Uutiset

Kymi GP:n osallistujat esittelyssä

Anu Leppänen
Workout Wonder – pian ”back in business”.

1 Workout Wonder – Tommi Kylliäinen


Vuosi sitten USA:sta Suomeen muuttanut Workout Wonder on uudessa kotimaassaan osoittanut olevansa yksi Pohjoismaiden kovimmista kirikanuunoista. Sen Workout Wonder osoitti jo viime syksynä Solvalla Grand Prix’n finaalivoitossaan, ja tältä kaudelta näyttönä on upea ykkönen Gävlen kultadivisioonafinaalista. Tuolla voitolla Workout Wonder sai myös kutsun Elitloppetiin, jonka taustajoukot kuitenkin jättivät väliin. Finlandia-Ajossa Workout Wonder oli viides ja kautensa avanneessa Helsinki-Ajossa se oli toinen. Seinäjoki-Racessa Workout Wonder laukkasi loppukaarteessa hyvän sijoituksen kirittyään jo voittaja

Twister Bin

tuntumaan.Workout Wonder siirtyi suomalaisomistukseen yksivuotiaana huutokaupassa 70 000 dollarin hinnalla. Tuolloiseen ostajajoukkoon kuului myös

Antti Peltola

, joka viime keväästä lähtien on omistanut Workout Wonderin yhdessä

Jarno Kauhasen

ja

Kari Lähdekorven

kanssa. Oritta valmentavalla Jarno Kauhasella on kokemusta Kymi GP:ssä menestymisestä, sillä tallin aikaisempi tähtiravuri

Womanizer S

voitti kisan vuonna neljä vuotta sitten. Vuotta aikaisemmin Womanizer S oli kisan kakkonen. Molemmilla kerroilla rattailla oli nyt Workout Wonderia ajava Tommi Kylliäinen.


2 Buzz Mearas – Jorma Kontio


Kuva: Anu LeppänenBold Eaglen omistaja Pierre Pilarski hankki Buzz Mearasin ykkösoriinsa menestysten innoittamana talliinsa Ruotsista ja Lutfi Kolgjinin valmennuksesta toiseksi tähtiluokan ravuriksi keväällä 2016. Tuulennopea ruuna on päässyt Pilarskin omistuksessa ja Vincent Lacroixin valmennuksessa kilpailemaan hieman harvakseltaan. Se loukkasi itseään viime kaudella ja joutui pitämään lähes puolen vuoden paussin. Sitä ennen se oli ehtinyt aloittaa ranskalaisväreissä kahdella voitolla ja kakkossijalla. Kolgjinin valmennuksessa ruunan kovin esitys oli Axel Jensenin muistoajon voitto Norjassa ajalla 10,4. Ranskan aikanaan suurin voitto on Charlottenlundin Copenhagen Cup -päivän 2016 nelivuotiseliitin noin 20000 euron arvoinen ykkönen. Kovin suoritus tuli Sweden Cupissa, missä ruuna meni ennätyksensä 09,7 hävitessään niukasti Volsteadille karsinnassa. Finaalissa menestyshaaveet kariutuivat lähtölaukkaan. Kööpenhaminassa on mennyt hyvin, sillä Buzz Mearasin avausesitys UET Trotting Masters -kisoissa tänä keväänä Copenhagen Cupissa päättyi kolmossijaan Cruzado De La Nochen voittaessa. Gabriele Gelorminin ajamana Buzz Mearasille jäi hieman jossiteltavaakin, kun tilaa johtavan Nadal Brolinen takaa ei missään vaiheessa ilmaantunut.

Ruuna on todella nopea lähtemään auton takaa, ja Jorma Kontio ohjastaessa sitä Kymi GP:ssä ensimmäistä kertaa valjakko varmasti on iso tekijä kiihdytyksessä juoksupaikkoja jaettaessa. Tietenkin sen nopeudella on varmasti käyttöä myös loppusuoralla.

3 Timoko – Björn Goop


Kuva: Anu LeppänenTuore Elitloppet-voittaja Timoko on yli 4,8 miljoonan euron voittosummallaan eniten ansainnut Ranskassa syntynyt ravuri. Timoko on jo kymmenvuotias, mutta kilpailee edelleen maailman huipulla, viimeisimpänä meriittinään Elitloppetin voitto. Karsinnassaan kolmanneksi sijoittunut Timoko yllätti kaikki nappaamalla finaalissa johtopaikan, jolta se hallitsi Euroopan suurinta sprintterikilpailua täysin suvereenisti. Voittoaika 1.09,0 on myös Timokon uusi ennätys. Elitloppetin voitto oli Timokon uran toinen, ja kaikkiaan se on osallistunut Elitloppetiin jo viidesti. Voittojen lisäksi tuomisina on ollut kaksi kolmossijaa.

