Uutiset

Aripekka Pakkasen unelma toteutuu Ruotsin Tammaderbyssä

Staro Miami on yksi suosikeista sunnuntain Ruotsin Tammaderbyssä. Sen valmentaja Aripekka Pakkanen on haaveillut jo pitkään menestymisestä Jägersron derbyraveissa.

Staro Miamin onnistuminen kovassa seurassa ei ole mitenkään automaattista, mutta on aivan realistista odottaa sen pärjäävän  pyhänä. Tamma on ollut ikäluokan parhaimmistoa Ruotsissa kolmevuotiskaudesta saakka, se on näyttänyt kerta toisensa jälkeen riittävänsä kärkeen ja myös valmistautuminen kauden 2019 päätavoitteeseen on sujunut hyvin.

Pakkasen matka Jägersron kunnian kaviourille on kuitenkin ollut pitkä. Hän on ihaillut Ruotsin raviurheilua nuoresta asti, ja katsellut naapurimaan Derbyäkin ihaillen jo kauan.

"Tehtiin sellainen fanimatka Jägersron Derbyyn kavereiden kanssa, olisiko ollut vuonna 1987", Pakkanen muistelee.

"Minulla on sellainen derbypaitakin vielä tallella, siitä sen vuosiluvun näkisi, Anders Lindqvist ja Atom Knight voittivat."

Se alkaa olla kyllä jo aika rispaantunut kauluksesta se paita, mutta yhtenä kappaleena kuitenkin, laatutuote.

Vuosiluku oli oikea, ja vuonna 2019 Pakkasella itsellä olisi siis saumaa päästä Jägersron aikakirjoihin Tammaderbyn menestyjänä."Hyvä fiilis ainakin on lähteä sunnuntaina viivalle", Pakkanen myhäilee."Karsintaesityshän oli aika erikoinen, kun kiriinlähtiessä näytti, että tamma mieluummin pakittaa kuin etenee. Sitten se lähti kurvissa kuitenkin kirimään, ja olihan se viimeiset 400 metriä pikkuisen alle kymppiä siellä kolmannella radalla. Ei se kuitenkaan ihan oma itsensä sinä päivänä sittenkään ollut. Syitä oli varmaan monia. Tultiin kuitenkin vähän liian myöhään paikalle, Staro oli vielä viimeisiä päiviä kiimassa ja dopingkokeen virtsan väristä päätellen se oli selvästi kuivunut, ei varmaan ollut reissussa juonut sitten."


Se teki semmmoisen pitstopin reilu 500 metriä ennen maalia, kävi 'varikolla' miettimässä, mutta tuli siihen tulokseen, että mennään nyt sittenkin.

Valmistautuminen finaaliin on ollut erilainen?

"Joo, se on ollut väliajan 

Per Nordströmillä 

siellä Skånessa. Tyttäreni 

Etta Pakkanen 

on ollut hevosen mukana, ja kertoo, että tamma on viihtynyt, syönyt ja juonut, ollut paljon ulkona sekä tehnyt treenit aivan normaaliin tyyliin. Menen omistajan kanssa paikalle perjantaina ja ajetaan vielä viimeistelyt. Josko se nyt menisi ihan normaalilla tasollaan, niin voitaisiin ilman muuta pärjätä. Lähtöpaikka on ainakin melko optimaalinen ja nyt vältetään myös kahden vuorokauden reissaaminen ennen starttia."Staro Miami, tässä Solvallassa vakiokuski Mika Forss rattaillaan, oli viime kauden eniten ansainnut suomalaisravuri. Tämän kauden totuuden hetket alkavat olla käsillä.Kuinka hyvästä hevosesta oikein on kyse?

"Todella hyvästä tietenkin, kyllä Staro Miami on minun elämäni hevonen hyvin todennäköisesti. Sillä on valtavan iso moottori ja terveys on ollut hyvä, vaikka kaksivuotiaana tuli lepoa etupolvien takia ja kolmevuotiaana se putkiaitaan juuttuminen. Viime talvi meni paremmin keskeytyksettä, ja siinäkin mielessä se tuntuisi olevan valmis menestymään, kun kaikki on tähdännyt tänne syksylle. Se ei ole räjähtävän nopea ainakaan vielä, mutta se jaksaa mennä sellaista 09-vauhtia tosi pitkään parhaimmillaan."

Kyllähän se riittää, jos sellaista ysiä menee pitkäänkin, ja usein se nopeus kehittyy vielä iän myötä.

"Finaalissa taktiikkakin näyttelee isoa roolia. Staro avaa lujaa, mutta saako sillä keulan, sen näkee sitten? Uskon ja toivon, että sillä on muutama hyvä kausi edessä toivottavasti aika huipulla.""Staro Miami oli aika kuumakin pakkaus, mutta tälle kaudelle hermot ovat parantuneet. Se on kuitenkin sellainen puoli, jonka kanssa pitää edelleen tehdä työtä. Toisaalta menestyminen tuolla tasolla vaatii aika intohimoisen työskentelymoraalin, toisaalta se lataus ei tietenkään saa mennä yli. Koitan rakentaa Staro Miamia kohti huippua. Jos tästä nelivuotiskaudesta selvitään kunnialla, yritetään varmaan viisivuotiaana aloittaa enemmän tammalähdöistä. Hevonen itsehän sen lopulta sanelee, mitä lähtöjä ajetaan vai ajetaanko ollenkaan?"


Tämä olisi mahtava siitostammakin, mutta toivottavasti sinne ei siirrytä vielä hirmupian.

Miten Aripekka Pakkanen itse voi?

"Hyvin. Talvella hieman pelottaa, että miten jaksaa nuo 1,5 tunnin ajomatkat edestakaisin Ylöjärveltä Ypäjälle, kun on pimeää, mutta se meni viime talvena yllättävän hyvin. Meillä on oma paikka Hopeatiellä (

Martti Keskisen 

vanha paikka) jäljellä. Siellä ei tallissa asu kuin muutama siitostamma."


En ole sitä uskaltanut hävittää, kun tuo työpaikka on tuulinen paikka, ei tiedä tuleeko potkut vai mitä?

"Toistaiseksi menee oikein hyvin. Valmennuksessa on viitisenkymmentä hevosta, ja syksyn mittaan tulee vielä jokunen varsa lisää. Onhan minulla huone Ypäjälläkin, jossa voisi nukkua, mutta tosi vähän sitä on tullut käytettyä. Tässä iässä pitää päästä omaan sänkyyn.""Tallin varsojen joukossa on hyväsukuisia ja oikein mielenkiintoisia, mutta onko uusia Staro Miameja, sitä on vaikea sanoa. Koitetaan nyt pärjätä tällä yhdelläkin jonkun matkaa."Pääset tästä Ruotsin Tammaderbyn lähtölistaan. Kisa ajetaan sunnuntaina kello 16.45 Suomen aikaa.

Ari-Pekka Pakkanen on syntyjään kerrostalopoika Jyväskylästä. "Naapurin poikien isät kävivät Killerillä pelaamassa, ja joskus päädyin sinne heidän mukanaan. Sille tielle jäin."Tästä pääset Aripekka Pakkasen haastatteluun Ravinetissä keväällä 2018.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Toto64-vihjeessä suosikkivarma ja mielenkiintoisia hakuja

Simonen viittaa kintaalla houkutuksille ja jättää Staro Miamin tauolle

Pyöreitä täyttänyt Korpi ja Pakkanen tosi tyytyväisiä tammoihinsa

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video