Uutiset

Kirjeestä löytyi Kriterium-voittaja

Miika Lähdeniemi
Ellin Sisu on voittanut suurkilpailuista Kriteriumin, Oulu Expressin ja Pikkukunkun.

Syksyllä 2012 Pauli Raivio sai postilaatikkoonsa kirjeen, jonka ansiosta hänen tallissaan on nyt Suomen ylivoimaisin ikäluokkahevonen.

Tamperelainen Jussi Virtanen etsi ostajaa varsalleen, jonka isäori oli Raivion elämän ykköshevonen Visul. Virtanen lähetti kirjeessä varsan sukutaulun, kuvia ja tarjosi sitä ostettavaksi. Aikansa kirjettä makusteltuaan Raivio lähti kavereineen katsomaan varsaa. Samalla reissulla tehtiin kaupat, sillä puolen vuoden ikäisen oripojan käytöksessä oli erityistä itsevarmuutta.

”Kun he veivät hevoset sisään talliin, varsa lähti kuin luoti pistelemään sisälle ja emä tuli parinkymmenen metrin päässä. Ellin Sisu oli erikoisen reipas jo sen ikäisenä ja on sitä vieläkin neljän vuoden jälkeen. Se oli jo pienenä itsenäisen ja päättäväisen oloinen”, Raivio muistelee.

”Ilman Jussin lähettämää kirjettä en todennäköisesti olisi tiennyt koko Ellin Sisusta mitään.”

Artikkelin lopussa löytyvässä Ravinetti-TV:n haastattelussa Raivio paljastaa kirjeen sisällön tarkemmin.

Neljä vuotta myöhemmin itsenäisestä orivarsasta on kasvanut todellinen tähtihevonen. Uralla on 11 kilpailua ja 10 voittoa, niistä kolme Suomen ennätys-tuloksilla. Ikäluokan kakkosvarsan asemasta kamppailevat Caijus ja Ypäjä Jallu ovat nekin lahjakkaita varsoja, mutta Ellin Sisun ylivoima jättää ne varjoonsa.

Tähtivarsalla Kriteriumin, Oulu Expressin ja Pikkukunkun voitot ajanut Jorma Kontio alleviivaa, että hänen urallaan yksikään hevonen ei ole ollut nelivuotiaana yhtä hyvä kuin Ellin Sisu. Yön yli mietittyään Kontio hakee vertailukohtaa 1980-luvun alusta saakka.

”Muitakin hyviä varsoja olen ajanut, mutta tämä on ihan omaa luokkaansa. Ellin Sisu on mennyt viisi kertaa peräkkäin 1.25-tuloksen, sekin kertoo paljon. Sen ravi on helppoa ja luontaista”, Kontio kuvailee.

Satsi oli aikanaan nelivuotiaana todella hyvä ja oli vuoden 1981 Kriteriumissa muistaakseni toinen. Se olisi voinut voittaakin, mutta lähdössä tuli jotakin häiriötä. Se oli kova ikäluokka, johon kuuluivat lisäksi Vekkuliina, Kihin-Muisto ja Ruutu-Poika”, Kontio muistelee.

Ellin Sisu kiertää kotimaisten vastustajiensa ympärillä kahdeksikkoa ja tekee mieli spekuloida, kuinka ruotsalaiset ja norjalaiset ikätoverit pärjäisivät sille. Viime lauantaina Bergenissä nelivuotias Ingbest teki Tekno Odinin voittamassa vauhtijuoksussa tuloksen 19,8/1600m. Se myös voitti ikäluokan ykköskisan eli Norjan Derbyn tuloksella 25,2/2600.

Jorma Kontio ei lähde tarkemmin arvioimaan voimasuhteita naapurimaiden kylmäveristen kanssa, mutta toteaa yleisellä tasolla suomenhevosen tilanteen entistä valoisammaksi.

”Välillä oli vähän sellainen notkahduskausi, mutta nyt näyttää taas hyvältä. Uusi sukupolvi suomenhevosia on tullut ja tulossa huipulle. Jotakin on tapahtunut jalostuksessa ja valmennuksessa. Nykyään varmasti aletaan ajaa säännöllisesti entistä nuorempana”, Kontio pohtii.


Kuva: Erkki Kivistö

Tyttöystävä lenkkikaverina


Ylivoimaisen Ellin Sisun kohdalla on vaikea löytää varsinaisia heikkouksia. Suvereenien soolojuoksujen kääntöpuoli on se, että hevonen on painellut turhankin innokkaana ja määrännyt itse vauhdin. Virtava luonne voi joskus kääntyä itseään vastaan, mutta Raivio ja Kontio eivät ole asiasta kovin huolissaan.”Iän ja starttien myötä se varmasti tasoittuu. Ellin Sisussa on se hieno puoli, että vaikka se lähtee todella kovaa, se ei ole yhtään epävarma. Ori vaihtaa rytmiä kuin automaattivaihteinen auto ja menee yllättävän helposti kovia vauhteja”, Kontio analysoi.Raivion mukaan järvessä uittaminen ja kahluuttaminen on rauhoittanut hevosta. Lisäksi hän uskoo varustemuutosten tekevän Ellin Sisusta tulevaisuudessa rauhallisemman. Kilparadoilla Raivion yhdessä

Teemu Liimataisen

,

Erkki Rossin

ja

Unto Variksen

kanssa omistama ori nähdään seuraavan kerran vasta ensi vuonna.”Ellin Sisu on vähän sellainen katselija, minkä takia sillä on ajettu lappujen kanssa. Kun ne saa pois ja hevonen näkee kaiken ja kestää häiriöt, se varmaan rauhoittuu”, Raivio sanoo.”Reipasliikkeinen se on kotitreeneissäkin. Lenkille lähtiessä kun ottaa tyttökaverin kuten Uutelan Liisin narun perässä mukaan, niin Ellin Sisu on oikein mukava lenkkikaveri”, Raivio myhäilee.Katso Ravinetti-TV:stä Pauli Raivion haastattelu. Videolla Raivio kertoo muun muassa viime toukokuun kauhun hetkistä, kun Ellin Sisu joutui kilpailureissun päätteeksi äkillisesti leikkauspöydälle.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=yLhfMBTulyc[/embed]

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hiekansyönti altistaa ähkylle – "Hevonen on mestari peittämään oireitaan"

An-Dorra toipuu jalkavammasta – ”Valvoin monta yötä ja surin”

MT Ravinetillä uudet sivut

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video