Uutiset

Seppelekään ei ole utopiaa

Anu Leppänen
Virin Camilla on Reino Miettisen silmäterä. ”Aika paljon aikaa tämän kanssa kuluu”, Miettinen nauraa.

KUOPIO. Kahtena viime vuonna kuningatarkisassa kolmanneksi sijoittunut Virin Camilla on nyt yksi kilpailun kuumista nimistä.


Virin Camilla on viime vuosien parhaita suomenhevostammoja, vaikka se ei aina olekaan ollut suuren huomion kohteena. Arja ja Reino Miettisen tamma on vakiinnuttanut asemansa kuningatarkisojen lisäksi mm. Ylivieskan Helätin-Ajon ylivoimaisena ykkösenä sekä Powerparkin rahakkaan tammakilpailun kakkosena.

Monen kuningatarkilpailijan kohdalla on pohdittu pitkän reissun vaikutusta niiden suorituksiin. Virin Camillan kohdalla nämä kysymysmerkit ovat paljon pienempiä kuin monella muulla, sillä se on joutunut reissuhommiin jo aikaisemmissa kuningatarkisoissaan: sekä Turkuun että Vermoon on Kuopiosta reilusti matkaa.

"Ihan ihmetyttää, miten hyvin kuningatarkisat ovat sen kanssa menneet, sekä reissuina että tuloksellisesti", Reino Miettinen painottaa.

"Kisapaikoilla se on käyttäytynyt hyvin, vaikka kotona se on vähän sellainen grandioottinen muiden perään. Se voi ruveta hyppimään yläpystyä, jos jää yksin talliin, ja siihen nähden se on sopeutunut reissuihin yllättävän hyvin."

Rovaniemelle on Kuopiosta noin 500 kilometriä, käytännössä saman verran kuin Turkuun.

"Tämä on syönyt ja juonut reissussa hyvin, eli siinä ei ole ollut ongelmaa. Omia vesiä on pidetty mukana, mutta on tuo näkynyt juovan paikallistakin vettä. Sehän on melkein tärkeintä, että nestettä ja polttoainetta riittää, ja onneksi tämän kanssa ei ole ollut ongelmia niissä asioissa."

Hannu Torvinen on Virin Camillan ohjissa myös Rovaniemellä. Kuva: Anu LeppänenUrheilullisesti kuningatarkisat ovat menneet mainiosti. Virin Camilla oli kokonaiskisan kolmas sekä viime vuonna Vermossa että kaksi vuotta sitten Turussa. Vermossa osamatkasijoitukset olivat neljäs, ensimmäinen ja toinen, ja eroa voittajaan oli lopulta 0,9 sekuntia. Turussa sijoitukset olivat viides, kolmas ja seitsemäs, ja eroa voittajaan 3,7 sekuntia.

"Jos se vielä petraisi parempaan suuntaan, niin sehän olisi ihan kiitettävä suoritus. Jos aiemmalla tasollaan pysyisi, niin sekin olisi jo hyvä", Reino Miettinen summaa tämän vuoden odotuksensa.

"Viime vuonnahan kisa oli kärjen osalta hirmu tasainen, ja tänäkin vuonna tulee varmasti tiukka kilpailu. Siellä on näitä vanhempia tammoja, ja epäilen, että nuoremmista nousukkaista ainakin joku tulee jo nyt siihen eturiviin."

Uran parhaat muistot Virin Camillan kanssa on tietenkin kuningatarkisan mailin voitosta. Tuolloin tamma teki elämänsä juoksun runttaamalla johtaneen Akaasian rinnalta voittoon ennätyksellään 21,3a.

"Ei sitä aluksi oikein tajunnutkaan. Oli se semmoinen shokki, kun tämä rutisti vielä kuolemanpaikalta", Miettinen muistelee. "Ei sitä uskaltanut uskoa ollenkaan, ennen kuin julistivat varmasti voittajan. Kyllä siinä vähän riemunkiljahduksia taisi päästä."

Lähdöt Miettinen katsoo yleensä yksin - tai ainakaan Arja Miettisestä ei ole siinä hommassa seuraa.

"Emäntä lähtee pois, kun on sata metriä starttiin. Monta kertaa hän on uhonnut, että nyt kyllä katsoo lähdön, mutta aina on nähnyt sen vasta videoarkistosta", Miettinen nauraa.

