Uutiset

Comebackien erikoismies

Anu Leppänen
”Minun ei ole ollut vaikea myöntää ongelmia eikä puhua niistä. Sehän on ihan tosiasia, että viina pilasi monta asiaa. Nyt vointini on kuitenkin hyvä ja jaksan painaa”, Kaj Widell sanoo.

ÖREBRO. Uransa parasta kautta ajava Kaj Widell on kokenut monet ylä- ja alamäet. Nyt mies voi paremmin kuin 15 vuoteen ja tulosta syntyy.

Suomalaislähtöinen Kaj Widell on vaikuttanut vuosikymmeniä raviammattilaisena Ruotsissa. Jo 1980-luvulla hän oli kova valmentajanimi länsinaapurissa, ja kuluvana vuonna 2016 Widell on rikkonut henkilökohtaisia ennätyksiään lainaohjastajana.

Vastoinkäymisiä on kuitenkin riittänyt. Widell on painiskellut vuosien varrella monenlaisten ongelmien kanssa, mutta aina mies on pudonnut lopulta jaloilleen.

Widell ei ole koskaan peitellyt sitä, että hänellä oli 1990-luvulta lähtien ongelmia alkoholin kanssa. Tilanne kärjistyi vuoden 2006 Elitloppetin alla, jolloin hän kärähti rattijuopumuksesta Solvallan lähistöllä pidetyssä ratsiassa. Widell myönsi Ruotsin ravimediassa avoimesti tarvitsevansa apua ongelmiinsa.

Kymmenen vuotta myöhemmin ”Kaitsu” kiertää aktiivisesti ympäri Ruotsia kilpaa ajamassa. Hän on ohjastanut tänä vuonna 72 voittoa ja lähes 5,5 miljoonaa kruunua palkintorahoja omistajille. Kausi on ollut numeroiden valossa hieno, mutta se suurin voitto on miehen oma hyvinvointi.

”Tuloksetkin johtuvat siitä, että voin tosi hyvin, paremmin kuin viiteentoista vuoteen. Entiset ongelmani moni tietää ja tieni on ollut mutkainen, mutta tällä hetkellä se on aika suora”, Widell myhäilee.

”Kukaan ei varmaan ole tehnyt niin montaa comebackia kuin minä. Tiedän, mitä sen eteen joutuu tekemään.”

Lainakuskina toimivan Widellin vointi on kohentunut alkuvuodesta 2015 tehdyn lonkkaleikkauksen jälkeen. Hyväkuntoinen 61-vuotias kuntoilee jopa kuutena päivänä viikossa reissaamisen ja hevoshommien vastapainoksi.

”Olin pari vuotta sitten ihan burnoutin partaalla, kun jalkaa särki koko ajan enkä saanut nukuttua kunnolla. Paljastui, että oikea lonkka oli ihan loppu ja kun se vaihdettiin, kääntyi uusi aika. Nyt pystyn juoksemaan, lenkkeilemään ja tekemään mitä vaan.”

"Treenaan viitenä kuutena aamuna viikossa. Ensin tunti metsässä kävelyä, sitten venyttelen ja hyppään köyttä puoli tuntia sen päälle", Kaj Widell kertoo rutiineistaan. Kuva: Erkki KivistöKilometrin päässä Arlandan lentokentästä asuva Widell kiertää laajalla säteellä kilpailemassa, mikä osaltaan liittyy hänen pääasiassa amatöörivalmentajista koostuvaan asiakaskuntaan. Lisäksi Widell käy Solvallassa ajamassa viimeistelyharjoituksia ja antamassa vinkkejä hevosten varustuksiin ja kengityksiin.

”Ajan enimmäkseen amatööreille, joten tilanteeni on vähän erilainen kuin niillä lainakuskeilla, joilla on isompia talleja takana. Catchdriverin on oltava joka paikassa, ajokkeja ei saa kotona istumalla”, Widell sanoo.

”Tasapainostuksena olen yrittänyt auttaa hiitinajossa ja ollut viimeistelyapuna. Katson myös, millä varusteilla ajetaan kilpaa. Viimeiset sadasosat nimittäin putoaa ihan eri varusteilla kuin niillä, joilla ajetaan kotona. Tykkään ilman kenkiä ajamisesta ja muutenkin mahdollisimman vähillä vehkeillä.”

Vuosikymmenten ajan kaverina säilynyt Jorma Kontio kuvaileekin Widelliä täyden palvelun lainakuskiksi.

”Hän on innokas kiertämään auttamassa ja laittamaan hevosia valmentajien mieleiselle mallille. Siinä mielessä Kaitsu on ihanteellinen lainakuski. Olemme aina olleet yhteyksissä ja usein kun mennään Örebron tai Rommen raveihin, Kaitsu ajaa tähän meille Enköpingiin ja loppumatka mennään samalla kyydillä”, Kontio kertoo.

Kaj Widell keskustelee yhden asiakkaansa, ammattivalmentaja Kajsa Frickin kanssa. Kuva: Erkki KivistöWidell on nähnyt Ruotsin raviurheilun kehityksen pitkältä ajalta. Hän pyöritti pitkään omaa valmennustallia, joten perspektiiviä löytyy siltäkin puolelta. Huolenaiheet liittyvät monien muiden tavoin palkintotason kehitykseen.

”Kustannukset ovat lisääntyneet siitä ajasta, mitä minäkin pidin tallia. Siihen kehitykseen nähden meillä pitäisi olla tuplapalkinnot. Pelaamisesta sitä rahaa tietenkin tulee alalle, mutta välillä tuntuu, että keskitytään liikaa sivuseikkoihin. Hevosten ja omistajien pitäisi olla etusijalla”, Widell miettii.

Urheilullinen taso on Ruotsissa kova, minkä myötä lähtöjä pitää ajaa eri tavalla kuin takavuosina.

”Nykyään ei voi kiertää samaan malliin ulkoradoilla ja esimerkiksi toinen pari ulkona ei ole läheskään yhtä hyvä paikka kuin ennen. Ei moni sellainen voita, joka lähtee ensimmäisenä kiertämään ilman selkää.”

Widell kuuluu siihen koulukuntaan, joka pitää sekuntikelloa mukana ajaessaan kilpaa. Lähdön aikana siitä ei tosin hänen mukaansa ole ratkaisevaa hyötyä, mutta kellosta katsomalla voi saada informaatiota hevosen suorituksesta.

”Ajon aikana siitä ei ole hyötyä, homma pitää olla selkärangassa. Jälkikäteen on kuitenkin mukava tietää, mitä vauhteja viimeinen kierros mentiin. Varsinkin kesällä voi tuntua, että olipa hevonen vaisu, mutta kellosta katsoen se on tullut 10,5-11-vauhtia vikan kierroksen ja vielä jonkin radan ulkoa kiertäen.”

Kaj Widell ohjastaa aatonaattona Örebrossa, Tapaninpäivänä Solvallassa ja 27.12. Gävlessä. Vuoden viimeiset päivät hän on vapaalla ajokiellon takia. Kuva: Erkki Kivistö

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video