Aikaisemmin tällä kaudella Timoko on ehtinyt voittaa Grand Criterium de Vitessen. Napolin Lotteria-ajossa se oli tänä vuonna viides. Aikaisempina vuosina Timoko on mm. voittanut kolme- ja nelivuotiaiden Kriteriumit, Prix de Francen ja Criterium Continentalin. Arvokkaimmat kakkossijansa Timoko on ottanut Prix d’Ameriquesta ja Yonkers Internationalista. Prix d’Ameriquessa Timoko on sijoittunut myös kolmanneksi.

Kymi GP:hen Timoko tulee jo neljättä kertaa. Kolme vuotta sitten se voitti, kaksi vuotta sitten se oli viides ja viime vuonna kolmas. Oriin rattailla on Euroopan johtaviin raviohjastajiin kuuluva Björn Goop.

4 Carabinieri – Johan Untersteiner


Kuva: Terhi Piispa-HelistenTämän vuoden kisan ainoa ruotsalaisvieras Carabinieri tunnetaan erityisesti kovasta loppurynnistyksestään. Viime startissaan Mantorpissa se kiri kultadivisioonan ykköseksi hienolla 2600 metrin ajalla 12,3a ja sitä edellisessä kisassaan se oli neljäs Copenhagen Cupissa. Alkukaudesta Carabinieri kilpaili Ranskassa, missä se valloitti kahdesti maan pääradan Vincennesin ja oli Afghan Barbesin jälkeen Prix d’Aubussonin kakkonen ennätysajallaan 10,4ake. Ranskan voittojen välissä Carabinieri poikkesi myös Ruotsissa voittamassa hopeadivisioonafinaalin.

Nuorena Carabinierin paras saavutus oli Ruotsin Derbyn karsintavoitto. Finaalissa se starttasi suosikkina, mutta ei tuolloin ollut parhaimmillaan. Viime keväänä Carabinierille tehtiin polvioperaatio, jonka jälkeen se palasi radoille syyskuussa entistä ehompana.

Carabinierin valmentaja, itävaltalaistaustainen Peter Untersteiner on Ruotsin viime vuosien menestyneimpiä raviurheilijoita. Kouvolassa Carabinierin ohjissa on valmentajan poika Johan Untersteiner, joka itsekin pyörittää sadan hevosen valmennustallia. Johan Untersteinerin tuoreita meriittejä ohjastajana on mm. Elitloppetin kakkostila Propulsionin rattailla.

5 Up And Quick – Joseph Verbeeck


Kuva: Anu LeppänenPrix d’Amerique -voittaja 2015 Up And Quick ei varsinaisesti esittelyjä kaipaa, eikä liioin sen ohjastaja, nelinkertainen Prix d’Ameriquen ja kahdesti Elitloppetin voittanut belgialainen Joseph Verbeeck. Up And Quick on Timokon kaltainen ikimenestyjä, joka nousee aina uudestaan. Vuonna 2016 Prix d’Ameriquen jälkeen oriin lonkassa havaittiin murtuma. Koko ura oli vaakalaudalla, kun Up And Quickillä on ollut runsaasti astutuskäyttöäkin, mutta niin vain ori palasi joulukuussa Monsissa Belgiassa radalle ja voittokantaan. Paluu kansainväliselle huipulle on tapahtunut pikkuhiljaa, mutta viimeistään huhtikuun lopussa Argentanin Criterium Vitesse de Basse Normandien voitossaan rataennätyksellä 09,4 maililla keulasta helposti ori näytti kuuluvansa edelleen huipulle. Argentanin rata on 1600 metrin mittainen.

Elitloppetin karsinnan vaisuhko juoksu johtavan Nuncion takaa jätti kuitenkin taas epäselvyyttä vireestä, mutta Up  And Quick on siis näyttänyt jo monta kertaa tulevansa aina takaisin. Menestys eli sijoitus kolmen joukossa Kouvolassa nostaisi voittosumman yli kahden miljoonan euron! Up And Quick on myös varsinainen allround-hevonen, sillä sen suurimpien voittojen joukkoon kuuluvat Prix de Parisin 4150 metrin matkalla juostut 180000 euron arvoiset ykköset kahtena vuonna peräkkäin 2014-15. Se oli myös Prix d’Ameriquen kakkonen vuonna 2014.

