Uutiset

Erkki-Pekka Mäkinen kertoo Ruotsin reissun vaiheet ja muutakin

Anu Leppänen
”Se on paha paikka, kun ystävä lähtee, mutta senkin on tähän ikään mennessä oppinut, että jotenkin näistä on vaan päästävä yli”, Erkki-Pekka Mäkinen filosofoi.

Lauantai Solvallassa ei ollut "normipäivä". Kun kaksi suomalaista hevosmiestä, Erkki-Pekka Mäkinen ja Tuomas Korvenoja, halasivat UET-karsintojen jälkeen, siihen saattoi sisältyä tunnetta.

Erkki-Pekka lupautui kertomaan Raviunetin lukijoille Graceful Swampin, "Sämpylän", ensimmäisen ulkomaanmatkan vaiheista, alusta loppuun. Sekä matkasta hevosen ja hevosten kanssa muutenkin.

"On se Graceful Swamp niin ihmeellinen, niin viisas", Mäkinen vuodattaa.

"Se reissu meni siltä niin kuin oltaisiin aina reissattu. Toki pitää aina muistaa, että reissut voisivat mennä monella tavalla. Estonian reissu 25 vuotta sitten ei mennyt yhtä hyvin. Meillä oli ihan sileää siellä merellä, ja sekin voi vaikuttaa. Ja kun 'Sämpylä' ja Mas Cardinal, se toinen huutokauppavarsa 2016 (molemmat maksoivat 2250 euroa + arvonlisävero), ekana talvenaan karkasivat heikoille jäille, olisi varsinkin raskastekoisemman Graceful Swampin voinut silläkin reissulla käydä toisin, eikä tiedettäisi koko hevosesta mitään. Kuitenkin aikansa siinä juostuaan 'Sämpylä' tuli ihmisen luo ja sanoi, että vie mut sisään. Se toinen varsa ei olisi sitten antanut kiinni millään."

Ruotsin reissullakin Graceful Swamp taisi käyttäytyä toivotusti?

"Alusta saakka oli sellainen fiilis, että hyvin menee. Ensimmäistä kertaa laivassa se oli, kuin olisi aina sitä tehnyt. Maarianhaminassa käytiin molempiin suuntiin sitä autokannella moikkaamassa, ja heti se oli jotenkin, että mukava kun tulitte pitämään seuraa, mutta että hyvin mulla täällä menee. Ruuat ja neste maistuivat, ja sehän on aika tärkeää. Ja kun perjantai-iltana saavuttiin Solvallaan, niin olivat Vermon kanssa yhteistyössä järjestäneet juuri sellaisen karsinan oriille, kuin tilattiin, nurkkakarsinan Erik Svenssonin tallissa. Viereinen karsina oli purukarsina, joten ei siihen voinutkaan tulla hevosta, kuten toivottiinkin."

Erkki-Pekka Mäkinen: "Graceful Swamp on viisas." Kuva: Terhi Piispa-Helisten"Yön aikana oli 20 litran juoma-astia mennyt tyhjäksi, ja heti näki silmästä, että kaveri oli rento. Ei se tosin siinä meistä ollut kiinnostunut, vaan katseli ikkunasta, kun Svenssonin tallin tammoja talutettiin ulos. Taisi ajatella, että aika näpsäkän näköisiä. Aina kaikki ruuat katosivat välittömästi, kun jotain antoi. Vanhan tutun Clas-Göran Björkrothin kanssa vitsailtiin koko alkupäivän tulevasta kisasta. CG kyseli multa vaan, että paljonkos se kakkonen olikaan, että heidän tallin (Timo Nurmoksen tallin) Cab Lane vie sen ykkösen. Mutta sori vaan CG! Piti ajaa aika kovaa sinne ensimmäiseen kaarteeseen, ja siinä kävi sitten näin (Cab Lane laukkasi)."

Loppusuoralla oli vaiheita, mutta suomalaishevonen oli ykkösenä kummassakin UET GP:n karsinnassa.

