Uutiset

Vermon kuninkuuskilpailijat esittelyssä

A.T. Visku 


Omistaja Katri & Pasi Teini, Eura

Kasvattaja Aapo Teperi, Köyliö

Valmentaja Pasi Teini

Ohjastaja Juha Länsimäki

Hoitaja Julia Teini 

A.T. Visku lähtee mukaan kolmanteen kuninkuuskisaansa. Viime vuonna se oli kokonaiskisan kahdeksas, 2013 Kuopiossa se oli kokonaiskisan neljäs ja pitkällä matkalla komeasti kakkonen. Tällä kaudella A.T. Visku ei ole vielä voittanut, mutta on kerännyt hyviä sijoituksia ja mukavasti tiliä. Parhaita saavutuksia ovat kakkossijat Kouvolan ja Seinäjoen valiodivareista sekä kaksi T76-finaalikolmosta. Jaksavalta työmyyrältä odotetaan taas paljon etenkin päätösmatkalla.A.T. Viskun emä A.T. Viksu voitti vuoden 1997 kuningatarkisassa kaksi ensimmäistä osamatkaa, mutta menetti maratonilla asemiaan pussituksen myötä ja oli kokonaiskisan kakkonen Vintarin jälkeen. Sen jälkeläisistä A.T. Eko kruunattiin ravikuninkaaksi Oulussa 2010. Myös A.T. Viskun pikkuveli A.T. Veli on kilpaillut terävimmän ykköstason tuntumassa.Isä Turo on suomenhevosrodun suuria periyttäjänimiä. Derbyvoittaja ei itse koskaan osallistunut kuninkuuskisaan, mutta sen jälkeläisistä seppeleen ovat vieneet jo Jokivarren Kunkku sekä tammat Turotuuli, I.P. Vipotiina, Marimin ja Saaga S.Juha Länsimäen paras kuninkuusravimuisto on eittämättä vuoden 1999 Porin Kuninkuusraveista, jolloin hän voitti EL Vihurilla päätösmatkan unohtumattomalla esityksellä ja silloisella SE-tuloksella. Kokonaiskisassa valjakko oli neljäs.
Camri
Omistaja Jani Konnu, Savonlinna

Kasvattaja Jani Konnu

Valmentaja Terho Rautiainen

Ohjastaja Terho Rautiainen

Hoitaja Maarit Huttunen

Camri on kokenut kettu kuninkuustasolla, ja Vermossa se osallistuu kisaan viidettä kertaa. Viime vuonna Turussa ja vuonna 2013 Kuopiossa se oli kokonaiskisan kolmas. Tänä vuonna Camrin ei pitänyt ehtiä mukaan, mutta Terho Rautiaisen käsiin siirtyneen oriin jalkavaiva parani ennakoitua nopeammin. Pienen tauon jälkeen se oli ensin kakkonen Jämsän Äijän Ajossa, ja viimeksi vuorossa oli jo voitto Suurmestaruudessa.

Camri on nopea ja rutinoitunut kilpailija, joka on osoittanut klaaraavansa myös kuninkuuskisan poikkeuksellisen luonteen. Se onkin yksi tämän vuoden kisan seuratuimmista hevosista ja varmasti yksi kuninkaan seppeleen tavoittelijoista.

Camrin isä Cameron oli aikansa paras varsa ja aikuisena myös Suurmestari. Kuninkuuskisassa se oli mukana kahdesti ja ensimmäisen kerran jo kuusivuotiaana. Cameron oli erinomainen periyttäjä. Kuningatarkisassa sen tyttäristä on tänä vuonna mukana Virin Camilla.

Terho Rautiainen on ollut parhaimmillaan kuninkuuskisan kakkonen Suivikkaalla.


Costello
Omistaja Hanna & Tommi Herttua, Orimattila

Kasvattaja Heli & Matti Säteri, Pöytyä

Valmentaja Ville Herttua

Ohjastaja Risto Tupamäki

Hoitaja Tia Malinen

Costello on kuninkuuskisan ensikertalainen ja samalla yksi kisan suurista suosikeista. Ori on juossut tällä kaudella 16 starttia ja sijoittunut joka kerta totoon. Voittoja kaudelta on jo 12, ja arvokkaimpia sijoituksia ovat olleet Nordic Kingin kakkonen sekä Suur-Hollolan kolmonen parhaana pisimmän takamatkan hevosista. Arvokkaimmat voitot ovat Killerin Kimarasta, Valkeala-Ajosta ja T76-finaalista.

