Uutiset

Mersumiesten kauraformula valloittaa Amerikkaa

Jennifer Booth
Hambon suosikeihin kuulunut Long Tom 09,7 ja 410513 dollaria (Muscle Hill) oli AMG Stable Oy:n osaomistama. Nykyään Long Tom on siitosoriina Ohiossa.

The Hambletonian on huomattavasti vieraampi asia kotimaiselle raviyleisölle, kuin Kuninkuusravit. Nämä suuret ravikisat ratkaistaan tänä vuonna samalla viikolla, ensi viikonloppuna. Pitkässä juoksussa suomalaisten Esa Pehkosen ja Kim Vörlinin omistaman Long Tomin menestys rapakon takana voi olla ainakin yhtä iso juttu suomalaisille raveille.

Jutun lopussa voit tutustua AMG Stablen pääomistajan Esa Pehkosen fiiliksiin videolla tällä Hambletonian-viikolla.

Kaksikon eli AMG Stable OY:n omistama kolmevuotias ori Long Tom (Muscle Hill) on ehkä lähempänä maailman arvostetuimpiin kuuluvan ravikisan, tuttavallisesti hambon, voittajaseremonioita, kuin mikään kokonaan suomalaisessa omistuksessa kilpaillut hevonen. Reima Kuislan omistama David Raymond oli kisan kakkonen 1998. Einari Vidgrénillä puolestaan oli myös totista yritystä päästä samaan. Hambon kolmossija Blue Mac Ladilla (Muscles Yankee) oli paras saavutus useammalla eri hevosella. Blue Mac Ladin täysveli Blue York Yankee puolestaan voitti kaksivuotaiden arvostetuimman kisan Peter Haughton Memorialin, joka ajetaan samana päivänä Hambletonianin kanssa.

Lisäksi suomalaisilla, muun muassa Kemppitalli Oy:llä on ollut osaa hambohevosissa tai niiden kasvattamisessa ainakin Trixtonin ja Deweycheatumnhowen tapauksissa. Yksikään minkään maailman suurimmista ravikisoista voittaja, Prix d'Ameriquen, Elitloppetin tai The Hambletonianin, ei ole koskaan kuitenkaan ollut täysin suomalaisomistuksessa.

Nyt kuitenkin pääkaupunkiseudun automiehillä on mahdollisuus tehdä historiaa ruotsalaisen New Jerseyssä valmentavan nuorukaisen Marcus Melanderin, 25, tallin Long Tomilla. Merkittävin taustavaikuttaja tarinassa on oriin Harrisburgista 2015 huutanut Reijo Liljendahl, Uppsalan lähellä vaikuttava suomalaissyntyinen ravivalmentaja, joka on toiminut AMG Stablen strategina viime vuodet. Liljendahl on valinnut valmentajan sekä suunnitellut valmennusta ja kilpailutusta. Liljendahlin sisar on Kim Vörlinin vaimo.

Reijo Liljendahl, 62, treenaa Julmyran valmennuskeskuksessa 65 hevosta. Hän on tehnyt pitkän uran legendaarisen Stig H. Johanssonin tallin ykkösmiehenä, mutta viime vuodet Liljendahl on takonut menestystä omalla tallillaan. Yksi suurimmista menestyksistä hänellekin on kuitenkin Long Tomin löytö 60000 dollarilla Harrisburgista 2015. Tulevaisuudessa Long Tom saattaa kilpailla Liljendahlin valmennuksessakin. Näin siinä tapauksessa, jos ori tulee Eurooppaan.

Yksi asia kerrallaan, kuitenkin. Lauantaina noin kello 23 Suomen aikaa, ratkeaa tämän vuoden The Hambletonian, ja Long Tomilla on siinä siis saumaa ikuiseen kunniaan. Omistavan AMG Stablen osakkaat ovat tehneet työuransa automaailmassa, Pehkonen autokauppiaana ja Vörlin omistaa autokorjaamon. Tallinnimi viittaa Pehkosen ihailemiin AMG-Mersuihin. Kun ME-hevonen Walnerin (Chapter Seven) valmentaja Linda Toscano ilmoitti oriinsa joutuvan jäämään Hambosta pois lievän jalkavamman takia, ja kun Jimmy Takterin tamma Ariana G.:n kerrottiin keskittyvän vain Oaksin hoitamiseen ensi lauantaina, nousi Long Tom viimeistään yhdeksi kuumimmista nimistä. Ainakin oriin tämän kauden näytöt ovat ikäluokan parhaat tai lähellä sitä joka tapauksessa, vaikka Devious Man (Credit Winner) tulikin ohi sisäkautta nappijuoksun saaneena kauden toistaiseksi rahakkaimmassa paikassa Earl Beal Memorialissa 250000 dollarin ykköspalkinnosta. Long Tom vastasi Ariana G:lle, mutta tuli lopussa Devious Manin yllättämäksi.

