Uutiset

Viikon vieras nauttii kasvatuksesta: ”Elämyksiä ympäri vuoden”

Arvo Ylitalon uusin hankinta on kantava jenkkitamma, jonka hän osti yhdessä Jethro Rostedtin kanssa.

Oripäässä kauppapuutarhaa pyörittävä Arvo Ylitalo satsaa rajusti ravihevosten kasvatukseen. Ja suosittelee sitä muillekin.

”Ei sitä tietysti sillä mielellä kannata aloittaa, että odottaa suuria voittoja – muuten voi aloittaminen jäädä haaveeksi. Mutta jonkun pitää vähän uhrautua, muuten uhkaa loppua muutaman vuoden päästä kilpahevoset”, hän näkee.

Vastinetta uhrauksille hän kokee saavansa yllin kyllin.

”Hevonen on itsessään hieno eläin, ja tammojen hankkiminen, orivalintojen tekeminen, varsojen seuraaminen niiden tultua kilpailuikäisiksi ja miksei jo ennenkin – siinä on tosi paljon asioita, jotka tuottaa elämyksiä.”

”Ja toisin kuin monessa muussa harrastuksessa, ympäri vuoden”, Arvo Ylitalo naurahtaa.

”Eikä kasvatin seuraaminen yhtään vähemmän antoisaa ole, jos sen on onnistunut saamaan myytyä, vaan melkein päinvastoin. Parhaimmillaan yhdestä kasvatista riittää iloa moneksi vuodeksi.”

"Kun nykyään omistetaan kimpassa paljon hevosia, niin miksei sama konsepti voisi levitä kasvatukseen, niin kuin joku on jo esittänytkin? Se tarjoaisi mielenkiintoa ja elämyksiä varmasti yhtä lailla kuin omistus", Ylitalo uskoo.Kevät on kasvattajalle odotuksen aikaa. Arvo Ylitalo odottaa omista tammoistaan kolmea varsaa: kahta Coktail Jetistä ja yhtä Andover Hallista. Ensimmäisen laskettu aika on tällä viikolla.

Lisäksi Ylitalolla on puoliksi siitostammoina Hannu Nivolan kanssa Hullumiehen täyssisko Tarjatar, josta on mm. hyvin menestynyt Fiiling, ja Kari Lähdekorven kanssa Coktail Jetistä kantava Teacake. Uusin hankinta, Trixtonista kantava 4-vuotias jenkkitamma saapui viime viikolla lentokuljetuksella New Yorkista Amsterdamiin ja jatkaa Suomeen ensi viikolla.

”Ollaan tehty Jethron kanssa paljon yhteistyötä hänen perusbisneksessään kiinteistöpuolella, ja ehdotin, että vastapainoksi hän lähtisi mukaan kasvattamaan hevosia. Ja olihan hänellä yhteyksiä hevospuolelle ennestäänkin”, Arvo Ylitalo taustoittaa.

”Kun Jethron kaltainen kauppamies on kimpassa, niin varsat ei varmasti jää myymättä, jos niitä kohtaan on kiinnostusta. Mutta harrastusmielellä ollaan matkassa ja varaudutaan siihenkin, että varsat voidaan pitää myös itse.”

Sama pätee Ylitalon omiin ja muihin kimppakasvatteihin.

”Pakkohan niitä on yrittää myydä, kun niitä näin paljon syntyy, mutta kaikkia ei varmasti saa kaupaksi”, hän epäilee.

Jethro Rostedtin kanssa Ylitalo osti viime viikolla myös Heikki Korhosen puolikkaan Cameron Evosta, jonka toisen puolikkaan omistavat Kari Lähdekorpi ja Iivo Niskanen. Forssasta Cameron Evo jatkoi Ylitalon ja Lähdekorven luottovalmentajan Harri Koivusen talliin Turkuun.

Lähdekorven kanssa Ylitalolla on ennestään Koivusella maanantai-illan Vermon voittaja Staro Moschino ja Jarno Kauhasella vielä Suomessa starttaamattomat Donato E. ja Trot Kronos.Siviilissä Arvo Ylitalo pyörittää menestyvää kauppapuutarhaa, josta lähtee vuodessa keskusliikkeille ja tukkukaupoille vajaat 3 miljoonaa kukkivaa ruukkukasvia.

Hevoset astuivat kuvaan pian puutarhan aloitettua Oripäässä vuonna 1981. Ensin Ylitalo perusti Bluehill’s-hevosia kasvattavan Mikko Kivilän kanssa ratsastuskoulun. Sen lopettamisen jälkeen Ylitalo alkoi hankkia kilpahevosia, pääasiassa hyväsukuisia kilpatammoja, joita astuttaisi kilpauran päätyttyä.

Tätä suunnitelmaa Ylitalo on toteuttanut niin, että omia ja yhdessä mm. Esa Vaahteran, Hannu Nivolan, Esa Lähdekorven ja Ari Hartikaisen  kanssa teetettyjä kasvatteja on yhteensä viitisenkymmentä. Niistä parhaiten menestyneinä hän mainitsee Hullumiehen ja Kriterium-voittaja Jet Gardenin.

For Life voitti lisäksi sekä Kriteriumin että Derbyn karsinnan, mutta laukkasi molemmissa finaaleissa. Vaahteran Esan kanssa omistettiin lisäksi Kathleen Laukko, joka myytiin hyvän aloituksen jälkeen 3-vuotiaana saksalaisille. Se oli Kriteriumissa ja Derbyssä toinen”, Arvo Ylitalo muistelee.Vaikka Ylitalolla on itselläänkin talli, kaikki siitosatammat ovat Kallelan oriasemalla Kalannissa.

”Moni ihmettelee, että kun on talli, niin voisihan niitä pitää kotonakin. Mutta kun harrastuksena kasvattaa, pitäisi palkata vieras hoitaja, ja sitten kun ostaisit rehut ja kuivikkeet niin ei se enää niin edullista olisikaan.”

”Niillä jotka ammatikseen kasvattaa, ei katteet ole hirveitä, ja niillä on kuitenkin se ammattitaito”, Arvo Ylitalo lisää.

Orivalinnoissa hän ei kuitenkaan ammattiapuun turvaudu.

”Totta kai sitä ajatuksiaan aina muillakin testaa, mutta päätökset on tehtävä itse, kun ne itse maksaakin”, Ylitalo linjaa.

Arvo Ylitalo kasvattaa Garden-varsoja. Tässä viimekesäinen Angela D. Garden (Johnny William - Vicky's Hill, Muscle Hill).

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viikon vieras mietti uravalintaansa pitkään – ja valitsi hevoset

Viikon vieras peräänkuuluttaa yhteistyötä ratojen kesken

Viikon vieraalla monta rautaa tulessa – voimavarana hevonen

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video