Costello tunnetaan ennen kaikkea vahvana menijänä. Nuorempana se on laukannut varsin paljon, mutta viime aikoina se on ollut erittäin varma kilpailija. Uransa ensimmäisen mailin se juoksi Nordic Kingin finaalissa, jossa se meni ajan 20,0a. Costellon ohjastaja Risto Tupamäki on voittanut kuningatarkilpailun Ujalla Kuopiossa 1998.

Costellon isä Suikun Ralli oli kova kilpahevonen, joka oli Rovaniemellä 2004 kuninkuuskisan kolmas. Costellon emälinja on legendalähdössä kilpailevan Heikki Parviaisen vaalimaa Ilta-Postin sukua. Costellon emänemä I.P. Vipotti voitti Villinmiehen Tammakilpailun ja jätti siitoksessa mm. kaikkien aikojen suomenhevostamma I.P. Vipotiinan, kolmas emä Ilta-Posti taas oli emänä ravikuningatar I.P. Sukkulalle.


Elias Intomieli
Omistaja Team Elias, Juva-Oulu

Kasvattaja Kainuun Ammattiopisto-Liikelaitos, Kajaani

Valmentaja Hannu Hietanen

Ohjastaja Hannu Hietanen

Hoitaja Sanna Ruokonen

Elias Intomieli kamppaili viime vuonna tiukasti kuninkuuskisan avausmatkan voitosta ollen lopulta kisan kakkonen. Sunnuntain osamatkoilta se sai seitsemännet sijat, ja kokonaiskisassa Elias Intomieli oli kuudes. Edellisen kerran se oli mukana 2014, jolloin tuloksena oli kokonaiskisan yhdeksäs sija. Kauden 2015 Elias Intomieli oli lähes kokonaan sivussa radoilta.

Tällä kaudella Elias Intomieli on voittanut kolmesti seitsemästä viime startistaan, arvokkaimpana ykkönen Porin T76-lähdössä. Tänä vuonna oriin ohjissa on kuninkuuskisassa valmentaja Hannu Hietanen. Viime vuonna hän paranteli Kuninkuusravien aikaan murtunutta rannettaan ja ohjaksissa oli Hannun isä Markku Hietanen.

Elias Intomielen isä Teme oli Pohjoismaiden mestari ja kaksinkertainen kuninkuuskisakävijä. Sen varsoista menestynein on ollut kolminkertainen ravikuningas Santeri Dahlia, joka voitti kaikki yhdeksän kuninkuuskisoissa juoksemaansa osalähtöä. Mainioita ovat olleet myös ruunat Diktaattori ja Tementeri sekä moninkertainen kuninkuuskisakävijä Totemi Rok.

Emälinjaltaan Elias Intomieli on samaa sukua kuningatarkisaan osallistuvan R.R. Ruskariinan kanssa. R.R. Ruskariina on Elias Intomielen emän Samarinen sisko.


Jokivarren Kunkku
Omistaja Alpo Posti & Arto Salmi, Ylitornio-Tornio

Kasvattaja Seppo Kivimäki & Pekka Oravisjärvi, Pyhäjoki

Valmentaja Antti Ojanperä

Ohjastaja Jorma Kontio

Hoitaja Jutta Ihalainen 

Jokivarren Kunkku on viime vuosien ehdottomasti menestyneimpiä suomenhevosia. Kaksi vuotta sitten se voitti ravikuninkuuden kolmella lähtövoitolla, on kolminkertainen Suur-Hollola-voittaja ja myös viime vuoden Nordic Kingin sankari. Ennätyksensä 18,6aly se meni vuosi sitten Elitkampenin kakkosena, ja 1.20-rajan ori on alittanut yhteensä kolmesti.

