Uutiset

Pelimanniradan uusi pomo sai harrastuksesta työn

Anu Leppänen
Kaustisen raviradan toiminnanjohtajana on aloittanut 50-vuotias Petri Kivelä.

KAUSTINEN. Raviradan uusi toiminnanjohtaja Petri Kivelä on isolle yleisölle tuntematon nimi, mutta raveissa hän on käynyt pikkupojasta saakka. Uudessa työssään Kivelä suuntaa jo katseita 2020-luvulle, ja tavoitteena on kuninkuusravien hakeminen.

Kaustisen raviradalla on menossa eräänlainen kuherruskuukausi.

Rataremontti on vastikään saatu valmiiksi, valjastuskatoksia on laitettu, aitaa uusittu. Raviradan ruorissa on aloittanut uusi toiminnanjohtaja, ja reilun 4000 asukkaan kuntakin valmistautuu 150-vuotisjuhlavuoteensa. Pelimannipitäjästä ei tunnu puuttuvan intoa eikä ideoita.

Nikulan raviradan toiminnanjohtaja Petri Kivelä istahtaa toimistolleen, joka muuten on sekin vastikään remontoitu. Kivelä on ollut uudessa työssään kolmisen viikkoa.

”Työ vaikuttaa mielenkiintoiselta ja täällä on hyvä henki”, Petri Kivelä kiittelee.

”Juuri katselin yksi ilta, että kolmessa viikossa on tullut 90 uutta puhelinnumeroa eikä siinä ole läheskään kaikki. Nyt on tullut herättyä viikonloppunakin kuudelta, kun on paljon intoa. Tämä vie täysillä mukanaan.”

Viime sunnuntain raveissa juhlistettiin uusittua kaviouraa ja paranneltuja paikkoja. Kivelän ravipäivä koostui myös useista kohtaamisista talkooväen joululounaalla. Alkaneen viikon ohjelmassa on muun muassa paikallinen yrittäjäjuhla ja palavereita Kaustisen raviopiston henkilökunnan kanssa.

Sisäänheittäjänä uusiin kuvioihin toimivat etunenässä radan kilpailusihteeri Helena Balac ja raviseuran puheenjohtaja Jouni Koskinen, joka on siis Kivelän esimies.

”Jouni ei ole vakituisesti tässä töissä, mutta tiiviisti pidetään yhteyttä ja hän auttaa ja aukoo ovia. Kunnanjohtajat ja muut on jo tavattu, ja suhtautuminen on ollut positiivista. Itse asiaa ei tavallaan tarvitse myydä täällä Kaustisella, Nikula kyllä tunnetaan”, Kivelä huomauttaa.

Syksyllä tehdyn rataremontin yhteydessä Kaustisella vaihtui talliportin sijainti, ja aidatkin uusittiin. Kuva: Anu LeppänenTallialueen puolelle on rakennettu uusia valjastuskatoksia. Kuva: Anu LeppänenSuuremmalle yleisölle Petri Kivelä on aika tuntematon nimi. Hänellä ei ole taustaa ravipolitiikassa, eikä hän ole omistanut siivuakaan ravihevosesta. Ravinoviisista ei ole kuitenkaan kyse.

”Olen Seinäjoelta kotoisin ja pikkupoikana jo tuli Suviyön suurravit tutuksi”, 50-vuotias Kivelä kertoo. ”Matkan varrella on tullut seurattua raveja ja silloin tällöin käytyä muun muassa kunkkareissa. Kun paikka tuli auki, kiinnostuin ja ajattelin, josko harrastuksesta voisi tulla työ.”

Kivelä on kerran aiemmin hakenut ravijohtajan paikkaa, kun Turun Metsämäen ravirata haki uutta toiminnanjohtajaa. Silloin hän jäi ”totosijalle”.

Varsinais-Suomi tuli kyllä muuten tutuksi, sillä Kivelä asui viisitoista vuotta Turussa. Hän on tehnyt aiemman työuransa vakuutusalalla nykyisessä OP Pohjolassa, jossa vastuulla oli Varsinais-Suomen alueen konttorit Salosta Himangalle.

”Aloitin nuorena miehenä myyntihommissa vuonna 1990 ja Turkuun lähdin 2001. Yrityksen sisällä vaihdoin henkilöasiakkaista yritysasiakkaisiin ja tulin takaisin Seinäjoelle. Viimeiset kolme vuotta ajoin autolla satatuhatta kilometriä, urakkahommia”, Kivelä hymyilee.

Uuden kumppanin myötä koti löytyi Kokkolaan kuuluvalta Kälviältä, joka sijaitsee vajaan viidenkymmenen kilometrin päässä Kaustiselta. Kokkola on lähin isompi talousalue, josta Kivelä arvelee löytävänsä myös uusia yhteistyökumppaneita raviradalle.

