Uutiset

Kaupungille karannut Lintikka palaa tositoimiin

Syyskuun lopussa Killerin raveista Jyväskylän kaupungille karannut Lintikka selvisi hurjasta pakomatkastaan ilman vaurioita. Lauantaina tamma palaa kilpailuihin Killerin T76-kierroksella.

Killerin raveissa 25. syyskuuta koettiin dramatiikkaa, kun irti päässyt Lintikka pääsi karkaamaan raviradan ulkopuolelle ja saatiin kiinni kaupungilta reilun viiden kilometrin päästä Killeriltä. Tamma on pitänyt kilpailutaukoa siitä saakka, mutta lauantaina se nähdään jälleen Killerillä Haastajadivisioonassa (T76-5).

Valmentaja Harri Kotilaisen mukaan Lintikka selvisi kuin ihmeen kaupalla ilman loukkaantumisia.

"Päästiin säikähdyksellä, kun hevoselle eikä kellekään muulle käynyt mitään", Kotilainen huokaisee.

"Kaikki meni kuin jossakin painajaiselokuvassa. Kun Terhi lähti tuomaan sitä katokselta starttiin, hevonen ilmeisesti säikähti jotakin ja lähti ryntäämään niin, että kärryt kippasivat ja Terhi putosi kyydistä. Hevonen pääsi tallialueen matalasta portista yli ja katsomon portille se pysähtyi hetkeksi, mutta sai päällään avattua sen."

Lintikka juoksi raviradalta liikenteen sekaan, kunnes se saatiin kiinni Ailakinkadulla reilun viiden kilometrin päässä Killeriltä. Pakomatkan aikana hevonen tai kärryt eivät ilmeisesti tuottaneet vahinkoa liikenteessä.

"Uskomaton juttu, että se voikin mennä niin. Tuuria oli mukana. Ilta oli sen verran pitkällä, että liikenne ei ollut vilkkaimmillaan. Tosin ainahan kaupungilla kulkijoita on."

Tamma sai olla haaverin jälkeen viikon verran huililla, minkä jälkeen se on palannut normaalitreeniin. Kotilaisen mukaan Lintikan lauantain kilpailuvirettä on vaikea ennakoida, kun kovempia harjoituksia ei ole takana.

Moni muistaa muutama vuosi sitten Teivon raveissa irti päässeen Asanten, joka alkoi tehtailla voittoja solkenaan palattuaan karkumatkan jälkeen kilparadoille.

"On sellaisia tapauksia tosiaan ollut, mutta en usko, että tämän kohdalla tapahtuu ihmeparannuksia. Joku sellainen juttu siinä on, että kun hevonen juoksee itsensä oikein kunnolla väsyksiin, se tyhjennysharjoitus viekin sitä eteenpäin", Kotilainen miettii.

"Kaiken kaikkiaan Lintikka on lauantaina vaikea veikattava, en osaa sanoa sen mahdollisuuksista oikein juuta enkä jaata. 2600 metrin matkaa ei ole aiemmin ajettu, enkä osaa sanoa, miten tamma siihen suhtautuu. Samoin raskas keli olisi sitä vastaan. Lintikka on joka tapauksessa enemmän viileämpien kelien hevonen. Keskikesällä se on vain jutkutellut menemään, mutta talvella ollut välillä oikeinkin terävä. Ja ennen karkumatkaahan se teki hyvän startin Teivossa."

Kesällä Harri Kotilainen sai kaksi kertaa kunniatehtävän ajaa Ville Korjuksen Välähdyksellä, ja tuloksena oli kaksi voittoa. Kuva: Anu LeppänenKotilaisella on menossa rahallisesti ennätyskausi sekä ohjastajana että valmentajana. Tallin hevoset ovat tienanneet tänä vuonna radoilta yli satatuhatta euroa voittoprosentilla kaksikymmentä. Lainaohjastajana Kotilainen ajoi kesän aikana kaksi kertaa Välähdystä voittaen Pohjoismaiden mestaruuden ja Tähtisprintterin. Lisäksi Kotilainen voitti Villinmiehen Tammakilvan Jonne Väkeväisen valmentamalla Kuunvalon Sirulla.