Ykköstason suomenhevosiin liittyy erityispiirteenä se, että usein samat hevoset kiertävät samoissa lähdöissä vuosien ajan. Kilpailuja samaan aitaan nojaten jännitettäessä syntyy myös taustajoukkojen välille usein tuttavuuksia.

"Paljon sieltä on tullut uusia tuttuja ja kavereita. Saaga S:n väki ja Huimariinan taustajoukot esimerkiksi", Miettinen kertoo. "Hirmu reilua sakkia siellä on kaiken kaikkiaan. Jokainen tietysti toivoo omansa voittavan, mutta varmasti kukaan ei siellä toivo epäonnea toisen hevoselle. Yhteishenki on aina ollut hyvä."

Vermon kuningatarkisan mailin taisteluvoitto on Virin Camillan uran toistaiseksi kovin saavutus. Kuva: Anu LeppänenSuosikin paineet Miettinen sälyttää suosiolla muiden harteille.

"Huimariina näyttää olevan tällä hetkellä ylivoimainen kilpailija. Muut ovat sitten arvoituksia, Akaasia tietysti on nousukunnossa ja varmasti kova luu."

Virin Camillallakin on kuitenkin mahdollisuus seppeleeseen asti, Miettinen myöntää.

"Olisihan se melkoinen paukku, mutta ei sitä ihan mahdottomuutena voi pitää. En tiedä...", hän pyörittää. "Ei se ihan utopiaa ole, kyllä tämä senkin voisi tehdä."

Virin Camilla on urallaan tunnettu nimenomaan nopeudestaan, mutta se on selvittänyt kaikki matkat kuningatarkilpailussa mainiosti.

"Ehkä nyt jännittää vähän vähemmän, että miten tämä menee viimeisen matkan, mutta ei siitä voi yhtään varma olla. Pitkää matkaa on kuitenkin ajettu tälläkin tosi vähän, ja on niitä yllätyskatkeamisiakin nähty."

Nämä hetket eivät hevillä unohdu Reino Miettisen mielestä. Kuva: Anu LeppänenVirin Camillan ensimmäisessä kuningatarkisassa ohjissa oli tammalla paljon sen uran aikana ajanut Jarmo Saarela. Vermon kuningatarkisassa ohjissa oli Hannu Torvinen, joka oli ajanut Virin Camillalla aikaisemmin vain muutaman startin.

Viimeisen vuoden ajan Torvinen on ajanut valtaosan Virin Camillan starteista. Torvisen ajokkeihin on kuulunut myös toinen huipputamma Pörnä-Tyttö, joka kuitenkin sairastui alkukesän lupaavien starttiensa jälkeen, eikä Torvinen joutunut todelliseen valintatilanteeseen kahden tamman kesken.

"Asiasta oli keväällä Kuopiossa puhetta, ja silloin Hannulla oli meininki, että hän ajaa Pörnä-Tytöllä. Kun tämä voitti Ylivieskassa Helätin-Ajon, Hannulta tuli tekstiviesti, jossa hän onnitteli. Perässä luki, että missä kokeillaan seuraavan kerran", Reino Miettinen hymähtää.

"Aika virree se on ajaa. Ennemmin siinä ollaan jarrumiehen kuin käskijän roolissa, ainakin jos itsekseen ajelee", Reino Miettinen kuvailee Virin Camillaa treenattavana. Kuva: Ville ToivonenReino Miettinen, 63, on ollut kohta kolme vuotta eläkkeellä päivätöistään. Hevosia hän on harrastanut parikymmentä vuotta.

"Enolla oli lapsuudessani maatila, ja siellä oli tietysti työhevosia. Ne olivat ensimmäinen kosketus hevosiin, ja kun ne lähtivät, hevoset vähän unohtuivat", Miettinen pohjustaa.

"1990-luvun puolivälissä kävin työkaverin kanssa muuten vaan raveissa. Hän sitten houkutteli kimppaan ensimmäiseen lämminveriseen, ja siitähän se sitten lähti. Ensin lunastin sen ensimmäisen kimppahevosen kokonaan itselle, ja kun toinen hevonen potkaisi siltä etujalan poikki, piti hommata seuraava."

