Uutiset

Vanha kuningatar tulee vielä - "Mieli on pitkästä aikaa positiivinen"

Anu Leppänen
Saaga S:n edellinen voitto on Killeriltä elokuulta 2017, jolloin se juoksi tammojen keskipitkän matkan Suomen ennätyksen. Kolminkertaisen ravikuningattaren ympärillä Ilkka Pyysalo sekä luottokuski Matti Nisonen.

Kolminkertainen ravikuningatar Saaga S lähestyy starttikuntoa ohdakkeisten vaiheiden jälkeen.

Ravikuningattareksi Joensuussa 2015, Turussa 2016 ja Vermossa 2017 kruunatun Saaga S:n viime kausi ei täyttänyt siihen asetettuja korkeita odotuksia. Kauden kymmenen starttia tuottivat kaksi kakkos- ja yhden kolmossijan, ja Rovaniemen kuningatarkisassa Ilkka Pyysalon suojatti sai tyytyä kymmenenteen sijaan.

Viime kauden ei kuitenkaan tarvitse olla nyt 13-vuotiaan Saaga S:n viimeinen sana. Ilkka Pyysalon mukaan hevosen tilanne on nyt parempi kuin pitkään aikaan.

"Kavio-ongelma vaivasi koko viime kauden", Pyysalo painottaa. "Ja se on voinut olla sillä pidempäänkin, sillä tuollainen juttu ei tule ihan hetkessä. Ravi ei käynyt kunnolla, eikä hevonen ollut oma itsensä."

Lopullinen käänne parempaan tapahtui Pyysalon mukaan marraskuussa.

"Mikkelin klinikalla Ilkka Kero kaivoi sen kavion melkein kokonaan auki. Joku bakteeri oli syönyt kavion seinämää ja siellä oli iso paise, joka saatiin lopulta kaivettua pois. Kun se tehtiin, tilanne alkoi heti helpottaa. Marraskuu oli vähän huono aika sellaiselle, kun kavion piti antaa olla jonkin aikaa auki, ja kurakelit olivat samaan aikaan huonoimmillaan. Hyvin siitä kuitenkin selvittiin, ja vuodenvaihteesta alkaen hevonen on oikeastaan ollut terveiden kirjoissa."

Talvitreenien sujumiseen Ilkka Pyysalo on kohtuullisen tyytyväinen.

"Ollaan jouduttu tekemään asioita vähän eri tavalla kuin aikaisemmin, mutta hevonen on aika hyvällä mallilla. Kävin juuri sen kanssa hiitillä Lappeenrannassa, ja senkin ajon perusteella kaikki on hyvin. Ravi on kohdallaan ja hevonen on suorempi kuin pitkään aikaan", hän iloitsee.

"Vauhteja ei ole hirveästi irroteltu, ja siihenkin pitäisi pikkuhiljaa ruveta. Ollaan aika odottavaisin ja pitkästä aikaa positiivisinkin mielin."

Saaga S on yli 450 000 euron voittosummallaan kaikkien aikojen toiseksi ansioitunein suomenhevostamma. Sellaisen kanssa kauden avaaminen ei ole kovin kiitollista, Pyysalo muistuttaa.

"Kyllä kilvanajokin alkaa jo poltella, kunhan olisi järkevä sarja jossakin", hän harmittelee. "Tammalähdöissä joutuu 40 metrin takamatkalle, ja sieltä joutuu menemään samoja vauhteja kuin avoimissa sarjoissa oriita ja ruunia vastaan. Pitää vielä katsoa missä aloitetaan, mutta helppoja lähtöjähän ei ole olemassakaan."

Näillä näkymin Saaga S siis keskittyy tämän kauden kilpailemiseen ja on vielä kovasti haastamassa nuorempia huipputammoja.

"Tietysti kaikki on kiinni siitä, haluaako tamma itse vielä kilpailla", Pyysalo painottaa. "Rovaniemen kuningatarkisaan lähteminen oli meiltä vikatikki, ja olisi pitänyt tajuta, ettei sinne pidä lähteä. Toivotaan, ettei tamma ottanut siitä liikaa itseensä, vaan kilpailuinto on vielä tallella."

Myöskään siitokseen siirtyminen ei Pyysalon mukaan ole täysin poissuljettua.

"Ollaan lähdetty siitä, että hoidetaan tämä (kavio-ongelma) kuntoon, ja mietitään siitospuolta, jos tämä ei onnistu. Nyt on vasta maaliskuu, eli aikaa astutuspäätöksellekin on vielä reilusti. Voin kuitenkin rehellisesti sanoa, että en ole edes selannut orimainoksia."

Saaga S:stä tehty elokuva Saaga S - Satu suomenhevosesta palkittiin Ravigaalassa vuoden ravitekona. Elokuvan tekijä Kai Kuntola vastaanotti palkinnot. Kuva: Anu Leppänen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kuningatar Saaga S vihdoin pieniin päin kuningas Costellosta

Ilkka Pyysalo aloitti uuden projektin – sittenkin Kuninkuusraveihin?

Shokkiuutinen: ravikuningatar Akaasia siirtyy siitokseen

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video