Oman tallin suomenhevosässistä Lumi-Masi oli suomenhevosten Derbyssä kolmas, ja edellisvuoden Derby-voittaja Äänestäjä menestyi mukavasti alkuvuodesta. Molemmat ovat jyväskyläläisen Perttu Kemiläisen kipparoiman kimpan Jou-Jou-tallin hevosia. Kotilainen onkin profiloitunut viime aikoina nimenomaan suomenhevosiin.

"Kaksivuotiaita suomenhevosia on nyt kolme kappaletta, vanhempia starttihevosia ei ole niin paljoa. Tämä vuosi on mennyt kyllä hyvin, onnistumisia on tullut", Kotilainen iloitsee.

Äänekoskella 13 karsinan tallia pyörittävä Kotilainen on pitänyt hevosmäärän samana jo pidemmän aikaa. Töitä riittää, sillä noin 40 kilometrin päässä asuvan tyttären Terhin aikaa menee kahden lapsen kanssa. Apujoukkoja tallille kuitenkin löytyy.

Talvikaudelle Kotilaisella on odotuksia erityisesti Äänestäjästä, jonka on määrä palata kilpailuihin vuodenvaihteen tienoilla. Derby-voittaja keräsi alkuvuoden kolmen T76-voiton myötä yli 20 000 euron tienestit, mutta mahtuu vielä 74 020 euron voittosummansa myötä Tähtidivisioonaan. Sen edellisstartti on juhannukselta PowerParkista.

"Äänestästäjältä operoitiin irtopala kesällä, kun se alkoi oireilemaan. Sitä on treenattu ja voi olla, että vielä tämän vuoden puolella päästään starttiin", valmentaja valaisee.

"Tarkoitus on tähdätä talveen, kun 80 000 euron divisioonaraja on hilkulla. Kun sen yli menee, lähdöt ovat kovempia. Kun ruunahevosella ei tarvitse miettiä ravikuninkuutta, pitää yrittää kilpailla muulloin kuin ihan keskikesällä."

Derby-voittaja Äänestäjä voitti alkuvuonna kolme T76-lähtöä, tässä huhtikuussa Forssassa. Kuva: Anu LeppänenKillerin T76-raveissa Kotilaisella on lisäksi laina-ajokki Tee Wee Paroni. Ravien avauslähdössä starttaava ruuna on juossut pitkän tauon jälkeen kolme kertaa, joista kaksi tuoreinta kisaa ovat päättyneet voittoihin.

"Äkkiä sille kilpailuvire löytyi ja hevonen varmasti menee vielä starttien myötä eteenpäin", Kotilainen uskoo.

"Tee Wee Paroni on yksi voitontavoittelijoista siinä lähdössä. Se lähtee reippaasti ja on vapaalta radalta selkeästi paras, joten keula olisi mieluisin paikka. Takarivistä se on ollut nahkeampi tulemaan. Jos Tee Wee Paroni jatkaa samanlaisena kuin viime starteissa, minulla on hyvä usko siihen."

Tee Wee Paronista on tullut Kotilaisen vakio-ajokki sukuyhteyksien myötä. Ruunan omistaja-valmentaja Pasi Haapasaaren avovaimo Tarja Neuvonen on Harri Kotilaisen serkku.

Syyskuussa Harri Kotilainen ajoi kaksi suurvoittoa kuuden päivän sisään: ensin Pohjoismaiden mestaruuden Välähdyksellä, sitten Villinmiehen Tammakilvan Kuunvalon Sirulla. Mukana juhlimassa Kuunvalon Sirun valmentaja Jonne Väkeväinen. Kuva: Anu Leppänen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

I.P. Vapari vaihtoi omistajaa – A.T. Eka jalkaoperaatioon

Harri Kotilainen toiveikkaana Tammakilpaan – ”Nyt oikealla uralla”

Välähdys on valmis - Liisan Tulilinnustakin mielenkiintoiset kommentit

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video