Tämän kauden aloitus viivästyi pienen jalkaongelman vuoksi. Sillä onkin tältä vuodelta vasta neljä starttia: voitto Pihtiputaan paikallisraveista, kolmossijat Killerin Kimarasta ja Suurmestaruudesta sekä nelossija Suur-Hollola-Ajosta.

Jokivarren Kunkun emän Pimpottaren jälkeläisiä on myös ravikuningatar Mokomani. Pimpotar on ainoa sekä ravikuninkaan että -kuningattaren jättänyt tamma.

Jokivarren Kunkun ohjastaja Jorma Kontio on ensimmäinen pohjoismaalainen yli 10 000 voittoa ajanut ohjastaja. Jokivarren Kunkulla Joensuussa saavuttamansa ravikuninkuus oli Kontion ensimmäinen kokonaiskisan voitto kuninkuus- tai kuningatarkilpailussa. Kontion suvussa on kuitenkin perinteitä seppeleen voittamisesta, sillä hänen setänsä Lauri Kontio ajoi Eri-Pojan ravikuninkaaksi Turussa 1963.


Köppinen
Omistaja Kati-Maija & Jyrki Korhonen, Siuntio

Kasvattaja Kati-Maija & Jyrki Korhonen

Valmentaja Jyrki Korhonen

Ohjastaja Ari Moilanen

Hoitaja Maija Korhonen 

Kotiradan edustaja Köppinen on Jokivarren Kunkun ohella osallistujajoukon toinen ravikuningas. Köppinen seppelöitiin 2014 Porissa, missä se voitti päätösmatkan suvereenilla esityksellä ja Suomen ennätyksellä 23,8api. Viime vuonna Köppinen oli maratonin kakkonen ja kokonaiskisan kolmas. Ensimmäisellä yrityksellään vuonna 2012 se oli kokonaiskisan kuudes, tuolloin Köppisen paras sijoitus oli avausmatkan nelonen.

Tältä kaudelta Köppisen paras saavutus on huhtikuinen valiodivisioonan finaalin voitto kotiradalla Vermossa. Aikaisempina vuosina Köppinen on mm. voittanut Tähtisprintterin ja Savo-Ajon ja ollut kahdesti toinen Pohjoismaiden Mestaruudessa. Yli 500 000 euron voittosummallaan Köppinen on kuninkuuskisailijoista ansiotunein.

Isä Liising oli 2002 kuninkuuskisan kakkonen Santeri Dahlian jälkeen. Viime syksynä kuollut ori oli melkoinen matadori siitoksessa, ja Köppisen ohella sen menestyneimpiä varsoja ovat olleet yli 200 000 euroa ansainneet Tuokkolan Touho ja Siirin Älli. Tuokkolan Touho oli kuninkuuskisan kakkonen samalla kokonaisajalla kuninkaaksi kruunatun tallikaverinsa Villihotin kanssa Teivossa 2011.


Metkutus
Omistaja Teija Lampela & Juha-Matti Paavola, Kaustinen

Kasvattaja Juha-Matti Paavola, Kaustinen

Valmentaja Juha-Matti Paavola

Ohjastaja Juha-Matti Paavola

Hoitaja Silja-Maaria Järvelä

Metkutus tunnetaan ennen kaikkea vahvana, mutta tällä kaudella se on osoittanut myös aivan uudenlaisia vauhtivaroja. Kauden parasta antia on ollut Nordic Kingin kolmossija uudella ennätyksellä 20,5a, ja muutenkin kausi on ollut mainio. Vuoden toistaiseksi ainoa voitto on toukokuulta Seinäjoelta, missä Metkutus meni keskipitkän matkan Suomen ennätyksen 23,5a.

Metkutus on mukana kuninkuuskisassa kolmatta kertaa. Viime vuonna se oli kokonaiskisan yhdeksäs, 2014 tuloksena oli viides tila. Viides sija on myös sen paras saavutus kuninkuuskisojen osamatkoilta, sen Metkutus saavutti Porin päätösmatkalla. Kestävä Metkutus on yli 250 startillaan kuninkuuskisan kokenein kilpailija.

Metkutuksen isä, vain 144-senttinen Liptus oli vuosituhannen vaihteen kansansuosikki, joka osallistui kuninkuuskisaan seitsemästi. Parhaimmillaan Liptus oli kokonaiskisan toinen.


