Uutiset

Syväanalyysi Seinäjoki Racesta: maalissa tasaista!

Anu Leppänen
Pastore Bob voittaa ja Lähdekorpi juhlii? Ehkä, ehkä ei! Seinäjoki Racessa on etukäteen paljon kysymyksiä, vähän vastauksia.

Lauantain kansainvälinen Seinäjoki Race on aivan hämmentävän vaikea ja tasainen arvoitava. Kuka tahansa voi voittaa!

Mikä parasta, kisan hevoset ovat huippuluokkaa. Mikä tahansa hevosista voi tehdä nousun eurooppalaiseen kärkeen tänä keväänä ja kesänä. Osa ravureista on jo siellä - osa vasta pyrkimässä - mutta asetelma on joka tapauksessa herkullinen. Se ei ole sitä vähiten suomalaisravureiden puolesta, sillä kotijoukkueella on nyt potentiaalia nousta kovalle tasolle. Kortit, jotka nyt edustavat Suomea, on todella hienoa käydä läpi ja punnita.

Ravinetti koittaa analysoida jokaisen hevosen mahdollisuudet yksitellen. Helppoa se ei siis tule olemaan. Lopussa on yhteenveto ja lähdön ranking, mutta jo tässä voi paljasta, ettei yhtään c-hevosta tule löytymään!


  1. Chief Orlando - Kääntämätön kortti tällä tasolla. Kuinka paljon valmentaja Tapio Mäki-Tulokkaalla on ässiä hihassaan ja kuinka nappiin valmistautuminen on mennyt? Paikka on hyvä, mutta ori tuskin saa keulaa pidettyä. Tilaa saadessaan se on vaarallinen, jos matkalla on tempoa. Ei ole vielä näyttänyt kansainvälista tasoa, mutta kuuluu Norjan 2013 superikäluokkaan ja voi kehittyä ylös asti. Nyt tulikokeessa!

  2. Atupem - Hienosti kilpailutettu suuri lahjakkuus, jonka kortteja paljastetaan toden teolla vasta nyt. Paikka ja vastus tekevät sen, että nyt menestyksestä ajetaan, ja loppusuoralla veri punnitaan. Näyttää kehittyneen edelleen ja oli jo viime keväänä 11:n täyden matkan kunnossa, joten rahkeet voivat hyvin olla riittävät. On voittanut kevään kisansa leikitellen, mutta nyt on eri sarjan hevosia vastassa. Todella mielenkiintoinen suomalaiskortti.

  3. Dreammoko - Kova hevonen Seinäjoelle. Näytti viimeistään kevään Elitloppetin nelossijaallaan kuuluvansa näihin lähtöihin. Osaa avata tosilujaa ja yksi potentiaalisista keulahevosista. Ei ole vielä ollut voittajatyyppi kv. huipputasolla, mutta yksi vuosi lisää voimaa ja siirto Wim Paalin talliin sekä suomalaisen hoitajan Taija Lapatton hoiviin ovat sekä mahdollisuus että riski. Onko ori sopeutunut tai jopa kehittynyt? Lähellä kärkeä joka tapauksessa.

  4. Pastore Bob - Kuudes suomalaishevonen. Teki mielettömän nousun viime kaudella pronssidivisioonasta Elitloppetin finaaliin ja siellä keulaan asti. Siinä tuli raja vastaan, mutta talvitreeni on valmentaja Johan Untersteinerin mukaan tehnyt hyvää. Näyttää herkulliselta, mutta Momarkenissa ei mennyt suunnitelman mukaan. Nyt nähdään onko Pastore matkalla kohti uutta Elitloppet-finaalia ja osakkeiden parannusta? Lähellä onnistumista mahtipaikaltaan.

  5. Trendy O.K. - Ennen oli sanonta, missä Kolgjini on mukana, siellä tapahtuu! Nyt sanonta on kääntynyt muotoon: Missä Italian keltainen mies (Alessandro Gocciadoro) on mukana, siellä... Trendy O.K. on osoittanut kivikovaa moraalia kilpahevosena, mutta suuren rahan edessä ei ole vielä tullut nappionnistumista - alkaako tulla Seinäjoelta lähtien? Viime vuoden Lotteria-ajon finaalissa esimerkiksi suomalaisen Anu Niskasen hoidokille tuli yllättävä laukka karsintavoiton jälkeen. Tamma ei ole ollut nopeimpia lähtijöitä tai sillä ei ole satsattu alkuihin, mutta peräti 26 kertaa urallaan se on ollut vahvin, välillä raskaillakin reissuilla. Kuolemanpaikkakin on sopinut.

  6. Lexus Dream - Miten hienolta Lexus Dream on näyttänytkään kauden kahdesa ensimmäisesä juoksussa saamatta täyttä mahdollisuutta! Ensin oli rata kahdeksan, sitten 11. Nyt lienee alusta saakka kovat piipussa, sillä Lexushan avasi jo viime vuonna nollanollaa Nelivuotiseliitin kärkeen Solvallassa. Nopeampaa hevosta saa hakea. Talvi on mennyt hyvin, ja Markku Niemisen sekä Johanna Kyläkosken silmäterässä on ainesta vaikka mihin. Kuinka paljon, se nähdään ehkä nyt!

