Uutiset

Ari-Pekka katsoi oikeat kortit

Anu Leppänen
Ari-Pekka Pakkanen on syntyjään kerrostalopoika Jyväskylästä. ”Naapurin poikien isät kävivät Killerillä pelaamassa, ja joskus päädyin sinne heidän mukanaan. Sille tielle jäin.”YPÄJÄ. Ravivalmentaja Ari-Pekka Pakkanen käänsi vuodenvaihteessa urallaan uuden kortin siirtyessään Hevosopiston valmentajaksi. Alkuvuoden menestyksen perusteella Pakkasen pakka on ollut kuvakortteja pullollaan, vaikka tallin ässä Hotshot Luca vasta aloittaa kautensa.

Hotshot Lucasta lisää tuonnempana, mutta puhutaan ensin Ari-Pekka Pakkasen uudesta maailmasta. Ylöjärveläinen otti vuodenvaihteessa ohjat Hevosopiston ravivalmentajana Ypäjällä, ja tulosta on tullut heti. Maan suurimmassa ja maineikkaimmassa hevoskoulussa valmennettavat ravurit ovat kulkeneet liki voitosta voittoon. Täysosumia on tullut 34:llä yrityksellä peräti 13, joten tallin voittoprosentti on yli 38. Rahaa Ari-Pekka Pakkasen valmennettavat ovat juosseet jo yli 55000 euroa, eli enemmän kuin tallin valmennettavat viime vuonna Hotshot Lucan tienistit pois laskien.

”Täytyy olla tyytyväinen”, Ari-Pekka Pakkanen myöntää. ”Hevoset ovat menneet hyvin, ja sekin täytyy sanoa, että on tuuritkin olleet puolellaan. Voittoja on 13 ja kakkosia ei yhtään, joten marginaalitkin ovat kyllä olleet meidän puolella, tai ainakin kuskit ovat tehneet tarkkaa työtä, kun ei ole tullut maalikameratappioita.”

Pakkanen huomauttaa myös ulkoisten tekijöiden olleen viime aikoina suotuisat.

”Kun kävin tässä ensimmäisiä kertoja, joka paikassa oli vain jäätä, mutta kun tässä varsinaisesti aloitettiin, tulikin ihan loistavat lumikelit treenata. Kaikki tällainen vaikuttaa heti tulokseen”, hän korostaa.

Pakkasen treenilistalla on tällä hetkellä 35 hevosta. Niistä noin puolet on Hevosopiston omia tai koulun kautta muuten Pakkasen valmennukseen ”periytyneitä” hevosia. Ennen Pakkasta Ypäjän treenarina toimi useiden vuosien ajan Ilkka Korpi.

”Täällä olleet hevoset olivat hyvässä kunnossa, mutta ehkä niihin on haettu vähän lisää terävyyttä. Ainakin mitä olen tyttöjen kanssa jutellut, treeneissä saattaa olla tiukempi tempo”, Pakkanen arvioi.

Aapee ei ole työsuhteessa Hevosopistoon, vaan tekee työtä yrittäjänä. Hänen kanssaan Hevosopistolle siirtyi tyttärensä Etta Pakkanen, mutta muuten Ypäjän tallin henkilökunta säilyi samana valmentajan vaihtuessa.

”Tietysti sitä funtsasi, että millaista tänne on tulla, kun on valmis henkilökunta odottamassa. Ajattelin, että paikkojen ja hevosten kanssa kyllä selvitään, mutta ihmisetkin olivat heti 110-prosenttisesti mukana. Kaikki lähti heti tosi hyvin”, Pakkanen kiittelee.

”Tammikuun kävin tässä vain yhden päivän viikossa ja siinä ehti aina miettiä, että miten hommaa pitää näissä paikoissa rakentaa. Helmikuun alussa oli sitten jo valmiimpia ajatuksia.”

 

Pitkän uran itsenäisenä valmentajana tehneelle konkarille siirtyminen ison talon palvelukseen oli tietysti melkoinen muutos.

”Onhan tämä erilaista, kun asioista on päättämässä useampi ihminen, mutta se  oli etukäteen tiedossa. Aiemmin on tottunut päättämään kaikista asioista itse, ja tässä on hyvät ja huonot puolensa”, Pakkanen pyörittää.

”Tässä ei voi tehdä muutoksia ykskaks, vaan pitää ottaa muitakin huomioon. Toisaalta ei ole itse myöskään vastuussa kaikesta, vaan saa keskittyä siihen oleelliseen eli hevosten treenaamiseen. Se tässä on parasta, ettei tarvitse miettiä muuta kuin sitä, että hevoset pärjäisivät.”

Varsinaista opetustyötä Pakkaselle ei kuulu.

”Periaatteessa ei, mutta käytännön opetustyötä tietysti tehdään, kun oppilaita on mukana tallin toiminnassa. Yritän aina selittää esimerkiksi sen, miksi treenit ajetaan miten ajetaan ja mitä sillä tavoitellaan.”

