Uutiset

Viikon vieraan resepti: vanhat hyvät keinot ja ripaus modernia

Ville Toivonen
Antti Veteläisellä riittää uskoa raviurheiluun. ”Kuka siihen uskoo ellei me nuoret?”

Antti Veteläinen, 31, tekee sitä työtä, mitä on aina palavasti halunnut.

Vaikka Viikon vieraana tavataan tällä kertaa Teivon tuore ratavalmentaja Antti Veteläinen, hän haluaa ensi töikseen alleviivata, ettei kyseessä ole yhden miehen yritys.

”Tää on meidän juttu, ei mun”, Antti aloittaa ja viittaa puolisoonsa Kaisa Mikkolaan.

”Yhdessä tätä lähdettiin rakentamaan ja yhdessä pyöritetään. Minä keskityn treenaamiseen, ja hevosten hoito on Kaisan vastuulla. Kaisa on niissä hommissa ihan huippu.”

Valmennuksessa Antti ei aio keksiä pyörää uudelleen.

”Vanhat hyvät keinot ja ripaus modernia”, hän määrittelee filosofiansa mm. uusiin hoitomuotoihin viitaten.

”Kilpailu on kovaa, ja hevosten huollon pitää olla nykyaikaista, että kilpailukyky säilyy”, hän korostaa.'Ravikipinän Antti Veteläinen sai jo kotoaan.

”Isäukko harrasti hevosia, mutta itselleni oli itsestään selvä, että halusin valmentaa hevosia työkseni. Tähän hommaan oli hirveä polte, ja on edelleen.”

Ylioppilaaksi luettuaan ja kersantin natsat saatuaan Antti pääsi töihin Aripekka Pakkaselle Teivoon. Tämä vakuuttui parissa vuodessa nuoren miehen kyvyistä niin, että kysyi, josko tämä haluaisi lähteä Ruotsiin etätallia pyörittämään.

”Ruotsi ei ollut ennestään tuttu paikka, mitä nyt oli joskus Elitloppetissa käynyt. Vähän hirvitti, että tuleeko kulttuurishokki, mutta AaPee sanoi, että soita sitten niin kahdessa päivässä tulee auto hakemaan hevoset pois.”

Ei tarvinnut soittaa. Pesti kesti 5,5 vuotta ja oli paitsi menestyksekäs, myös opettavainen.

”Sisulla oli muitakin suomalaisia, ja vierestä pääsi näkemään, miten vaikka sellaiset huippumiehet kuin Korven Pekka tai Korvenojan Tuomas asioita teki. Meillä oli sellaista hyvää suomihenkeä, että autettiin toisiamme, ja siinä oppi tuntemaan joka talon tavat”, Antti Veteläinen muistelee.Antin palattua Suomeen hevosmiestaidon ammattikorkeakoulu jatkui kolme vuotta Markku Niemisen tallissa Teivossa.

”Puolet hevosista oli starttihevosia, puolet raviaakkosten opiskelijoita. Oli hienoa päästä näkemään lähietäisyydeltä, miten vaikka Callela Leonardista rakennettiin kriteriumvoittaja tai Willow Pridesta huipputamma.”

Keväällä alkoi kypsyä ajatus omankin tallin perustamisesta.

”Haaveena se oli ollut aina, mutta nyt alkoi tuntua, että oli aika kokeilla omia siipiä. Reilun 11 vuoden työkokemus antoi uskoa omaan ammattitaitoon.”

Palaset loksahtivat kohdalleen, kun Seppo Sarkola päätti luopua Teivon tallistaan. Antti Veteläiselle Sepon päätös ei tullut yhtä suurena yllätyksenä kuin monelle muulle.

”Sepon kanssa oli ollut juttua, että katselin omaa tallia. Se saattoi antaa Sepolle viimeisen sysäyksen”, Antti Veteläinen arvelee.

Kaisa Mikkola on todellisen raviperheen tytär. Isä on Saku Mikkola. Kuva: Ville Toivonen

Teivo oli Antille mieluisa paikka aloittaa valmentajan ura.

”Jo kun tulin sinne 11 vuotta sitten ilman että tunsin ketään Teivosta saati koko Pirkanmaalta, vastaanotto oli tosi lämmin. Ja nyt kun palasin sinne oltuani 5,5 vuotta Ruotsissa, juttu jatkui, kuin en olisi missään käynytkään.”

”Moni kauhistelee ratatalleja, mutta se on turhaa. Koivusen Harrillakin on sellainen, ja miten hyvin ne hevoset menee? Ja miten monta kriteriumvoittajaa Teivonmäeltä on tullut?” Antti Veteläinen kysyy.

”Valmennusmahdollisuudet on Teivossa tosi hyvät. On intervallitreeniin sopiva mäki, reipasta ajoa varten rata ja sisäkentällä nykyään pehmeäpintaiseksi kunnostettu entinen tarkkailuauton rinki. Sillä voi treenata Gocciadoron tyyliin.”

Muutenkin aloittaminen ratatallissa maan kakkosradalla sopi hyvin Antin ja Kaisan suunnitelmiin, vaikkei olekaan välttämättä lopullinen ratkaisu.

”Ajateltiin niin, että tämä on hyvä paikka hakea näkyvyyttä ja nimeä. Joskus voisin hyvinkin harkita omaa maaseutupaikkaa, mutta kuka nimettömälle treenarille olisi metsän keskelle tuonut hevosia, jos sieltä olisi aloittanut?” Veteläinen kysyy.Nyt Antti Veteläisellä ja Kaisa Mikkolalla on takana ensimmäinen viikko omassa tallissa.

”Onhan siinä pientä totuttelua ollut, että kaikki asiat löytää paikkansa, mutta hyvin on lähtenyt käyntiin. Hyvällä tavalla arjelta on alkanut jo tuntua”, Antti Veteläinen kertoo.

Hevosia 17-paikkaisessa tallissa on nyt 11, ja tällä viikolla tulee 2 lisää.

”Tosi kivasti on ollut kysyntää, ihan uudetkin asiakkaat on ottaneet yhteyttä ja tarjonneet hevosia”, Antti iloitsee.

”Kalusto on mukava sekoitus uutta ja vanhaa: Enjoy’s Paycheck ja Kaisan nimissä jatkava Stonecapes Rococo, muutama muukin lähes starttivalmis starttari, muutama 3-vuotias, joilla koelähtö on jo ajettu, ja muutama niin varhainen 2-vuotias, että voisi päästä kokeilemaan jo tänä vuonna. Ja muutaman 1-vuotiaan olen luvannut ottaa opetukseenkin.”

Sanomattakin on selvää, että uskoa raviurheilun tulevaisuuteen pariskunnalla riittää.

”Kuka siihen sitten uskoo, ellei me nuoret?” hän kysyy.

”Suomalainen jalostus on mennyt niin paljon eteenpäin, että kansainvälisiä tähtihevosia voisi ruveta tulemaan useamminkin kuin kymmenen vuoden välein. Pitäisi saada jonkinlainen uusi Charme-buumi, miksei vaikka jo Mascate Matchin ympärille.”

Antti Veteläinen palkittiin vuoden 2016 Kokelasmeetingin voittajana. Kuva: Anu LeppänenAiheeseen liittyvät artikkelit

Viikon vieras mietti uravalintaansa pitkään – ja valitsi hevoset

Viikon vieras peräänkuuluttaa yhteistyötä ratojen kesken

Viikon vieraalla monta rautaa tulessa – voimavarana hevonen

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video