6 Seabiscuit – Mika Forss


Kuva: Anu LeppänenKymmenvuotias Seabiscuit on taas palannut Suomen huipulle. Maaliskuussa se voitti Helsinki-Ajon ja viimeistelystartissaan Porin kultadivisioonassa Seabiscuit voitti vakuuttavasti johtavan rinnalta. Finlandia-Ajossa ruuna oli ennätyksellään 10,7a seitsemäs, Seinäjoki-Racessa se taipui keskeytykseen. Viime vuonna ruuna kilpaili vain viidesti ja oli parhaimmillaan, kun se voitti Vermossa huippuajalla 11,4ake.

Nuoruusvuotensa osakasvattajansa Timo Nurmoksen valmennuksessa Ruotsissa ollut Seabiscuit on kuuden vuoden takainen derbyvoittaja. Aikuisiällään se on voittanut mm. C.T. Ericssons Memorialin, Ruotsin hopeadivisioonafinaalin, Killerin Eliitin ja Suomen Mestaruuden, jonka voittaessaan se oli jo nykyisen valmentajansa Ivar Holmlundin valmennuksessa. Seabiscuit on päässyt kilpailemaan urallaan varsin katkonaisesti. Viisivuotiskaudellaan se ei kilpaillut kertaakaan ja toistaiseksi se ei ole vielä yhtenäkään vuonna juossut yli kymmentä starttia vuodessa. Seabiscuitin volttiennätys 12,7ke oli aikanaan myös Suomen ennätys. Kymi GP:hen Seabiscuit osallistuu kolmatta kertaa. Kaksi vuotta sitten se oli kisan neljäs ja viime vuonna yhdeksäs.

7 Big Headache – Veli-Pekka Toivanen


Kuva: Anu LeppänenBig Headache on tämän vuoden Kymi GP:n jokerikortteja. Ruuna on kisan vähärahaisin osallistuja, mutta se osoitti viime startissaan Killerillä kilpailevansa elämänsä kunnossa. Big Headache sai myöhään kiritilaa ja kiri vinhasti ehtien aivan voittaneen T.Rexin tuntumaan. Muutenkin ruunan esitykset ovat olleet positiivisia.

Viime vuonna Big Headache oli kilpailemassa Ranskassa, mistä käsin se saavutti seitsemällä yrityksellä yhden voiton. Alkuvuodesta Big Headache oli valmennuksessa myös Ruotsissa, missä se myös voitti kertaalleen. Varsavuosinaan Big Headache onnistui oikeisiin aikoihin. Kriteriumissa se oli yllättäjänä kolmas ja Derbyssä vielä suurempana yllättäjänä neljäs. Muita saavutuksia ikäluokkakisoissa olivat Oulu Expressin viides ja Kuopio Stakesin kuudes sija.

Big Headachen ohjissa on sen valmentaja Veli-Pekka Toivanen. Pitkään mm. Italiassa vaikuttanut Toivanen on todellinen ravimaailmankansalainen, joka siirtyi keväällä valmentamaan hevosia Big Headachen omistajan tiloihin Leppävirralle. Jalohepo Oy:n aikaisemmista menestyshevosista tunnetuin on Surprise Lord, joka sijoittui viime vuonna jo Reima Kuislalle myytynä Kymi GP:n seitsemänneksi.

8 Trebol – Gabriel Pou Pou


Kuva: Anu LeppänenKilpailun kolmas kymmenvuotias osallistuja Trebol on Espanjassa syntyneenä melkoinen harvinaisuus kansainvälisen tason huippuravurina. Uransa alkuvuodet se kilpaili Mallorcalla, mistä saaren ylivoimainen ykkösravuri siirtyi viisivuotiskaudellaan pysyvästi Ranskaan kilpailemaan. Parin viime vuoden aikana se on kilpaillut myös muualla Euroopan suurkilpailuissa.

Kouvolassa Trebolilla on paljon puolustettavaa, silä se on voittanut Kymi GP:n kahtena viime vuonna. Molemmilla kerroilla sympaattisen Gabriel Pou Poun suojatti on juhlinut yllättäjänä, sillä Trebol on voittanut kertoimilla 15,4 ja 16,0. Kouvolan voittojen lisäksi Trebolin uran suurimpia täysosumia ovat ykköset Prix de Luxembourgissa, Prix du Cantalissa ja Prix de Chateaurenardissa, jotka kaikki ajetaan Vincennesin radalla Ranskassa. Pohjoismaissa Trebol on saavuttanut Kymi GP -voittojen lisäksi kolmossijan Copenhagen Cupissa.

