Uutiset

Viikon vieras: ”Kasvattaminen ei ole samaa kuin jalostaminen”

Anu Leppänen
Maatalousyhtymä Klemolan hevoset voittivat viime vuonna yhteensä 31 kertaa, Smart Leader pääsi Rovaniemen kuninkuusraveisssa voittajakehään Petri Klemolan ja Hannu Torvisen kanssa.

Maatalousyhtymä Klemola on kasvattanut ison joukon menestyshevosia, muttei vielä uutta Isla J Bravea. Yrittäminen jatkuu edelleen.

Ullavalainen Klemolan perhe sai raviurheiluun lentävän lähdön 1980-90-luvuilla Madiver K:n ja erityisesti Isla J Braven menestysten myötä. Raviurheilu olisi saattanut hyvinkin viedä mukanaan kolmesta veljeksestä myös Ilkka Klemolan, mutta…

”Nuorimpana minua kannustettiin kotoa kovasti käymään kouluja, ja lähdin sitten sille tielle. Muuten olisi koulut menneet hukkaan”, Ilkka Klemola naurahtaa.

Hän päätyi työskentelemään tietokoneiden parissa sovellusarkkitehtinä eli suunnittelemaan, toteuttamaan ja jonkin verran myös markkinoimaan ohjelmistoja. Vaikka tie on vienyt Lappajärvelle 70 kilometrin päähän Ullavasta eikä Ilkka ole enää maatalousyhtymän osakaskaan, hevoset ja erityisesti Leader-hevoset ovat edelleen lähellä sydäntä. Hänellä ollut aina iso rooli niiden jalostusvalinnoissa.

”Tykkäsin kyllä treenatakin hevosia, mutta jo nuoresta pitäen suvut olivat mulle ykköshomma. Jalostustyön kannalta on hyvä kombinaatio saada tehdä töitä lopputulemien kanssa. On tärkeää, että ne käyttäytyy ja kestää”, Ilkka Klemola näkee.

”Kasvattaminen ei ole samaa kuin jalostaminen. Kasvattaminen on sitä, että ostaa  tamman, tekee siitä muutaman varsan, myy ne ja alkaa katselee uutta tammaa. Mutta vasta sitten kun kasvatteja alkaa olla muutamassa polvessa peräkkäin ja sukua on yritetty viedä eteenpäin, voidaan puhua jalostamisesta.”

Jaloastusta omilla ehdoilla

Isla J Braven tarunhohtoinen ura hakee monella lailla vertaistaan. Eikä vähiten sillä, että se juoksi jo 3-vuotiaana ikäluokkalähdöissä ja menestyi pitkän uran loppuun saakka huipulla voittaen vielä 13-vuotiaana Oulun Number Onen.

Pitkäikäisiä kilpahevosia Klemolat lähtivät hakemaan myös omista kasvateista.

”Varsatähdet ja tähdet yleensäkin tulee kun on tullakseen, mutta kun näin pienessä mittakaavassa lähinnä omaan käyttöön kasvattaa niin pitkäikäisyyskin on tärkeää.”

Kaupallisuutta orivalinnoissa ei ole juurikaan tarvinnut ottaa huomioon.

”Kyllähän meidän varsoja vielä jonkun verran 2000-luvun alussa myytiinkin ja joskus ihan asiallisin hinnoin, mutta sitten kun lama tuli niin kauppa tyrehtyi eikä ole siitä enää lähtenyt. Enkä tiedä onko kasvatteja niin mielekästä myydäkään, jos itsekin haluaa kilpailla ja lajia harrastaa”, Ilkka Klemola pohtii.

”Kun omaan käyttöön tekee, ei tarvitse käyttää muodikkaimpia ja kalleimpia oriita. Valintoja voi tehdä muillakin perusteilla.”

”Olisipa yksi tähti vielä tulossa"

Tulosta on silti syntynyt.

”Kun on saatu Derby-kakkonen, monta muuta Derby-finalistia, Kriterium-voittaja ja kolme SE-hevosta niin ei voi sanoa, että olisi täysin epäonnistuttu. Ja kerran palkittiin Vuoden kasvattajanakin”, Ilkka Klemola aloittaa.

