Uutiset

Huippuhevosen mysteeri ratkesi syksyllä - unelmissa EM-kilpailu

Anu Leppänen
Run For Royaltyn nelivuotiskausi ei täyttänyt siihen asetettuja kovia toiveita, mutta nyt oriille kuuluu hyvää.

Viime kaudella selvästi alle odotusten kulkenut Run For Royalty on saanut talvehtia terveenä. Viisivuotiskauden avaus ei välttämättä ole enää kovin kaukana.


Kaksi vuotta sitten Kriteriumin voittaneelta Run For Royaltylta (RC Royalty) odotettiin mainetekoja myös nelivuotiskaudellaan, mutta viime vuosi jäi oriin osalta torsoksi. Kauden yhdeksästä startista se tienasi runsaat 20 000 euroa, mistä puolet tuli Suur-Hollola-viikonlopun nelivuotiskisan ykkössijasta.

Derbyn karsinnassa Run For Royalty oli toinen, mutta finaalissa se laukkasi, ja kausi päättyi epäonnistumiseen Kasvattajakruunun alkuerässä Turussa.

"Kyllähän kausi oli pettymys, kun derbyvoitto oli tavoitteena", osaomistaja-valmentaja Mathias Furuhjelm hymähtää. "Tai sanotaanko, että ainakin ajateltiin, että meillä on hevonen, jolla on realistiset mahdollisuudet voittaa Derby."

Run For Royaltylla oli viime kaudella raviongelmia, jotka pahenivat kauden edetessä. Derbykarsinnassakin sen ravi mureni loppua kohti, vaikka ori rutistikin luokallaan finaaliin.

"Ongelmana oli sekin, että se ravasi huonosti vain oikein kovassa vauhdissa", Furuhjelm kertaa. "Kun sillä ei ajeta kotona täysiä, se ravasi täällä hyvin, ja ongelma tuli esiin vasta jälkimmäisissä lämmityksissä ja tietysti starteissa. Monta kertaa luulin jo saaneeni sen paremmaksi, mutta aina tuli lunta tupaan."

Lopulta syksyllä raviongelman perimmäinen syy ilmeisesti löytyi. Run For Royaltylla oli murtuma toisen takajalkansa puikkoluussa.

"Jalka ei turvotellut missään vaiheessa, ja vikaa etsittiin vähän joka puolelta. Puikkoluun murtuma löytyi oikeastaan sattumalta, kun sitä kuvattiin siltä varalta, jos jostain olisikin löytynyt yllättävä irtopala. Murtumasta näki, ettei se ollut aivan tuore, vaan oli ollut jo jonkin aikaa."

Kun vika lopulta löytyi, sen kimppuun päästiin välittömästi.

"Jukka Houttu leikkasi sen Tampereella superlyhyellä varoitusajalla, ja hevonen pääsi heti toipumaan. Aikataulujen suhteen se meni hyvin, kun hevonen oli toipumassa leikkauksesta alkutalven huonojen kelien aikaan."

Täyteen treeniin Run For Royalty pääsi joulukuussa. Furuhjelm pääsi hyödyntämään hyvää talvikeliä reilun parin kuukauden ajan.

"Nyt saatiin oikein kunnon treenitalvi", hän iloitsee. "Helmikuun loppuun asti saatiin treenata ihan miten halusin, mutta sen jälkeen paikat alkoivat mennä huonommiksi, ja nyt ollaan jouduttu vähän himmailemaan. Mielelläni olisin treenannut kovaa vielä kuukauden verran, mutta täytyy olla tyytyväinen, kun oli näinkin hyvä talvi."

Starttiin Run For Royaltya voi odottaa noin kuukauden päästä.

"Suunnitelma A on startata huhtikuun lopussa Lahdessa", Furuhjelm hahmottelee. "Perjantaina käytiin ensimmäisellä ratahiitillä. Kovaa ei vielä ajettu, kovimmillaan 1.25:ttä, mutta hevonen oli paineissaan, pörhäkkä ja hyvän tuntuinen. Tästä mennään pikkuhiljaa kohti starttikuntoa."

Run For Royaltyn voittosumma on runsaat 140 000 euroa, eli se sattuu sopivasti hopeadivisioonaan.

"En tiedä onko eroa joutuuko ajamaan kulta- vai hopeadivareita. Kaikki ovat kovia lähtöjä", valmentaja painottaa. "Joka tapauksessa pitää ajaa järkevästi eikä alkaa hölmöillä, kun on voittosummaansa nähden vähän kilpaillut, sillä tavalla rutinoitumaton hevonen. Isoja poikia vastaan pitää ajaa nöyrästi, pärjää tai ei pärjää."

Treenitalvi ja aika on tehnyt Run For Royaltyn suhteen kaikin puolin hyvää. Vaikka ori oli komea ilmestys jo viime vuonna, se on Furuhjelmin mukaan muuttunut vielä reilusti.

"Se on saanut massaa ja kasvanutkin vielä, muuttunut sillä tavalla aikuisen hevosen näköiseksi. Ainakin se on hieno ilmestys katsella, vaikka ei mihinkään menisikään", Furuhjelm nauraa.

Monella Suomessa syntyneellä tähdätään Suur-Hollola-Ajoon, joka ajetaan Furuhjelmin kotiradalla Lahden Jokimaalla. Hän kuitenkin suhtautuu varauksella kisaan osallistumiseen.

"Katsotaan, mutta voi olla, että se on vielä liian rankka kilpailu. Jos yhden kisan ajattelisin nyt viisivuotiskaudelle, niin unelmana olisi osallistua syksyllä viisivuotiaiden EM-kisaan Vermossa. Unelmia pitää olla, ja kyllähän tällä hevosella voi siitä kisasta ainakin haaveilla."

Kriteriumvoittaja on Kinttulan Kartanon ainoa ajohevonen, ja itse asiassa tallin nuorin asukas. Tänä kesänä Kinttulassa odotetaan kahta sukuvarsaa. Run For Royaltyn emä Run On The Bank (Conway Hall) kantaa maailman ykkösori Muscle Hillistä, ja yksi saman emälinjan tamma varsoo RC Royaltysta.

"Harrastus jatkuu ainakin toistaiseksi", Furuhjelm kuvailee.

"Monta vuotta hakattiin päätä seinään, vaikka oli hyvät aihiot, ja kyllä tällainen hevonen on tuonut uutta motivaatiota. Laji on arka, eikä tässä kannata pullistella ja luulotella. Täytyy ottaa nöyrästi vastaan se, mitä saadaan."

Run For Royalty on Michaela Borupin ja Mathias Furuhjelmin silmäterä. Kuva: Anu Leppänen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kriterium-voittajalle muutoksia Derby-finaaliin

Run For Royalty todisti taas tasonsa

Kriteriumvoittajan paluu viivästyy - "Nyt nyppii"

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video