Veeran Turo
Omistaja Matti Koskinen, Sastamala

Kasvattaja Heli Krapi, Sastamala

Valmentaja Matti Koskinen

Ohjastaja Tuomo Ojanperä

Hoitaja Liina Koskinen

Veeran Turo osallistuu kuninkuuskisaan ensimmäistä ja viimeistä kertaa, sillä se on 15-vuotias, joten oriin kilpailuoikeus päättyy tämän vuoden lopussa. Paikkansa kuninkuuskisassa Veeran Turon sinetöi viime aikojen hyvillä suorituksilla. Viimeistelystartissaan Teivossa se meni täydestä voltista kovan tuloksen ja kiritti Köppistä hyvin.

Veeran Turon merkittävin saavutus on viiden vuoden takainen Suomen Cupin voitto, josta ori ansaitsi 15000 euroa. Veeran Turon uran muita merkkipaaluja ovat 76-tason voitot sekä kuuden vuoden takainen kakkossija Pariisin Vincennesin kansainvälisessä kylmäveriottelussa. Veeran Turon ura on ollut katkonainen, mutta viimeiset kolme kautta se on pystynyt kilpailemaan säännöllisesti.

Veeran Turon ohjastaja Tuomo Ojanperä on Suomen Ravivalmentajat ry:n puheenjohtaja ja Porin ratavalmentaja. Ojanperä on toisen polven raviammattilainen, hänen isänsä Ahti Ojanperä oli ammattivalmentajien ensimmäisen sukupolven nimimiehiä.


Vieskerin Valo
Omistaja Janita Bollström, Mikkeli

Kasvattaja Janita Bollström

Valmentaja Pertti Niveri

Ohjastaja Pertti Niveri

Hoitaja Marianne Niveri

Rutinoitunut Vieskerin Valo palaa kuninkuuskisaan yhden välivuoden jälkeen. Kuninkuuskisa on sille uran viides, ja menestystäkin on tullut: Porissa 2014 Vieskerin Valo oli jännitysnäytelmän jälkeen kokonaiskisan kakkonen 0,4 sekuntia Köppiselle hävinneenä. Muina kertoina sijoitukset ovat olleet viides, kuudes ja seitsemäs. Kuopiossa 2013 Vieskerin Valo voitti päätösmatkan.

Vaisumman viime kauden jälkeen tämä vuosi on muutenkin tiennyt Vieskerin Valolle paluuta huipulle. Kauden toistaiseksi parasta antia ovat olleet nelossijat Killerin Kimarassa ja Karjalainen-Ajossa. Vieskerin Valo ottaa usein pieniä laukkoja, mutta ravilla siltä voi odottaa paljon varsinkin päätösmatkalla.

Kouvolalainen Pertti Niveri on kuulua ravisukua ja pitkän linjan raviurheilija. Niverin perheen oma menestyshevonen oli Totti, jonka Pertin isoveli Hannu Niveri ajoi kuninkuuskisan viidenneksi Vaasassa 1971.


Vixen
Omistaja Talli Pääpäivä, Juuka

Kasvattaja Anna-Kaisa Tenhunen & Juha-Matti Smolander, Tuusniemi

Valmentaja Markus Porokka

Ohjastaja Markus Porokka

Hoitaja Jenni Porokka

Vixen on yksi kuninkuuskisan neljästä ensikertalaisesta. Yhdeksänvuotias ori oli jo varsavuosinaan ikäluokkansa kärkihevosia mm. sijoittuen Kriteriumissa toiseksi. Viisivuotiaana Vixen voitti K-Maatalous Cupin ikäluokan edelleen voimassa olevalla keskipitkän matkan Suomen ennätyksellä.

Jaksavuus on muutenkin Vixenin paras ase. Tältä kaudelta sillä on voitto Kaustisen 2600 metrin valiodivisioonasta, ja Vixen on mennyt hyvin myös neljällä kilometrillä.

Vixenin ohjastajavalmentaja Markus Porokka on nuoren polven osaajia, joka on pärjännyt Vixenin lisäksi mm. Kriteriumin ja Derbyn voittaneella Koivikon Kallella. Kuninkuuskisassa Markus Porokka on mukana ensimmäistä kertaa.