”Mutta se tietysti harmittaa, ettei isoa varsatähteä ole saatu. Siihen olisi ehkä vaadittu niitä muodikkaampia Amerikan oriita, varsojen tiukempaa seulontaa ja keskittymistä seulan läpäisseisiin parhaisiin yksilöihin.”

”Olisipa yksi tähti vielä tulossa, jo syntynyt tai vielä syntymättä. Sitähän sitä toivoo. Kultadivisioonalainen olisi jo tosi hieno juttu”, Ilkka Klemola haaveilee.

Aikaisemmista kasvateista moni on tosi lähellä sydäntä.

Brave Leader oli omaperäinen, monella lailla hieno hevonen. Tammoista Milady Leader oli todella hyvä. Champion Leader oli Derby-kakkonen, vaikka sillä oli vaikka minkälaista ongelmaa. Nykyisistä hevosista Trouble Leaderista tuli sellainen kuin orivalinnalla (Ken Warkentin) haettiin, ja onhan niissä Proud Leaderia ja monta muutakin hyvää”, Ilkka listaa.

’Yksittäisistä starteista on erityisesti jäänyt mieleen Keen Leaderin ensimmäinen Solvallan voitto 2-vuotiaana. Se oli jotain järisyttävää. Ja hienolta tuntui tietysti sen Kriterium-voittokin, vaikka monen mielestä sillä kävi vaan joulut. Oli se kuitenkin ensimmäisenä maalilinjalla.”

Hyviä orivaihtoehtoja kotimaassakin

Viime vuodesta tuli Klemoloiden kasvatustoiminnassa ensimmäinen välivuosi vuosikausiin, eikä kasvatteja syntynyt yhtään. Nyt odotetaan kolmea lämminveri- ja yhtä suomenhevosvarsaa.

”Lämpöisistä tammoista kaksi kantaa RC Royaltysta ja yksi Dream Vacationista. Kaikki on Bunuelan linjaa, Barbie Laureltonin linjaakin olisi haluttu jatkaa, mutta sen viimeinen tamma ei vaan tiinehtynyt”, Ilkka Klemola pahoittelee.

Seuraavat orivalinnat ovat vielä auki.

”Viime vuonna kun tammat oli tyhjiä, pystyi suunnittelemaan hyvissä ajoin. Nyt ei olla Petrin kanssa juteltu niistä oikeastaan yhtään. Sillä lailla ollaan tietysti myöhässä, että muotioriiden kuten Ready Cashin tai Muscle Hillin paikat menee äkkiä, mutta ei me niiden perässä ollakaan.”

S.J.’s Photosta tykätään Petrin kanssa molemmat, vaikka vanhaa osastoa jo onkin (toim. huom: kuollut 2018, saa vielä pakasteena). Sehän juoksi Islan kanssa samaan aikaan. Mutta hyviä oreja on minusta tällä hetkellä Suomessakin: The Bosses Lindy, RC Royalty, Crazed, Brad de Veluwe… Ja suomalainen tuoresiirto on aika lailla halvempaa ja helpompaa kuin tuonti- tai pakastesperman käyttö”, Ilkka Klemola tietää kokemuksesta.

Paitsi neljää Maatalousyhtymä Klemolalle syntyvää varsaa, hän odottaa tänä keväänä myös ensimmäistä ikiomaa kasvattia Hannu Laakkoselta vuosi sitten 3-vuotiaana ostamastaan Safewordista (Andover Hall – Naughty Nanny) ja Mythical Lindystä.

Ilkka Klemola osasi 80-luvulla Amerikan ja Ruotsin sukukirjat klannesta kanteen. "Nykyään kaikki tieto löytyy internetistä ja ollaan jääty varmasti jälkeen, kun ei ole kierretty maailmalla tietoa hakemassa", Ilkka Klemola pohtii.Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viikon vieras mietti uravalintaansa pitkään – ja valitsi hevoset

Viikon vieras peräänkuuluttaa yhteistyötä ratojen kesken

Viikon vieraalla monta rautaa tulessa – voimavarana hevonen

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video