Uutiset

Kotiradan Jankka kurkottaa kärkeen

Anu Leppänen
Vermon edellisissä T76-raveissa Jani Hautaviita voitti Fly Iconilla oheislähdön. Nyt kaksikko pyrkii samaan kyvyt esiin -divisioonassa.

Vermon ratavalmentaja Jani Hautaviita on isossa osassa kotiratansa T76-päivänä. Hautaviita marssittaa starttiviivalle neljä valmennettavaansa, joista parilla on erinomainen voittosauma.

Nelikosta seuratuin tietysti kolmantena T76-kohteena ajettavan kyvyt esiin -divisioonan suosikki Fly Icon. Hautaviita lähtee itse omistamallaan oriilla matkaan mainiolta kakkosradalta.

"Lähdetään reippaasti ja yritetään keulaan", Hautaviita hahmottelee. "Ainakin alkustarteissaan Fly Icon oli keulasta parempi kuin selästä, ja selkeintähän siitä tietysti olisi ajaa. Toisaalta toissa kerralla Lahdessa se tuli jo takaakin hyvin, eli ei keulapaikka ole välttämättömyys kärjessä olemisen kannalta."

Viime kilpailussaan Fly Icon piti keulasta pintansa ajalla 16,3ake.

"Jos se tekee vastaavanlaisen suorituksen, odotan sitä kärkipäähän. Kaikki on ollut startin jälkeen hyvin. Starttiväliä on kolme viikkoa, mutta en pidä sitä mitenkään pitkänä. Sitä on treenattu koko ajan, eikä mitään ongelmia ole ollut."

Predator Icon on viisivuotiaana vasta uransa alkutaipaleilla, sillä se aloitti kilpailemisen vasta nelivuotiskautensa joulukuussa. Isokokoinen aloittelija vaati omistajavalmentajan mukaan aikaa.

"Ajoin sillä jo kesäkuussa koelähdössä 20,9, mutta säästelin tarkoituksellakin loppuvuodelle, että vauhdit rauhoittuvat kesästä", Hautaviita huomauttaa. "Tämä on kauhea jättiläinen, joten se ei ole ollut yhtä nopeasti valmis kuin moni muu. Lisäksi se tuli vasta kaksivuotiaaksi käännyttyään treeniinkin, eli oli heti alussa jonkin verran jäljessä."

Fly Iconin taustat ovat Hautaviidalle tutut, sillä hän pärjäsi mukavasti jo sen täysveljellä Predator Iconilla. Veljeksillä on muutakin yhteistä kuin iso koko.

"Ovat ne vähän samantyylisiä, isoveli ainakin oli keulasta parhaimmillaan", Hautaviita hahmottelee. "Isoveljen saappaisiin on tietysti matkaa, mutta toivotaan, että tämä pysyy terveenä ja saa näyttää mihin asti kyvyt riittävät. Ainakin se on saanut rauhassa kehittyä kilpahevoseksi."

Hautaviidan toinen T76-ajokki on kakkoskohteen Purgatorio. Sillä on allaan hyvien sijoitusten jatkoksi viime startistaan sija kymmenen, mikä ei Jani Hautaviidan mukaan kerro totuutta hevosen esityksestä.

"Hevonen oli ihan hyvä. Juoksu vaan meni pipariksi, kun jäätiin roikkumaan ja piti peruuttaa hännille", hän painottaa. "Nyt on hyvä paikka ja sopiva matka, ja hyvällä juoksulla Purgatorio noukkii lopussa monta päänahkaa. Voitosta voi olla vaikea puhua, mutta sinne kärjen tuntumaan odotan sen yltävän."

Heti ravien avauksessa tallilla on hyvä voittosauma. Kari Rosimo ajaa omalla Batt Matchillaan, joka tulee neljän ja puolen kuukauden tauolta. Ykkösen ja kakkosen viime syksynä juosseella oriilla tähdättiin Kymenlaakso-Ajoon, joka jäi siltä kuitenkin väliin.

"Sillä oli pieni sairauskierre, kun yskä kävi siinä pariinkin kertaan", Hautaviita harmittelee. "Nyt se on ollut jo pitkään hyvällä mallilla, ja lahjakkaan hevosen pitäisi pärjätä, kunhan pääsee taas kilpailurytmiin. Se tulee asiallisessa tikissä starttiin, ja kun lähtö on sopivan näköinen, se on varmaan meidän tallin päivän paras voittosauma."

Päivän neljäs starttaaja on Passing Game, joka on neloslähdössä suljetulla lähtöpaikalla.

"Voltin kasirata on varmaan ihan hyvä", Hautaviita huomauttaa. "Se on saanut pari kertaa raskaan juoksun, ja tuolta saadaan ainakin selkiä eteen. Lisäksi kasi on hyvä, kun se on pitkästä aikaa volttilähdössä. Tuosta saa tehdä pitkän kaarroksen, kun taas jyrkemmältä paikalta sillä olisi voinut olla laukkariski."

Passing Gamen kanssa odotukset riippuvat juoksunkulusta.

"Hevonen on hyvässä kunnossa, mutta saa nähdä, miten juoksu lähtee meille aukeamaan. Tuolta voidaan jäädä nakeliinkin, mutta jos selkäjuoksun jälkeen päästään kääntämään sopivasti, tämä tulee palan vihaisesti."

Hautaviidan alkuvuosi on kaikkiaan ollut positiivinen. Tallin hevoset ovat olleet totossa liki puolet starteistaan ja tiliäkin on karttunut mukavasti.

"Pitää olla ihan tyytyväinen. Ollaan päästy ajamaan säännöllisesti kilpaa ja hevoset ovat menneet asiallisesti", Hautaviita itse kuvailee. "Nyt on nuoria, aika pienirahaisia starttareita, jotka ovat ihan hyvin sisällä omissa sarjoissaan. Meillähän on usein ollut aika paljon varsoja, ja on kiva, että välillä on enemmän kilpahevosiakin."

Jani Hautaviita, 42, on pitkäaikainen vermolainen, sillä hän on isännöinyt omaa tallia pääradalla vuodesta 1999 alkaen. Ensin Hautaviita oli kuuden hevosen pikkutallissa, ja jo toistakymmentä vuotta tukikohtana on ollut 12 karsinan yksikkö. Vuosien varrella Hautaviita on pärjännyt mm. Black Deep Sealla, Sea Victorylla ja Ranch Encorella. Muistissa on myös Pearls For Girlsin nelossija Derbyssä.

"Työtä on riittänyt koko ajan ihan hyvin ja minulla on ollut pitkäaikaisia asiakkaita. Toiminta on aika vakiintunutta, sama työntekijäkin on ollut jo tosi pitkään", Jankka hymähtää.

Ennen ammattivalmentajaksi ryhtymistään Jani Hautaviita oli töissä Antti Teivaisella ja kävi myös kierroksen Italiassa ja Ruotsissa. Jo Kaustisen Ravikoulun ajoista alkaen hän on pitänyt yhtä nykyisin hevosalan osaamiskeskus Hippoliksen toiminnanjohtajana työskentelevän Anne Laitisen kanssa. Pariskunnan poika Joonas on 14-vuotias ja innokas jääkiekkoilija.

"Oma vapaa-aika menee pääasiassa Jonttua kuskatessa ja touhua seuratessa", itsekin nuorena Oulun Kärppien junioreissa pelannut Jankka kertoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Breeders Course hakee jalansijaa Suomesta - oma karsinta mahdollinen

Antti Teivainen paranee vauhdilla

Jorma Kontio lepäsi alkuviikon olkapäävamman takia

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video