”Kokkola on keskuspaikka ja tarkoitus on saada sitäkin päätä ja Pietarsaarta mukaan tälle puolelle. Yritän saada vanhojen suhteiden kautta saada uusia tahoja kiinnostumaan raveista.”

”Minulle on aina ollut helppoa lähestyä uusia tahoja, ei väliä mikä taho se on. Se on varmaan vahvuuteni, lisäksi uudet asiat motivoivat muutenkin erityisesti”, Kivelä sanoo.

Kivelällä on kolme aikuista lasta, joista yksi on parhaillaan opiskeluvaihdossa Etelä-Koreassa, toinen asuu Australiassa ja kolmas on yrittäjänä Turussa.

”Kun on itsellä nuoria, niin tiedän, että elämä on aika mobiilia nykyään. Tämä niin sanottu kännykkäkansa pitää saada myös mukaan raveihin.”

”Kahteenkymmeneen vuoteen oli nyt ensimmäinen isänpäivä, etten nähnyt ketään lapsista, mutta soittelivat Skypellä maailmalta. Kaikki olivat innoissaan uudesta työstäni, kun ovat joutuneet tai saaneet seurata raviurheilua. Joskus pohjoisessa on mökillä katseltu raveja ja välillä on tullut kommenttia, että onko pakko aina katsoa raveja”, Kivelä naurahtaa.

Petri Kivelä on tehnyt 25 vuoden uran vakuutusalalla. "Tämä homma pyörii yhdistyspohjalla, mikä on itselle vähän erilaista. Entisessä työpaikassa kun oli osavuosikatsauksia, tulos saattoi olla 200 tai 400 miljoonan euron luokkaa.” Kuva: Anu LeppänenKivelällä on uudessa työssään katse jo pidemmällä tulevaisuudessa. Kaustisella aiotaan hakea seuraavalla hakukierroksella kuninkuusraveja, jotka on aiemmin järjestetty paikkakunnalla vuosina 1985 ja 2002. Muutenkin yhdessä johtokunnan kanssa hän käy läpi, mihin suuntaan toimintaa halutaan kehittää.

”Visiota ja strategiaa mietitään johtokunnan kanssa. Askel kerrallaan kehitetään toimintaa, mutta välillä pitää mennä myös loikkimalla”, Kivelä kuvailee.

”Kuninkuusraveja on haettu aiemminkin ja niitä on tarkoitus hakea uudestaan. Monenlaisia tapahtumia olen ollut järjestämässä, mutta ei toki nyt ihan sen kokoluokan juttuja. Tässä on erittäin paljon talkooporukkaa, ja kuninkuusravien kokoiseen tapahtumaan pitää toki sitouttaa koko maakunta.”

Kivelä oli itse kuninkuusravitalkoolaisena kesällä 2016 Turussa.

”Olin laittamassa penkkejä ja telttaa pystyttämässä. Opastin muun muassa Jethro Rostedtia, miten lankkupenkki laitettiin pystyyn. Sitä kuvattiin televisioon, mutta ei sitä pätkää varmaan näytetty koskaan”, Kivelä sanoo.

Kaustisella on ensi vuonna 23 ravipäivää, joista kaksipäiväiset Festivaali-ravit heinäkuun alussa ovat ykköstapahtuma. Silloin paikkakunnalla järjestetään myös perinteikkäät kansanmusiikkifestivaalit. Toinen, Pelimanni-ajon värittämä T76-kierros ravataan pääsiäislauantaina maaliskuun viimeisenä päivänä.

Raviratojen perinteisenä haasteena on parempaan käyttöasteeseen pääseminen, kun tilat ovat olemassa ja ravipäiviä on vain rajallisesti.

”Meillä on tässä 9000 kuutiota lämmitettävää tilaa koko ajan, ja 60 hehtaaria maa-aluetta. Monenlaisia mahdollisuuksia on, eikä kaiken tarvitse tapahtua tuossa kaviouralla. Olen miettinyt esimerkiksi olympiateemaa tai MM-kiekkoa, meillähän on täällä ravintolapalvelut olemassa.”

Nikulan raviradalla toisena vakituisena työntekijänä on kilpailusihteeri Helena Balac. "Meillä on hyvä porukka tekemässä. Kaustisen ravikoululta tulee toimihenkilöitä raveihin, se kuuluu heidän opintoihinsa. On myös tosi innokkaita ponivanhempia. Tallikahviota puolestaan pyörittää Kehitysvammaisten tuki ry", Balac kertoo. Kuva: Anu LeppänenKaustisen seudun raviseuran puheenjohtajana toimii Jouni Koskinen. Kuva: Anu Leppänen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Gallup: Ruotsin ja Suomen Derbyjen ajankohta kysymyksenä - ei hylätyllä jatkoon vei voiton

MT tapasi Suomusjärven Sheikin - "Seinäjoelle tähdätään"

Viisain voi väistää

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video