menee siitä isommaksi, homma menee rivoksi, kun ei tahdo enää keretä tekemään."

Niemistö ajaa hevosillaan itse kilpaa ja on saavuttanut ajomiehenäkin hyviä tuloksia. Uran 767 startista voittoja on 85. Niemistö on myös amatööriohjastajien Suome Mestari sekä Pohjoismaiden Mestari reilun kymmenen vuoden takaa.

"Tykkään kilvanajosta ja se on tosi palkitsevaa, jos siinä onnistuu. Treenaaminen on ykkösjuttu, mutta kyllä kilvanajokin mukavaa on", hän kuvailee.

Niemistö on ollut koko ikänsä innokas ravimies, mutta varsinaiseksi elämänuraksi hän ei ole raviurheilua ajatellut - ainakaan vielä.

"Varsinaisesti hevostöissä en ole ollut kuin vajaan puolen vuoden jakson Akseli Lahtisen ja Hannu Hietasen tallissa Vermossa. Oikeastaan pikkupojasta asti on ajatuksena ollut, että tehdään omana hommana sekä maataloushommaa että hevoshommaa. Ei tässä kuitenkaan vielä ihan ikäloppuja olla, ja voihan moni asia vielä elämän varrella muuttuakin. Katsotaan sitäkin, mitkä asiat tenavia rupeaa kiinnostamaan", 7-, 4- ja 2-vuotiaiden lasten isä pyörittelee.

Likserin kauden rahallisesti suurin voitto on keväisen Biofarm Cupin ykkössija. Kuva: Anu Leppänen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ilkka-ajon suosikki selätti virustaudin - "Voittoa lähetään metästämään"

Uudistuneen Ilkka-ajon karsinnat avaavat raviviikon

Mikko Niemistö ei ole elänyt päivääkään ilman hevosta

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video