  7. Selmer I.H. - Valmentajan nimestä huolimatta taustalta löytyy Samu Sundqvist, Lapinlahti ja Suomi! Hän valmentaa kaikki Ingemar Hultqvistuin hevoset yksityisvalmentajana. Ruuna kiri uskomattomasti tuulispäänä Eskilstunan loppusuoraa ohi hambovoittaja Perfect Spiritistä nelivuotiskauden päätteeksi Breeders Crownissa. Sen fysiikka on vankkaa ja näyttää kehittyneen edelleen, joskin laukkastartti kenraaliharjoituksena jätti toivomisen varaa. Täältä ruuna on kovan matkavauhdin varassa, mutta hevosen kapasiteetista kertoo myös se, että ohjastaja Mika Forss valitsi sen ajokikseen ennen Chief Orlandoa - toki ennen lähtöratojen selviämistä.

  8. Elian Web - Uskomattoman synkää lähtöratatuuria: kasirata Finlandiassa, kasirata Elitloppetissa ja nyt Seinäjoki Racessa. Ykkösradalta Katja Melkon "Eetu" olisi ollut ehkä suosikki, nyt rankingin alapäässä. Tämä kertoo myös lähdön tasosta ja tasaisuudesta. Ladatako vai ei, siinä kuski Jorma Kontion probleema? Vaatii tuuria juoksuastelmien ja/tai matkavauhdin suhteen. Eli ei ole ulkona, mutta kovasti tuurin varassa.

  9. On Track Piraten - Saturuuna vailla rajoja! Vaatii nyt kuskinsa ja valmentajansa Hans R Strömbergin sanoin murhaavan tempon, jotta voisi nousta voittotaistoon. Mutta hän sanoi myös, jos jotain on opittu, niin se, ettei Piratenia voi koskaan jättää laskuista.

  10. Ranch Kelly - Miten kuningatar lensi taas loppua kolmatta rataa Vermossa, 07,7-kyytiä viimeiset 700 metriä. Eli vire on taas kohdallaan. Kelly on jo moneen otteeseen osoittanut riittävänsä monenlaisessa tehtävässä erilaisilla radoilla eri matkoilla erilaisilta lähtöpaikoilta, eikä tässäkään onnistuminen saa yllättää ketään. Samoin kuin Piratenilla, Selmerillä ja ehkä Elian Webilläkin, matkavauhti ratkaisee kuitenkin. Kuka vetää kolmannen radan junaa, kuka on heti perässä vaanimassa, ja kuinka lujaa tosiaan on ajettu matkalla? Tämän analyysin tekijällä ei valitettavasti ole kristallipalloa, josta nuo yksityiskohdat näkisi!


Loppuanalyysi ja ranking:

Näin tasaista lähtöä, ainakaan paperilla, ei ole kuunaan nähty! Ei yhtään hevosta, jonka voisi nostaa kauas muiden edelle tai alle. Hyvien paikkojen hevosilla on etu, ja Pastore Bob lienee todennäköisin keulahevonen, ei takuulla, mutta kuitenkin. Viime vuoden Finlandia-ajossa nähtiin taas, kuinka paljon hyötyä keulasta voi olla. Nyt on puoli kierrosta pitempi matka, mutta Pastorekin on ehkä kehittynyt. Dreammoko, Lexus Dream, Atupem ja Chief Orlando saanevat lähes takuulla hyvät juoksut.Tammoilla Trendy O.K.:lla tai Ranch Kellyllä tai sitten Selmer I.H.:lla ajetaan heti eteenpäin, jos vauhti vähänkin osoittaa hiljenemisen merkkejä. Tällaisessa tapauksessa paikka johtavan rinnalla ei välttämättä ole paha, koska siitä saa säädellä vauhtia. On Track Piratenilla ei ajeta aggressiivisesti, mikä jättää vähän hyviä kortteja, samoin Elian Webin onnistuminen on täysin tuurin varassa. Kovin aktiivista roolia, joka voisi päättyä hyvin, Elian Webille ei voi ennustaa. Jos Pastore Bobin ja Elian Webin lähtöpaikat vaihdettaisiin päittäin, myös niiden rankingsijoitukset vaihtaisivat paikkaa jokseenkin päittäin. Eli kokonaisuutena hevosten mahdollisuuksien erot ovat kosmeettisia ja kaikkien esityksiin sisältyy epävarmuutta. Lähtöpaikat, juoksunkulku ja päivän vire ratkaisevat kaiken. Vielä kerran: maailman tasaisin lähtö!Ravinetin ranking:

A) -    B) 4, 3, 6, 5, 10, 7, 2, 1, 8, 9

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video