Viikon vieras: ”Kevät on mahdollisuuksien aikaa” - Uutiset - MT Ravinetti
Uutiset

Viikon vieras: ”Kevät on mahdollisuuksien aikaa”

Kuva: Ville Toivonen
Anders Ingman odottaa innolla kesän Suur-Hollola-ajoa.

Derby-voittajan tähtäin Suur-Hollola-ajossa, kolme varsaa tulossa, siitosoriin jälkeläiset hyvissä vauhdeissa – Anders Ingmanin kevät on täynnä odotusta.

”Aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta. Kevät on parasta aikaa vuodesta, mahdollisuuksien aikaa. Vielä kun päästään aloittamaan kevätkylvöt”, Anders Ingman myhäilee rataa lanatessaan.

Ingmanien kasvatustoiminnalle kuuluu hyvää. Hachiko de Veluwe päätti viime kautensa Derbyn voittoon ja on saanut valmistautua 5-vuotiskauteensa ongelmitta.

”Ainakaan eläinlääkärilaskuja ei ole tullut”, Ingman naurahtaa. ”Eikä Timollakaan (Nurmos) ollut mitään negatiivista kerrottavaa, kun viime viikolla soiteltiin.”

”Kilpailuohjelmasta ei ollut vielä mitään juttua, mutta eiköhän Hachikolla Suur-Hollola-ajoon yritetä, jos tuntuu että sillä on siinä sanansa sanottavana.”

”Siitä tulee hieno lähtö. Onnittelut vaan Antero Tupamäelle Atupemin hienosta Seinjoen voitosta”, Anders Ingman toivottaa.

”Hachikolla ajettiin talvi perustreeniä Ranskassa, mistä se tuli vasta kuun alussa Ruotsiin. Jonkin aikaa varmaan menee ennen kuin se on valmis aloittamaan”, Ingman olettaa.Hachiko de Veluwen Derby-voitto oli omiaan nostamaan Ingmanin perheen intoa kasvattaa ja omistaa hevosia. Tänä keväänä niitä syntyy kolme: Ruotsin rekisteriin (täysveli Hachikolle) Timokosta ja Amazing Ridesta sekä Villiamista ja Evita de Veluwesta (Offshore Dream-Amazing Ride) ja Suomen rekisteriin Brad de Veluwesta ja Hermione de Veluwesta (Kadabra-Val Lee Virtue).

”Kaikkia ei voida pitää itsellä, kun tulee meidän mittapuulla näin iso ikäluokka. Monta vuotta on syntynyt vaan yhtä tai korkeintaan kahta varsaa”, Anders Ingman muistuttaa.

Lisää Derby-voittajia Suomeen ei Amazing Ridesta ole luvassa, sillä se siirrettiin Hachiko de Veluwen syntymän jälkeen Ruotsin rekisteriin.

”Meistä se tekee riittävän hyviä varsoja pärjäämään Ruotsissakin. Siellä niistä maksetaan parempia hintoja, ainakin sillä huutokauppasysteemillä millä me ollaan varsoja myyty. Ja ihan tyytyväisiä ollaan hintoihin oltukin”, Ingman sanoo.

”Derbyn ja Kriteriumin palkinnot on nykyään hyviä Suomessakin, mutta Ruotsissa ikäluokkalähtöjä on laajempi skaala. Erilaisten kolmivuotissarjojen ja nuorten lähtöjen ansiosta pystyy tienaamaan hyvät rahat, vaikkei olisikaan muutaman ikäluokan parhaan varsan joukossa. Suomessa rahakkaita lähtöjä on niin vähän, että parhaat juoksee melkein ne kaikki.”

Itsellään Ingmaneilla on vielä 3- vuotias Hachiko de Veluwen pikkusisko Jasmine de Veluwe (Up And Quick) sekä 1-vuotiaat orivarsat Lord de Veluwe (Father Patrick-Evita de Veluwe) ja Lars de Veluwe (Brad de Veluwe – Judith Broline).

”Jasmine de Veluwe on Timolla ja tulee ihan lähiviikkoina koelähtöön. 1-vuotiaista ainakin Evitan varsa jää itselle, sillä on ollut sen verran ohdakkeinen alkutaival.”

”Hachiko pidettiin aikanaan itse, kun Timoko isäoriina ei ollut ihan hoteinta hottia eikä siksi niin kaupallinen. Se oli näin jälkeenpäin ajateltuna onnenpotku, vaikka vielä 3-vuotiaana ei tuntunut siltä”, Anders Ingman naurahtaa.

Hachiko de Veluwe ei kilpaillut 3-vuotiaana lainkaan aloitti vasta 4-vuotiskauden keväällä.Hyvää kuuluu myös Ingmanien siitosoriille Brad de Veluwelle. Se otti siitosuralleen varaslähdön kilpauran ollessa vielä käynnissä ja sai ensimmäiseen, 2013 syntyneeseen pieneen ikäluokkaansa kaksi kruunumiljonääriä: BWT Burnin Aliven ja Handsome Bradin.

Kilpauran katkettua loukkaantumisen Brad astui kaudet 2015-17 Ruotsissa, missä ensimmäisen isomman ikäluokan varsat ovat nyt 3-vuotiaita. Ne ovat aloittaneet lupaavasti.

”Mitä viimeksi katsoin, Brad oli sijalla 12 Ruotsin 3-vuotiaiden isäoritilastossa”, Anders Ingman kehaisee.

Viime vuodeksi Brad de Veluwe palasi Suomeen Liisa ja Kalle Savolle Pöytyälle, missä sillä siemennettiin 44 tammaa ja missä se jatkaa tämänkin kauden.

”Ruotsissa uusi ori saa kahtena ensimmäisenä vuonna hyvin tammoja, mutta sen jälkeen jäädään odottamaan, miten jälkeläiset lähtee menemään. Se on ihan luonnollista, kun kilpailu on on kovaa ja joka vuosi tulee kymmenkunta kovaa uutta oria markkinoille”, Anders Ingman tietää.

”Meille paluu Suomeen sopi mainiosti. Brad ei toimi ainakaan toistaiseksi pakasteena, ja oli iso pettymys, ettei sitä voitu tarjota Ruotsista käsin siirtona Suomeen.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viikon vieras: ”Mä haluan kerätä itseäni viisaammilta vielä oppia”

Viikon vieras: Kun isoveli pyykkikoneen suomenhevoseen vaihtoi

Viikon vieras: "Kiusoittelin luokkamme tyttöjä heidän hevosinnostuksestaan, mutta kohta olin itse joka päivä tallilla"

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video