Uutiset

Viikon vieras: Sattuman kautta menestyskasvattajaksi

Anu Leppänen
Petri Puron jalostuskokeilut ovat tuottaneet hienoa tulosta.

Eipä Petri Puro arvannut, mitä tuleman piti, kun Sulo Suihkola tarjosi hänelle kahta aloittelevaa varsaa treeniin syksyllä 1994.

Super Somollista tuli omaa valmennustoimintaa Ruotsissa aloitelleelle Purolle tärkeä otsikkohevonen, joka juhli Ruotsin V75-lähdöissä ja kävi vuonna 1997 voittamassa Suomessa Suur-Hollola-ajon. Vielä tärkeämpi tuli kuitenkin Somackista, vaikkei se koskaan starttiin päässytkään.

Suihkola ei halunnut itse astuttaa sitä vaan myi sen edullisesti Purolle. Tämä sai heti ensimmäisestä varsasta kruunumiljonääri Mack Peterin ja muutama vuosi myöhemmin yhden Ruotsin kaikkien aikojen ravureista: uransa 23 peräkkäisellä voitolla aloittaneen ja yli 34 miljoonaa kruunua tienanneen Commander Crowen 08,9.

Sen jälkeen Puro on vaalinut Somackin emälinjaa ja saanut siitä lukuisia huippuhevosia, viimeisimpänä viime vuoden tammojen Ruotsin mestarin Cash Crowen. Rikastumaan Puro ei ole kasvatustoiminnalla kuitenkaan päässyt.

”Olen kasvattanut varsoja lähinnä itselleni ja pistänyt tammavarsoja nuorena siitokseen, jos ne ovat alkaneet tuntua yhtään kuumilta tai muuten epäsopivilta kilpahevosiksi. Homma karkasi vähän käsistä”, Petri Puro myöntää.

”Eiköhän siihen ala olla kohta mennyt mitä sillä on tullutkin. Mutta ei valiteta.”

Siitosori omasta takaa

Viime vuosina kasvatustoimintaa on ollut pakko supistaa. Tällä hetkellä siitostammoja on puolisen tusinaa, joista tänä kesänä varsoo kolme: yksi Bold Eaglesta, yksi Centurion ATM:stä ja yksi omasta Patosta.

Kriterium- ja Derbyvoittaja siitosoriinakaan ei ole ollut Purolle lottovoitto, vaikka oriin jälkeläiset vaikuttavat lupaavilta.

”Minusta Pato on siitosoriina samaa luokkaa kuin isänsä (Orlando Vici)”, Puro aloittaa.

”Ensimmäiset ikäluokat oli vaan niin pieniä, että tähtiä niistä on vaikea nousta. 3-vuotiaita on vain 7, mutta juuri näin jossain kuvan yhdestä (Payet), joka on kuulemma Robert Berghin ikäluokan paras. Toinen meni 2 viikkoa sitten koelähdön Halmstadissa 19:ää, ja itsellänikin on Patosta hyviä tammoja.”

”Viime vuonna syntyi ensimmäinen iso ikäluokka, 40 varsaa. Mutta ei silläkään päässyt rahoiksi lyömään. Oriin pito siittolassa on mahdottoman kallista, ja tämänhintaisesta oriista (varsamaksu 15 000 kruunua) vaaditaan vähintään 25 varsaa, että kaudesta pääsee edes plussalle”, Petri Puro laskee.

Jalostajana kokeilija

Tämän vuoden omien tammojen astutuspäätöksiä hän ei ole vielä tehnyt.

”Jos alan tehdä varsoja myyntiin, niin kuin varmaan pitäisi, astutan ehkä useammankin tamman kuin viime vuonna. Varsottaminen on kallista puuhaa, ja jos varsoja tekee itselle, astutuksesta menee neljä vuotta ennen kuin voi toivoa mitään takaisin.”

Orivaihtoehtoja on mielessä monia.

”Cash Crowen emälle varasin jo paikan Readly Expressille. Uusissa oreissa on mielenkiintoisia nimiä: Fourth Dimension oli 2-vuotistähti, ja Twister Bi voitti paljon isoja lähtöjä vanhempana. Siinä saa Varennea, jonka jälkeläiset menee tosi hyvin”, Puro on noteerannut

”Olen ollut jalostajana vähän kokeilija ja tykännyt kokeilla muitakin kuin kuumimpia muotioreja, mutta jos myyntivarsoja alkaisi tekemään, pitäisi varmaan ajatella kaupallisemmin.”

”Vaikka onnenkauppaahan jalostus viime kädessä on. Moni iso kasvattaja yrittää astuttaa parhailla parasta, mutta ei niiden varsoja ikäluokkalähdöissä näy”, Petri huomauttaa.

Cash Crowe kävi jalkaoperaatiossa

Valmennuspuolellakin Petri Puro viettää tällä hetkellä hiljaiseloa, ja valmennuksessa on vain 14 hevosta.

”Pienensin systeemiä talveksi, että sai ottaa vähän iisimmin ja pärjäsi kahdella työntekijällä. Ei valmentaminen talvella täälläkään niin herkkua ole. Kesällä menisi parikymmentäkin hevosta”, Petri Puro näkee.

Tallin lippulaiva, Tammaderbyn voittaja Cash Crowe, kävi joulukuussa jalkaoperaatiossa ja palaa radoille vasta kesän korvalla.

”Sillä oli rikkinäinen 5-vuotiskausi. Se pääsi kilpailemaan vain neljästi, mutta onnistui onneksi tammojen Ruotsin mestaruudessa. Se pelasti kauden rahallisesti.”

”Suomesta tulleella Martin de Bosilla oli alkuun omat ongelmansa, mutta sitten sen pää alkoi tulla esille. Se tienasi kahteen starttiin kauden päätteeksi 375 000 kruunua”, Puro jatkaa.

Kaikki neljä 3-vuotiasta ovat omia Crowe-kasvatteja Somackin linjalta. Niistä hän odottaa eniten patolaiselta Kata Crowelta.

”Se oli viime vuonna valmennuksessa Tanskassa, ja sillä oli ajettu jo viime kesänä 30:a. Se menee edelleen tosi hyvin”, Petri Puro kehaisee.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viikon vieras mietti uravalintaansa pitkään – ja valitsi hevoset

Viikon vieras peräänkuuluttaa yhteistyötä ratojen kesken

Viikon vieraalla monta rautaa tulessa – voimavarana hevonen

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video