Noihin aikoihin Miettisten hevoset olivat tallissa, jossa Heikki Smolander kävi kengittämässä.

"Hevoset sitten muuttivat vähäksi aikaa Heikin luokse, ja sillä aikaa Camilla syntyi", Reino Miettinen muistelee. "Heikillä itsellään oli samaan aikaan tämän isoveli Virin Santeri, joka pärjäsi ihan hyvin. Siitä se innostus vähän lähti, että pitäisikö kokaista suomenhevosta."

"Tämä on syntynyt heinäkuun yhdeksästoista, eli on vähän myöhäinen varsa. Nätti varsa se kuitenkin oli, ja kun oli pari kuukautta asiaa pohdittu, kaupat tehtiin syyskuussa."

Miettisten lämminveriset ovat olleet suvuiltaankin ns. tavallisia hevosia. Virin Camilla sen sijaan on viimeisen päälle sukuhevonen, ja sellaisena selkeä yritys parempiin hevosiin.

"Emäntä tähän ihastui heti. Emä yritti vähän piilotella varsaansa, mutta emäntä kävi koko ajan sitä kuvaamassa", Miettinen nauraa.

Lahjakkuutensa Virin Camilla osoitti jo varhain.

"Hyvin reipas tämä on ollut alusta asti. Se oli hyvä opettaa, mutta kyllä siinä hiki tuli taluttajille ja ohjastajalle, kun tämä pudotteli heti reippaasti menemään", Reino Miettinen muistelee.

Virin Camilla suoritti kolmevuotissyksynään koelähdön tuloksella 39,7, ja menestyksekäs kilpailu-ura alkoi nelivuotiaana. Silloin tamma oli mm. Oulu Expressin kakkonen. Viisivuotiaana Virin Camilla puhkaisi valiorajan ja oli Villinmiehen Tammakilpailun toinen Carmelan voittaessa.

Kuusi- ja seitsemänvuotiskaudet olivat pettymyksiä. Virin Camilla meni hyviä aikoja, mutta menestystä ja itse asiassa starttejakin tuli niukalti.

"Tietysti voittosummakin oli sellainen, ettei pärjääminen ollut heti ihan helppoa", Miettinen huomauttaa. "En ole herkkä luovuttamaan, eikä voi sanoa, että usko olisi ollut koetuksella. Monelle tammalle käy niin, että tulee vähän välivuosia pärjäämisen suhteen."

Virin Camillan astuttaminenkin oli vaihtoehtona, mutta ei lopulta kovin vakavana sellaisena.

"Monihan sanoi, että teetä varsa välissä, mutta ajattelin, että on siinä hirmuinen homma ruveta taas nostamaan tammaa kuntoon. Siihen ne ajatukset jäivät", Miettinen kertoo.

Virin Camillan lisäksi Miettisillä on heidän itse kasvattamansa lämminverinen. Se on kuusivuotiaana vielä starttaamaton.

"Se on jäänyt vähän tämän varjoon. On sillä ollut ongelmiakin, mutta eiköhän se lähiaikoina selviä, tuleeko se radalle", Reino Miettinen olettaa.

Hevoset asuvat täysihoitotallissa parinkymmenen kilometrin päässä Miettisten kotoa.

"Ei tässä olisi pakko joka päivä käydä, mutta oikeastaan joka päivä tulee käytyä."

Virin Camillan omistajaksi on merkitty komeasti Scuderia Camerata.

"Ei tässä olla omistajina kuin minä ja emäntä, ja sitten on tyttärenpoika kimpassa", Reino Miettinen selvittää.

"Hän syntyi Forssan kuninkuusravien aikaan, ja ajateltiin, että otetaan hänet hevosenomistajaksi, jos saataisiin tätä kautta vaikka vähän opiskelurahoja. On tähän ollut kyselijöitä osakkaiksi myöhemminkin, mutta ollaan ajateltu, että pidetään homma ihan perhepiirissä."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Virin Camilla rynni kuningatarkilvan kärkeen – ja teki eroa muihin!

Virin Camilla siirtyi Anna Sulinin ja Hannu Torvisen hoitoon ennen h-hetkeä

Juliette Laxista Nordic Queen - videolla Hannu Torvisen kommentit Virin Camillasta

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video