Viimeisessä suurkisassa ennen Hamboa Long Tom voitti Stanley Dancer Memorialin varmasti saatuaan samaan tyyliin sisäradalta tilaa, kuin Devious Man edellisessä ison rahan kisassa. AMG Stablen ori tienasi 161500 dollaria vakio-ohjastajansa Tim Tetrickin kannustamana, ja kauden ainoa tappio on siis tuo Earl Bealin finaali.

Lauantaina Long Tom on uransa tärkeimmässä paikassa, ja pöytä on siis niin sanotusti katettu. Nyt on kiinnostavaa tutkia, miten tähän on päästy. Ja tietenkin, mitä seuraavaksi?

Esa Pehkonen aloitti raveissa jo pienenä poikana -70-luvulla Käpylässä.

"Asuttiin siinä lähellä Maunulassa, ja isäpuoleni Ari Noronen ja setäni olivat kiinnostuneet raveista", Pehkonen muistelee.

"Minä lähdin mukaan, ja homma vaikutti kiinnostavalta silloinkin. Victorious Speed ja Pekka Korpi voittoputkineen tekivät vaikutuksen. Meidän oma Sini Boy voitti vain kerran, Forssassa Kari Rosimon ajamana. Sen suurin meriitti oli ehkä, että se oli kerran At Riskin kanssa kaksarissa Vermossa, väliä oli tosin ainakin sata metriä. Välillä oli pitempiä taukoja ravien seuraamisessa, mutta aina olen seurannut lehdistä suurinpiirtein mitä tapahtuu. Aina on ollut sellainen tunne, että olisi kiva omistaa hevonen. Vuonna 2013 taloudellinen tilanne oli sellainen, että kun isäpuoli kertoi, että sellainen hevonen, kuin Je L'Adore, oli myytävänä, päätin lähteä mukaan."

Kuva: Anu Leppänen
Esa Pehkonen ihmettelee Kuninkuusravien rakennusvilskettä maanantaina Vermossa. Tiistaina tie vei jo rapakon taakse.Sen jälkeen on tapahtunut paljon. Vuonna 2015 Harrisburgin huutokaupassa Pehkonen ja pitkäaikainen tuttunsa Vörlin olivat jo sijoittamassa huomattavasti enemmän Liljendahlin Amerikan huutokaupasta valitsemaan varsaan. Valinta osui siis kertaheitolla todelliseen hevosmaailman formulaan, Long Tomiin, joka marraskuussa 2015 maksoi 60000 dollaria. Oriin omistavan AMG Stablen omistussuhteet ovat Pehkonen 90%-Vörlin 10.

"Olin jo lähellä siirtää Je L'Adoren Ruotsiin Liljendahlille. Siellä on isommat palkinnot. Siitä siirrosta ei tullut mitään, vaikka Reijo olisi tamman kyllä huolinut, mutta jatkoa on seurannut. Asiaan on vaikuttanut se, että Reijo on yhtiökumppanini perhetuttu, mutta minulle näytöt ja osaaminen ovat ratkaisseet. Long Tomista kuulin vasta aamulla Suomessa, että olimme saaneet sen. Hinta tuntui vielä suhteellisen edulliselta, kun Liljendahl oli piirtänyt huutokauppaohjelmaansa rajaksi 100000. Long Tomin kanssa olemme sitten kokeneet uskomattomia hetkiä hevosenomistajana. Hambo on kuudes kerta, kun olemme paikalla, muut startit on katsottu kotoa. Mahtavin fiilis toistaiseksi oli alkukesän New Jersey Sire Stakesin voitto."

Mielenkiintoista Long Tomissa on se, että se on kilpaillut kaksivuotiaasta saakka huipulla, mutta silti oriin olemuksesta on koko ajan kuultanut, ettei tässä ole välttämättä kaikki. Hevonen on kasvanut melkein koko ajan, ja sen olemus on ollut hontelo ja tahti huippuhevoseksi harvaa. Mihin se urallaan yltääkään?

"Kun muut hevoset tikittävät monta askelta, Long Tom harppoo huomattavasti harvempaan. Oriista on tehty kyselyjä siitosoriiksi, ja toisaalta olisihan se mahtava nähdä Euroopassakin, vaikka Elitloppetissa, miksei siitosoriinakin. Se on pysynyt terveenä, ja kaikki on edennyt suunnitelman mukaan. Mennään kuitenkin askel kerrallaan ja katsotaan, miten lauantaina käy?"