"Musta ne rankaisi Moilasta vähän turhaan, kun se norjalaishevonenhan siinä nostatti ulkopuolistaan, melkein murtautui. Mä lupasin joka tapauksessa maksaa Moilasen sakot, ja voi olla, että ne vielä käsittelevät sitä uudestaan, en tiedä. Pääasia, että Aku saa ajaa siinä Vermon finaalissa. Kyllä se oli muuten iso asia, että saatiin kaksi suomalaishevosta Vermon finaalin, voi jukra sentään! Yksi hyvä homma oli, että Solvallan rata kesti nyt eka kertaa tänä vuonna sadetta. Olivat ajaneet siihen uutta materiaalia, joka ei muurannut silmiä umpeen samallalailla. Varusteet lähtivät nyt puhtaaksi ihan letkulla, kun aiemmin on vissiin ollut vähän jynssäämistä. Ehkä se se sisärata vähän raskaaksi meni, mutta hyvin se rata kesti nyt kaikki vedet, kaikki olivat samaa mieltä siitä. Aamupäivällä oli hyvä keli, ja sanoin, että jos näin pysyy, niin 'Sämpylä' menee kymppiä läpi, mutta kyllä se sade vaan sotki sen suunnitelman."

"Se Solvallan kilpailupomo Anders Malmrot kysyi, että kai te tuutte ensi keväänäkin käymään täällä Solvallassa? Hitto kun kielitaito ei antanut myöten vastata nasevasti siihen esimerkiksi, että lyö vaan sellainen roosa lippu tohon kouraan, niin kyllä me tullaan!"

Mutta voidaan me tullakin uudestaan, katsotaan sitä siinä lähempänä sitten.

Kotimatkallakaan ei tullut synkkiä pilviä?

"No ei, päivälaiva toimi hyvin meille ainakin. Ja mulle on yleensä tullut mielikuva siitä, alkaako hevonen palautua normaalisti siinä viiden-kuuden tunnin sisään startista. Graceful Swampista näki heti lauantainakin, että hyvin menee. Derbyn karsinta oli niin raju esitys, että silloin hevonen oli kyllä tosi väsynyt, ja ajattelin pari ekaa päivää, että jätän sen pois finaalista, jos rehellisiä ollaan. Se on vain niin erikoisen kova poika, että se tuli siitäkin takaisin. Aurassa, kun tankattiin autoa, annettiin Sämpylänkin vähän jaloitella. Kun lähestyttiin Teiskoa, hevonen selvästi reagoi tutuista mutkista, että nyt ollaan kohta kotona, niin kuin ne melkein aina tekee."


On niillä vaan erilaiset tutkat, kuin meillä ihmisillä.

"Tosi tyytyväisenä se on täällä kotoina myhäillyt, ja ruoka tosiaan maistuu. Se tässä hevosessa on myös erikoista, ettei se vain heittäydy koskaan syömättömäksi. Olen kyllä luottavainen, että Sämpylä tällä 14 päivän välillä on ihan parhaimmillaan siinä finaalissa. Paikkakin siinä kolmosella on melkein paras. Vaikka sanoin siihen ratavalintaan, että mahdollisimman sisälle, niin jälkeenpäin ajatellen tuo on sittenkin parempi. Hevosten keskeltä se ori lähtee ihan parhaiten, ja muutenkin Vermossakin on paras lähteä vähän keskempää. Saa ihan parhaan vauhdin päälle."Vermon UET-finaalin lista. Kuva: Ola Lernå/SulkysportNo, miten siellä Vermossa 12. päivä oikein käy?

"No ekaksi mä toivon, että kaikilla menee hyvin, erityisesti tietysti Lewis Alella ja meillä, se olis mannaa kotiyleisölle ja koko meidän raviurheilulle. Tottakai vieläkin monen asian pitää mennä nappiin, että päästään tulokseen. Mutta tässä kohtaa valmennusta vähän on paljon. Koitan antaa Graceful Swampin olla rauhassa hevonen ja kuunnella, mitä se sanoo. Jotkut sanoo, etteivät hevoset osaa puhua, mutta kyllä tämä ainakin kertoo, millä mielellä se on ja mitä puuttuu. Täytyy vain koittaa kuunnella."

Ei multa se Ruotsi taivu, mutta kyllä mä tän Graceful Swampin kanssa pärjään.

"Mutta kyllähän mä tulin luvanneeksi Hippoksen ja Vermon ihmisille jo viime talvena ravigaalassa, että kyllä me se UET otetaan. Niin en mä tässä kohtaa rupea pyörtämään sanojani, antaa mennä vaan!"

Aiheeseen liittyvät artikkelit

MT Ravinetin 64-varmalla riittää lahjoja ikäluokkakisoihin asti

Rakasta, sillä tänään hevonen on hengissä

MT: Hevosen vatsaontelon repeämiä mahdoton paikata - "syyt jäävät usein epäselviksi"

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video