Uutiset

Viikon vieras antaa valmentajalle työrauhan

Vuoden hevosenomistajana 2018 palkittu Esa Himanen toivoo uusia menestyksiä Killerin Eliitissä ja Kymi Grand Prix’ssä.

Alkuvuodesta erityisiä ilonaiheita ovat olleet T.Rexin paluu Suomen huipulle ja Chief Orlandon nousu kansainväliselle ykköstasolle. Seinäjoki Racen ja Finlandia-ajon kolmossijat saivat Elitloppetissa jatkokseen upean kakkossijan Sweden Cupissa.

”Voittoja ei ole tullut yhtä paljon kuin viime vuonna, jolloin niitä tuli koko vuonna yhteensä 35 tai 36, mutta hyvin on muuten mennyt. Ja Chief Orlando on juossut aivan kovimpia vastaan”, Esa Himanen muistuttaa.

Seuraava mahdollisuus kansainväliseen suurvoittoon Chief Orlandolla koittaa puolentoista viikon päästä Kymi Grand Prix’ssä. Himasen osaomistama T.Rex oli siinä mukana jo vuosi sitten.

”Se lähtö vaan latistui kun Ringostarr Treb jäi pois ja Aubrion du Gers sai vetää 15:ttä. Ei sellainen mikään suurkilpailu ole. Nyt tulee varmasti kovempitasoinen lähtö ja toivottavasti vauhtiakin.”

”Ei me tietysti mitään suosikkeja olla, mutta altavastaajinakaan ei tarvitse lähteä matkaan. Chief Orlando ja Next Direction pystyy tappelemaan ihan tasapäisesti ketä tahansa vastaan”, Esa Himanen uskoo.

”Chief Orlandolla on nyt kaksi kakkosta ja kolme kolmosta alla. Toivottavasti nyt olisi voiton vuoro.”

T.Rex hakee puolestaan arvovoittoa jo tänä lauantaina Killerin Eliitistä.

”Se on Topin (Tapio Mäki-Tulokas) ja Annikan (Aalto) juttu, siitä en osaa sanoa mitään. Mutta ainahan sitä jännittää, kun oma hevonen on viivalla, vaikka siitä omistaisikin vain takajalan.”

”Hevonen oli jo kaksi vuotta sitten valtavan hyvä kun se söi monta kertaa Midnight Hourin hopeadivisioonassa kuolemanpaikalta. Potentiaalia siinä on vaikka mihin, eikä sitä ole loppuun ajettu”, Himanen painottaa.

T.Rex on Tapio Mäki-Tulokkaalle ja Annika Aallolle erityisen läheinen hevonen. Ja tulosta syntyy taas. Kuva: Anu Leppänen

Suur-Hollola-ajossa kumpikaan Esa Himasen ykkössarjalaisista ei ulkomailla syntyneinä juokse, mutta St Michel –ajossa hän toivoisi näkevänsä heinäkuussa ainakin Chief Orlandon.

”Mutta Topihan nämä päättää. Ammattimiehiä ei kannata mennä neuvomaan, parempi antaa työrauha. Eikä se mitään auta, vaikka minä huutaisin hallelujaa”, Esa nauraa.

Chief Orlandon ja T.Rexin lisäksi hänellä on Mäki-Tulokkaalla kolme muutakin hevosta: Reverend Dred sekä Ruotsin huutokaupasta ostetut 2-vuotiaat varsat Bold Eaglesta ja Readly Expressistä.

”Reverend Dred juoksee perjantaina Topin itsensä ajamana Forssassa Karin haasteajossa. Siinä oli hevospulaa, ja Topi soitti ja kysyi, mitä mieltä olisin jos hän ilmoittaisi Reverend Dredin itselleen. Minä sanoin, että anna palaa vaan.”

"Varsoillekin kuuluu ihan hyvää. Taso on Ruotsissa älyttömän kova, mutta jos ei edes yritä, ei voi mitään voittaakaan", Himanen lisää.

Ihan päivittäin valmentaja ja tallin ykkösomistaja eivät muuten yhteyttä pidä.

”Kerran, pari viikossa soitellaan. Topilla on omat kiireensä ja on turha vähän väliä häiritä. Topi on siitä hyvä, että soittaa kyllä aina heti kun on jotain tiedotettavaa. Ja muuten sitten kun hänellä on aikaa.”

Yleisellä tasolla Esa Himanen näkee omistajien informoinnissa parantamisen varaa.

”Kyllähän se kiinnostaa mitä hevosille kuuluu, kun on satsannut niihin paljon rahaa. Voisiko olla vaikka joku äppi, jolla hoitajat päivittäisivät kuulumiset parin viikon välein? Lisätyötä se tietysti olisi eikä ihan pikkujuttu, jos on 6-8:kin passihevosta, muttei ihan kohtuutonkaan vaiva.”

Reverend Dredin voitot ovat nykyään jaettuina iloina kaksinkertaisia. Kuva: Anu Leppänen.

Esa nauttii hevosenomistamisesta suunnattomasti ja suosittelee sitä kaikille muillekin.

”Hevoset on investointeja, ja niin kuin muutkin investoinnit ne voi olla hyviä tai huonoja. Harvoin niihin kuitenkaan koko investointi hukkuu samalla lailla kuin vaikka Talvivaaraan”, Esa Himanen rinnastaa.

”Jos varsoja kasvattaa, niin investoinnit on tietysti pitkäaikaisia. Tuloksia näkee vasta 5-6 vuodessa.”

”Suomessa ei valitettavasti oikein suuria kasvattajia enää olekaan. Jostain täytyisi löytyä rahaa hankkia Suomeen 50-100 tammaa jenkeistä ja astuttaa ne järkevillä oreilla, että kasvatus lähtisi nousuun.”

Esa Himanen on paitsi itse satsannut hevosiin, myös suositellut sitä kavereilleen.

”Kysyin yhdeltä golfkaverilta, joka on rahamiehiä, että mistä hän saa kicksejä? Siitäkö jos katsoo vaimon kanssa kävelyllä Stockan ikkunassa hienoja sprigejä (pukuja)? Hän vastasi että ei siitä, mutta jos saa vaikka hyvän putin sisään.”

”Minä sanoin että myyn sulle puolikkaan hevosesta, ja kun se voittaa, tiedät mitä kicksit on.”

Näin tapahtui, ja kicksejä tuli. Reverend Dred voitti viime kaudella yhdeksän kertaa.

Esa Himanen odottaa innolla kesän suurkilpailuja: ensin Kymi GP.tä ja sitten Suur-Hollola-ajoa, St. Micheliä ja Kuninkuusraveja.

”Ne on kaikki hienoja tapahtumia, mutta kun Suur-Hollola on Suomessa syntyneille ja Kuninkuusravit suomenhevosille, niin kyllä St Michel on kesän ykkösjuttu ja ehdoton perinne”, Esa Himanen rankkaa.

Näin niukka oli Chief Orlandon (5) tappio Queer Fishille Sweden Cupin finaalissa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viikon vieras mietti uravalintaansa pitkään – ja valitsi hevoset

Viikon vieras peräänkuuluttaa yhteistyötä ratojen kesken

Viikon vieraalla monta rautaa tulessa – voimavarana hevonen

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video