Raha on iso tekijä, mutta itse tähtään myös siihen, että olisi hauskaa siinä matkalla.

"Liljendahl on meistä se, jolla on suhteet ja asiantuntemus, ja hänen sanansa painaa tietenkin paljon. Toivottavasti Meadowlandsissä luukut aukeaa."Mihin Long Tomin tie urallaan vie, ei ole pohjoismaisittainkaan pieni kysymys."Todennäköisesti se jää Pohjois-Amerikkaan", arvioi Reijo Liljendahl."Ja Hambokin on vain yksi iso kisa, kauden loppuun mennessä on vielä monta muuta suuren rahan kilpailua, joissa voidaan olla mukana. Sen jälkeen on sitten uusi tilanne. Oriin isot mahdollisuudet ovat kuitenkin Amerikassa. Aika näyttää. Keskiviikon hiitissä ori oli kuulemma loistava, joten ainakin siinä mielessä on kutkuttavaa. Käyn ajamassa sillä vielä perjantaina itse hieman hölkkää."Ville Toivonen
Reijo Liljendahl valmentaa avauskohteen suurta suosikkia Admiral Asia. Örjan Kihlström jatkaa ruunan ohjastajana.AMG Stable on jatkanut hevosiin sijoittamista Liljendahlin asiantuntemuksella, ja Amerikasta hankittiin myös viime syksynä musclehilliläinen orivarsa Tokarev. Sen on kasvattanut Kanadassa vaikuttavan suomalaisen Esa Lahtisen Overseas Farm, ja hinnaksi tuli lokakuussa Lexingtonin huutokaupassa komeat 210000 taalaa. Lahtisen kasvattihan on myös viime vuonna kaksivuotiaiden oriiden ja ruunien ME-ajan juossut Walner, joka siis joutuu jättämään Hambletonianin väliin. Tokarev on juossut kolmesti kilpaa, ja paras sijoitus on viime kerran Harrah's Philadelphian kakkonen ajalla 13,2. Tim Tetrickin ajama Marcus Melanderin valmennettava on nyt tienannut urallaan 6250 dollaria.

Hambletoniania miehet seuraavat aivan keskenään The Meadowlandsin ravintolasta.

"Muutama kaveri on kyllä ilmoittanut, että voisi lähteä mukaan reissuun, mutta ei", Pehkonen naureskelee.

"Isäpuoli viihtyy kotona. Ari on tietysti ollut tärkeä matkalla tähän, mutta hän viihtyy vain lähemmissä raveissa, ajoi kilpaa muun muassa Riksussa viime sunnuntaina."

Long Tomin ura numeroina toistaiseksi:

12 starttia: 7 - 2 - 1,  $335970, 09,7

Kuva: Jennifer Booth
Long Tom läheisimmän ihmisensä hoitajansa Nathalie Norlanderin kanssa.Muita AMG Stablen hevosia ja valmentajia:

o. Tokarev, 2 v (Muscle Hill), 3 starttia 6250 dollaria, Marcus Melander

r. Oakie, 4 (Conway Hall), 371604 sek, 10,9, Reijo Liljendahl

t. Fury Heart, 5 (Andover Hall), 50479 euroa, 12,8ake, Juho Ihamuotila

o. Django Unchained, 1 (Love You-Ava Adore)

Siitostammat: A Gift To You, 4 (Scarlet Knight) ja Nookie Blue Chip, 4 (Explosive Matter).

Esa Pehkosen ja Ari Norosen siitostamma: Je L'Adore 11,1, 88570 e

Kuva: Jennifer Booth
AMG Stablen Muscle Hill-ruuna Tokarev on siirtynyt Juho Ihamuotilalle. Esa Lahtisen kasvatti maksoi vuoden 2016 Lexingtonin huutokaupassa paljon. Eikä ihme, sillä kaksivuotiaana oriina Amerikassa se näytti näin hienolta.https://www.youtube.com/watch?v=fkOGDuY9TvM

Päivitetty 3.8.2017 klo 19:39: lisätty Kuislan David Raymondin Hambletonianin kakkossija 1998.

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Paluu perusasioiden äärelle

Esa Pehkonen satsaa Orimattilaan - Amerikassa menestystä toi tuoreimpana Temporal Hanover

Matti Honkosen elämän hevonen ja paras kaveri kuninkuusraviosallistuja Kokeva vihreämmillä laitumilla

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video