Uutiset

Tammalähtöjen tehokaksikko jälleen Suomessa

Tomi Haapio on noussut Ruotsin ohjastajamarkkinoilla mukavasti esiin. Osa Petri Salmelan tallissa työskentelevän 27-vuotiaan menestysajokeista on tullut Pohjanlahden itäpuolelta. Kuva: Miika Lähdeniemi

TUKHOLMA. Dionne Sisu ja Tomi Haapio ovat juhlineet tänä vuonna jokaisella kolmella kisareissulla Suomeen. Keskiviikkona parivaljakko nähdään Vermon Tammatähdessä, ja startissa on myös Ebu B. Boko.

Ruotsissa Petri Salmelan valmennuksessa oleva Dionne Sisu tuli viime kesän aikana tutuksi suomalaiselle raviyleisölle. Se nimittäin voitti Tomi Haapion ajamana avoimen tammalähdön sekä Suur-Hollola-raveissa että St Michelissä, ja suora täydentyi syyskuussa perinteikkään Tammavaltikan yllätysvoitolla.

Keskiviikkona Dionne Sisu ja Tomi Haapio ovat jälleen värittämässä suomalaista tammalähtöä Vermon T65-kierroksella. Ykkösradalta starttaava Dionne Sisu (T65-3) ei ole vielä kertaakaan hävinnyt Suomessa juostessaan.

"Tammavaltikan jälkeen jo katsoin, mitä lähtöjä Suomessa olisi tammoille ja huomasin tämän", Tomi Haapio pohjustaa.

"Petri toki päättää kilpailuttamisesta, mutta aina voi ehdottaa, jos huomaa jotain sopivia lähtöjä. Sundsvallissa olisi ollut nyt keskiviikkona tammalähtö, mutta siinä Dionne olisi joutunut 80 metrin pakille, joten se ei ollut mielekäs. Joulukuussa onkin sitten taas enemmän lähtöjä Ruotsin puolella."

Dionne Sisu piti Tammavaltikan jälkeen lokakuun ajan paussia, kunnes kilpaili ensimmäinen marraskuuta Solvallassa tammalähdössä ja oli viides.

"Se pääsi vasta viimeisellä satasella kääntämään ja lopetti hyvin. Bosses Lily on Vermossa varmaan kovakuntoisin vastustaja, mutta myös Dionne jatkaa hyvässä iskussa", Haapio sanoo.

Keskiviikko on 15. marraskuuta ja sen myötä Suomessa alkaa maaliskuun puoleenväliin saakka jatkuva kenkäpakko. Kenkien riisumisia ei siis ole luvassa, mutta Haapion mukaan ainakaan Dionne Sisua sen ei pitäisi haitata.

"Viime talvena se meni hyvin hokeillakin. Kesän Suomen-starteissa ajettiin ilman etukenkiä ja ehkä sillä oli henkistä merkitystä, mutta en näe kengättömyydellä hirveää merkitystä Dionnelle."

Tallikaveri Ebu B. Bokon (T65-1) kohdalla kenkäpakko voi olla isompi miinus. Se on juossut Ruotsissa valtaosan tämän kauden starteistaan avojaloin. Haapion mukaan Ebu B. Boko jatkaa joka tapauksessa kelpo vireessä.

"Kahdessa viimeisessä se on jäänyt ihan ajamatta. Viimeksi Solvallassakin se oli tosi hyvä ja olisi tullut lähelle, jos olisi päässyt tulemaan vapaasti", Haapio huomauttaa. "Ebu B. Bokon lähtö näyttää aika tasaiselta, ja monella hevosella on useampikin voitto taulussa."

Tomi Haapio pääsi tuulettamaan Dionne Sisun yllätysvoittoa Tammavaltikassa syyskuun lopussa. Kuva: Anu Leppänen26-vuotias Tomi Haapio on työskennellyt reilut kolme ja puoli vuotta Petri Salmelalla. Märstassa Sisyfos-talleilla Salmelalla on kolmisenkymmentä hevosta, minkä lisäksi Bodenin talliyksikössä viitisenkymmentä lisää. Haapio vastaa Sisyfosin yksikössä muun muassa hevosten kengittämisestä.

"Syksyllä kun varsat tulevat, ne ovat yleensä vastuullani. Toki varsat siirtyvät myöhemmin yleensä Bodeniin ja Sisulle jää enemmän vanhempia hevosia", Haapio selvittää.

"Kengitän kaikki kolmekymmentä hevosta täällä, pitää löytää hyvä rytmi ja pysyä siinä. Sen lisäksi ajan toki hiittiä. Pete käy täällä yleensä keskiviikkoaamusta torstai-iltapäivään ja silloin ajan itsekin enemmän hiittiä vanhemmilla hevosilla. Pete tekee itse treeniohjelmat ja sinänsä sitä on yksinkertaista toteuttaa."

Haapio ajoi säännöllisesti kilpaa jo ollessaan Suomessa töissä Jussi Suomisella ja Dimitri Hedmanilla. Kilvanajovastuuta on tullut myös Ruotsissa, missä hänellä on kuluvalta kaudelta 154 starttia ja 14 voittoa. Startteja on kertynyt Salmelan valmennettavilla, mutta myös muiden treenaamilla hevosilla oppilaslähdöissä.

"Täällä on saanut joitakin laina-ajokkejakin, mutta enimmäkseen ajan oppilaslähtöjä. Ruotsissa niitä on onneksi aika paljon, vähintään joka toinen viikko. Suomessa niiden kautta on vähän vaikeampi päästä etenemään, koska oppilaslähtöjä on vähemmän."

Maaliskuussa tulee neljä vuotta täyteen Ruotsissa oloa ja Haapio on viihtynyt hyvin, vaikka kielitaito voisi olla vielä parempikin.

"Periaatteessa pitäisi jo puhua aika sujuvastikin melkein neljän vuoden jälkeen, mutta on ehkä vähän kynnyskysymys puhua paljon. Ymmärrän kyllä hyvin ruotsia. Petellähän on töissä pelkästään suomalaisia, joten arkisin tulee puhuttua paljon suomea", Haapio sanoo.

Haapion tuorein startti perjantaina Solvallan lounasraveissa päättyi voittoon kuvan Davy Jones Sisun kanssa. Kuva: Miika Lähdeniemi

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tomi Haapio palasi Petri Salmelalle

Jackpot ja muutenkin hyvät herkut Ruotsissa

Salmela: "Makethemarkin askelmerkit nappiin Mikkeliä ajatellen"

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video