Uutiset

Tervetuloa Xanaduun: Karl-Erik Bender avoimena Elitloppetista ja Kung-Åkesta

Riku Niittynen
Vero Beachin Palema Trotting Centerin portti aukeaa. Sen takana on Staffan Lindin valtakunta, jossa hänellä on tänä talvena riittänyt vilskettä.

VERO BEACH, FLORIDA. Kaiken menestyksen kokenut hevosenomistaja ja kasvattaja Karl-Erik "Palema" Bender, 83, nauttii edelleen suuresti ravureiden seuraamisesta.

Bender on tehnyt omaisuutensa Benders kattotiili- ja laattafirmallaan. Hänen Floridan valmennuskeskuksessaan Palema Trotting Centerissä riittää vilskettä, vaikka Åke Svanstedt treenaa hevosensa tänä talvena muualla. Floridan moderneimmassa valmennuskeskuksessa "Benderin treenari" Staffan Lind valmentaa 17 hevosta, ja kolme pienempää kanadalaisvalmentajaa ovat myös tuoneet hevosensa paikalle talveksi. Lind on paikalla seitsemättä vuotta eli hän on treenannut Vero Beachissä koko valmennuskeskuksen historian ajan. Tänä vuonna hän myös pyörittää koko keskuksen toimintaa managerina.

"Åke on itsekin 20%:n osuudella mukana valmennuskeskuksessa, mutta tänä talvena hän valitsi näin", Bender kertoo.

"Siinä oli varmaan taloudellisia syitä ja lasten kouluasioitakin, mutta viime viikolla kun puhuin kanssaan, hän vaikutti kyllästyneeltä New Jerseyn talven huonoihin oloihin tänä vuonna ja sanoi tulevansa ensi talvena takaisin. Alunperinhan hän muutti Amerikkaan juuri Floridan leppoisien talvien vuoksi ja valmennuskeskuskin on osaksi omansa, joten olin yllättynyt hänen tämän talven ratkaisustaan. Olosuhteet täällä ovat kyllä hyvät - täällä Palemalla ja Floridassakin."

Ongelmitta ei tosin täälläkään selvitä.

"Tänä aamuna radan kastelujärjestelmä petti, eikä 1000 metrin ovaalia ole päästy kunnolla kastelemaan. Siksi Staffan sanoi ajavansa varsoilla parisen sekuntia hiljempaa, kuin mitä normaaliaikataulussa."

Varsat menevät kuitenkin hyvin, ja elämä hymyilee Karl-Erik Benderille.

"Vaikka olemme menestyneet oikeastaan uskomattomasti, kaksi Elitloppetia Gidde ja Torvald Palema sekä kaksi Hambon voittoa, Alf Palema ja osa Armbro Goalistakin, ei kiinnostus ole hiipunut, eihän tämmöinen hiivu. Olen vähentänyt hevosia 170:stä 70:een, koska täällä ei kukaan ole ikuisesti, ja en ole aivan varma jälipolvieni kiinnostuksesta tähän. Tyttäreni ja poikani ovat kyllä, mutta heidän lapset eivät ainakaan vielä. Mutta hyvässä kunnossa minä olen, ja yritän nauttia matkasta, ja kyllä poltetta hevosiin edelleen on, tosiaan. Tänä talvena olemme vain saaneet olla täällä liian vähän, on ollut kiireitä Ruotsissa."

Karl-Erik Bender seuraamassa varsojen hiittausta Palema Trotting Centerissä yhdessä Floridaan muuttaneen suomalaisen eläinlääkärin Meri Rantakallion kanssa.Bender on saanut lokaa Elitloppetin sponsoroinnista, vaikka maksoi 1,2 miljoonaa kruunua kahdesti Elitloppetin lentokuljetuksesta suoraan Amerikasta Ruotsiin.

"Vähän kumma juttu. Solvallasta pyysivät minulta tuon suuruisen sponssin, jotta saivat lentokuljetuksen järjestettyä. Sanoin että kyllä, kaksi vuotta, mutta mediassa kirjoitetaan että olen pihi, kun en maksanut koko kuljetusta. No, ei minulta pyydetty sitä, vaan 1,2 miljoonan sponssia, johon sanoin että kyllä. Lisäksi nyt ihmetellään kun en enää sponsoroinut asiaa. Kahdessa vuodessa se menettää uutisarvonsa, kaikki alkavat pitää sitä annettuna rahana. Ei sellaisessa sponsoroinnissa ole ideaa."

Lentokuljetus liittyy vielä yhteen hauskaan ajankohtaiseen tarinaan Benderistä, voittokoneeseen nimeltä Southwind Feji, 18 starttia - 16 voittoa, joista tällä hetkellä kahdeksan peräkkäin.

"Se ostettiin Lexingtonin ensimmäiseltä päivältä 2014 32000 dollarilla. Hinnan olisi luullut olevan isompikin ensimmäisen päivän varsasta, jolloin yleensä kalleimmat myydään, mutta se oli vielä aika pieni. Staffan oli kuitenkin nähnyt sen siittolassa, ja sanoi, että se liikkuu todella hienosti. Se kasvoi hitaasti, eikä ollut valmis Amerikassa, Staffan sanoi, että treenaminen ei nyt kannata, ja 2016 astutimme sen. Järjestin lentokuljetusta Elitloppetiin, ja koneessa oli tilaa, ja laitoimme sen kyytiin sillä riskillä, että se on tyhjä. Kolme päivää myöhemmin tamma oltaisiin voitu tutkia, mutta ei ennen lentoa."

"No se oli tyhjä, ja kausi sen verran pitkällä, että ajattelimme, ettei tänä vuonna astutusta enää. Annamme kaikille Amerikan hevosillemme aikaa sopeutua Euroopan ilmanalaan, ja Fejikin sai runsaasti aikaa. Se komistui ja aloimme pikkuhiljaa treenata sitä, ja Pär Hedberg sanoi, että tästä taitaakin tulla hyvä. Se ei ole vielä ollut väsynyt, ja itsekin alan uskoa, että se voi mennä vielä aika pitkälle, saa nähdä. Joka tapauksessa tarina on opettavainen, maltti on valttia monessa kohtaa, ja sattumallakin on iso vaikutus."

Staffan Lindin tärkein hevosenomistaja, Karl-Erik Bender.Karl-Erik Benderin suurimmat voitot. 

-1988 The Hambletonian Armbro Goalin osakkaana.

-1991 Hambo kokonaan omalla Alf Palemalla, joka nimettiin vuoden hevoseksi Pohjois-Amerikassa.

-2004 Elitloppet omalla kasvatilla Gidde Palemalla.

-2009 Elitloppet omalla kasvatilla Torvald Palemalla.

Pääset Southwind Fejin tietoihin tästä linkistä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Elina Laakkosen EL Ideal suurvoittoon Meadowlandsissa

Face Time Bourbon etenee kohti Ameriquea - Elitloppet 2020 jää väliin

Lähdekorvella "synkät myyntihousut jalassa" ja tiukkoja mielipiteitä

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video