Hevosopiston toimitusjohtaja-rehtori Pauliina Mansikkamäki ja Ari-Pekka Pakkanen ovat tyytyväisiä yhteistyön alkuun. Kuva: Ville ToivonenAikaisemmin Pakkanen valmensi hevosia omalla tilallaan Ylöjärvellä. Nyt kotipaikalla on vain neljä siitostammaa ja kolme viime kesän varsaa.

”Ylöjärven paikan jatko on suunnitteluvaiheessa. Katsotaan sitäkin, mitä lapset meinaavat, mutta ensi kesän aikana täytyy varmaan päättää, ruvetaanko sitä myymään vai korjaamaan.”

Pakkasen mukaan vanhaan tapaan jatkaminen ei käytännössä olisi ollut vaihtoehto.

”Touhua on ollut hankala saada kannattamaan taloudellisesti”, hän sanoo suoraan. ”Jotakin muutoksia olisi pitänyt joka tapauksessa tehdä. Olisi pitänyt joko vähentää hevosia entisestään ja jatkaa vain omalla porukalla kotona tai sitten tehdä siellä isoja investointeja.”

Ypäjän paikka oli julkisessa haussa, eikä hakemispäätös ollut Pakkasen mukaan erityisen vaikea.

”Oikeastaan ratkaiseva tekijä oli se, että Etalla loppui koulu vuodenvaihteessa. Olimme aiemminkin puhuneet, että yritetään tehdä jotakin yhdessä, ja tämä tuntui hyvältä vaihtoehdolta”, hän kertoo. ”Tänne oli paljon hakijoita, ja tulihan siitä sellainen velvollisuudentunne, että jotenkin pitäisi pärjätäkin, kun kerran tuli valituksi. Siinä mielessä on ollut ihan kiva, kun homma on alkanut hyvin.”

Tradenomiksi valmistunut Etta Pakkanen asuu Ypäjällä, mutta Ari-Pekka kulkee tallille kotoaan Ylöjärveltä. Hänen puolisonsa Päivi Halonen työskentelee opettajana ja pariskunnan nuorempi tytär Annu opiskelee.

Tammikuun ajan Aapee kävi Ypäjällä yhtenä päivänä viikossa, mutta kun kaikki valmennettavat muuttivat Hevosopistolle, tahti muuttui viideksi päiväksi viikossa.

”Tänne ajaa kotoa puolitoista tuntia, eikä se ainakaan vielä ole alkanut tuntua hankalalta. On minulla täällä kämppä, jossa voin yöpyä, mutta en ole ollut siinä kuin yhden yön.”

Uransa tappioitta aloittanut Staro Miami on suuri lupaus. Kuva: Ville ToivonenPakkasen mukana Ypäjälle muutti alun toistakymmentä hevosta. Niistä alkuvuoden kovin menijä on ollut kolmevuotias Staro Miami, joka on voittanut kaikki kolme kilpailuaan. Viime startissaan Solvallassa se otti peräti 300 000 kruunun arvoisen suurvoiton.

SJ’s Caviarin tytär tuli omistaja Tixi In Car Oy:lle yksivuotiaana huutokaupasta.

”Se oli Toivasen Vellun löytö”, Pakkanen kiittelee. ”Olimme Simosen Martin kanssa laivassa menossa Ruotsiin ja katselimme huutokauppaohjelmasta vaihtoehtoja. Soitimme Vellulle, että käy katsomassa ne varsat ja annoimme hintarajat, mihin asti huutaa. Ei hän niitä ollut kelpuuttanut, mutta sanoi ostaneensa omasta mielestään hienon tamman, kelpaa se teille tai ei. Hyvin se ostos osui.”

Mikään halpa ostos Staro Miami ei ollut, sillä sen vasarahinta oli 250 000 kruunua.

”Vähän se oli hintalimitin yläkanttiin, mutta kyllä Martti sen sitten hyväksyi. Tuskin olisi omista valinnoista saatu yhtä hyvää hevosta”, Aapee hymyilee.

Staro Miami oli Ruotsissa kaksivuotiskesään asti, ensin Veli-Pekka Toivasen ajettavana Pakkasen tallissa Stall Sisyfoksella ja sen jälkeen vielä Mattias Djusella samoissa tiloissa.

”Vellu sanoi heti alkuun, että nyt on juoksijavarsa. Kun hän lopetti siellä, varsa oli vähän aikaa Mattias Djusella, mutta sille tuli vähän polvivaivaa, ja otettiin se Suomeen. Se oli kaksi kuukautta laitumella, kunnes alettiin taas treenata uudestaan. Loman aikana polvet olivat parantuneet.”

Tappiottoman lupauksen kanssa odotukset ovat luonnollisesti korkealla.

”Se on pystynyt voittamaan hyviä hevosia, ja kyllä sillä pitäisi pystyä pärjäämään tammojen ikäkausikisoissa.”

Ruotsissa kilpaileminen on Pakkaselle erittäin tuttua, pyörittihän hän viitisen vuotta etenkin talvisin omaa filiaaliaan Ruotsissa.