Tänä vuonna Trebolin ei ole vielä saavuttanut suuria mainetekoja. Alkukauden parasta antia on ollut Prix de Belgiquen viides sija, mutta viime startissa syntynyt uusi ennätys 11,5ake kertoo oriin olevan taas tuloillaan. Viime starttiinsa Trebol palasi kolmen kuukauden kilpailutauolta.

9 Dreammoko – Gabriele Gelormini


Kuva: Gerard ForniKymi GP 2017 lienee ensimmäinen UET Trotting Mastersin osakilpailu, jossa isä ja poika juoksevat vastakkain, ja kyseessä on siis tietenkin Richard Westerinkin tallin kaksikko Timoko ja sen nelivuotias poika Dreammoko. Elitloppet-viikonloppuna ne jo juoksivat samoissa raveissa, kun Timoko sensaatiomaisesti voitti Elitloppetin, ja samana päivänä Dreammoko kiri hänniltä kolmanneksi Nelivuotiseliitissä Björn Goopin ajamana ajalla 10,1/1609 metriä.

Nelivuotiaan oriin toistaiseksi suurin voitto on huhtikuulta Vincennesistä ikäluokan perinteisen suurkilpailun Prix Phaetonin ykkönen 54000 euron palkinnolla 2850 metrin matkalla keulasta ajalla 14,8 tasoituslähdössä. Tuon kisan kunniataulusta löytyy mahtavia nimiä: muiden muassa Bold Eagle, isänsä Timoko, Tenor De Baune ja moni muu legendaarinen hevonen. Phaetonissa se voitti kaikki Ranskan ikäluokan kovat nimet, ja kuukautta aiemmin se hävisi vain Discours Joyeuxille tienatessaan Prix Selectionista 60000 euroa ajalla 11,5. Tuo tulos tuli myös tasoituslähdössä 2175 metrin matkalla. Dreammoko on nelivuotiaana maailman huippuja kohdatessaan uransa kovimmassa paikassa, mutta alkukauden esitykset eivät sulje pois sen menestysmahdollisuuksia. Kymi GP:n toistaiseksi ainoa nelivuotias voittaja on BWT Magic vuonna 2000.

Dreammokoa ajaa sen vakio-ohjastajaksi tällä kaudella noussut Gabriele Gelormini. Italialaissyntyinen vasta 25-vuotias kuski on noussut raketin lailla Ranskan markkinoiden kärkinimiin. Tänä vuonna hän on 49 voitollaan kärrylähtöjen liigan Ranskan seitsemäs.

10 Jonesy – Tuomas Korvenoja


Kuva: Anu LeppänenTuomas Korvenojan oma kasvatti Jonesy on tehnyt suomalaishevoseksi huomattavan kansainvälisen uran. Ori on kilpaillut Suomen lisäksi Ruotsissa, Norjassa, Saksassa, Ranskassa ja USA:ssa, missä se kävi viime syksynä osallistumassa Yonkers Internationaliin. Suurimman kansainvälisen voittonsa Jonesy otti kolmevuotiaana, jolloin se voitti suuryllättäjänä Ruotsin Breeders’s Crownin, jossa ykköspalkinto oli lähes 100 000 euroa. Samana vuonna Jonesy oli kolmevuotiaiden EM-kisan kolmas Ranskan Vincennesissä. Suomen Kriteriumissa se sijoittui viidenneksi.

Nelivuotiaana Jonesy voitti väkivahvalla juoksulla Suomen Derbyn ja se onkin Seabiscuitin ohella kisan toinen kotimainen derbyvoittaja. Nelivuotiskauden muita kohokohtia olivat Kungapokalenin ja Sprintermästarenin viitossijat Ruotsissa sekä Grosser Preis von Deutschlandin nelossija Saksassa.

Viisivuotiaana Jonesy ei onnistunut odotetusti, mutta viime kaudella kuusivuotiaana se nousi yhdeksi Suomen parhaista ravureista. Jonesy voitti Suomen Mestaruuden ja oli Suur-Hollola-Ajossa kolmas, molemmat saavutukset olivat 30 000 euron arvoisia. Tällä kaudella se on ollut kuudes Seinäjoki-Racessa ja viimeksi kakkonen Killerin Eliitissä uudella ennätyksellään 10,7a.

Riku Niittynen

Ville Toivonen

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video