Vixenin emää Xenaa voidaan syyllä kutsua yhdeksi nykyhetken parhaista siitostammoista. Vixenin isoveli oli tapaturmaisesti kuollut huippukyvykäs Zeus, pikkuveli taas on tämän kesän Pikkupelimannin voittaja Vixus, joka kilpailee Vermon Kuninkuusraveissa Pikkuprinssissä.


Välkyn Tuisku
Omistaja Yrjö Kettunen, Juuka

Kasvattaja Yrjö Kettunen

Valmentaja Antti Tupamäki

Ohjastaja Antti Tupamäki

Hoitaja Rosa Kangas

Välkyn Tuisku väläytti vaarallisuuttaan huipputasolla Nordic Kingissä, jonka karsinnassa se haastoi Costellon tiukasti kamppailuun voitosta. Finaalissa tuli laukka, mutta sen Välkyn Tuisku paikkasi hyvin nousten vielä seitsemänneksi. Kuninkuusravikuntonsa Välkyn Tuisku viimeisteli voittamalla Pihtiputaalla 5000 euron ykköspalkinnon.

Välkyn Tuiskun emä Välkky Carmen osallistui kuningatarkisaan Rovaniemellä 2003. Sen ohjissa oli silloin Antti Tupamäen isä Risto Tupamäki, joka ajaa nyt kuninkuuskisassa Costelloa. Tupamäet ovat tunnettu ravisuku, ja jo Riston isä Tauno Tupamäki oli maankuulu hevosmies. Antti Tupamäen uran kohokohta taas on keväisen Elitkampenin voitto hänen omalla huippuruunallaan Polaralla.

Isä Tuisku-Topi oli lahjakas kilpahevonen, joka ei kuitenkaan pystynyt tekemään katkonaiseksi jääneellä urallaan lopullista läpimurtoaan suomenhevosten ykköstasolle. Siitoksessa se onnistui hyvin, parhaina Välkyn Tuiskun ohella täysveljekset Tähen Topelius ja Tähen Toivomus.


Välähdys
Omistaja Samuli & Ville Korjus & Teija Majander, Kotka

Kasvattaja Arto Nieminen, Kouvola

Valmentaja Ville Korjus

Ohjastaja Ville Korjus

Hoitaja Hanna Korjus

Välähdys on vuoden menestyneimpiä suomenhevosia ja yksi kuninkuuskisan ehdottomista suosikeista. Oriin kauden suurin meriitti on Nordic Kingin voitto ennätyksellään 19,9a. Suurmestaruudessa Välähdys oli Camrin jälkeen toinen ja ennen sitä Välähdys voitti kuudesti putkeen.Viime vuonna Välähdys menetti asemansa mailin lähtölaukkaan, mutta maratonmatkan voiton myötä se nousi vielä kokonaiskisan viidenneksi.

Tuolloin Välähdys lähti kisaan vain 26 startin kokemuksella, ja edelleen se on uransa 44 startilla kisan rutinoitumattomin. Sama koskee osaomistaja-ohjastaja Ville Korjusta, joka on ajanut 353 starttia.

Välähdyksen isä Viesker on kuninkuusravihistorian suurnimi viidellä peräkkäisellä kuninkuudellaan.Välähdyksen emälinjan nimihevonen taas on sen emänemän täysveli, aikansa supervarsa ja mm. Cameronin ja A.T. Ekon isänä kunnostautunut Suikun Ero. Samaa sukua ovat myös kuninkuusravien pääsarjoissa esiintyneet sisarukset Leon Salama ja Aino-Ilona.

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Runsaasti suomalaisostoksia Ruotsin Kriterium-huutokaupasta – keskihinta nousi mutta mediaanihinta laski

Reima Kuislalla tapahtuu: Everest De Ginai Jonny Länsimäelle, Evaluate leikkaukseen ja Appomattox Sloveniaan

Team Kallellaan joutui luopumaan aarteestaan Koivikon Kallesta – ”Elämäni hevonen”, sanoo valmentaja Porokka

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video