”Aika hyvin siellä pärjättiin ja omistajillehan se oli hyvä juttu, mutta kulut olivat aika kovat”, Pakkanen summaa. ”Nyt ei ole ainakaan ollut mitään puhetta sellaisista kuvioista, mutta ilman muuta Ruotsissa käydään kilpailemassa, jos vaan on sinne sopivia hevosia. Varsinkin nuorten lähdöissä palkinnot ovat siellä älyttömän hyvät. Tietysti taso ja kilpailukin ovat kovia.”

Ypäjä Juulian ura on alkanut kahdella voitolla. Kuva: Erkki KivistöYpäjän hevosista puhutuin on tasavallan presidentti Sauli Niinistön omistuksessa oleva Ypäjä Juulia. Kuusivuotiaaksi varttunut tamma on aloittanut kilpailu-uransa alkuvuodesta kahdella voitolla.

”Rahallisesti on saatu isompiakin voittoja, mutta henkisesti voi sanoa sen olleen ihan isoimpia voittoja”, Ari-Pekka Pakkanen naurahtaa Ypäjä Juulian uran aloituksesta.

”Ypäjä Juulialla on mielestäni mahdollisuudet kehittyä aika pitkällekin. Se on ihan lahjakas hevonen, ja jos terveyttä riittää, siinä tuntuisi olevan potentiaalia. Aloitus vähän venyi, kun siltä on operoitu karpaalikanavat, ja hevonen oli saanut rauhassa toipua siitä.”

Presidentin hevoselle on Hevosopiston toimitusjohtaja Pauliina Mansikkamäen mukaan historiallinen tausta.

”Lähes kaikille Suomen presidenteille on lahjoitettu hevonen, joka on perinteisesti asunut nimenomaan Ypäjällä. Ilmeisesti Sauli Niinistö oli itse valinnut Ypäjä Juulian muutaman vaihtoehdon joukosta”, Mansikkamäki kertoo.

Presidentti Tarja Halonen on seurannut omistamansa Ypäjä Tarjan edesottamuksia melko aktiivisesti. Sauli Niinistö on ennen presidenttiyttäänkin ollut ravihevoskimpassa, mutta varsinaisena hevosihmisenä häntä ei tunneta.

”Kyllä vuoropuhelua käydään säännöllisesti, mutta tietysti presidentillä on presidentin kiireet”, Pauliina Mansikkamäki muotoilee Niinistön ja Ypäjä Juulian suhteen.

Hotshot Luca oli viime kaudella Suomen paras kolmevuotias. Kuva: Anu LeppänenAlkuvuoden menestys on ollut muiden varassa, mutta keskiviikkona radalle tulee myös Hotshot Luca. Viime kaudella karvan alle 200 000 euroa tienannut ori oli kolmevuotisikäluokan selkeä ykkösravuri Suomessa ja se menestyi hyvin myös kansainvälisissä ympyröissä.

”Talvi on mennyt ihan hyvin, mutta se ei varmasti ole parhaimmillaan ekassa startissa”, Ari-Pekka Pakkanen toteaa Derbyn Talvisuosikista.

”Kaudesta tulee taas pitkä, eikä aloitukseen ole satsattu sen kummemmin. Kaiken järjen mukaan hevosen pitäisi kyllä olla parempi kuin viime kaudella, kun on saatu talvi treenata.”

Hotshot Luca kilpaili viime kaudella lähes läpi vuoden. Valmentajan mukaan hevonen oli kovasta kaudesta huolimatta yllättävänkin raikas.

”Ei se ollut pätkääkään väsyneen tuntuinen, mutta sai huilailla kuukauden päivät viimeisen starttinsa jälkeen. Tammikuun puolivälissä ruvettiin kunnolla treenaamaan”, Pakkanen kertoo.

”Kaksi viikkoa se joutui olemaan treenistä pois, kun hyppyytettäessä kävi pieni haaveri. Tarkoituksena oli ottaa siltä siementä talteen pakastamista varten, mutta siitä projektista nyt luovuttiin. Muuten talvi on mennyt hyvin, ja hevosella tuntuisi olevan kaikki kunnossa.”

Derby on kauden luonnollinen päätähtäin, mutta Hotshot Lucalla kilpailtaneen tälläkin kaudella myös Ruotsissa.

”Taso nousee, mutta tavoitteena on pitää asemat ikäluokassa. Mielestäni Hotshot Lucan kehitykselle ei ole asetettu mitään ylärajaa. Ehkä se on vähän pieni Elitloppet-tason hevoseksi, mutta kyllä siitä pitää tulla hevonen ainakin ihan Suomen huipulle.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Simonen viittaa kintaalla houkutuksille ja jättää Staro Miamin tauolle

Pyöreitä täyttänyt Korpi ja Pakkanen tosi tyytyväisiä tammoihinsa

Mascate Match urhea kakkonen Breeders Crownissa

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video